Šport

Dallas v Portlandu z dežjem trojk do zmage

New York, 24. 01. 2020 04.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
11

Druga tekma Dallasa s Portlandom v tednu dni in druga, zelo prepričljiva zmaga. A nad moštvom še vedno visi temna senca ob raztrgani ahilovi tetivi Dwighta Powella. Konec sezone za prvega centra je precej premešal karte za Maverickse.

Portlandov Damian Lillard (v belem) je na zadnjih tekmah neustavljivo polnil koše tekmecev.
Portlandov Damian Lillard (v belem) je na zadnjih tekmah neustavljivo polnil koše tekmecev. FOTO: AP

Pred tekmo je bilo veliko ugibanja, kako bo trener Rick Carlisle premešal začetno peterico brez Powella. Na položaj centra je postavil Kristapsa Porzingisa, tega je na krilnem centru nadomestil Dorian Finney-Smith, Tim Hardaway Jr. se je pomaknil na krilo, Luki Dončiću se je kot branilec pridružil Seth Curry.

Luka Dončić se bo prvič v karieri udeležil tekme zvezdnikov, ta bo 16. februarja v Chicagu. Tako kot lani sta kapitana Giannis Antetokounmpo (Milwaukee) iz vzhodne in LeBron James (LA Lakers) iz zahodne konference. Dončič je vlogo kapitana zgrešil za dobrih 160.000 glasov za Jamesom pred njim.

Blazersi so bili morda idealen tekmec za iskanje novih kombinacij, saj imajo tudi sami težave s svojimi visokimi igralci. Bosanski center Jusuf Nurkić že od lanskega marca okreva po hudem zlomu leve noge, krilni center Skal Labissière ima poškodovano koleno, rezervni center Zach Collins ramo, prvi center Hassan Whiteside je bil vprašljiv zaradi boleče prepone.

Tokrat se je za Dallas izšlo odlično – klub osmim trojkam in kar 47 točkam Damiana Lillarda (dodal jim je 8 podaj) so brez večjih težav premagali Portland, ki ni imel dovolj razpoložljivih igralcev. Dončić (27 točk, 9 podaj, 6 skokov) je imel oporo v razpoloženem Porzingisu (20 točk, 5 skokov), Curry in Jalen Brunson s klopi sta prispevala vsak po 17 točk, Finney-Smith (10 skokov) in Hardaway sta garanju v obrambi dodala po 11 točk.

"Dobro nam je šlo od rok, Damian (Lillard) je poseben igralec, zelo težko ga je ustaviti. Portland pa je nevarno moštvo, zato sem vesel, da se je tako izteklo," je dejal Slovenec po novi zmagi. Po njegovih besedah močno pogrešajo Powella, toda "poškodbe so del igre, vem da bo garal na okrevanju in se čim hitreje vrnil". Cilj moštva ostaja uvrstitev v končnico, "nadaljevati moramo kot sedaj, pomembna je vsaka tekma, gremo korak za korakom". Zelo se je razveselil tudi uvrstitve v prvo peterko tekme zvezdnikov "to je izjemno, bil sem zelo čustven. Že kot otrok sem sanjal, da bom igral v NBA, zato sem še toliko bolj vesel."

REZULTAT

Porzingis je srečanje začel več kot odločno, z zabijanjem, trojko in ukradeno žogo. Na drugi strani je Lillard svojo prvo zadeto trojko sprožil bližje polovici, kot pa črte za tri. V prvi peterki Portlanda je bil tudi Trevor Ariza, ki je po prihodu iz Sacramenta opravil en sam trening z novim klubom. Trojke so deževale z obeh straneh, še posebej natančni so bili Mavericksi, domačini pa so imeli le enega strelca, že na začetku razgretega Lillarda. Rezultat je bil temu primeren: 45 : 37.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi druga peterka Dallasa je nadaljevala s festivalom trojk, klop Portlanda pa ni mogla držati koraka z njimi. Prednost gostov je počasi naraščala, tok dogajanja je v drugem delu četrtine preobrnila vrnitev začetnih peterk, saj se je izjemna natančnost Mavericksov nekoliko unesla. Portland se je lahko veselil dobre igre Arize, ki se je izvrstno znašel v novem okolju. Dončić pa je ob sicer odlični igri imel sedaj že običajne težave s prostimi meti. Kanonada iz prve četrtine se je v drugi nekoliko umirila, rezultat pa je bil še vedno visokih 78 : 63.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odmor ni obrusil ostrine Mavericksov, svojo prednost so povečali na več kot dvajset točk, Blazersi pa razen Lillarda in Arize sprva niso kazali prave energije. A včasih je tudi to dovolj, Lillardove trojke iz globine igrišča so Carlisla prisilile k minuti odmora, preden bi bila škoda prevelika. Toda ostrostrelca Portlanda se ni dalo ustaviti, njegov zgled je razgrel soigralce in vzkipel dvorano, Dallas pa se je nenadoma znašel v težavah. Krvavenje sta nekoliko ustavili podaja Dončića in trojka Finney-Smitha, nato Curryja in nazadnje še Maxija Kleberja. Mavericksi pa so pred zadnjim delom obranili trinajst točk prednosti (103 : 90).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekaj zgrešenih metov gostov, dve sodniški napaki in zagon Lillarda so Portland znova približali naj deset točk. Dallas se je oprl na Porzingisa, ki je od blizu in daleč ohranjal prednost. Klop Mavericksov je nekaj časa držala korak z domačo prvo peterko, nato je Carlisle na parket znova poslal Dončića. Tekma je izgubila nekaj naboja, gostje pa so z dolgimi napadi porabljali čas in branili dvomestno prednost. Slovenec je tokrat izgubil strelski dvoboj z Lillardom, toda dobljena tekma je to več kot odtehtala (133 : 125).

Premešane peterke

Sezona se je komaj začela, ko je Portlandu v Dallasu uspelo tesno zmagati za dve točki. Izid se je zdel pričakovan, udeleženci finala zahodne konference so premagali mlado moštvo, ki še išče svojo podobo. Dobra dva meseca kasneje so Trail Blazersi v spodnjem delu lestvice, Mavericksi pa zgodba o uspehu, predvsem na krilih mladega Dončića. V petek je poskrbel, da so gostje kljub razpoloženemu Lillardu ostali praznih rok, slab teden kasneje se je zgodba ponovila.

Izguba Dwighta Powella (desno) je podrla ravnotežje v Dallasu.
Izguba Dwighta Powella (desno) je podrla ravnotežje v Dallasu. FOTO: AP

Mavericksi imajo po poškodbi Powella na voljo tri visoke igralce, Porzingisa, ki se vrača po poškodbi kolena, Kleberja in Bobana Marjanovića. Vendar ima slednji kot drugi največji igralec v NBA (224 centimetrov) težave z obrambo proti nižjim postavam, kar lahko tekmeci s pridom izkoristijo.

Powell Dallasu ni prinesel le v povprečju 9,6 točke in 5,7 skoka na tekmo, pač pa je z blokadami nasprotnih branilcev odpiral prostor za strelce. Z Dončićem pa sta bila učinkovit napadalni dvojec, ko se je Powell po bloku pomaknil h košu in tega polnil po podajah slovenskega organizatorja igre. Trener Carlisle mora praktično na novo sestaviti peterke, saj je bil Powell del štirih od petih najbolj učinkovitih postav Dallasa.

"Največ težav bo pri skokih. To se je nemudoma poznalo že v drugem polčasu (tekme proti Clippersom). Nekje bo treba odvzeti, nekje dodati. Najti moramo najbolj učinkovito postavo s fanti, ki so na razpolago, in vzpostaviti ravnotežje," je dejal Carlisle. Manjkali bosta tudi energija in odločnost Powella. "DP je eden od tistih fantov, polnih energije, nikoli se ne neha boriti. Na igrišču ga bomo zelo pogrešali, toda vsak mora vložiti še več dela in zavzetosti," je ugotavljal Finney-Smith.

Ugibanja o prestopih

Novico o predčasnem koncu sezone za Powella je na družbenih omrežjih pospremil val hudega pesimizma o prihodnosti Mavericksov v prihodnjih tednih. Najbolj črnogledi dvomijo, da se bo moštvu uspelo uvrstiti v končnico. Klub je pred sezono stavil na branilce in krila, kar jim je prineslo enega najboljših napadov v NBA, rahlo tvegana odločitev, da imajo le štiri zelo visoke igralce, zdaj kaže zobe. Toda Mark Cuban in vodstvo zagotovo ne nameravata vreči puške v koruzo.

Navijači Dallasa sanjarijo o Andreu Drummondu iz Detroita, toda zvezdnik je verjetno predrag.
Navijači Dallasa sanjarijo o Andreu Drummondu iz Detroita, toda zvezdnik je verjetno predrag. FOTO: AP

Tako se je sprožil val ugibanj, kdo bo tarča trgovanja do roka 6. februarja in kako bo klub nove potrebe spredel z omejitvami pri plačah košarkarjev, željami, da obdržijo mlade upe, ter načrti o prihodnjih nakupih zvezdnikov. Navijači sanjarijo o Andreu Drummondu iz Detroita, toda po pisanju Brada Townsenda iz časnika The Dallas Morning News v Dallasu menijo, da ne finančno (27,09 milijona dolarjev na sezono) ne taktično ne ustreza klubu.

Predrag je verjetno tudi Kevin Love (28,94 milijona dolarjev), ki v Clevelandu nestrpno čaka na prodajo, še posebej, ker bi 31-letni veteran s sabo prinesel štiriletno pogodbo, vredno 120 milijonov. Njegov soigralec Tristan Thompson je ne samo cenejši (18,54 milijona dolarjev), pač pa se mu pogodba drugo leto izteče. V Sacramentu znova prodajajo igralce, zato bi lahko drugo zimo zapored naredili kupčijo z Dallasom, njihov cilj je lahko odličen srbski krilni center Nemanja Bjelica (6,82 milijona dolarjev).

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jakec1575
24. 01. 2020 11.18
+4
poskodba Powella je posledica slabega dela zalednih sluzb, ki niso zaznale stanja ahilke. Ahilka ne poci kar tako. To je zelo mocna kita, ki prenese neverjetne sile. Recimo skok s 3m ali vec na tla pri parkourju.
Zelo123
24. 01. 2020 11.38
+4
Prav lahko, da imaš prav. Poškodba ni bila posledica skoka, ki ga ni bilo, samo vodil je žogo in se sesul, ko je hotel metati na koš. Tekma z LAC bi brez nezgode tekla drugače.
Ramloc223
24. 01. 2020 13.08
Dallas ima v nba verjetno najboljso zdravnisko sluzbo! Ahilova tetiva pac poci in je na zalost najtezja poskodba za sanirati. Velika vecina nikoli ni prisla nazaj na isti nivo. JJBarea v Dallasu je imel strgano, sedaj se caka Durranta da pride nazaj in se bo videlo. Cuban je izjavil, da se dela in da se bo dalo v prihodnosti poskodbe omejiti, oziroma jih pred tem zaznati vendar sedaj to se ni mogoce na zalost.
cool1
24. 01. 2020 10.02
+5
Lukaaaaaa... Magic !
AS1983
24. 01. 2020 09.02
+7
Zelo pomembna zmaga za samozavest
AS1983
24. 01. 2020 09.01
+7
Zelo pomembna zmaga za samozavest dallasa
Zelo123
24. 01. 2020 08.13
+23
Poškodba Pawlla je bila šokantna, v napadu s prazno linijo pred samo na liniji 7 m j iznenada padel kot pokošen, nihče ga ni porinil ali spotaknil. Šok je bil popoln. Zato današnja zmaga po vseh teh nesrečah za Dallas pomeni ogromno. Luka drži se, raje manj, pa brez poškodb. Tudi tako si vrhunski.
blef
24. 01. 2020 07.47
+33
Dončič ima težave z slabim metom. Pri njemu najbolj pogrešam, da ni nikoli nobenega meta iz pol razdalje. Večinoma trojke in še to ponavadi kakšen meter dlje in pod koš po desni strani. To je moje nestrokovno mnenje. To ni kritika. Bolj želja, da bi mu tudi to steklo.....drugače neverjeten je in zelo sem srečen, da lahko spremljam njegove igre. Držim pesti za njega vsako tekmo. Luka Magic.
Okužen z razumom
24. 01. 2020 10.57
+1
Če mečeš vsaj 1m za črto te mora nasprotni igralec prijeti že na polovici igrišča kar povzroča še dodatni prostor za podaje ali prodor. Zato Luka raje vrže 3 ali 4 trojke mimo.
Ramloc223
24. 01. 2020 13.00
+6
Luka vse trojke mece s korakom nazaj. To je najtezji met v kosarki. Ce bi luka dobil podajo bi bil izkoristek vecji! Ravno zaradi podvajanju na Luki in njegovem prodoru pod kos, ko ga po veliki vecini 2 pokrivata ima Dallas na zunanjih koncih vec odprtih suterjev. Izkljucno zaradi Luke ima dallas najboljsi napad v nba. Pri tem trpi njegova statistika ampak zmage so tukaj! Verjetno pa opazite, da ne posiljuje vec trojk ampak napada bolj pod kos, kar pa daje se vec prostora suterjem. Ne smemo pozabiti da je star 20 let! Ze danes je eden najbolj popularnih kosarkarjev na svetu in resnicno lahko postane eden najvecjih tudi v igri. Dwighta bo tezko nadomestiti predvsem zaradi pick n rolla ampak nekaj bojo morali storiti. Tukaj je sedaj uporaben samo Maxi. Porzingis bo pa element presenecenja in navdiha to leto in ne moremo preveliko pricakovati od njega.
AS1983
23. 01. 2020 21.55
+8
Bjelica naj pride v dallas, upam da bojo uspesni na gostovanju zjutraj po nasem casu