Šport

'Med favoriti za olimpijsko zlato tako Pogačar kot Roglič'

Ljubljana, 20. 07. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
31

Slovenska pravljica na Touru in sporočilo svetu, da so Slovenci prvi na svetu tudi na najtežji kolesarski preizkušnji Tour de France. "Pogačar živa v dirkanju, to je zanj nekakšna igra, ne obremenjuje se s končnim rezultatom," je dejal Matej Mohorič. Pogačarjev prvi trener Miha Koncilija pa verjame, da sta med favoriti za olimpijsko zlato tako Pogačar kot Roglič.

Primož Roglič je moral zaradi poškodb predčasno končati tour, sotekmovalci pa so se ga na elizejskih poljanah spomnili s štartno številko. "Idejo za to gesto mi je dala prijateljica, ki je rekla, da bi bilo lepo, če bi se slikali, kot smo se tudi lani, ko nas je bilo pet, in pustili nekaj prostora za Primoža. Potem pa me je prešinilo, da bi bilo smiselno, da njegove sotekmovalce prosim za njegovo štartno številko," je dejal Matej Mohorič, ki je na dirki po Franciji osvojil dve etapi. Pojasnil je, da četudi kolesar odstopi, imajo organizatorji številke pripravljene vnaprej.

"Primož nam je manjkal. Škoda, da se je zgodilo, kar se je," je dejal Mohorič in dodal, da je tudi to del tega športa.

Pogačarjev prvi trener Miha Koncilija verjame, da bi Tadej Pogačar lahko tudi petkrat zmagal na najzahtevnejši dirki. "Moramo pa se zavedati, da je kolesarstvo šport, na katerega vpliva mnogo dejavnikov," je dejal in izpostavil prav Rogličev padec. Kljub temu Koncilija verjame, da bi Pogačar, s predpogojem, da bo "zdrav, brez poškodb in še naprej tako željan kolesariti", lahko osvojil tudi več kot šest tourov. 

Pogačarja od drugih kolesarjev ločuje skupek dejavnikov, je prepričan Koncilija. "Definitivno mladost in sproščenost. Zdi se mi, da ima Tadej prednost v tem, da je lahko z igrivostjo in sproščenostjo neobremenjen, kar je lahko pri velikih vsakodnevnih naporih in obveznostih zelo velik plus," je pojasnil. 

Mohorič je prepričan tudi, da ima Pogačar med kolesarji čedalje več spoštovanja. "Ne le zaradi svojih uspehov, ampak tudi zaradi tega kakšen človek je. Zaradi tega, kako se obnaša do ostalih kolesarjev," je dejal in dodal, da je zelo sproščen. "Uživa v dirkanju, to je zanj nekakšna igra, ne obremenjuje se s končnim rezultatom. Vzame svet takšen, kot je, in ko smo skupaj, nikakor ne sili v ospredje," je dejal in dodal, da ga imajo zelo radi in mu privoščijo uspehe. 

Tadej Pogačar na zmagovalnem odru
Tadej Pogačar na zmagovalnem odru FOTO: AP

Pogačarju poskusili dokazati, da se dopingira

Med tourom je policija večkrat izvajala tudi racije, s katerimi so Pogačarju poskusili dokazati, podtakniti, nalepiti nanj sum, da se dopingira. "Na ta način lahko testiraš, koliko je nekdo psihično zmožen. Tudi v preteklih letih so se take stvari dogajale in mislim, da je bil tudi Tadej pripravljen na to. Vedel je, kaj vse se lahko med tourom zgodi," je dejal Koncilija in pohvalil Pogačarjev odgovor, da je zanj "zmagovanje sicer fajn, vendar ne za vsako ceno".

"Slovenci smo majhen narod, že iz ekonomskega vidika," pravi Koncilija in pojasnjuje, da smo zato za velike nacije in podjetja, ki vlagajo v kolesarstvo, nezanimivi. "Ampak Tadej je res zelo dominanten in način, na katerega prikazuje kolesarstvo, je za kolesarstvo res dobra reklama, kar privablja tudi gledalce, to pa je navsezadnje tudi zelo pomembno," je še dodal. 

"Ponosen sem, da prihajam iz Slovenije"

Voditelj oddaje 24UR ZVEČER Uroš Slak je Mohoriča vprašal tudi, ali se zavedajo, kako ponosne s svojimi uspehi delajo Slovence. Ob spremljanju dirke so televizijski sprejemniki pregorevali, marsikateremu Slovencu in Slovenki pa so kolesarji celo narekovali dnevni ritem življenja. V teh dneh so si namreč prilagajali obveznosti, da so lahko navijali za Pogačarja, Rogliča in Mezgeca.

"Zavedam se, da smo Slovenci relativno majhen narod in imamo morda zato močnejšo narodno zavest kot ostali narodi v Evropi. Ponosen sem, da prihajam iz Slovenije. Ponosen sem, da je Primož Slovenec, da je Tadej Slovenec in ponosen sem na vse navijače," je dejal Mohorič in dodal, da je bilo na touru opaziti ogromno slovenskih zastav. "Predvsem ob vzponih. Tam jaz najbolj trpim in sem jih tam tudi najbolj potreboval," je dejal in se za podporo najlepše zahvalil tudi tistim, ki so navijali izpred domačih zaslonov. 

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar FOTO: AP

"Vsak, ki se začne ukvarjati s kolesarstvom, sanja, da bo nekega dne nastopil v dirki po Franciji. Etapna zmaga pa je res vrh pričakovanj," je dejal Mohorič, ki si nikoli ni mislil, da mu bo uspelo na etapni dirki po Franciji tudi zmagati. "Čez leta, ko sem dosegal čedalje boljše rezultate, sem bil čedalje bližje tudi temu cilju," je dejal Mohorič, ki je že prej zmagal na dirki po Italiji in Španiji. "Zato sem tudi verjel in trdo delal, da bi nekega dne zmagal na touru. To mi je uspelo pri 26. letih, na kar sem zelo ponosen. V to je bilo vloženo veliko dela in truda, veliko noči preživetih na trening-kampih, stran od domačih. Nekako se mi je odvalil kamen od srca in upam, da bom tudi naprej dosegal rezultate," je še dejal. 

"Med favoriti za olimpijsko zlato sta tako Pogačar kot Roglič"

"Zmagovalec toura je bil vedno velik vzornik vsem, ne le mladim kolesarjem," je dejal Koncilija in dodal, da se to pozna tudi pri delu z mladimi. V preteklih letih so morali mlade iskati in starše prepričevati, da so njihovi otroci nadarjeni in da bi se jim morali pridružiti. "V zadnjih dveh letih pa se nam sami priključujejo. Jaz mislim, da je treba to izkoristiti in morda najti naslednjega Tadeja," je dejal. 

Koncilija je dejal še, da je Pogačar po zmagi na touru gotovo favorit za zlato na olimpijskih igrah. "Dirka na olimpijskih igrah je povsem drug format. Je le enodnevna dirka, kjer reprezentanca dirka po državah ne po klubih," je dejal, a dodal, da bo tekma vsekakor zanimiva. "Bo tudi zelo težka, saj ima ogromno višinskih metrov," je še dejal in dodal, da je prepričan, da sta tako Pogačar kot Roglič med glavnimi favoriti. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tmj
23. 07. 2021 09.50
-3
če bota skupi prpelala mu bo pogi pustu
starakolesarka
23. 07. 2021 17.03
+0
Zakaj bi mu pa pustil? Bedarija. Vsak naredi, kolikor zmore sam ali ekipa. Sicer pa ... dajte racionalno razmišljati. Na OI pridejo sami favoriti. Boj bo hud.
motorist_mb
22. 07. 2021 11.19
+5
30% so mu povišali plačo Pogiju 😁
radar
21. 07. 2021 13.36
+1
aja še to, ni potrebe, da se delite med Pogačarjeve in Rogličeve navijače. Oba sta Slovenca in vrhunska športnika. In to je to. Kdor pa misli, da bi moral Pogačar pustiti zmago Rogliču, se naj samo vpraša ali bi on sam pustil zmago sodelavcu/sodelavki za boljše delovno mesto v podjetju.
radar
21. 07. 2021 13.32
+1
Privoščim fantom, da bi bil zmagovalni oder samo slovenski. ampak žal realno bo Tadej zelo težko dosegel medaljo, ker sta tukaj regeneracija in počitek glavni težavi. Pri Primožu pa javnost ne ve v kakšnem stanju (fizičnem in psihičnem) dejansko je ter tudi kakšna je njegova forma. Raje se ne obremenjujmo z rezultati in raje uživajmo v predstavah slovenskih športnikov. Verjamem, da bo vsak dal 100 % od sebe in to je zame dovolj.
Roko66
21. 07. 2021 21.33
-6
A ni bilo govora o čudežni regeneraciji Pogija pred kronometrom lani na TdF? Zdej pa nč ne razumem.... Hahahaha ke komedija!
SpremeniVzdevek
22. 07. 2021 10.10
+3
metallica-one
22. 07. 2021 16.24
+4
User2062886
21. 07. 2021 10.30
+1
User2062886
21. 07. 2021 10.30
+0
Rogliču bo teško uspelo ker ne bo več kapetan.Zasluzi si pa bron na olimpiadi.Pogi pa zlato.🥇
uporabnica1
20. 07. 2021 09.41
+4
Še enkrat bravo Matej, to pa se ti je vse povrnilo za nazaj. Po vseh padcih, poškodbah... se ti je končno vse poklopilo, očitno gre v tretje res rado zato verjamem, da bo tudi Primožu uspelo na dirki po Franciji naslednje leto, mogoče že sedaj na OI 🤞
apodgra
20. 07. 2021 09.17
+6
Če komu privoščim medaljo je to Primožu. Koliko smole je imel v tej sezoni s padci in koliko vloženega dela je šlo po vodi.
marston
20. 07. 2021 08.48
+11
Primož bo dobil medaljo, pa Tadej tudi.
športnik66
20. 07. 2021 08.38
-4
Jaz bi fantom sicer sila privoščil uspeh na OI, a osebno dvomim, da bomo dobili kako kolajno v kolesarstvu letos. So tudi druge ekipe strašno močne. Bi jo pa osebno bolj privoščil Rogliču, kot pa Pogačarju. Predvsem zaradi lanske dirke po Franciji...ko je celo dirko Pogija naprej vlekel...ta mu je pa na koncu zabil žebelj v hrbet...
metronom
20. 07. 2021 08.47
+9
Ce bi sportnik dvomu v kolajno nebi nikoli nic dosegu
metronom
20. 07. 2021 08.48
+0
Nevem zakaj mu je zabiv noz v hrbet zmaga , da ti nekdo pusti ni vredna nic
apodgra
20. 07. 2021 09.32
+0
Če se ne bi v lanski sezoni prilepil na ekipo JV , ki mu je to tudi dovoljevala po zaslugi Rogliča, nikoli ne bi bil zmagovalec tura . Spomnim se predzadnje dirke Pariz -Nica , ko je en kolesar imena se ne spomnim pomagal Primoža pred samim vrhom , mu je Primož v zahvalo prepustil prvo mesto . Ko pa je Vingegaard Tadeju v 17. etapni dirki pred samim vrhom ogromno pomagal , izmenjavala sta se v napadanju , čudili smo se je tudi komentator na TV kanalu Evrosport. , zakaj to počne in dela samo v korist Tadeju. Kdo je prišel prvi na cilj vemo .
koki91
20. 07. 2021 09.36
+5
Kot prvo NI se šlepal, vozil je. Poganjal je sam. Ni ga noben od JV imel na vrvici ali pa ga porival za sabo. Če ne bi mogel slediti, ne bi bil tam. Bo šlo? Si gledal prvič tour? Primož načeloma ne pušča nikomur zmag in prav je tako. Samo spomni se, kaj je naredil tistemu fantu od Meride pa bi mu lahko prepustil zmago. Prav je, da zmagaš, ker si najmočnejši in ne prepuščaš zmag. Pogačar je pa isti. Hvala bogu, da se napadata, da se motivirata, da postavljata letvico vse višje. Temu se reče tekmovalnost. Poleg vsega sta pa iz povsem drugih ekip.
uporabnica1
20. 07. 2021 09.39
+7
sbštajerec
20. 07. 2021 10.00
+3
športnik66 ti boš moral nekaj ukrenit glede svojih frustracij in si ne zaslužiš nik nema, ker športniki to ponosno prenesejo poraz in zmago. Komu pa je letos zabil žebelj v hrbet? Moral boš pač počasi skapirati da je dirka tekmovanje, taktika in vse ostalo ne pa da nekomu pustiš zmago. Kako je Roglič prehiteval enega kolesarja ki je bil v begu si poglej na Eurosportu. Pol pa natolcuj, zmaga naj najboljši z najbolšo taktiko in najboljšo ekipo.
Roko66
20. 07. 2021 11.51
+0
Eni športniki so gentlemani,drugi pa kanibali! Hahahaha ke komedija!
mahar123
20. 07. 2021 20.15
Poglej dokumentarec code yellow od jumbo visme pa boš druga govoru
pojtrarara
21. 07. 2021 11.51
-6
@apodgra tako je pa - sicer je bila tista prepuščena zmaga s strani primoža na dirki po Baskiji - zadnja etapa - ampak ni pomembno, poanta tvoje je prava... jaz bi pa dodala še en primer - lani na cestni dirki SP - dogovorjeno je bilo,da je Primož glavni... pa kljub temu je nekje sred dirke šel pogi samostojno v napad (čeprav to ni bilo dogovorjeno), sam porabil ogromno moči, so ga ujeli in potem, ko bi v zaključku primož, ki se je borila tudi za medaljo rabil pomoč pogija, je bil ta zadaj skurjen... in smo ostali tudi brez medalje - oz. bolje Primož je ostal brez, ker je pogi prej, kljub drugačnim dogovorom ekipe, šel samostojno v napad se kuriti za brezveze in ko bi ga glavni potreboval za pomoč, ni imel več energije za pomagati.
SpremeniVzdevek
22. 07. 2021 10.12
+3
Ne, pustil mu je ker sta se tako dogovorila če mu pomaga.. Če ne bi bilo dogovora bi Roglič vzel etapo!
SpremeniVzdevek
22. 07. 2021 10.15
+5
pojtrarara, kako lahko tako lažeš? Na rtv imaš članek o tem kakšen je bil plan.. Sram te je lahko
metallica-one
22. 07. 2021 16.26
+3
Zebelj v hrbet....eni ste res bolani do amena.
metallica-one
22. 07. 2021 16.28
+4
Res sama sebe prepricujes da je pogi bil egoist v tej dirki. Zalostno donkam ti sega sovraštvo in bes zaradi lanskega TDF. Lahko bluzite milijon teorij zarot ampak Pogačar je zmagal zasluženo.
User2120423
20. 07. 2021 08.06
+8
Je fanta takoj Logar zagrabil za foto, za svoj Insta. Sem bil prepričan da ti vladni kravatarji mrzijo kolesarje... zdaj se bi pa komolčkali... Sluz...sluz...sluz...
motorist_mb
20. 07. 2021 08.00
+9
Kanibal v cestni Rogla ITT zlata in 🤝 😁
apodgra
20. 07. 2021 09.34
-4
Motorist Iz tvojega kratkega komentarja ni jasno kdo bo kaj dobil.
Lucky
20. 07. 2021 17.58
+2