Košarka

Boleč poraz Miamija proti zadnjemu Detroitu

New York, 16. 01. 2021 21.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
6

Tekma Miamija z Detroitom, trenutno najslabšo ekipo lige, bi morala biti rutinsko opravilo. Toda moštvo s Floride je teden preživelo opustošeno zaradi obvezne karantene osmih igralcev, ob vrnitvi šesterice, vključno z Goranom Dragićem, pa je odigralo izjemno slab drugi polčas in izgubilo za krepkih dvajset točk (120:100).

"To je bila obupna tekma," je bil Goran Dragić (z žogo) iskren po porazu proti Detroitu, zadnjo ekipo lige.
"To je bila obupna tekma," je bil Goran Dragić (z žogo) iskren po porazu proti Detroitu, zadnjo ekipo lige. FOTO: AP

Poraz proti Detroitu je opozorilo več, da moštvo s Floride drsi v težave in da izgovor o začetku sezone vse bolj izgublja veljavo. Drži, da trije zaporedni porazi prihajajo ob izbruhu pandemije, ko je karantena požrla skoraj pol ekipe, in da so bili na prvi tekmi proti Filadelfiji zelo blizu zmage. Še vedno jim manjkata Jimmy Butler in Avery Bradley, zaradi bolečega hrbta ni igral niti Tyler Herro. A trener Erik Spoelstra priznava, da vse to ni izgovor. "Zagotovo so trenutki v obrambi, ko nismo na isti valovni dolžini, zagotovo lahko igramo precej bolje. V napadu našo igro hromijo izgubljene žoge," je na hitro povzel kratke stike, ki mučijo njegovo ekipo. Ta je tekmo zapečatila v tretji četrtini, ki jo je izgubila z 38:19. "Jutri imamo dan za iskanje rešitev, za dogovor, kako na igrišču pomagati drug drugemu. Sam jim bom skušal poenostavitvi njihovo delo, da bodo lažje našli svoj ritem," je Spoelstra orisal, kako se bodo pripravljali na ponedeljkovo ponovno srečanje z Detroitom.

Pri domačih je najbolje šlo Banu Adebayu (28 točk, 6 podaj, 7 skokov, 3 blokade), pet dni karantene ni načelo njegove igre. "Ko si označen za karanteno, nimaš izbire. Nisem bil razočaran, prej nestrpen, hotel sem biti na igrišču, pomagati soigralcem," je opisal teden, ko je od strani opazoval igro svoje ekipe. Po njegovih besedah proti Detroitu "nismo igrali s srcem, z vsemi močmi, s pristopom Miami Heatov. Zgrajeni smo na tej kulturi, na skupini prezrtih fantov, ki znajo stopiti skupaj pokazati, kako znajo igrati." Dragić (12 točk, 10 podaj) je dejal, da je odsotnost pustila posledice, a tudi on je poudaril, da ne iščejo izgovorov. "Osem fantov se je v Filadelfiji borilo veliko bolje kot mi danes. To je bila obupna tekma," ni izbiral besed. Znova so njihova šibka točka izgubljene žoge, nabrali so jih kar 22, sam jo je zapravil petkrat "To je naša huda težava, tekmecem omogočajo lahke koše in jim krepijo samozavest, tako v napadu kot obrambi," je Slovenec analiziral, kako so Detroitu dopustili, da jih je tako prepričljivo porazil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pri Pistonsih je blestelo krilo Jerami Grant (24 točk, 6 podaj, 9 točk, 4 bloki, 2 ukradeni žogi), ob strani sta mu stala veterana Derrick Rose (23 točk, 4 podaje, 4 ukradene žoge) in Blake Griffin (15 točk, 8 podaj, 7 skokov). Iz Miamijeve sivine je izstopal Duncan Robinson (22 točk, 3 podaje, 4 skoki), KZ Okpala je prvi nastop v začetni postavi ozaljšal s 16 točkami, a dejal, da bi bil veliko bolj zadovoljen z zmago. Miami je že pred vdorom pandemije igral precej nestanovitno, zadnji premiki igralcev pa so premešali hierarhijo vzhodne konference. Prihod Jamesa Hardna v Brooklyn je Newyorčane dokončno utrdil kot eno od prvih dveh moštev vzhoda. Trojica Harden, Kevin Durant in Kyrie Irving morda ni tako vsestranska kot Giannis Antetokounmpo, Jrue Holiday in Khris Middleton pri Milwaukeeju, toda njihova napadalna silovitost bo morda odtehtala slabosti v obrambi.

Boston in Filadelfija igrata vse bolje, kar postavlja vprašanje, do kam lahko seže lanski prvak vzhoda. Indiana je ostala brez svojega zvezdnika Victorja Oladipa, ki je že nekaj časa kazal znake, da želi zamenjati klub, a dobila nadarjenega mladega krilnega igralca Carisa LeVerta. Z dobro igro lahko ponovi lansko uvrstitev v končnici, če svoje vrste v red spravi tudi Toronto, se hitro lahko zgodi, da se bo Miami na sedmem ali osmem mestu moral dodatno boriti za končnico. Takrat dva slaba večera ali nenadna poškodba lahko pomenita, da sploh ne bo med končno osmerico. "Nisi tako slab, kot misliš, da si po porazu, ali tako dober, kot misliš, da si, ko igraš dobro. Moramo popraviti napake v igri," je Spoelstra iskal optimizem po bolečem porazu.


 

Potek srečanja

Spoelstra je imel pred tekmo razkošje trinajstih igralcev, na igrišče pa je poslal zanimivo prvo peterko, v kateri sta poleg Adebaya, Robinsona in Kellyja Olynyka priložnost dobila Okpala in Gabe Vincent, ki sta pred pandemijo v klubu redko prišla na igrišče tudi kot rezervi. Na klopi je ostal tudi Dragić, dokaz več, da ga trener za stalno vidi kot šestega moža, ki prevzame vodenje napada ob menjavah. Spregledal je tudi Kendricka Nunna, lani stalnega člana prve peterke, po prebolelem covidu-19 pa ne najde več prave forme. Tekma je bila tudi ponovno druženje, saj je za Detroit začel Wayne Ellington, originalna "zlata roka" Miamija s črte za tri točke, na klopi pa je sedel prav tako bivši Heat Rodney McGruder.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miami je začel odločno, Okpala in Elingtonov naslednik Robinson sta zadela svoja prva meta za tri, nato pa so Pistonsi nanizali serijo desetih zaporednih točk, ob le dveh domačih. Dragić je vstopil po dobrih šestih minutah igre in začel s podajo za novo trojko Okpale, nato pa je podal novincu Preciousu Achiuwi nad obroč, kar postaja njun zaščitni znak, a so Pistonsi kombinacijo prekinili s prekrškom. Po skoraj poravnanem rezultatu je sledila serija treh izgubljenih žog Heatov. Vrnitev Adebaya je prinesla zabijanje in še prekršek, a je Miami še naprej mučila neprevidnost z žogo. To je Detroitu pomagalo do šestih točk prednosti ob koncu četrtine (29:26).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dragić se je ob začetku druge četrtine vpisal med strelce, predvsem pa nizal podaje soigralcem, ki so na krilih Robinsona počasi razžirali prednost Detroita. Vrnitev prve postave je prinesla nekaj zatišja v napadu Miamija, po skoraj dveh minutah ga je z dvema košema prekinil Vincent in domače popeljal v kratkotrajno vodstvo, saj tudi Pistonsi niso bili zelo natančni. Njegova tretja osebna napaka je pripomogla k hitri vrnitvi Dragića in njegovim podajam soigralcem. V zadnjih minutah je ritem našel Nunn in z dvema košema domačim pomagal slediti gostom. Domače so še naprej pestile izgubljene žoge, ki so Detroitu pomagale ostajati pred Miamijem. Dva prosta meta Slovenca, nato napaka gostov sta Heate popeljala v vodstvo, polčas pa je zaključil Adebayo s košem in ob prekršku zadel še prosti met. Heati so tako v garderobo odšli s štirimi točkami prednosti (56:52). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Teden počitka je dobro del Adebayu, ki je tudi na začetku tretje četrtine nadaljeval zadevanje. Toda Detroit je imel Granta, ki je hitro nanizal osem točk. Ob usahlem napadu Miamija so gostje znova prevzeli vodstvo, peta osebna napaka Vincenta pa je na igrišče nekoliko predčasno pripeljala Dragića. Pri Pistonsih je oživel Griffin, ki je daleč od svoje atletske mladosti, a je s petimi točkami, nato pa še dobro obrambo pokazal, da še ni za staro šaro. Spoelstra je nalet gostov prekinil z minuto odmora. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ta je pomagala Olynyku, da se je otresel strelskega krča in zadel prvo trojko. Izničil jo je Delon Wright z metom od daleč, Mason Plumlee pa je pod obročem mučil domačo obrambo. Dragić je imel nekaj težav z zadevanjem, zato pa je še naprej delil podaje, deveto KZ Okpali z njegovo četrto trojko. Toda ta ni pomagala, zadnji del četrtine je začel zadevati Rose, še en sloviti veteran v vrstah Detroita, ob novi napadalni suši domačih pa so Pistonsi počasi višali svojo prednost. Pomagali niso niti premori, s katerimi je Spoelstra skušal uravnati domačo barko. Poskusili so consko obrambo, a jo je Rose razbil s trojko od daleč. Po zelo slabi tretji četrtini so tako zaostali za 15 točk (90:75). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miami je potreboval izvrstno zadnjo četrtino, a še naprej niso zadevali ali pa delali napake ter zaostali že za več kot dvajset točk. Vodstvo domačih je peterko natrpalo s strelci trojk in upalo, da bodo našli navdih za serijo zadetkov, obenem pa zmogli dovolj čvrsto obrambo, ki bo ohladila Pistonse. Toda ti so bili moštvo z več energije in želje po zmagi, domačim pa je vse bolj zmanjkovalo časa. Slabe štiri minute pred koncem, ko so še vedno z dvajsetimi točkami zaostanka poklapano odhajali na minuto odmora, se niso zdeli kot ekipa, ki bi lahko pripravila silovit preobrat. Slabi dve minuti pred koncem je Spoelstra priznal predajo in na igrišče poslal rezerviste. Pistonsi so jih za prvo zmago na gostovanju naklestili za dvajset točk (120:100).

 

Prebrisani Dragić

"Moj brate," je Jimmy Butler (desno) v na novo naučenem jeziku označil prijateljsko vez z Goranom Dragićem.
"Moj brate," je Jimmy Butler (desno) v na novo naučenem jeziku označil prijateljsko vez z Goranom Dragićem. FOTO: AP

V Miamiju še naprej trdno verjamejo, da so moštvo, ki se lahko zavihti na sam vrh najboljše košarkarske lige na svetu. Tako kot sta jih lani v Orlandu samo dve zmagi ločili od končnega cilja. Butler je razkril, kako je v izoliranem okolju delovala njegova znamenita sobna kavarna Big Face Coffee, kjer je skodelice sicer menda zelo dobre kave prodajal za zasoljenih 20 dolarjev (slabih 17 evrov). Zaslužil je "med enim in 6000 dolarji", njegova prva stranka je bil Dragić, toda hkrati je bil menda edini, ki nikoli ni plačal za kavo. "Vedel je, kako mi priti do živega. Prišel je v sobo, začel klepetati ’Kako se počutiš? Kako je telo? Si včeraj gledal nogomet, ja, Neymar je res res dober ...’ Vmes je navrgel ’Ali mi narediš kapučino’ in potem spet nadaljeval. Mislim sem, da sem ga pogruntal, ampak vedno me je spravil v klepet, mi polaskal ... Goran je moj dolžnik."

 Slovenca je hkrati označil za enega večjih šaljivcev v klubu, "če česa noče narediti, začne igrati, da ne razume najbolje angleško. Ampak govori perfektno. Ko igramo karte in goljufa, se bo izvlekel ’Oh, nisem vedel, ne razumem’, mi pa mu ponavljamo ’Goran, vemo, da si pravkar goljufal.’ Vedno, ko ubere te strune, se mi zdi strašno smešno," je Butler opisal Dragićeve igralske veščine zunaj igrišča. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Harmo1980
17. 01. 2021 12.51
Miami je v finalu na eni tekmi ostal brez treh odličnih igralcev zaradi poškodb...to res nemorejo biti luna,sonce in zvezde na tvoji strani...letošnjo sezono bo pa korona mogoče kakšni ekipi odnesla tudi PO zaradi več samoizolacij...ta sezona je bolj tako tako,ampak je pa vseeno za vse enako...
Sale nacionale
17. 01. 2021 11.31
-2
aj Dragic zdej bos pa "bosanc" ko si zgubu?
Pomemben petelin
17. 01. 2021 10.25
Ko zgubiš v finalu lige se ne rabiš več borit za vsako žogo?, takole sem jaz skoraj bankrotiral ,ko sem še igral stave, tako da moje sožalje vsem, ki imajo igro do finala še vsebi.
realmadrid the best
17. 01. 2021 09.45
-1
Ne bodo videli končnice...Ni šans
Ciercq
17. 01. 2021 08.57
+1
Zadnjič v naslovu Miami brez Dragiča poražen danes pa, . poraz Miamija :) Dragiča ne bodo omenili haha 24 ur klasika
farobasso
17. 01. 2021 08.04
+1
Boleč poraz? O kako boli! Kaj pa boli? A možgani? Teh v MBA ni prav dosti pa še bolijo ne.