Zimski športi

Pred skakalci le še finale v Planici: Priložnosti veliko, izzivov tudi

Kranjska Gora, 23. 03. 2021 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, J.K.
Komentarji
6

Letalnica bratov Gorišek je nared za sklepno dejanje skakalne sezone ‒ finale svetovnega pokala v Planici. Prvi se bo že na torkovem popoldanskem preizkusu po njej spustil Rok Tarman, v sredo pa najboljše čakata dva treninga in kvalifikacije. Letos bo pod Poncami v četrtek dodatna tekma, Slovenci gredo uživat v poletih ter upajo na stopničke. Konec kariere je napovedal Rok Justin, ki si bo ravno na domači tekmi zadnjič nadel skakalne smuči, medtem ko je bil Jernej Presečnik pozitiven na okužbo z novim koronavirusom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Letalnica pod Poncami je pripravljena
    02:20
    Iz 24UR: Letalnica pod Poncami je pripravljena
  • Izjavi Timija Zajca pred zaključkom sezone v Planici
    00:17
    Izjavi Timija Zajca pred zaključkom sezone v Planici
  • Izjava Žige Jelarja pred zaključkom sezone v Planici
    00:15
    Izjava Žige Jelarja pred zaključkom sezone v Planici
  • Izjava Domna Prevca pred zaključkom sezone v Planici
    00:29
    Izjava Domna Prevca pred zaključkom sezone v Planici
  • Izjava Tilna Bartola pred zaključkom sezone v Planici
    00:26
    Izjava Tilna Bartola pred zaključkom sezone v Planici
  • Novinarska konferenca Roka Justina, ki bo po zaključku sezone v Planici končal kariero
    02:23
    Novinarska konferenca Roka Justina, ki bo po zaključku sezone v Planici končal kariero
  • Izjavi Petra Prevca pred zaključkom sezone v Planici
    01:19
    Izjavi Petra Prevca pred zaključkom sezone v Planici
  • Izjava Anžeta Laniška pred zaključkom sezone v Planici
    00:35
    Izjava Anžeta Laniška pred zaključkom sezone v Planici
  • Novinarska konferenca glavnega trenerja Roberta Hrgote pred zaključkom sezone v Planici
    04:06
    Novinarska konferenca glavnega trenerja Roberta Hrgote pred zaključkom sezone v Planici
  • Izjava predsednika zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljuba Jasniča
    09:00
    Izjava predsednika zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljuba Jasniča
  • Izjava vodje tekmovanja Aljoše Dolharja
    01:29
    Izjava vodje tekmovanja Aljoše Dolharja
  • Izjava generalnega sekretarja organizacijskega komiteja Tomaža Šušteršiča
    03:10
    Izjava generalnega sekretarja organizacijskega komiteja Tomaža Šušteršiča
Na torkovem testiranju je bil na okužbo z novim koronavirusom pozitiven test Jerneja Presečnika. Zaradi rizičnega stika je brez tekem v Planici ostal tudi Tjaš Grilc, ki je s Presečnikom že zapustil reprezentančni hotel. Zamenjavi bo na sestanku vodij ekip do konca dneva sporočil trener Hrgota.

Izbor ekipe 13 skakalcev za veliki finale sezone je znan že nekaj časa, selektor A-reprezentance Robert Hrgota pa je na torkovi novinarski konferenci pojasnil, da fantov ni bilo težko izbrati. 

"Fantje so najboljši, kar jih imamo ta čas, vsi so dobro pripravljeni na zaključek sezone. Težav zaradi nekoliko daljšega tekmovalnega premora ni bilo, vse je 'po starem'," je uvodoma dejal selektor.

"Bistvenih razlik v pripravah na finale glede na celotno sezono nismo delali, menim pa, da smo zelo dobro tempirali formo za zaključek," je poudaril Hrgota in dodal: "Res nam to sezono zmaga v svetovnem pokalu še manjka in bi si jo gotovo želeli. Morda bi bila v Planici najbolj dobrodošla. Vendar upam, da se fantje na to ne bodo ozirali, ampak bodo gledali nase. Priložnosti bo veliko, izzivov tudi, lahko se skupaj veselimo finala."

 

Lanišek: Letalnica je poglavje zase
Prvi slovenski adut, Anže Lanišek, ki je imel na prejšnjem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu težave z bolečinami v hrbtu, pa je vseeno osvojil kolajno, je pozdravil nekoliko daljši premor, kot so ga skakalci ob koncu sezone sicer vajeni. Bolečine so pod nadzorom, poškodba ga ta čas ne ovira.

"Še vedno bom šel iz skoka v skok, iz dneva v dan. Menim, da so moji skoki ta čas na vrhunski ravni, vseeno pa se je treba zavedati, da je letalnica poglavje zase. Moj glavni cilj je čim bolj uživati v poletih," je dejal junak slovenskega tabora.

Lanišek (na fotografiji) je imel v tej sezoni že velikokrat razlog za veselje.
Lanišek (na fotografiji) je imel v tej sezoni že velikokrat razlog za veselje. FOTO: AP

Peter Prevc še vedno čuti strahospoštovanje
Najizkušenejši član slovenske vrste Peter Prevc prav tako poudarja, da je preskok s skakalnice na letalnico kar velik, četudi je v zaletni hitrosti le 10 km/h razlike. 

"Sam imam strahospoštovanje do letalnice v Planici vsakič znova že vrsto let. Prelet je res drugačen. A ko prebiješ led in se spustiš po napravi, te letalnica hitro pomiri," pojasnjuje Peter Prevc, ki to zimo na Planico resda nima lepih spominov, a upa na boljši konec sezone.

"Na decembrskem SP v poletih sem tu prvič izpadel iz ekipe, a kljub temu že zelo težko čakam na začetek planiškega tedna. Moja zadnja Planica je bila zame težka, a zdaj je tu nov izziv. Treningi so nakazali, da sem naredil premik na bolje. Ampak tekma je tista, ki šele pokaže, ali si dober ali ne," razmišlja nekdanji dobitnik velikega kristalnega globusa.

Pavlovčič: Zelo težko sem čakal na planiški finale
Zadnje dni je na treningih dobro skakal tudi Domen Prevc: "Od mene se vsako leto v Planici pričakuje nek presežek. Sem dobro pripravljen, ampak šele prvi nastopi na letalnici bodo približno pokazali, kje smo."

Medtem pa se Bor Pavlovčič, sicer član B-reprezentance, ki je to sezono zablestel tudi v svetovnem pokalu in je drugi najboljši Slovenec, močno veseli domače tekme. Mojstrančan pravi, da ima pod Poncami zagotovo največjo podporo domačih navijačev.

"Po premoru se počutim super. Tekmovalni 'oddih' mi je zelo prijal. Prvi teden sem si vzel nekoliko več počitka, zadnji teden pred Planico pa sem spet 'na polno' treniral. Res sem že zelo težko čakal na planiški finale in veselim se tekem," je dejal Pavlovčič.

Justin (na fotografiji) je s svojo odločitvijo presenetil marsikoga.
Justin (na fotografiji) je s svojo odločitvijo presenetil marsikoga. FOTO: Damjan Žibert

Justin bo sodeloval s Slatnarjem
Poleg omenjenih bodo v kvalifikacijah nastopili še Timi Zajc, Žiga Jelar, Tilen Bartol, Cene Prevc, Lovro Kos, Anže Semenič in tudi Rok Justin, ki se je odločil, da bo konec tedna končal kariero.

"Ker sem bil vedno profesionalec, sem se odločil, da bom sezono profesionalno izpeljal do konca. V soboto načrtujem en ali dva poslovilna poleta, nato grem v športni pokoj. Za konec tedna imam tako še večjo motivacijo kot sicer. Upam, da me bo poneslo čim dlje," je razmišljal 27-letni skakalec, ki je zadnji dve leti ob treniranju tudi uspešno doštudiral in ob tem tudi delal pri Petru Slatnarju, podjetniku in inovatorju v smučarskih skokih.

Presečnik zaradi okužbe brez nastopa, z njim je moral hotel zapustiti tudi Grilc
"Najbolj sem ponosen na vse zmage v celinskem pokalu, v svetovnem žal nisem bil tako uspešen. O koncu sem razmišljal že lani, pa sem nato potegnil še eno sezono zaradi svetovnega prvenstva v Oberstdorfu, a se mi ta žal ni izšla, kot bi si želel," je dejal novopečeni inženir strojništva, ki bo nadaljeval delo pri Slatnarju.

Nastopiti bi morala tudi Jernej Presečnik in Tjaš Grilc, a je bil Presečnik pozitiven na testiranju za okužbo z novim koronavirusom. Skupaj z Grilcem, pri katerem so ugotovili rizičen stik, je moral Presečnik zapustiti reprezentančni hotel, Hrgota pa bo po večernem sestanku vodij ekip sporočil imena zamenjav.

Danes je bil na sporedu drugi preizkus letalnica bratov Gorišek v Planici, na kateri bo od srede do nedelje potekal zaključek sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih. Najdlje je danes poletel Marcel Stržinar, 19-letni član Žirov, ki je pristal pri 225,5 metra. Daljavo druge serije je z 214 metri postavil član Stol Žirovnica Marcel Rep, prek 200 metrov pa so leteli še Matevž Samec (207), Rok Tarman (207), Andraž Pograjc (206), Nik Fabjan (206), Gašper Brecl (203) in Nik Fabjan (202).

Jasnič: Finančni rezultat panoge bo drugačen od načrtovanega
Predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS) Ljubo Jasnič se je pred velikim finalom skakalne sezone 2020/21 v Planici ozrl na z organizacijskega vidika zelo težko sezono. Pod črto bo finančni rezultat panoge drugačen od načrtovanega, je poudaril Jasnič. Moška sezona svetovnega pokala je kljub "koronski" pandemiji potekala razmeroma nemoteno skoraj do zadnjega, ko so norveški prireditelji odpovedali celotno norveško turnejo, ki je tradicionalno pred finalom v Planici.

Pri SZS so razmišljali tudi o nadomeščanju vseh norveških tekem v Planici, vendar so se zaradi velikega finančnega bremena odločili, da bodo nadomestili le eno tekmo. Tako bodo konec tedna pod Poncami na finalu sezone kar štiri tekme, prva že v četrtek.

Zmanjkalo sredstev za še eno tekmo
"V imenu panoge gre zahvala predsedniku SZS Enzu Smrekarju, da je v imenu firme prevzel finančno breme četrtkove tekme. Žal nam ni uspelo pridobiti financ še za eno tekmo norveške turneje. Za nami je zelo težka sezona, nepredvidljiva," je pojasnil Jasnič o sezoni, ki je prinesla mnogo dobrih in tudi slabše rezultate.

"Vsa dogajanja so vplivala, da bo finančni rezultat drugačen od načrtovanega. A počakajmo na april. Kot veste, je lanski marec z odpovedjo svetovnega prvenstva v poletih izkopal veliko finančno luknjo, globoko preko milijona evrov. Ker smo finale organizirali, ne pa izpeljali. Posledica je, da smo v panogi ostali brez plačil TV-pravic decembra lani in tudi teh marca. To je prispevek panoge k sanaciji Planice. Čimprejšnja sanacija Planice pomeni tudi čimprejšnjo nadaljnjo pomoč skokom in tekom. Gre za vzajemno odvisnost, gre za sobivanje v dobrem in slabem," je poudaril predsednik zbora in odbora za skoke in NK.

Pojasnil je še, da so veliko denarja pri SZS to sezono vložili v preventivo okužb z novim koronavirusom, da v največji možni veri zaščitimo tekmovalce: "Vesel sem, da so ta čas vsi zdravi in da lahko tekmujejo. A dogajanja v športu od odgovornih zahtevajo analizo, kaj s športniki, ki predstavljajo državo po svetu. Načrt prednostnih skupin cepljenja proti covidu-19 jih nima na seznamu. Mislim, da bi morali razmisliti o tem, da se nanj uvrsti tudi športnike. Vsa velika tekmovanja so bila organizirana, mi pa smo z življenjem v mehurčkih upali, da se vrnemo domov brez dodatnih karanten."

Pogreša pozornost do športa
Jasnič se je obregnil tudi ob program države za izhod iz krize. 

"V njem sta zapisana turizem in kultura, nikjer pa ni športa. Prepričan sem, da je treba športu ravno tako nameniti pozornost, če želimo zadržati svetovno pojavnost slovenskega športa in obvarovati športne objekte v Sloveniji pred propadom. S tem vprašanjem je povezana tudi tesnoba, ki me spremlja vse od začetka ukrepov," je priznal Jasnič in opisal težave slovenskega športa, tudi skakalnega.

"Mladi skakalci so imeli to sezono le en mesec normalnega treninga na skakalnicah. Temu dodajmo predčasno končano lansko sezono in pridemo so poraznega stanja pripravljenosti tekmovalcev, reprezentantov jutrišnjega dne. Zaprte telovadnice, skakalni objekti, prepoved zbiranja in s tem treniranja so vzroki, da je marsikdo opustil vadbo smučarskih skokov. Ocenjujem, da je osip nekje 20-odstoten. Težko bo ponovno zagnati kolesje," je priznal.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

big brother
23. 03. 2021 16.26
Podlupo
23. 03. 2021 15.39
+1
Ptičke naše bodo letele, dajmo!
Kras21
23. 03. 2021 13.56
+2
Bo termika 👍mogoče rekord 🤔
mijavci
23. 03. 2021 13.50
+0
Planica brez gledalcev, je vseeno če jo ni. Samo na eni taki prireditvi se obrne denarja kar precej, ki bi posledično tudi država pobrala ddv, ampak ne se bodo raje pri Rokfelerjih zadolževali, pa ne mi težit od prenosa virusa, ker na protestih po vseh mestih evropskih je bilo na tisoče ljudi v množici pa vsi brez mask, pa so še vsi živi.
podalpski
23. 03. 2021 13.41
+2
Lani so se hvalili, da so prodali vse vstopnice v predprodaji za polete 2020 se pravi 20 000 ,30 000 in prireditve za nas gledalce ni bilo pa so obljubili decembra pa tudi nič še vedno ne vračajo denarja in tega še v komunizmu ni bilo take očitne kraje pa trobezlajo o ,,izgubi,, halooo???
hotchilipoper
23. 03. 2021 15.38
+0