Šport

Pot do olimpijskih iger: treningi, dve pripravljalni tekmi in kvalifikacijski turnir

Zreče, 08. 06. 2021 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Ž.K.
Komentarji
4

Slovenska košarkarska reprezentanca se bo v četrtek v Zrečah začela pripravljati za olimpijski kvalifikacijski turnir v Kaunasu. Do odhoda v Litvo bodo slovenski reprezentanti trenirali v Zrečah, Ljubljani in Bledu ter odigrali dve pripravljalni tekmi proti Hrvaški.

Glede na to, da je nekaj reprezentantov šele pred dnevi končalo oziroma še ni zaključilo s klubsko sezono, selektor Aleksander Sekulić v uvodnih dneh priprav še ne bo mogel računati na kompletno igralsko zasedbo. V Zrečah bo tako od četrtka vadila sledeča enajsterica košarkarjev: Luka Rupnik, Jaka Blažič, Edo Murić, Jurij Macura, Žiga Dimec, Jan Kosi, Jakob Čebašek, Miha Lapornik, Gregor Glas, Blaž Mahkovic in Matic Rebec, so danes sporočili iz Košarkarske zveze Slovenije. V sredo 16.6. bo slovenska izbrana vrsta na Reki odigrala prvo, nato pa dva dni kasneje v Ljubljani še drugo, pripravljalno tekmo proti hrvaški izbrani vrsti. Reprezentanca bo po Zrečah s pripravami nadaljevala v Ljubljani in na Bledu. V Kaunas bo odpotovala 25. junija. 

Luka Rupnik na tekmi Ukrajina – Slovenija
Luka Rupnik na tekmi Ukrajina – Slovenija FOTO: Fiba

Štirje olimpijski kvalifikacijski turnirji bodo med 29. junijem in 4. julijem potekali v Beogradu, Kaunasu, Splitu in kanadski Victorii. Na olimpijske igre v Tokio se bodo uvrstili le zmagovalci iz vsakega prizorišča. #mojtim bo premierni nastop na olimpijskih igrah lovil v Kaunasu v konkurenci Angole, Poljske, Litve, Venezuele in Južne Koreje.

Slovenija bo v Litvi nastopila v skupini B, prvo tekmo pa bo igrala 30. junija proti Angoli ob 15.30 uri po slovenskem času. Naslednji dan jo ob isti uri čaka obračun s Poljsko, v primeru osvojitve prvega ali drugega mesta v skupini pa se bo v polfinalu srečala z najboljšima ekipama iz skupine A, Litvo, Venezuelo ali Južno Korejo. Po odigranih tekmah znotraj posamezne skupine (29. in 30. junija ter 1. julija) ter prostem dnevu (2. julij), bosta 3. julija na sporedu polfinalna obračuna (A1 : B2 in A2 : B1), 4. julija pa še finalni dvoboj zmagovalcev polfinala, ki bo prinesel udeleženca olimpijskih iger. V Tokio so že uvrščene Španija, Francija, ZDA, Argentina, Avstralija, Nigerija, Iran ter Japonska.

Slovenija bo lahko računala tudi na slovenskega zvezdnika, Luko Dončića, ki je z Dallasom obstal v prvem krogu letošnje končnice lige NBA. Od Dallasa so bili z izidom 4:3 v zmagah boljši košarkarji Los Angeles Clippers. Dvaindvajsetletni Ljubljančan je v impresivni formi. V boju s Clippersi za preboj v drugi krog končnice je v povprečju dosegal 35,7 točke ob 49-odstotnem metu iz igre in 40,8-odstotnem metu za tri točke. Na sedmi tekmi pa je s 46 točkami prišel tudi do rekordnega izkupička doseženih točk na eni tekmi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

09. 06. 2021 21.59
Kako kje glej Jokića pa se uči
street45
09. 06. 2021 20.07
+1
Zubac bo mel spet nočne more proti Luki.
mikica247
09. 06. 2021 16.34
+4
Goli000
08. 06. 2021 21.01
+0
Kje ste sedaj južni bratje ?