Šport

Petkovšku hat-trick

Cottbus, 26. 03. 2006 21.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski telovadec Mitja Petkovšek se je na svetovnem pokalu v nemškem Cottbusu povzpel na najvišjo stopničko.

Se mi zdi, da sem - sploh po zmagi na svetovnem prvenstvu - postal pravi flegmatik in uživač. Vem, da se mi bo enkrat moralo maščevati, ker tako sproščeno in neobremenjeno nastopam, a v vaji zelo uživam in z veseljem tekmujem - Petkovškov komentar po nast
Se mi zdi, da sem - sploh po zmagi na svetovnem prvenstvu - postal pravi flegmatik in uživač. Vem, da se mi bo enkrat moralo maščevati, ker tako sproščeno in neobremenjeno nastopam, a v vaji zelo uživam in z veseljem tekmujem - Petkovškov komentar po nast FOTO: Reuters

Slovenski telovadec Mitja Petkovšek nadaljuje z izjemnimi predstavami na bradlji v sezoni 2006. Po slavju v Teheranu in Lyonu se je tudi na svetovnem pokalu v nemškem Cottbusu povzpel na najvišjo stopničko. Petkovšek je za svoj nastop zbral 16,075 točke, drugi je bil Kitajec Zhe Feng (15,500), tretji pa Grk Vasileios Colakidis (15,300). Z jubilejnim 30. turnirjem prvakov je končan spomladanski del sezone svetovnega pokala, tri zaporedne zmage Petkovška pa so lepa popotnica za majsko evropsko prvenstvo, ki bo v grškem Volosu.

Pred nastopom "obupno", nato pa...

"Dobro, super je bilo!" je po novem slavju, s katerim je po letu 2004 dosegel drugi "hat-trick" v karieri, izstrelil Mitja Petkovšek in dodal, da se je pred finalnim nastopom obupno počutil: "Cottbus je ena izmed redkih tekem, kjer med tekmovanjem nimaš možnosti za ogrevanje. Vsi finalisti smo imeli možnost ogrevanja od 12. do 13. ure, nato pa razen minutke pred finalom na bradlji nič več. Ker sem šel na orodje kot zadnji, sem se počutil povsem nepripravljen in neogret. Grozno! Najprej sploh nisem bil zadovoljen z nastopom." Vendar pa je 29-letni Ljubljančan po ogledu videoposnetka finalne sestave hitro "obrnil ploščo". 

"Zdaj, ko sem si ogledal videoposnetek vaje, sem ugotovil, da je bila v bistvu prav lepa, takšna mehka, elegantna. Seskoka sicer nisem 'zalimal', ampak sem malce 'podrobil', a brez izgube ravnotežja ali česa podobnega. V bistvu je bila prav dobra, precej boljša od konkurence," se je zasmejal telovadec Narodnega doma, ki je osvojil doslej zanj še eno zadnjih neosvojljivih trdnjav. Na tekmi v Cottbusu je bil namreč že petkrat v finalu, a se je "šele" na jubilejnem 30. turnirju prvakov povzpel na najvišjo stopničko. 

Tudi ta zmaga enako pomembna kot vse ostale in nič drugačna od prejšnjih. Z vsako zmago sem zadovoljen, rad tekmujem, uživam v nastopih in z veseljem spremljam konkurenco - to je še bolje kot iti v kino. Večje doživetje, še bolj napeto, vam povem! Mitja Petkovšek

Petkovšek s trenerjem Edijem Kolarjem do evropskega prvenstva ne namerava spreminjati sestave in ji dodajati novih elementov, saj se je izkazala za dovolj zahtevno tudi za najvišja mesta. "Za zdaj ni potrebe po spremembah, do jesenskega svetovnega prvenstva pa bom moral dodati še kakšen element," pravi Petkovšek, ki meni, da bo ob dobrem zdravju brez večjih težav dobro formo zadržal tudi do EP, čeprav je zdaj mesec dni tekmovalnega premora.

Pravo formo pa še išče drugi slovenski as Aljaž Pegan. In ne le pravo formo, tudi pravo sestavo na drogu za nastope na najvišji ravni. Prav zato v Cottbus, kjer je prvič zmagal pred desetimi leti, ni odpotoval. Svetovni prvak na drogu se je šele zvečer pred odhodom v Nemčijo skupaj s trenerjem Jožetom Mešlom odločil, da v Nemčijo ne bo odpotoval. "To je bila edina prava odločitev, saj trenutno še nisem v pravi formi, zato bom rajši ostal doma in se v miru pripravljal na majsko evropsko prvenstvo," je razložil 31-letni telovadec Trnovega. Potem ko je v Lyonu po nekaj napakah ostal celo brez finala in se na lastne oči prepričal, kaj delajo tekmeci, je prišel do sklepa, da s trenutno sestavo ne more poseči prav visoko, zato ji bo do naslednje tekme - evropskega prvenstva - dodal nekaj elementov. "Videl sem, da lahko s to vajo računam na kolajno le, če tekmeci popadajo z droga. Kaj drugega kot kolajna pa me ne zanima, zato bom ostal doma in se skušal naučiti nekaj novih elementov, s katerimi bi si že za evropsko prvenstvo zvišal izhodiščno vrednost," je pred dnevi razmišljal Pegan.

Ob Petkovšku sta tako v Nemčiji nastopila še Sašo Bertoncelj na konju z ročaji in Adela Šajn na parterju in gredi. Bertonclju se je sestava ponesrečila in z oceno 12,300 je kvalifikacije končal na predzadnjem, 29. mestu, Šajnova pa je bila z 12,350 točke na gredi 22., na parterju pa je z 12,200 osvojila 20. mesto.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jungle@email.si
27. 03. 2006 09.17
Mitja res si taprav kerlc kar tako naprej.