Košarka

Poškodba Dončića zaznamovala slovensko srečanje v Dallasu

Dallas, 15. 12. 2019 03.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
103

Že Miami je prišel v Dallas brez poškodovanega Gorana Dragića, srečanje pa se še ni niti dobro začelo, ko je Luka Dončić z zvitim gležnjem odšepal z igrišča. V napeti tekmi preobratov je zmaga odšla v Miami (118:122). Prve preiskave so pokazale, da ne gre za hujšo poškodbo 20-letnega Ljubljančana. V vrstah Dallasa je bil z 28 koši najbolj učinkovit Tim Hardaway Jr., Kristaps Porzingis je dosegel 22 točk in 14 skokov. Na nasprotni strani je Jimmy Butler tekmo končal s 27 točkami.

Več videovsebin
  • Vrhunci dvoboja Dallas Mavericks - Miami Heat
    01:20
    Vrhunci dvoboja Dallas Mavericks - Miami Heat
  • Iz 24UR: Dončić odšepal z igrišča
    02:56
    Iz 24UR: Dončić odšepal z igrišča
  • Iz 24UR: Poškodovan gleženj Luke Dončića
    02:36
    Iz 24UR: Poškodovan gleženj Luke Dončića
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je tekmo z Miamijem oglaševal kot slovenski derbi, a se je vmešala poškodba Dragića.
Dallas je tekmo z Miamijem oglaševal kot slovenski derbi, a se je vmešala poškodba Dragića. FOTO: AP

Pozni gledalci so še iskali svoje sedeže v areni American Airlines, ko je skozi zrak završal globok vzdih. Slovenski zvezdnik je v bolečinah ležal na robu igrišča in se držal za desni gleženj. "Upam, da zvin ni resen, rentgensko slikanje je bilo negativno, to je vse, kar vam za zdaj lahko povemo," je po srečanju dejal trener Rick Carlisle. V tolažbo jim je, da je Dončić lahko obremenil nogo, toda Dallas bo brez njega vsaj še naslednjo tekmo z Milwaukeejem. Poškodba prvega zvezdnika prihaja tik pred serijo srečanj, na kateri se bodo pomerili z najboljšimi ekipami vzhodne konference. Po Bucksih jih čakajo še Boston, Filadelfija in Toronto. Za Dragićev Miami – Slovenec je kar prek spleta nemudoma čestital fantom v slačilnici – je bila prigarana zmaga obliž na petkov tesen poraz z Lakersi, s katerim so izgubili ponos doma še neporaženega moštva. V ponedeljek jih čaka Memphis, na papirju precej lažji nasprotnik od Dallasa.

Napeto do zadnje sekunde

https://sja.sportradar.com/w/24ur/19097194/3231

Miami je srečanje odprl s trojkama Duncana Robinsona in nakazal, da je v Dallas prišel po zmago. Po slabih dveh minutah igre je Dončić med prodorom pod koš nerodno stopil na nogo Kendricka Nunna, takoj z bolečim gležnjem odkrevsal na rob igrišča, od tam pa v slačilnico. Gostje so brez najboljšega Mavericka na igrišču prevzeli pobudo in začeli višati prednost, trener domačih Rick Carlisle pa je sredi četrtine ob 14 točkah prednosti za Miami skušal ustaviti rdeči nalet. Toda ob čvrsti obrambi Miamija žoga dolgo ni hotela v njihov obroč. Domači so se zbrali šele proti koncu četrtine in nekoliko znižali prednost, Kristaps Porzingis je z dolgo trojko vrnil nekaj upanja navijačem, prednost Heatov je bila ob premoru vseeno dvomestna (37:23).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nadaljevanje ni prineslo preobrata, igralci s klopi so ne samo ohranili prednost, ki jo je priigrala začetna peterka, ampak so je še povečali. Med igro je prišlo obvestilo, da rentgensko slikanje ni pokazalo hujše poškodbe, a se Dončić vseeno ne bo vrnil na igrišče, kar je še dodatno udušilo razpoloženje v dvorani. Mavericksi so po nekaj težavnih minutah ritem znova ujeli proti koncu četrtine in skušali zmanjšati zaostanek. Nekaj hitrih trojk ga je načelo, toda Miami je vedno znal najti odgovor, tako da je tudi polčas končal z lepo prednostjo (73:50).

Boleč izraz na obrazu Luke Dončića je kazal, da poškodba ni nedolžna.
Boleč izraz na obrazu Luke Dončića je kazal, da poškodba ni nedolžna. FOTO: AP

Četrt ure premora in pogovor v slačilnici je pomagal, da so domači tekmo nadaljevali precej bolje, serija zadetih metov za tri točke pa je nakazala, da tekma še zdaleč ni končana. Tako je trener Miamija Erik Spoelstra skušal z minuto odmora presekati zagon Mavericksov, ki so odločneje zaigrali tudi v obrambi. Gostje so le še s težavo zadevali, kot da jih je začela dajati utrujenost, saj so po težki petkovi tekmi prileteli naravnost s Floride. To sezono so izgubili vse tekme, kadar igrajo dva večera zapored. Dobre štiri minute pred koncem četrtine, ko je Dallas prepolovil prednost Miamija, je Spoelstra skušal potapljanje barke ustaviti še z eno minuto odmora, dvorana pa je znova glasno spodbujala igralce v belem. Ob precejšnjem preobratu so gostje vodili le še za deset točk (91:81).

Ob vneti igri Mavericksov se je ohladilo hitro podajanje Heatov, ki jim je v prvem polčasu prineslo veliko prednost. Po treh minutah zanosa Dallasa je ta znašala le še pet točk, gostje pa so se znova umaknili na rob igrišča k minuti posveta. Spoelstra je igral samo z osmimi igralci, Butler pa skoraj ni odšel z igrišča. Na drugi strani je enajst domačih dokazovalo, da se tudi brez Dončića lahko enakovredno kosajo z enim boljših moštev vzhodne konference. Dobre štiri minute pred koncem so domači prvič prešli v vodstvo, gostje pa so skoraj nemočno opazovali, kako jim tekma uhaja iz rok. Napeta končnica je dvorano spravila na noge, trojka Tima Hardawaya in polaganje na koš Jalena Brunsona dobro minuto pred koncem je odprlo brezno za goste. Toda Miami je še enkrat več dokazal, da jih ne gre odpisati do zadnje sekunde, gostje so izenačili tekmo in izsilili podaljšek.

Na tehtnici sta bili dve tradiciji Miamija – da vedno izgubijo, ko igrajo drug zaporedni večer, in da so zmagali vse tekme s podaljški. Kazalo je, da bo prevladala prva, toda Heati so s skoraj nečloveško vztrajnostjo srečanje znova preobrnili na svojo stran. Dvorana je vzdihovala od napetega razburjenja, ko se je v zadnjih desetih sekundah odločal zmagovalec. Ob točki prednosti je Butler zgrešil prvega od dveh prostih metov, nato tudi drugega. Žoga je po gneči pod košem končala zunaj igrišča, po pregledu posnetkov so jo prisodili gostom. Mavericksi so naredili hiter prekršek nad Butlerjem, ta druge priložnosti ni spustil iz rok in je zadel oba prosta meta. Na semaforju je bilo še slabih šest sekund in tri točke prednosti za goste. Mavericksom met za tri ni uspel, razočarani gledalci v dvorani pa so se lahko tolažili, da so videli izjemno tekmo (122:118). 

Presežena pričakovanja

Miami je brez dvoma eno največjih pozitivnih presenečenj dosedanje sezone. Prihod zvezdnika Jimmyja Butlerja je zbir neizstopajočih igralcev zlil v enotno moštvo, ki se trdo bori do zadnje sekunde. Tudi Lakerse, poleg Milwaukeeja eno najboljših ekip dosedanjega prvenstva, je le zgrešen zadnji met Butlerja ločil od podaljškov, v katerih Heati ponavadi na igrišče pridejo s podvojeno močjo in povozijo tekmece. Pričakovanja je presegel tudi Dallas, predvsem zaradi odličnega Dončića, ki je v enem letu izjemno napredoval in že igra na ravni najboljših košarkarjev v NBA.

Dragić pravi, da ga je presenetila le hitrost Dončićevega vzpona, ne pa njegova uspešnost.
Dragić pravi, da ga je presenetila le hitrost Dončićevega vzpona, ne pa njegova uspešnost. FOTO: AP

Miamiju se precej pozna odsotnost dveh pomembnih igralcev, Justise Winslow je poleg Butlerja in izvrstnega centra Bama Adebaya eden od stebrov obrambe, po poškodbi pa v napadu še ni povsem umeril roke za zadevanje v obroč. Dragić zanesljivo poveljuje drugi peterki, trener Spoelstra pa je slovenskega veterana rad pošiljal na parket v ključnih trenutkih tekem, ko je potreboval izkušenega dirigenta. Heati domujejo sredi tropske ležernosti južne Floride, toda srce moštva je delavski duh garanja na igrišču, ki ga je uvedel sloviti košarkarski don Pat Riley. Trdo delo je del zaslug, da sta se čez poletje novinca Tyler Herro in Nunn razvila v hrabra strelca, Robertson pa je iz popotnika med NBA in njeno drugo ligo postal nova zlata roka moštva, ki lahko tekmecem nasuje tudi po deset trojk. "Zbereš skupino tekmovalnih fantov, ki se zakoplje v proces, in včasih lahko ustvariš posebne reči," je Spoelstra skušal pojasniti recept za uspeh

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posebne stvari se dogajajo tudi v Dallasu, le da ne toliko na ravni moštva, kot pa zaradi meteorskega vzpona Dončića. Skozi njega se prelivajo talenti, ki so jih kazala velika imena NBA, zato je trener Clippersov Doc Rivers zanj dejal "v njem je veliko ljudi". Podobno svojega nekdanjega varovanca opisuje tudi Dragić: "Številke, ki jih dosega, ga postavljajo ob bok (Michaela) Jordana, Oscarja Robertsona, igralcev iz dvorane slavnih, nekaterih najboljših iz lige NBA. Imamo srečo, da kot slovenski igralec v NBA opravlja mogočno delo." Po poldrugi sezoni v najboljši košarkarski ligi je jasno, da je Dončićev napredek izjemno hiter, 20-letnik pa večer za večerom s svojo igro dokazuje, da ima jekleno zbranost in je imun za zunanje pritiske ter lukamanijo, ki prežema ves svet. V Dallasu ljudje, ki so prej komaj zaznavali obstoj košarke, kupujejo sezonske vstopnice in postajajo navdušenci igre med obročema. "Dokler Luka ni prišel v Dallas, nisem nikoli gledala košarke, zdaj uživam ob živahnosti v dvorani," je bila v domači areni navdušena tudi Bonnie Gutz, ena od novih prekrščenk med košarkarske navijačice.

Luka ne občuti pritiska, zanj je vse le igra. Zato je tako uspešen, samo igra, uživa, počne, kar zna. Goran Dragić

"Lukov uspeh me ne preseneča, to sem pričakoval, le da ne tako hitro. Morda v tretjem ali četrtem letu v NBA," je Dragić pred srečanjem dejal za floridski časnik Sun Suntinel. Drugi Mavericksi nimajo tako strmega vzpona, čeprav z Dončićem na igrišču vsi igrajo vsaj za odtenek bolje. Kristaps Porzingis po dobrem letu odsotnosti v napadu še ni našel nekdanje samozavesti, v Ciudadu de Méxicu pa je s 16 točkami v drugem polčasu nakazal, da je na pravi poti. "Mislim, da smo vse boljši. Porzingis bo še boljši, tudi jaz bom še boljši. In z nama bo moštvo postalo še veliko boljše," se je Dončić po mehiški predstavi zagledal v prihodnost. Po osmem trojnem dvojčku (41 točk, 11 podaj in 12 skokov) je z dvajsetimi presegel Jordana (18) in se približuje Robertsonu (29) po številu neprekinjenih tekem, v katerih je dosegel vsaj 20 točk, 5 podaj in 5 skokov. A si s tem ne beli glave. "Statistik je malo preveč. Nikogar ne moreš primerjati z Jordanom, on je edinstven. To pa so le številke," je odmahnil z roko.

Heat močno pogreša slovenskega veterana, ki moštvo spodbuja le s klopi.
Heat močno pogreša slovenskega veterana, ki moštvo spodbuja le s klopi. FOTO: AP

"Ne občuti pritiska, zanj je vse le igra. Zato je tako uspešen, samo igra, uživa, počne, kar zna," je prepričan Dragić. Tokrat ni dopotoval v Dallas, s svojim nekdanjim sostanovalcem iz dni zlate reprezentance si bo znova segel v roko šele 28. februarja, ko Mavericksi pridejo v goste na Florido. Seveda, če ju takrat ne bodo pestile poškodbe. Morda bo Miami znova doživel slovenski večer, kot ga je marca, ko so navijači izpod Alp s svojim poskočnim navijanjem osupnili Američane. Za Dončića bo to zagotovo poseben dan, saj bo takrat dopolnil 21 let.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mobius
18. 12. 2019 14.37
Pozdrav vsem. Poglejte video kako se je poškodoval Luka in kaj je naredil igralec št. 25. Za mene je to namera, da se odstrani nasprotni igralec iz igre in da odstraniš nekega igralca za več mesecev. Nikoli ne komentiram dogodkov tokrat, pa sem se oglasil, saj nihče drug ni tega opazil. Kako mu je nastavil nogo na katero je potem Luka stopil.
Militos
15. 12. 2019 19.49
+1
Kakšno srečanje neki? Za Dragića se je vedelo, da ne igra.
pomlad14
15. 12. 2019 19.05
-9
Prva novica na pop tv 24 ur, da si je doncic zvil gleženj, sramota.
schranz91
15. 12. 2019 16.47
-5
a se še komu zdi da je tist črnc namensko tja stopu, da bo on stopil nanj in se poškodoval?
nnikkitta
15. 12. 2019 18.08
+1
Tudi meni se je zdelo, da je precej "naširoko" stal. Ne vem, če je bila realna potreba za to.
prider
15. 12. 2019 16.11
+11
Ko Dončića lahko ustavi le poškodba.
Maxx365
15. 12. 2019 13.27
+8
Včasih je kar v redu, da se kaj podobnega zgodi, takrat prilezejo na plano in se razkrijejo vse tiste škodoželjne hijene, ki se drugače po luknjah skrivajo.
schranz91
15. 12. 2019 16.53
+4
če bi jaz bil še tok žleht glede dončića kot sem bil, bi danes trobil vse okol kako slab je, vendar prej si me mel za hijeno ampak dejstvo je da kdor je hejter ne spremlja dončića dovolj, enkrat ko ga začneš gledat igrat in ne samo highlightse ni hudiča da te ne spreobrne
Maxx365
15. 12. 2019 18.26
+10
+++ se strinjam s teboj. Če ga spoštujejo v Ameriki, Španiji in drugod po svetu, ne razumem zakaj ne bi bili Slovenci ponosni na največji biser slovenskega športa.
Ni corone
15. 12. 2019 13.23
-24
Končno bo. Mir
krnekilojz
15. 12. 2019 15.38
+16
a se boš končno odstranil? je bil že čas!
pomlad14
15. 12. 2019 13.20
-22
Zdaj boste vsaj za nekaj casa VTIHNILI z njim.
krnekilojz
15. 12. 2019 15.38
+8
če bi tebi kdo prstke polomil ne bi mogel takih pisati!
fairplayy
15. 12. 2019 12.24
-24
Precenjen sport kaj so zogometaski cirkusanti dali ljudem ozdravili bolezen ocistili planet ?? No modricevo i.etje ste vceraj popljuval kaj je drugace pr srbu??
brat od pepetovga brata
15. 12. 2019 11.28
-4
Alamut nihce mu ni stopil na nogo...
schranz91
15. 12. 2019 16.57
hahaha tukaj si se pa zasačil, da si nepismen in neumen, napisal je da je dončić nekomu stopil na nogo in ne da je kdo na njegovo...
brat od pepetovga brata
15. 12. 2019 11.28
-5
Kaj koncno? Koncno si priznal, da ti manjka nekaj kolesc v glavi? Koncno si ugotovil, da te zena vara z grdim sosedom? Koncno ti je prislo? Jah je problem, ce si ze ves mlahav...
brat od pepetovga brata
15. 12. 2019 11.27
-3
etienko a si slabo spal? Te je mamica poslala wc cistit?
jst_21
15. 12. 2019 10.50
+15
Odlične video vsebine, mogoče v tretje uspe pogledati video, prej pa lahko gledaš samo reklame, včasih celo zablokira telefon...
poserjemsenavas
15. 12. 2019 10.34
-13
Vsak teden drugačna obutev tudi pripomore poškodbam. denar sveta vladar
Luckysmile
15. 12. 2019 11.53
-6
Alamut
15. 12. 2019 10.23
+41
Tipična košarkarska poškodba ko nekomu stopiš na nogo in ti zvije gleženj. Zelo neprijeten občutek. Luka želim ti čim prejšnjo okrevanja. Ni predaje
JOSEPH HAYDN
15. 12. 2019 10.17
+17
Čimprejšnje okrevanje Luka.Me pa močno skrbi ta ameriški odnos do igralcev,NBA je navaden cirkus,kjer je pomemben le denar in če ga prehitro "zakrpajo" in pošljejo igrat bi lahko imel v prihodnosti še več težav
User416781
15. 12. 2019 10.22
+10
Zvini gležnjev in prstov so del košarke. To niso hude poškodbe. Zvine gležnjev se ne "krpa" ampak se jih zdravi s tednom ali dvema počitka, lahko pa tudi manj. Glede na to, da je bilo navedeno, da lahko nogo že obremeni, gre za lahko poškodbo.
Uporabnik1262524
15. 12. 2019 10.24
+6
peropetarda ... ko bi se ti le besede pozlatile ....
User416781
15. 12. 2019 10.25
+7
Ne skrbi. Ni to nič hudega. Tudi sam sem dolgo časa igral košarko in vem, kako to izgleda. Luka bo v redu, kakšna tekma ali dve počitka, pa bo.
JOSEPH HAYDN
15. 12. 2019 11.03
+0
Pero se strinjam,Luka je mlad in bo to hitro zaceljeno kar me skrbi je samo,da ne bo vse prehitro glede na to kako gledajo na košarkarje američani in kaj Luka doprinese Dallasu tako igri kot ekonomskem vidiku se pa strinjam s tabo
brat od pepetovga brata
15. 12. 2019 10.00
-2
Mislim v tej sezoni, da me potem crni ne bo spet za besede vlekel..
brat od pepetovga brata
15. 12. 2019 09.59
-1
Se letos bo se enkrat ogrozil
User416781
15. 12. 2019 10.26
+1
jakec1575
15. 12. 2019 09.56
-7
Pa je sla statistika. ostal bo drugi, pred MJ na tretjem mestu. Škoda.
Kollerik
15. 12. 2019 09.37
+13
Zdaj bo njegov tim še bolj spoznal, koliko je Luka vreden, ko ga ne bo zraven, da bi pomagal. Žalostno, vendar tako je. Čim prejšnje okrevanje našemu super-asu!