Šport

Krvavo prigarana zmaga Dončića, Dragić zlahka v Miamiju

Los Angeles, 30. 11. 2019 02.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
19

Luka Dončić je moral v Phoenixu na poti do zmage potočiti nekaj kapljic krvi, Miami Gorana Dragića pa je doma s prepričljivo zmago ugnal nekdaj strašljive Golden State Warriorse.

Devin Booker (levo) si je moral v boju z Luko Dončićem pomagati tudi s prekrški.
Devin Booker (levo) si je moral v boju z Luko Dončićem pomagati tudi s prekrški. FOTO: AP

https://sja.sportradar.com/w/24ur/19096980/3231

Mavericksi so v Phoenix prišli z jasnim ciljem – z zmago pozabiti boleč poraz proti Clippersom, ostati pod vrhom zahodne konference ter iz Phoenixa prvič po oktobru 2015 oditi z dvignjenimi glavami. Spopad so začeli odločno, toda domačinom niso mogli uiti in prva četrtina je bila ob izmenjavanju v vodstvu večinoma izenačena. Proti koncu si je Dallas pod Dončićevo taktirko priigral šest točk prednosti (31:25), mladi slovenski zvezdnik je blestel s 14 točkami, šestimi asistencami in prav toliko skoki ter nekajkrat izvabil vzdihe občinstva, ki si je predstavljalo, da bi lahko igral v dresu Sonc, če bi ga ti izbrali na naboru.

Phoenix, ki v tej sezoni tako kot Dallas presega pričakovanja in ima v svojih vrstah odličnega strelca Devina Bookerja, se seveda ni predajal. Na začetku druge četrtine, ko je Dončič sedel na klop, so poskušali izkoristiti njegovo odsotnost, a ni šlo, saj je ob dveh trojkah Tima Hardawaya Jr. Dallas vodstvo še povečal in Dončić je lahko počival vse do zadnjih petih minut. Toda pri domačih je niti v svoje roke prevzel Kelly Oubre in pred koncem polčasa je Sunsom uspelo izenačiti. Ob nekaj spornih sodniških odločitvah, padanju igralcev po tleh in ob malce vroče krvi na obeh straneh se je razvnelo tudi občinstvo, konec polčasa pa je ob ostrem boju in rezultatu 53:50 za Dallas oznanil napet drugi del tekme. Dončič je na odmor odšel z 19 točkami, 7 podajami in 6 skoki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izenačena igra se je nadaljevala tudi v drugem polčasu, ki ga je malce bolj uspešno začel Phoenix in ob 38-odstotnem metu Dallasa celo povedel. Dončić je svojo prvo trojko zadel v tretji četrtini, Kristaps Porzingis nikakor ni našel svojega meta, pri domačih pa se je razigral Ricky Rubio. Ko je po njegovi podaji Booker zabil preko Porzingisa, je dvorana eksplodirala od navdušenja in pet minut pred koncem tretje četrtine so domači povedli za deset točk. Toda Dončić, ki je že pred koncem zanj odlične tretje četrtine presegel 30 točk, je ob pomoči Hardawaya Jr. Dallas ohranjal v igri, in zdelo se je, da je edino pravično, da se zanimiv spopad v zadnji del prevesi z rezultatom, izenačenim pri 89 točkah.

Medtem ko je 20-letnik sedel na klopi na kratkem počitku, so začetek zadnjega dejanja v Phoenixu zaznamovale napake, zgrešeni meti in nekaj iskric na igrišču. Nekaj kasneje jih je ob trčenju s Cameronom Johnsonom po nosu skupil tudi Dončić, toda vseeno nadaljeval odločno in odlično igro. S trojko Setha Curryja je vodstvo Mavericksov naraslo na deset, in kazalo je, da se slabih pet minut pred koncem tekma lomi, komentatorja v televizijskem prenosu pa sta pela hvalnice Slovencu, ki je bil le en skok oddaljen od novega trojnega dvojčka. Ni mu uspel, je pa tekmo končal s kar 42 točkami, 11 asistencami in 9 skoki. Za pomembno zmago Dallasa s 120:113 pa je poleg slovenskega čudežnega dečka najbolj zaslužen Hardaway Jr. s 26 točkami.

Zanesljiva zmaga Miamija

https://sja.sportradar.com/w/24ur/19096972/3231

Miami je nemudoma pokazal, kdo je doma v dvorani American Airlines. Žoga je hitro krožila med peterico v novih, izrazito svetlo modrih dresih, ob razredčeni obrambi gostov iz Kalifornije pa so se vrstili koši. Trener Warriorsov Steve Kerr je skušal že po treh minutah, ko je razlika znašala deset točk, ustaviti nalet razgretih Heatov z minuto odmora. Duncan Robinson je imel nov festival trojk, natančno roko je imel tudi novinec Kendrick Nunn, celotno moštvo pa je z izvrstno obrambo goste odrezalo od obroča. Dragić je vstopil v sedmi minuti, tudi peterka s klopi je brez težav rešetala tekmece, tako da se je četrtina končala z dvajsetimi točkami razlike (41:21).

V drugi četrtini so Warriorsi našli nekaj svojega bojevniškega duha in začeli zniževati rezultat, obramba domačih pa je postala nekoliko luknjasta, tako da je tudi trener Miamija Erik Spoelstra moral posredovati z minuto odmora. V zadnjem delu je nekoliko premešana peterica prve peterke in klopi znova začela loviti začetni ritem, a se je razlika ves čas vrtela med desetimi in petnajstimi točkami. Po izgubljeni četrtini so na polčas odšli s trinajstimi točkami prednosti (71:58). Slovenec v sinje modri uniformi je v prvem delu tekme zbral osem točk, tri skoke in dve podaji.

Miami je pred domače občinstvo prvič stopil v novih sinje modrih uniformah.
Miami je pred domače občinstvo prvič stopil v novih sinje modrih uniformah. FOTO:
Začetek drugega polčasa na nejevoljo Spoelstre ni prenesel sprememb, mladinci iz Kalifornije so počasi, a vztrajno drobili dobro delo prve četrtine in nižali prednost. Predvsem na račun nič več vzorne obrambe in vse več zgrešenih metov Heatov, ki so v prvih treh minutah zadevali samo s črte za proste mete. Domača klop je znova poskušala z mešanjem peterk, po komaj šestih točkah razlike pa so jo do konca četrtine dvignili nazaj na dvomestno število (95:79), k čemur je prispevala tudi trojka Dragića. Ta je s 14 točkami sodil v šesterico Miamija, ki je do takrat zbrala več kot ducat točk.

Zadnji del igre je v prvih treh minutah preslikal prvo četrtino, predvsem na krilih slovenskega zmaja, ki je nanizal štiri hitre koše. Heati so s serijo 14:1 praktično odločili tekmo, navdušeno občinstvo pa je poplesavalo v pričakovanju nove zmage. Spoelstra je na igrišče poslal nekaj eksperimentalnih peterk, nove minute za piljenje forme je dobil Justise Winslow, ki se vrača po pretresu možganov. Drugi rekonvalescent Jimmy Butler je imel tih večer, bolezen iz začetka tedna mu je razmajala merek, tako da je večino svojih košev nanizal iz prostih metov. Dragić je srečanje končal kot najboljši strelec domačih (20 točk, 4 podaje, 5 skokov). Zmaga (122:105) je dobra popotnica Miamiju, ki ga čakajo tri težka gostovanja pri tekmecih iz vzhodne konference, v nedeljo so v Brooklynu, v torek v Torontu in v sredo v Bostonu.

Kibiciranje o prestopih

Košarkarski kibici v Arizoni še vedno premlevajo izbor igralcev v 2018, ko so se Sunsi namesto za Dončića raje odločili za centra Deandreja Aytona (ta mora do konca odslužiti prepoved igranja na 25 tekmah, ker je zaužil prepovedan diuretik). Tisti, ki so navijali za zadnjega, zdaj z rahlo zadrego priznavajo, da morda niso imeli prav. "Ne vemo, kaj bo v naslednjih desetih letih, vse se lahko dramatično preobrne. Luka lahko postane slabši, lahko bo še boljši. Lahko priznamo, da morda nismo izbrali najboljšega igralca, ki je bil na voljo, toda še vedno je možnost, da bo Luka le muha enodnevnica in da bo Deandre izvrsten igralec," se je skušal tolažiti Greg Esposito iz podkasta Suns Solar Panel.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še bolj se po glavi tolčejo v Sacramentu, kjer so izbirali drugi, podobne razprave potekajo tudi v Atlanti, kjer so jim v tolažbo vsaj odlične igre Traeja Younga, tega so kot tretji v zameno za Slovenca vzeli od Dallasa.

Čeprav se je sezona šele dobro začela in Kristaps Porzingis še išče svojo prejšnjo formo ter se navaja na sistem igre v Dallasu, pa je jasno, da Mavericksom manjka še eno zanesljivo orožje v napadu. Občasno to vlogo prevzameta Tim Hardaway Jr. in Seth Curry, mediji pa že razmišljajo o morebitnih okrepitvah. Tako se pojavlja ime DeMara DeRozana iz San Antonio Spursov, ki se ne najde v sistemu legendarnega trenerja Grega Popovicha in bi lahko prestopil že 15. decembra, s povprečjem dobrih 20 točk na tekmo pa okrepil napad Dallasa ter olajšal delo Dončiću. Podobno velja za srbskega branilca Bogdana Bogdanovića, strelca trojk pri Kingsih, prav tako z eno nogo že na poti iz sedanjega moštva. Morebiten prihod Stevena Adamsa iz Oklahoma City Thundersov bi krepil Dallasovo obrambo pod obročem in skok.

Goran Dragić je znova ime, ki bi ga nekateri navijači Mavericksov radi videli na dresu Dallasa.
Goran Dragić je znova ime, ki bi ga nekateri navijači Mavericksov radi videli na dresu Dallasa. FOTO: AP

Najpogosteje pa znova omenjajo prihod še enega Slovenca, Dragića vidijo kot idealno rešitev za vodenje rezervne peterke. Eden od kandidatov za šestega najboljšega igralca je zaslužen za odličen začetek sezone Miamija, zato se trgovska ugibanja za zdaj ne zdijo zelo verjetna. Še posebno ker Dallas težko ponudi veliko v zameno. Dragić, ki je bil že poleti del kasneje propadle trgovine med moštvoma, je dovolj izkušen, da si ne beli glave s takšnimi ugibanji, ampak je osredotočen na igrišče.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mungos2
01. 12. 2019 11.31
Vsaka zmaga vsakega tekmovalca je krvavo prigarana !!!!!
brodarko
30. 11. 2019 20.52
+1
Kje je slovenščina s kibiciranjem na čelu? Članek je res bedno napisan.
asdfghjklqwertz
30. 11. 2019 11.34
+3
buzerantos
30. 11. 2019 11.19
+8
Bravo Luka. Again!
Zelo123
30. 11. 2019 11.10
+14
42 košev je valjda zelo veliko za NBA. Brez Luke je Dallas krepko zadnji, tako je pa trenutno četrti. Bravo Luka.
Golobek
30. 11. 2019 11.00
+13
Luka je stroj >>>>Bravo
jakec1575
30. 11. 2019 10.18
+9
Za prstan moras biti tudi v pravi ekipi. Verjamem, da mu bodo NBA zvezde nakolnjene, da se bo vpisal tudi tako v zgodovino. Ka je ze un iz mb , k je postal american. On ma prstan, pa ni lih bil perla. Bil je pa v pravi ekipi. za prstan se mora poklipiti vec reci. Barkley nikoli ni dobil prstana pa je bil NBA legenda. Edini k je Jordanu pariral.
Yokte
30. 11. 2019 09.51
+39
Bravo Luka, uživam ob gledanju tvojih tekem !!! Biti vrhunski športnik ne samo v NBA, je potrebno veliko treningov, garanja, odpovedovanja, znanja, ljubezni do športa ... Le tako naprej 👍
Info@
30. 11. 2019 09.27
+42
Luka bo najboljši košarkar, meni je prav lepo gledat njegove posnetke.
poserjemsenavas
30. 11. 2019 09.25
-56
Za bruhat, spet je zmagal dončič, izgubil bi pa dallas
JOSEPH HAYDN
30. 11. 2019 09.07
+20
Bravo Luka in Dallas ampak vseeno vsi ostali preveč nihajo,predvsem Porzingis me je razočaral tip nima konstantnosti predvsem pa za razliko od Luke nima glave na pravem mestu.Ta nekonstantnost lahko močno udari ravno po Luki,da ga ne dobi kakšno poškodba,ker sam in brez poškodbe bo težko vlekel voz celo sezono
LightningBolt
30. 11. 2019 09.41
+7
Uporabnik479666
30. 11. 2019 08.47
+6
Ke ste pametnjakovici....
Lock Down
30. 11. 2019 08.43
+28
Preveč nihanja v formi igralcev Dallasa. Razen Dončiča, ki je konstanta že od prve tekme sezone in THJ, ki je ujel formo v zadnjih 4-5 tekmah, so ostali igralci bolj kot ne le prebliski na posameznih tekmah. KP pa bi moral bolj izkoristiti svojo višino (221 cm) in se pomakniti bolj pod koš in igrati s polrazdalje in pod košem, ker mu met z razdalje letos ne teče prav dobro, včeraj revnih 8/0 . Sezona bo še dolga in Luka bo potreboval več pomoči soigralcev, če bodo hoteli v končnico, ker s takšnim tempom tudi Luka ne bo zdržal celo sezono.
hirajem
30. 11. 2019 08.16
+23
Tretji igralec v zgodovini NBA z triple double mesecem. Oz statisticno povprecje je v treh kategorijah double
dark horse
30. 11. 2019 07.58
-25
Vau kakšne tabele in statistika :D Distribucija metov .... amaterji
Funšterc
30. 11. 2019 07.48
+56
Jutri je prenos na TV 3 LOS ANGELES LAKERS : DALLAS MAVERICKS ob 22:00 ,lp
26277
30. 11. 2019 08.42
+3
Danes pa Bilje - Adria,, prijateljska, na Eurosport.. ob 21:00. Lp
EntityOne Gala
30. 11. 2019 10.42
+7
U Fučkovcih igrajo danes Špunje proti Karčofom . 😉