6°C

Pogačar dobil velikega konkurenta: Bernal potrdil nastop na Touru

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
J.B. /
KOMENTARJI
6
Egan Bernal je v intervjuju za kolumbijsko spletno stran Revista Mundo Ciclistico potrdil, da bo v prihodnjem letu zopet nastopil na dirki po Franciji. 24-letnik je leta 2019 postal najmlajši zmagovalec Toura po drugi svetovni vojni, a mu je ta naziv že na naslednji izvedbi odvzel Tadej Pogačar. Kolumbijec pa je sedaj odločen, da zopet pokaže zobe, potem ko ga letos v Franciji ni bilo, saj se je osredotočil na Giro in Vuelto.

Egan Bernal je zadnji kolesar z zmago na dirki po Franciji, ki ne sliši na ime Tadej Pogačar.
Egan Bernal je zadnji kolesar z zmago na dirki po Franciji, ki ne sliši na ime Tadej Pogačar. FOTO: AP

"Odgovor je 'da'," je na vprašanje, ali bo prihodnjo sezono nastopil na dirki po Franciji, jasno odvrnil Egan Bernal. "Že zdaj je jasno, da bomo celotne priprave usmerili v le en cilj: da bomo v Franciji čim bolj konkurenčni. Čas je, da se vrnem na pot iz leta 2019, s katere sem v zadnjem času nekoliko zašel," je povedal Kolumbijec. 

Bernal je do svojega največjega uspeha prišel pred dvema letoma, ko je Tour začel v vlogi pomočnika Geraintu Thomasu, na koncu pa v Pariz pripeljal v rumeni majici. Lani je nato v zadnjem tednu odstopil zaradi težav s hrbtom, letos pa se je posvetil Giru in Vuelti. Na dirki po Italiji je slavil v skupnem seštevku, v Španiji pa je bil šesti. 

Že omenjena poškodba hrbta ga je mučila tudi na začetku letošnje sezone, a je z odličnimi vožnjami na Giru dokazal, da je na nevšečnosti iz 2020 hitro pozabil. "Mislim, da sem popolnoma okreval. Ampak kljub temu smo previdni. Stanje hrbta spremljamo s pomočjo fizioterapij in zdravniških pregledov. Veliko se v zadnjem času posvečam tudi fitnesu, saj bi se rad čim bolj okrepil," je povedal Bernal, ki cilja, da bo prihodnje leto začel povsem brez bolečin. 

Egan Bernal se je na zmagovita pota vrnil z rožnato majico na letošnji dirki po Italiji.
Egan Bernal se je na zmagovita pota vrnil z rožnato majico na letošnji dirki po Italiji.FOTO: AP

Leto 2020 je bilo zanj res težavno in kot je razkril, si je letos želel predvsem, da bi v kolesarjenju zopet začel uživati. Na dirki po Italiji, ki jo je dobil pred domačinom Damianom Carusom, mu je to več kot uspelo. "Na Giro imam fantastične spomine. Ta zmaga je imela zame izjemen pomen, tako s športnega kot tudi osebnega vidika. Na koncu sem za zmago plačal visoko ceno, a to je nekaj, česar ne bom nikoli pozabil." 

Bernal je kmalu po koncu dirke po Italiji staknil okužbo s koronavirusom, zaradi česar si je vzel skoraj dva meseca tekmovalnega premora. Ciljal je, da bi bil znova optimalno pripravljen na Vuelti, kar pa mu ni uspelo. Na koncu se je moral zadovoljiti s šestim mestom, medtem ko je do svoje tretje zaporedne zmage prikolesaril Primož Roglič

Bernal je po zadnji od tritedenskih dirk na koledarju predčasno končal sezono, da bi se čim bolje pripravil na naslednjo. "Po več kot potrebnem premoru sem znova osredotočen na trening. Na začetku decembra bomo odšli na priprave v Španijo, kjer bomo dorekli še zadnje podrobnosti glede sporeda dirk za 2022," je še razkril kolesar Ineosa.