Šport

Mavericksi z lepo košarko v zadnji četrtini odpravili Buckse brez Giannisa

New York, 09. 04. 2021 03.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
10

Mavericksi so morda imeli težke noge ob igranju drugi večer zapored, toda po grdem porazu v Houstonu ni bil čas za počitek. Z jurišem v zadnji četrtini, ki ga je vodil Kristaps Porzingis, ter z Luko Dončićem na robu trojnega dvojčka so goste iz Milwaukeeja, ki so igrali brez Giannisa Antetokounmpa, premagali za petnajst točk (116:101).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težko in zelo tekmovalno srečanje, ki je po besedah trenerja Dallasa Ricka Carlisla spominjalo na tekme v končnici, se je nagibalo sem in tja do pete minute v zadnji četrtini, ko je serija osmih točk Porzingisa prinesla dokončen preobrat. Latvijec (26 točk, podaja, 17 skokov, 2 blokadi), ki dan prej ob koncu tekme sploh ni dobil žoge, je je tokrat imel na pretek in z enajstimi točkami upravičil zaupanje. Carlisle je pred srečanjem dejal, da sta se pogovorila, kako bi ga bolje vključili v napad, bolj namerno ga je iskal tudi Dončić in rezultat je bila lepa zmaga. Vsi so pozorno spremljali igralno kemijo med njima, Porzingis je po koncu dejal: "Skušava igrati drug z drugim in si pomagati. Hočeva zmagati. Konec koncev to hočemo vsi, ki smo tukaj. In to je to."

Slovenec (27 točk, 9 podaj, 9 skokov, blokada) je s 55-odstotnim metom za sabo pustil težave iz Houstona. Izgubljene žoge in sodniške odločitve v tretji četrtini so ga tako ujezile, da je sodnikom znova zabrusil nekaj krepkih, zaradi česar so ga kaznovali s tehnično napako. To je že njegova dvanajsta to sezono, presega ga le Dwight Howard s trinajstimi. Ko jih igralec dobi šestnajst, sledi avtomatska prepoved igranja na eni tekmi, nato se prepoved ponavlja za vsaki dve dodatni tehnični napaki. Američani so brž izračunali, da Dončića kaznujejo s tehnično napako vsake 4,25 tekme, in napovedali prepoved čez sedemnajst srečanj. "Luka se tega zaveda. Je čustven tekmovalec, a vse to je na pravem mestu. Je pameten in ve, kolikšen je seštevek. Če bo prišel do šestnajste napake, bo en večer počival. To me ne skrbi tako zelo," si Carlisle ne beli glave z odzivi svojega najboljšega igralca.

Kristaps Porzingis (levo) in Luka Dončić (desno) sta lahko zadovoljna pozdravila Giannisa Antetokounmpa, ki je njuno dobro igro le nemočno opazoval s klopi.
Kristaps Porzingis (levo) in Luka Dončić (desno) sta lahko zadovoljna pozdravila Giannisa Antetokounmpa, ki je njuno dobro igro le nemočno opazoval s klopi. FOTO: AP

Bolj ga je navduševalo, kako so Mavericksi po zagonu Milwaukeeja ob koncu tretje četrtine tekmo nato znova preobrnili v svojo korist. "Po njihovi seriji (zadetkov) bi tekma lahko šla žvižgat rakom, a so fantje odlično odgovorili," je poudaril. "Ooooh, 36:17? To je 'hudo'," je nekoliko presenetilo tudi Josha Richardsona (14 točk, 4 podaje, 5 skokov, 2 ukradeni žogi, blokada), ko je videl, koliko boljši od gostov so bili v zadnjem delu igre. 

Maxi Kleber (12 točk, 5 skokov, 2 ukradeni žogi) je vrnitev po poškodbi praznoval s štirimi trojkami, pas najboljšega obrambnega igralca moštva si je prislužil Dorian Finney-Smith (9 točk, 3 podaje, 10 skokov, 3 blokade), ki je igro drugega strelca Milwaukeeja, Khrisa Middletona (14 točk, 3 podaje, 8 skokov, ukradena žoga), omejil na komaj 22-odstoten met (zadel je le šestkrat v 27 poskusih). Breme sta tako prevzela predvsem Donte DiVincenzo (22 točk, 2 podaji, 6 skokov, 2 ukradeni žogi) s šestimi trojkami in Bobby Portis (20 točk, 2 podaji, 14 skokov, ukradena žoga).

Statistika Luke Dončića na tekmi Dallas Mavericks - Milwaukee Bucks.
Statistika Luke Dončića na tekmi Dallas Mavericks - Milwaukee Bucks. FOTO: Sofascore.com

Potek srečanja
Dallas je srečanje začel v polni postavi, kljub temu da je igral drugi večer zapored. Po porazu v Houstonu ni bilo počitka za nikogar. Milwaukee je bil brez Antetokounmpa – grški stroj je zaradi težav z levim kolenom tako izpustil že štiri tekme. Ta se je začela podobno kot v Houstonu: Brook Lopez je mimo Porzingisa našel pot do obroča, po prestreženi podaji DiVincenza je žogo v koš položil tudi Portis. Porzingis je prvi točki za Dallas dosegel s črte za proste mete, Richardson pa je prestregel podajo gostov in s prvim košem zbudil upanje, da je nočna mora zgrešenih metov ostala v Houstonu. Porzingis je z drugim košem domače popeljal v vodstvo, Kleber pa z metom od daleč načel tudi območje treh točk. Portis je bil na začetku najaktivnejši Bucks, zadevati je začel tudi Dončić, najprej izpod koša, nato je dodal še trojko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Serija košev gostov – Lopezovega izpod koša, Middletonovega z dveh metrov in DiVincenzovega za tri točke – je prinesla izenačenje. Kleber je brž odgovoril z metom od daleč, Porzingis po podaji Slovenca dodal dve točki. Tudi naslednji koš za domače je dosegel Latvijec, nato je domače moštvo imelo nekaj jalovih napadov, gostje pa so še naprej polnili koš. Portisovo zabijanje jim je prineslo vodstvo in trener Carlisle je vzel minuto odmora. Po njej je Jrue Holiday zadel za tri in Milwaukee je imel serijo enajstih zaporednih točk. Prekinilo jo je polaganje Tima Hardawaya mlajšega, Dončić je zadel prek Portisa in razlika je bila le še ena točka. Na tri jo je povišala dolga dvojka Holidaya. Dwight Powell je dodal nekaj prostih metov, potem pa v obrambi naredil prekršek nad Jeffom Teaguejem, ki je ob košu zadel še prosti met. Vseeno je zadnjo besedo imel Powell, ki je zadel prosta meta ob koncu četrtine, Dallas pa je zaostajal za dve točki (31:29).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mavericski so drugo četrtino začeli z izgubljeno žogo Jalena Brunsona, kar je Middleton kaznoval s košem. Dončić je z lepo podajo našel Powlla, ki je žogo zlahka položil v koš, v naslednjem napadu je Slovenec s korakom nazaj razorožil Portisa v obrambi in izenačil. DiVincenzo je s trojko goste znova potisnil v ospredje, a je Finney-Smith izenačil s staromodno trojko, košem in še prostim metom po prekršku. Nato je Nicolò Melli z dvema metoma od daleč klop Milwaukeeja prisilil k minuti odmora. Po njej so tudi Bucksi odgovorili z dvema trojkama, najprej je bil natančen Lopez, sledil mu je DiVincenzo in posvet je želela klop Dallasa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lopez je nadaljeval dobro igro in prispeval še en koš za serijo osmih zaporednih točk gostov. Zgrešene mete domačih sta prekinila prosta meta Hardawaya,  obramba Mavericksov pa ni imela odgovora za veščega Lopeza.  Vrnitev Dončića na igrišče je prinesla podajo za trojko Porzingisa, ta je nato še blokiral Holidaya, ko je hotel žogo položiti v koš. To pa je uspelo Latvijcu, ko je na drugi strani igrišča popravil zgrešeni met Richardsona. Portis je ob košu dobil prosti met po prekršku domače obrambe, tudi naslednje tri točke so dosegli Bucksi, od daleč je bil natančen DiVincenzo. Končni rezultat prvega polčasa je postavil Dončić z dvema košema, za točko ga je dobil Milwaukee (56:55).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je na začetku drugega polčasa goste prisilil k dvema hitrima prekrškoma, Dončić pa je s slalomsko vožnjo skozi obrambo dosegel prvi točki. Odgovoril je Holiday, a sta Dončićeva trojka in zabijanje Porzingisa prinesla hitrih pet točk. Portis je z odličnim prestopanjem izigral Kleberja v obrambi, Nemec mu je hitro vrnil s trojko iz levega kota. Middleton, drugi strelec Milwaukeeja, je sredi tretje četrtine dosegel šele svoj tretji koš, najboljši strelec Dallasa pa je dodal še en met izza črte za tri točke. Od daleč je znova zadel tudi Lopez, Dončić se mu je skušal oddolžiti s svojo četrto trojko, a je zgrešil. Prvi koš za Buckse je prispeval tudi starejši Antetokounmpo, Thanasis. Trenerju gostov Miku Budenholzerju so prisodili tehnično napako,  pri čemer ni bilo čisto jasno, kaj je bil razlog zanjo, Richardson pa si ni belil glave in je zadel nagradni prosti met. Nato je Brunson v napadu dodal koš, trojka Middletona pa je izničila njuno delo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Koša Richardsona in Hardawaya sta prinesla pet točk naskoka za domače, vmešal se je Holiday z zadetkom v skoku, nato sta Powell in še Hardaway s trojko nadaljevala serijo Dallasa. Kleber ni našel pravega obrambnega orožja proti Portisu, ki je po slabi podaji Dončića zadel in dobil še prosti met. Slovenec je nadaljeval s prekrškom v napadu, kar je Portis kaznoval s trojko. Nato je v obrambi Dončiću ukradel žogo, DiVincenzo je v protinapadu zlahka zadel, nejevoljnemu Slovencu pa so prisodili tehnično napako. Ta je sprožila val precej sočnih besed za sodnika v mešanici jezikov nekdanje skupne države, a ga na srečo niso slišali ali razumeli.  Teague je s prostim metom goste popeljal v vodstvo, še ena slaba podaja, tokrat Hardawaya, je prinesla novo trojko DiVincenza. Serija je pomenila, da so Bucksi po treh četrtinah vodili za štiri točke (84:80).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

DiVincenzo je s prostima metoma na začetku zadnje četrtine nadaljeval zagon štirinajstih točk Bucksov, trojka Hardawaya je prinesla nekaj potrebnega olajšanja za domače moštvo. Koš pomirjenega Dončića je zaostanek znižal na točko, a je Middleton začel zadevati, tokrat izza črte za tri. Od daleč je bil natančen tudi Finney-Smith in napovedal tesen zaključek srečanja. Po zabijanju Portisa je trener Dallasa Carlisle vzel minuto odmora. Gostje so vodili za štiri točke, sedma podaja Dončića Porzingisu v desnem kotu je prinesla trojko Latvijca, minuto kasneje sta ponovila vajo in Mavericksi so bili znova v vodstvu, Bucksi pa so odšli na posvet h klopi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Porzingis je nadaljeval z dobro igro, pod košem je pobral žogo in jo položil v koš. Middleton je hitro dosegel dve točki, nato je trener Milwaukeeja Budenholzer ugovarjal sodbi o prekršku Holidaya nad Latvijcem, sodniki pa so ga po ogledu posnetkov zavrnili. Dončić je prek Lopeza lepo zadel za novi dve točki. Nova trojka razgretega Latvijca je prednost domačih povišala na osem točk. Ugovor je vložil tudi Carlisle, ko so sodniki Finneyja-Smitha obtožili prekrška – posnetki so pokazali, da je šlo za čisto blokado Middletona. Dva zaporedna zadetka Richardsona sta pomenila deset točk naskoka za Dallas, ki je tri minute pred koncem imel pobudo. Bucksi so poskusili z dušečo obrambo, Porzingis je v levem kotu našel Finneyja-Smitha, ta pa je žogo poslal v obroč za tri točke. Od daleč je nemudoma zadel tudi DiVincenzo, Richardson pa je s košem in prostim metom prednost znova zvišal na trinajst točk. Buckdi so se predali in na igrišče poslali igralce s klopi, Kleber pa je za vsak primer vrgel še dolgo trojko. Zmaga za petnajst točk (116:101) je tako precej popravila vtis iz Houstona.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica portala
09. 04. 2021 13.06
+2
Čestitam za zmago!💪👑👍 Luka izkoristi svoj talent, da pošlješ igralce na drsalke..
burekkafana78
09. 04. 2021 12.33
+2
hud basket v zadnji četrtini
franci1972slo
09. 04. 2021 09.26
-4
Luka baje v NBA počasi dobiva vzdevek “jokica”. Ni samo stvar v tehničnih napakah ampak on dobesedno po vsakem prodoru, naj bo uspešen ali ne, glede sodnike in jim gestikulira. Celo bolj pogosto kot LeBron, pa sem mislil, da temu ni para pri jokanju.
265004
09. 04. 2021 09.04
-7
Dončič,eden najbolj antipatičnih košarkarjev glede na obnašanje... Jokica,ki se obnaša kot nedorasel otrok in misli da je najbolj pameten na tem svetu...Nihče mu ne oporeka znanja košarke,samo s takim obnašanjem,ga bodo črnci že postavili na realna tla...In prav je tako...
najvsivedo
09. 04. 2021 09.10
+4
Anticripstoned
09. 04. 2021 09.48
-2
Anticripstoned
09. 04. 2021 09.49
-3
Dončić je košarkarsku CR7...Velika kvaliteta in še večja jokica
265004
09. 04. 2021 10.07
-4
najvsivedo-problem vas zaplankanih pajacev je ,da sploh ne preberete kaj kdo napiše,ampak takoj ko nekdo malo užali vašega"heroja"napadete nazaj.Daj komentiraj Dončičevo obnašanje in ne kje jaz igram??!Bo šlo?Jaz rad gledam Dončiča,tud ponoči vstanem za kakšno tekmo in navijam zanj,ampak v obnašanju je pa že taka zvezda,da gre počasi že vsem na živce(sodnikom,nasprotnikom,navijačem...).Samo v Dalasu ga podpirajo.In to je škoda.Lahko bi ga imeli za boga,tako pa bo iz tekme v tekmo slabši...Na žalost.
GO INTER
09. 04. 2021 08.23
+10
malo je zmanjkalo do trojnega dvojčka, samo luki je itak pomembna samo zmaga
mflajsma
08. 04. 2021 19.37
-2