Šport

Po rekordih čas za dobičke

Planica, 07. 02. 2007 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čas je za novo obdobje v Planici, pravijo domačini, ki so se z ministrom Zverom pogovarjali o novem nordijskem centru.

Načrti za nordijski center Planica
Načrti za nordijski center Planica FOTO: POP TV

Minister za šolstvo in šport Milan Zver se je srečal z lastniki zemljišč na območju planiških skakalnic, kjer naj bi v prihodnjih letih nastal nordijski center. Pozval jih je, naj se dogovorijo, kakšna bo prihodnja ureditev lastniških razmerij, torej ali bodo lastniki zemljišča, v katere bo država vložila več deset milijonov evrov, dali v dolgoročni najem ali jih bodo prodali državi. Lastniki so izrazili nekaj pomislekov, večinoma pa projekt podpirajo.

Projekt Planica dobro napreduje

Projekt, ki naj bi stal okrog sto milijonov evrov državnega in evropskega denarja, predvideva ureditev vseh skakalnic, tekaškega poligona, dodatnih zunanjih igrišč, parkirišč in ostale infrastrukture, potrebne za izvedbo tekmovanj in tržno naravnanih aktivnosti.

Kot je pojasnil minister, se je od oktobra lani, ko v Planici predstavil projekt nordijskega centra, že veliko premaknilo naprej. Med drugim ga je vlada opredelila za enega izmed prednostnih državnih razvojnih projektov. "V primerjavi z ostalimi velikimi projekti, so razvojne službe ugotovile, da smo ravno s tem projektom prišli najdlje in da je veliko postopkov že urejenih," je poudaril minister in izpostavil, da so skupaj z občino odprli informacijski center in tako vzpostavili stalni dialog z lastniki zemljišč in drugimi zainteresirani.

Planiška sramota
Planiška sramota FOTO: POP TV

"Zelo pomembno je, da so v projekt vključeni lastniki parcel, ki so pri prejšnjih projektih imeli občutek, da so se delali brez njih," je dejal minister. Želi si, da bi se v naslednjih tednih oblikovalo širše partnerstvo za Planico. Pri tem pa je ključno, da se vsi lastniki dogovorijo o obliki prenosa zemljišča na projekt, saj brez tega država ne bo mogla investirati v to območje.

Najbolj enostavna in najbolj primerna načina za hitro ureditev lastniških razmerij bi bila prodaja zemljišč ali pa oddaja v dolgoročni najem. "Če bi iskali drugačne rešitve, bi to vzelo veliko časa. Nam pa se mudi če želimo slediti dinamiki financiranja in ujeti velike tekme, ki nas čakajo v Planici, ki leta 2010 gosti svetovno prvenstvo v poletih," je pojasnil Zver, ki od lastnikov zemljišč pričakuje, da mu bodo do naslednjega sestanka konec aprila že lahko predstavili svojo odločitev. Dogovora z lastniki ne bo lahko doseči, saj gre za več kot sto ljudi z različnimi interesi.

'Čas za novo obdobje v Planici'

Imeli smo rekorde, zdaj hočemo delovna mesta, pravijo domačini
Imeli smo rekorde, zdaj hočemo delovna mesta, pravijo domačini FOTO: Mirko Kunšič
Ureditev Planice naj bi temeljila na javno-zasebnem partnerstvu.Lastniki zemljišč pa so ob tem namignili, da bi želeli imeti tudi predkupno pravico, ko se bo v Planico vlagal zasebni kapital.

Lastniki, ki so videli številne neuspele načrte za ureditev Planice, imajo tako v projekt nordijskega centra precej zaupanja. Kot je poudaril eden izmed lastnikov, je čas za novo obdobje v Planici. V Planico je namreč država preko let veliko vlagala, vendar brez koncepta. "V Planici smo imeli svetovne rekorde, zdaj pa moramo imeti še nekaj rekordov pri dobičkih in v delovnih mestih," pravijo Ratečani.

Kranjskogorski župan Jure Žerjav pa je poudaril, da je potrebno narediti miselni preskok. "Z eno tekmo ni mogoče graditi infrastrukture v Planici, ki ne more preživeti s tremi dnevi tekmovanj na leto. Potrebno je zgraditi športni center, ki bo ljudem omogočil trening, rekreacijo in zabavo," je poudaril župan.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janmuha@mail386.com
07. 02. 2007 12.55
ideja je res dobra samo upamo lahko na uresničitev :) držim pesti;)