Šport

Dallas je težavno tekmo v New Yorku prevesil v zmago

New York, 03. 04. 2021 01.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
11

Mavericksi so pred srečanjem ostali brez trenerja Ricka Carlisla, saj je imel pozitiven test na koronavirus, prvi polčas pa so odigrali skoraj brez Kristapsa Porzingisa, saj so temu žvižgi v dvorani Madison Square Garden, kjer je začel kariero, očitno zlezli pod kožo. Zato pa je Luka Dončić v zadnji četrtini razorožil Knickse za tretjo zaporedno zmago Dallasa (99:86).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Presenečenje ob pozitivnem testu Ricka Carlisla je bilo toliko večje, saj je bil cepljen že januarja. "Počutim se dobro, nimam znakov bolezni, zjutraj sem telovadil. Nepričakovana stvar v letu nepričakovanih stvari ..." se je sprijaznil z rezultatom prvega testa in upal, da bo naslednji drugačen. Tako je ostal v hotelski sobi, vodenje ekipe pa je prevzel njegov pomočnik Jamahl Mosley. Ta je po srečanju dejal, da je Carlisle lahko z moštvom odpotoval v Washington, kjer jih že jutri čakajo Wizardsi. 

Statistika Luke Donnčića proti New Yorku
Statistika Luke Donnčića proti New Yorku FOTO: Sofascore.com

Igralci so pohvalili Mosleyjevo vodenje tekme, "bil je odličen, zelo dobro komunicira, tekmo je usmerjal popolno ... Brez težav je lahko prvi trener, ima vse potrebno za to," je menil Luka Dončić (26 točk, 7 podaj, 8 skokov, ukradena žoga). Mosleyevo delo je bilo še toliko težje, saj sta obe strani igrali čvrsto obrambo z malo zadetkov. Kar je bila svojevrstna pohvala njegovemu delu, saj je trening obrambe njegova naloga. "Nismo začeli najbolje, srečanje je bilo sprva precej nestanovitno, a so se fantje držali načrta igre in je naš napad stekel skozi našo obrambo," je pojasnil svoje videnje tekme. Po njej pa bil deležen mokrega sprejema v garderobi za prvo trenersko zmago. 

 Luka Dončić (77) v napadu in Maxi Kleber (42) v obrambi sta Dallas  poganjala proti Knicksom.
Luka Dončić (77) v napadu in Maxi Kleber (42) v obrambi sta Dallas poganjala proti Knicksom. FOTO: AP

Posebej je pohvalil Maxija Kleberja (7 točk, 2 podaji, 7 skokov, 2 ukradeni žogi), ki je močno otežil igro po navadi najboljšemu strelcu Knicksov Juliusu Randleu (14 točk, 11 podaj, 8 skokov, ukradena žoga, blokada), saj je ta zadel le pet od dvajsetih metov. Kleber je tako dobil pas najboljšega branilca, ki ga v klubu podelijo ob zmagah, Dončić pa je dejal da "bi mu dal dva" za njegovo trdo delo. Slovenec se je po tekmi otresal pohval, da se ga ne da ustaviti, "nisem igral ravno izvrstno, a smo zmagali, drugi polčas je bil precej boljši." Po njegovih besedah ni vsaka zmaga lepa, "včasih moraš zmagati tudi grdo. Če ne gre vse prav, se je treba potruditi in najti uspeh."

Precej nelep večer je imel Porzingis (14 točk, podaja, 8 skokov), posebej v prvem polčasu, ko je zadel le dva od desetih metov (v drugem je štiri od sedmih). "Tekma v napadu ni bila lepa, posebej jaz sem igral grdo," je bil iskren. A dodal, da moštvo igra vse boljšo in bolj čvrsto obrambo in ta jim je prinesla uspeh. Prav tako je zatrdil, da ga odziv gledalcev, ki so ga pričakali z neodobravanjem, ni presenetil. "To sem pričakoval. Vesel sem zmage, posebej po lanskih dveh porazih. Ob njihovi trdi obrambi smo jo morali prigarati. Težka tekma."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Eden ključnih mož za uspeh je bil znova Jalen Brunson (15 točk, 5 podaj, 7 skokov), njegovih devet točk v drugem polčasu je ob pravih trenutkih poganjalo tekmo. Poleg tega je končal s statistično oceno +34, kar pomeni, da je moštvo z njim na igrišču nasprotnikom dalo 34 točk več, kot jih je prejelo, kar je najvišji plus za kateregakoli Mavericksa v tej sezoni. "To je bila zagotovo ena naših najboljših iger v obrambi," je menil in dodal, da so bili zmage veseli tudi zaradi Porzingisa. "Ni igral, kot je hotel, a je naredil, kar je lahko. Meti mu niso stekli, zato pa je trdo delal v obrambi." Brunson tako postaja eden najboljših rezervnih organizatorjev igre v ligi, v zadnjih četrtinah ima kar 60-odstoten met, tokrat je zadel oba meta, v sredo proti Bostonu tri od petih. Dallas je posredno pomagal tudi Miamiju Gorana Dragića, ki se z Knicksi (in še petimi drugimi moštvi) daje za četrto mesto v vzhodni konferenci.

Potek srečanja
Po pričakovanjih je prihod Porzinigsa pospremil val negodovanja, ki je  presenetljivo glasno odmevalo v dvorani, kljub temu da je bilo v njej le dva tisoč gledalcev. Te je še posebej razveselil prvi dolgi met Latvijca, ki je povem zgrešil obroč. Začetno otipavanje je prekinil prodor Josha Richardsona in polaganje žoge v obroč. Julius Randle je s prvo trojko pokazal, od koder naj bi pretila največja nevarnost za Dallas, na drugi strani je Richardson nadaljeval z natančnimi meti, tokrat za tri točke. Med strelce se je vpisal newyorški organizator igre Elfrid Payton, nato je priletela prva trojka Dončića. Komentatorji Knicksov so opozarjali na nevaren met od daleč Slovenca, natančne so tudi njegove podaje, z drugo na tekmi je našel Latvijca za njegovo lepo zabijanje z levo roko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trojka RJ Barretta je domačim pomagal ujeti Maverickse, Dončić pa jih je znova popeljal v vodstvo. Porzingis v svoji prvi areni ni našel meta, žoga je vztrajno letela precej mimo tarče. Po menjavah sta goste poganjala Maksi Kleber in Jalen Brunson, Tim Hardaway mlajši je za prvi koš zabil, Reggie Bullock je z metom od daleč sledil Dallasu. Ob nekaj zgrešenih metih  Mavericksov so Knicksi zadevali od daleč, najprej Immanuel Quickley, nato še Alec Burks, in New York je po počasnem začetku prevzel pobudo. Dončičevo polaganje v obroč je nekoliko znižalo zaostanek, to je bil tudi zadnji koš prve četrtine, po kateri je domače moštvo vodilo za tri točke (25:22). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekdanji Knicks Tray Burke je drugo četrtino začel s košem, Dwight Powell je zabil, Dončić dodal met iz skoka, a sta vmes zadela tudi Quickley in Obi Toppin, zato so gostje še vedno zaostajali za točko. Toppin je dodal še koš in prosti met ob prekršku, Burks je prestregel podajo Dončiča in jo spremenil v tri točke. Težave gostov je nekoliko popravil met od daleč Doriana Finneyja-Smitha. Toda Toppin je nadaljeval z dobro igro in znova zadel, Taj Gibson je ukradel žogo Porzingisu, napad je znova končal Toppiun, tokrat z zabijanjem. Tretjo izgubljeno žogo Dončića je Burks še enkrat kaznoval s trojko. Gibson je z blokado poglabljal nočno moto Latvijca, rabel je bil znova Burks, tokrat za dve točki in Knicski so začeli krepko uhajati Dallasu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekaj olajšanja za Teksašane je prinesla trojka Finneyja-Smitha, nato sta sledila zaporedna koša Richardsona in Mavericksi so zaostajali le še za šest točk. Zatišje v domačem napadu je izrabil Hardaway za met od daleč, nato je Porzinigs po podaji Brunsona pod koš končno dosegel svoj drugi koš. Zadetek Nerlensa Noela je prekinil šestminutno sušo New Yorka. A je Hardaway s trojko nemudoma izenačil, Dončić pa z metom od daleč svojo moštvo popeljal v vodstvo (49:46). Po koncu četrtine je Porzingis sodnikom povedal, da ni zadovoljen z njihovim deljenjem pravice, ti so se zahvalili s tehnično napako za Latvijca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi polčas se je po pričakovanjih začel s prostim metom za New York, ki ga je pridelalo jezikanje Porzingisa. Trojka Bullocka je goste popeljala v vodstvo, nato so ugovarjali prekršku Noela nad Latvijcem in sodniki so jim dali prav. Center Dallasa je dobil skok, a so jim sodniki odvzeli žogo, ker je dlje kot tri sekunde stal v raketi. Sledila je minuta Paytona, z dvema zadetkoma je krepil vodstvo Knicksov. Odgovor je prišel od daleč, najprej je za tri zadel Maxi Kleber, nato je bil končno natančen Porzingis in gostje so znova imeli prednost. Dončić je z dobro obrambo ukradel žogo, nato v napadu po prekršku zadel enega od dveh prostih metov. Bullock je s tretjo trojko preobrnil rezultat, Paytom po novi kazni za Dallas zaradi več kot treh sekund Latvijca v raketi s polaganjem žoge in nato še enim košem utrdil vodstvo Newyorčanov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sledilo je enako zaporedje kot v drugi četrtini, najprej trojka Kleberja, nato Porzingisa in Dallas je imel točko prednosti. Bullockova trojka je nadaljevala nihanje rezultata, zaporedni koši vse boj zanesljivega Porzingisa in dva Brunsona pa so prinesli minuto odmora za domače. Po njej je Hardaway kljub dobri obrambi zadel za tri točke, odgovoril je Burks s četrto trojko. Latvijec, ki se je otresel treme iz prvega polčasa, je najprej zadel iz skoka, nato za svojo prvo podajo našel Kleberja pod košem. Sloviti veteran Derrick Rose je prvič zadel ob koncu tretje četrtine, Randle je ob košu dodal še prosti met, nato še enkrat zadel v zadnjih sekundah četrtine. Knicksi so tako ob njenem koncu zaostajali le za tri točke (72:69).
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je v prvem delu zadnje četrtine prevzel breme zadevanja in z dvema košema prednost gostov zvišal na pet točk. Žoga si je ob njegovem metu za tri na pol poti skozi obroč premislila in poskočila iz njega, naslednjega je povsem zgrešil. A so tudi Knicksi imeli težave z učinkovitostjo in po dveh minutah igre brez zadetkov je domača klop sklenila, da je čas za posvet. Po njej je Slovenec našel Powella, ki je podajo nad obroč lepo potisnil skozenj. Brunson je branilca pognal v zrak, nato pod njim zakorakal od obroča in lepo zadel. Sledila je njegova trojka, nato nova minuta odmora za domačine, ki so pet minut pred koncem zaostali za deset točk. Ta tem je prišla čarovnija Dončića, ki je dobil žogo ob izteku napada, naredil korak nazaj in dolga, težka trojka je prinesla nasmeh na njegov obraz. Naslednji napad je prodrl pod koš in ob zadetku glasno zahteval še prekršek, a dobil tehnično napako. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

New York je naprej vlekel razgreti Burks, njegova četrta trojka je prinesla nekaj upanja, a je Dončić dvakrat zapored razpihal obrambo in zadel. Knicksi so poskušali s podvojeno obrambo nad Slovencem in ga stisnili ob rob igrišča, tako da je žogo podal izven njega. Ob tem se je jezil, da so spregledali prekršek nad njim, a so ga soigralci odvlekli, preden bi dobil novo kazen. Domačim tudi to ni pomagalo, ob zgrešenih metih je bil jasno, da je srečanje izgubljeno. Zabijanje Porzingisa je le še utrlo sol v rano, neogibnega ni odvrnila niti trojka Bullocka in Dallas je ob koncu slavil z 99:86.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AS1983
03. 04. 2021 15.09
Dallas bo imel zahtevno gostovanje danes ponoci
burekkafana78
03. 04. 2021 13.28
Brunson je igral zelo čvrsto, Hardaway ima svoje kvalitete, Richardson je dober za tak mali denar, Powell je tudi vedno boljši, Kleber na trojki tudi navduši, Porzingis je "norec" visokih kvalitet vendar se mora naučiti defenzive ter postati klasični center pod obročem, Donke je pa imel za svoje standarte ne prav blestečo tekmo razen zadnje četrtine, no ja vseeno se je igra prevesila zaradi tega v Dallasovo korist in še vseeno je dal skoraj 30 točk kar samo priča kak igralec je Luka. Potrebno bo samo še zmanjšati izgubljene žoge!
LAPD
03. 04. 2021 13.05
-1
Porzingis more bit pa res ena nežna dušica, da mu do živega pridejo žvižgi gledalcev v prazni dvorani, kdo pa je žvižgal 2 hišnika in 3 čistilke.
Zelo123
03. 04. 2021 11.52
+4
MVP, trenutno na petem mestu. Bravo, zelo ga cenijo vsi v NBA, pri nas pa umotvori na njegov račun.
riss
03. 04. 2021 10.50
+2
Z Bronsonom pa +34. On je ob Hardawayu, Porzingisu in Dončiću edini dodana vrednost ekipe. Vse ostalo je za trade. Vem pa, da bo odšel Hardaway, zaradi previsoke plače, da se sprosti sallary cup. Po tej sezoni bo dokončno jasno, če je Dallas še naprej provincionalna ekipa, kar se kaže ves čas od prihoda Dončića. Škoda Luke za takšno sredino, LA ali NY so bolj zanimive destinacije, ki pa z njim takoj naredijo ekipo za prvaka.
titomeni
03. 04. 2021 12.19
NY? Najslabsa ekipa zadnjih 10 let. LA ko gre lebron prej ziher ne
franci1972slo
03. 04. 2021 08.49
-9
Pišite malo bolj realno. Z Luko na parketu je Dallas danes naredil -7, medtem ko s Porzingisom +16. Zelo pomemben podatek za tiste, ki ga razumejo in ne gledajo samo koliko je kdo dal točk.
mikica247
03. 04. 2021 10.28
+7
Luka je največji car, kljub temu, da se določeni trudite da bi ga očrnili.
titomeni
03. 04. 2021 10.50
+5
Ker ima powell+2 je potem boljši kot doncic? Si pogledal koliko metov je zgrešil porzingis pa ima večina metov odprtih, ne kot doncic, ki ima težke mete. In če bi se ti spoznal bi vedel, da je ta statistika brez pomena ker ni samo od enega igralca odvisna... Sicer pa vedno pljuvaš po doncicu ne glede na tekmo.
uporabnica portala
03. 04. 2021 08.02
+10
Lepa ekipna zmaga pod taktirko Mosleya! 💪👑 🙌
riss
03. 04. 2021 08.02
-5
Največja in žal edina trenutna okrepitev Dallasa je odsotnost glavnega trenerja, ki se je že zdavnaj izpel. Vse ostalo v ritmu NBA po sistemu Dallasa (toplo, hladno). NY Nicks so se pokazali kot skromna ekipa, izkupiček pa imajo 50%. Dallas, objektivno lahko računa na 7-8 mesto in dodatno tekmo za uvrstitev v končnico. Žal brez pravega igralca pod košem ne bo to nikoli prava ekipa.