Šport

Dallas v napeti končnici ugnal San Antonio

New York, 23. 01. 2021 06.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
6

Mavericksi so bili prejšnjo sezono moštvo, ki je izgubljalo tesne tekme, tokrat so zrelo prestali zadnji juriš Spursov in srečanje varno pripeljali do konca (122:117). Luka Dončić je bil znova najboljši igralec na parketu, nov trojni dvojček se mu je izmuznil za en sam skok.

 Luka Dončić (levo) je ob odlični igri osrednja tarča obramb tekmecev.
Luka Dončić (levo) je ob odlični igri osrednja tarča obramb tekmecev. FOTO: AP

Slovenec je v zadnjih devetih tekmah petkrat dosegel trojni dvojček (dvojno število točk, podaj in skokov), trikrat se mu je ta izmuznil za en sam skok ali podajo. Tokrat mu je ob 36 točkah in 11 podajah zmanjkal skok (imel jih je 9), a kot vedno poudarja: ne zanima ga statistika, ampak zmage. Ta je prišla po zreli igri v zadnji minuti, njegova podaja Jalenu Brunsonu (16 točk, 6 podaj, 4 skoki) za zadeto trojko pa je zapečatila srečanje. Zmagali so tudi v tesnih tekmah proti Denverju in Milwaukeeju, kar kaže, da so premagali eno večjih lanskih slabosti. "Smo leto starejši, leto modrejši. Več časa smo posvetili akcijam v ključnih trenutkih tekem, se o njih pogovarjali, razumeli, kam želimo kot moštvo. Luka pa je ob premorih fante obdržal složne," je bil zadovoljen trener Rick Carlisle.

"Ohranili smo mirno glavo, se dobro branili in pokazali, kakšne vrste moštvo smo," je Dončić dejal po srečanju. Po njegovih besedah je največji napredek moštva v primerjavi z lansko sezono "sprejemanje pravih odločitev, namesto dobrega meta izbrati še boljšega, to je ključ za zaključevanje tekem." K temu sta pripomogla krepitev zaupanja med igralci in utrjevanje vezi tudi zunaj igrišča. "Imeli smo veliko skupnih večerij med gostovanji, kar pomaga, sedaj je ob koroni vse to nekoliko težje," ugotavlja Slovenec. Podobno razmišlja tudi Brunson: "Naše prijateljstvo se krepi iz dneva v dan, menim, da se povezanost zunaj igrišča zagotovo prenese tudi nanj." Poudaril je, da mu je bil tokrat všeč njihov odpor, kako so ohranili trezne glave ob naletu Spursov, "lani se to morda ne bi zgodilo". Tudi Tim Hardaway mlajši (21 točk) je prepričan, da so se iz lanskih napak veliko naučili: "Sedaj se trudimo, da jih ne ponavljamo več."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić in Kristaps Porzingis (21 točk, podaja, 8 skokov, ukradena žoga in dve blokadi) vedno bolje sinhronizirata svoje premike po parketu in postajata dinamični duet, ki bi lahko dal pečat celotni ligi. Po Willieju Cauleyju-Steinu (7 točk, podaja, 4 skoki) je tokrat šampionski pas najboljšega obrambnega igralca, novo domislico vodstva za motivacijo igralcev, dobil Wes Iwundu, ki je po besedah Carlisla tekmece neutrudno preganjal po igrišču in še posebej ustavljal Pattyja Millsa (13 točk). Pri San Antoniu je bil najboljši strelec DeMar DeRozan, ki je dosegel 29 točk (6 podaj, 6 skokov in ukradena žoga), LaMarcus Aldridge jih je zbral 26, dodal je še 2 podaji, 9 skokov in blokado.

Potek srečanja 

Porzingis je tekmo v San Antoniu začel tako, kot jo je končal v Indianapolisu, s trojko in košem. Spursi so že po dobri minuti ostali brez prvega organizatorja igre Dejountea Murrayja, ki je nerodno pristal na stopalo Latvijca in z zvitim gležnjem odšepal v garderobo. Koši Dallasa so prihajali v valovih, po Porzingisu sta sledila dva Dončića, nato dva Brunsona. Začetni nalet gostov se je na polovici četrtine nekoliko unesel, domači so popravili svoj met. Predvsem Aldridge je s kar tremi zaporednimi trojkami poskrbel, da Mavericksi niso preveč ušli. Rudy Gay je z novim metom od daleč San Antonio popeljal v prvo vodstvo, še eno trojko je dodal Patty Mills, nato se jima je znova pridružil Alridge in domači so imeli vročo serijo s črte za tri. Pri gostih je Dončić s podajam in koši iz bližine vztrajno izničeval zagon Spursov. Nato je dodal še trojko od daleč in dobro obrambo, tako da so gostje znova imeli pobudo. Njegova nova trojka je pomenila, da je Dallas ob koncu četrtine vodil za tri (37:34).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Porzingis je ob začetku druge četrtine nadaljeval s festivalom centrov v metanju trojk. Pridružila sta se mu Brunsen in Hardaway, trener domačih Gregg Popovich pa je nalet skušal prekiniti z minuto odmora. Ta ni ohladila vročice Mavericksov, po novem metu za tri Latvijca so povedli že za 15 točk. Dončić se je v igro vrnil šele pet minut pred koncem polčasa in Jamesu Johnsonu pomagal do prodora na koš. Dallas ni bil več tako natančen od daleč, Spursi pa so nad Slovenca poslali Keldona Johnsona, ki je ves čas tesno pazil nanj. Sledilo je nekaj zgrešenih metov gostov, San Antonio pa je s serijo sedmih točk znižal zaostanek. Alridge je imel zadnji met prvega polčasa, a je bil ta precej prekratek, tako da je Dallas na odmor odšel z desetimi točkami prednosti (68:58).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obe moštvi sta drugi polčas začeli s precej razglašenim metom, prvi se je za premor odločil trener domačih Popovich. Njegovi fantje so nekoliko načeli vodstvo gostov, a jim je znova odgovarjal Dončić, ali s koši ali s črte za proste mete. Nato je strelsko žezlo prevzel Porzingis, Burke je dodal met za tri in prednost je znova rasla proti 15 točkam. Nalet Mavericksov sta s petimi zaporednimi točkami ustavila DeRozan in Devin Vassell. Veselje ni trajalo dolgo, Burke in Dončić sta z vsak svojo trojko poskrbela, da so domači znova lezli v rezultatsko luknjo. Menjave so prinesle nekaj zagona San Antoniu, ki je do konca četrtine izbrisal vmesno delo gostov, tako da je razlika ostala pri desetih točkah (95:85).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnjo četrtino so domači začeli bolj odločno, trojka Gaya je njihov zaostanek znižala na osem točk, a je Hardaway nekoliko kasneje v hitrem protinapadu izničil doseženo. Sledila je izmenjava zadetkov, ob kateri je Dallas ohranjal svojih deset točk prednosti. Po slabih petih minutah se je na parket vrnil Dončić in nemudoma zadel svoj značilen met s korakom nazaj. Spursi se niso predali in ves čas zagrizeno skušali zbližati rezultat. Njihov do takrat najboljši strelec Alridge je s košem znižal na šest točk in Carlisle je vedel, da je čas za minuto odmora. Po njej Dallas tudi z nekaj smole ni zadel, DeRozan pa ob peti osebni napaki Dončića znižal na štiri točke. Še en zgrešen met je prinesel nov protinapad DeRozana in nova prosta meta zanj, Dallas je vodil le še za dve.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

San Antonio je z odlično obrambo znova razorožil Maverickse, na drugi strani je po prerivanju za žogo sledil dolg ogled posnetkov, ki se je končal s skokom za žogo in zgrešenim metom DeRozana. Sodniki so tako zatem še enkrat odšli gledat posnetke in žogo prisodili domačim. DeRozan je nato zadel le en prosti, Dončić pa pod obročem lepo preigral Alridga in zadel. Spursi so zdrveli v napad, met DeRozana je bil prekratek, Slovenec pa je žogo hitro prenesel čez igrišče in izpod koša podal Brunsonu za trojko. San Antonio je po minuti odmora našel Gayja, ki je potreboval le dobri dve sekundi za svoj zadetek od daleč. Namerni prekršek je na črto za proste mete poslal Porzingisa, ki je zadel oba poskusa. DeRozan je znižal na tri točke, Wes Iwundu je bil dobri dve sekundi pred koncem naslednji Mavericks na črti za proste mete, zadel je oba in tekma je bila odločena (122:117).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Priložnost za zelence

Dončić je svojo igro nadgradil na novo raven, njegovo mojstrsko zadevanje in podajanje ga peljeta po poti komaj tretjega igralca NBA, ki bi lahko sezono končal s povprečjem trojnega dvojčka, dvomestnim številom točk, podaj in skokov. Na poti do naslova najboljšega v ligi mu stojijo vse bolj osredotočene obrambe tekmecev, ki nadenj pošljejo po dva ali celo tri igralce. Slovenec je po spremembi v sestavi ekipe še bolj njen temelj, na katerem sloni celotna igra. Ob koronski karanteni četverice Dorian Finney-Smith, Josh Richardson, Maxi Kleber in Dwight Powelll pa nosi še večjo odgovornost. Ni jasno, kdaj se bodo lahko vrnili med soigralce, po poročanju Brada Townsenda iz časnika Dallas Morning Star pa naj bi dva od četverice imela precej resne simptome, "a oba dobro okrevata, eden nekoliko hitreje od drugega." Kar pomeni, da je urnik vrnitve še precej negotov.

Vse to nalaga dodatne skrbi strokovnemu vodstvu, kako razporediti igralni čas, da ne bodo preobremenili igralcev. Dončić je zadnjih sedem tekem igral 34 minut ali več, na vsaki je imel žogo zelo veliko v rokah. Tudi Porzingis igra 30 ali več minut, nastopil je na tekmah dva večera zapored, kar v prejšnji sezoni ni bila navada. Oba igrata več kot običajno, kar pomeni, da je vedno v zraku nevarnost poškodbe ali preutrujenosti. Dobra plat večje angažiranosti zdravih igralcev je veliko minut za novinca Josha Greena, ki ima tako priložnost, da hitreje prilagodi svojo igro ravni NBA. Ne on ne klub nista pričakovala, da bo že prvi mesec nekajkrat zaigral v prvi postavi. "Je tip igralca, ki iz tekme v tekmo napreduje. Ne bo začenjal vsake tekme, a sedaj ima priložnost, da veliko igra. Lepo je videti, da to opravlja dobro. Če imaš kot mlad igralec veliko priložnosti za igro, to okrepi samozavest in zaupanje v to, kar počneš," ga je pohvalil Carlisle. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rcarlos
23. 01. 2021 13.39
+1
Tale Green kar veliko obeta, mislim da se z Dončičem kar ujameta v igri... Da bi redno svoje dodajali Hardaway, Porzingis, Brunson ter mogoče še Johnson ter Cauley-Stein bi lahko kar daleč prilezli... Ker tudi ko se bo obolela četverica vrnila, bojo pomoje rabli kar dosti časa da se dvignejo do željene forme
hirajem
23. 01. 2021 13.38
Luka stara kljuka
blade90
23. 01. 2021 14.49
igor1
23. 01. 2021 08.32
+8
Zorx
23. 01. 2021 11.20
+5
graf
23. 01. 2021 20.19