Šport

Planica bo!

Ljubljana, 26. 12. 2006 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zahteva po vrnitvi planiške skakalne prireditve je sprožila dopisovanje med Smučarsko zvezo in ŠD Planica.

Novinarska konferenca ŠD Planica, ki je prejšnji teden zahtevalo vrnitev planiške skakalne prireditve, je sprožilo dopisovanje med Smučarsko zvezo Slovenije in ŠD Planica, ki zadnja leta tradicionalno oživi vsako zimo.

V SZS želijo, da društvo s tako dolgo tradicijo še naprej skrbi za razvoj športa
V SZS želijo, da društvo s tako dolgo tradicijo še naprej skrbi za razvoj športa FOTO: POP TV

Smučarska zveza Slovenije je tik pred božičnimi prazniki poudarila, da je bila letošnja planiška prireditev organizirana skupaj s športnim društvom in da je bila prireditev najboljša doslej, hkrati pa dodajajo, da delovanje športnikov v ŠDP ni bilo nikoli ogroženo. "Odnosi med SZS in ŠD Planica so bili urejeni s pogodbo, ki je bila z obeh strani izpolnjena v celoti. Po preteku pogodbe je SZS podprla predlog reševanja finančnih težav ŠDP, ki ga je ponudilo podjetje HIT d.d. Žal do takšne rešitve ni prišlo, zato je SZS julija dala pobudo za sestanek in posredovala predlog za ureditev razmerij s ŠDP na podlagi pogodbe, ki je potekla," so zapisali pri SZS in dodali, da so bili predlogi športnega društva nerealni in nekonstruktivni, zato je SZS imenovala nov Organizacijski komite Planica s predsednikom Dragom Bahunom na čelu in v katerem so tudi člani planiškega športnega društva, med drugimi tudi novi predsednik Bogomir Košir in vodja tekmovanja Marko Mlakar.

V Smučarski zvezi Slovenije dodajajo, da so še vedno pripravljeni na dogovor, saj želijo, da društvo s tako dolgo tradicijo še naprej skrbi za razvoj športa. Sicer pa pri SZS poudarjajo, da OK Planica izvaja vse potrebno za marčevsko prireditev in da se na veliko veselje organizatorjev k prireditvi vrača tudi slovensko gospodarstvo. Potekajo tudi dogovori z ministrstvom za šolstvo in šport in davčno upravo. "Planica bo!" so zapisali pri SZS, izjave s strani ŠD Planica pa so zavajajoče in ne koristijo ureditvi razmer.

SZS poudarja, da je bila letošnja planiška prireditev najboljša doslej
SZS poudarja, da je bila letošnja planiška prireditev najboljša doslej FOTO: POP TV

V ŠD Planica so na božični dan zapisali, da so z novinarsko konferenco želeli javnost seznaniti z realno situacijo, za ta korak pa so se odločili zaradi nekonstruktivnega pristopa SZS do reševanja problematike. Pri ŠD Planica zavračajo mnenje, da je bila lanska Planica najboljša doslej. "Ni dvoma, da je bilo tekmovanje odlično, kot vsa pretekla leta, ko je društvo prireditev organiziralo samo, zato izpostavljanje posameznega tekmovanja ni potrebno." Zavračajo tudi trditev, da so bili predlogi ŠDP za nadaljnje sodelovanje nesprejemljivi: "Društvo je vodstvu SZS poslalo v obravnavo predlog dolgoročen pogodbe za organizacijo tekmovanj v obdobju med leti 2006 in 2010. Predlog je v celoti temeljil na pogodbi med partnerjema za obdobje med leti 2002 in 2006. Predlog je bil osnovan na osnovi spoznanj, da je edino zagotovilo za sanacijo davčnega dolga in dolga do dobaviteljev ponovna pridobitev tekme v letu 2007, za kar smo kot edini kandidat dobili v juliju enotno podporo zbora za skoke pri SZS. Sklep pa je vodstvo SZS ovrglo z izgovorom, da je račun društva blokiran," vračajo v društvu.

Društvo zvezi očita tudi, da ni izpolnila pogodbenih obveznosti iz lanske pogodbe, saj v društvu menijo, da jim zveza dolguje še argumentiran dolg v višini petih milijonov tolarjev, prav tako pa v društvu trdijo, da pogovori z davčno upravo o sanaciji dolga ne potekajo, sicer uprava ne bi izdala društvu dokončne odločbe. V društvu prav tako menijo, da je trditev zveze, da delovanje športnikov ni bilo nikoli ogroženo, laž, saj je samo v zadnjih letih zaradi nevzdržnih razmer prenehalo tekmovati 12 obetavnih športnikov, starejših od 16 let. Društvo je moralo zaradi finančnega primanjkljaja ukiniti edino delovno mesto profesionalnega trenerja, nekaterim trenerjem pa dolguje večmesečni zaslužek, največji del bremena mladih športnikov pa je na njihovih starših.

"Samo upamo lahko, da zamišljen scenarij, po katerem bi tekmo dobila SZS (in s tem ustvarjen dobiček), nepremičnine občina Kranjska gora, društvo pa dolgove, ne bo uresničen, kajti potem bi padla senca na pravni red v naši mladi državi," so za konec še zapisali v Športnem društvu Planica.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
26. 12. 2006 17.16
ne rabimo Planice,.... potem bodo spet kradli in ne bo nič narejenga...
Krbo?
26. 12. 2006 17.13
Toncek Baloncek: Kolko izobrazbe mas na podrocju ekonomije? Po mojem ne glih dosti, ce pa imas pa se zivis v preteklosti. Sedanjost pa se da opisat z eno kljucno besedo, GLOBALIZACIJA. Kaj pa pomeni globalizacija? Globalizacija opisuje svetovno gospodarstvo, ki se sestavlja iz vseh drzavnih ekonomij. Ena drzava brez druge ne mora preziveti, in vse kaj se v nasi drzavi dogaja je promocija za nas. Skratka: Vsi dogodki so svetovno prepleteni. Politika & gospodarstvo pa se bijeta. Upravljanje delo politika ni enostavno, ker je tezko najti tocko pravicnosti. Ti ce si bogat bos drugace razmisljal kot ce si revez. PS: Imam 6 let intenzivne ekonomske izobrazbe; tudi iz tujine. Veselo 2007
Tonček Balonček
26. 12. 2006 16.46
Nehajte nas obveščati o teh finančnih malverzacijah s Planico in grožnajmi ali bo ali je ne bo. Najbolje bi bilo, da je ne bi bilo, bi se zapšrla pipica in bi na plano stopila le še davkariaj in upniki, pa še temu verjetno ne bi bilo tako, saj gre za svetinjo, kot pri lipicancih in še kje. Očitno gre za velik denar, ne vem zakaj se vsaSlovenija ne trese pred tekmami v Kr. gori ali pod Pohorjem, kakšna društva delujejo tam, da ni toliko afer in primanjkljajev? S to Planico je še vse skupaj bizarno in komično, stalno neka društva, organizacijski odbori, zveze in še kdo, očitno velik interes! Dolgčas!