Šport

OKS pozval vlado k nadaljnji pomoči športu v času pandemije

Ljubljana, 23. 04. 2020 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Olimpijski komite Slovenije je pripravil 11 predlogov ukrepov za neposredno pomoč športu, saj je bila ta dejavnost zaradi pandemije novega koronavirusa povsem zaustavljena. Predloge je sprejel tudi izvršni odbor OKS na četrtkovi videokonferenčni seji.

Zbirko predlogov je predstavil generalni sekretar OKS Blaž Perko (na fotografiji).
Zbirko predlogov je predstavil generalni sekretar OKS Blaž Perko (na fotografiji). FOTO: Kanal A
Člani izvršnega odbora OKS so na videokonferenci govorili o ukrepih za odpravo posledic zaustavitve dejavnosti zaradi novega koronavirusa. Na vlado so naslovili tri sklepe, s katerimi bi se uredila pomoč organiziranemu športu v času pandemije in po njej, tako finančna kot pri sprostitvi dejavnosti. OKS je pozval vlado, da pri pripravi novega paketa interventnih in sistemskih ukrepov za pomoč gospodarstvu in družbi vključi tudi slovenski organiziran šport, tako za ohranjanje njegove mednarodne konkurenčnosti kot tudi pri rekreaciji. Prav tako naj se nemudoma sprejme ukrepe, ki bodo omogočili treninge vrhunskih športnikov z upoštevanjem priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ministrstva zdravje ter v sodelovanju z mnenjem medicinske komisije OKS.

Od začetka tedna jih je Olimpijski komite Slovenije (OKS) usklajeval z Direktoratom za šport na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) in jih bo sedaj posredoval vladi. OKS je že pred časom opravil poizvedbo med športnimi organizacijami o posledicah epidemije koronavirusa, dobil je odgovore 63 športnih zvez in 565 športnih društev, ki imajo 828 redno zaposlenih in 4264 stalnih zunanjih sodelavcev.

"Mesečni strošek za plače je okrog pet milijonov evrov, najmanj 26 milijonov evrov pa je izpada prihodkov, ta pa se še povečuje in ga tudi po koncu epidemije ne bo mogoče nadomestiti. Zato je potrebno hitro ukrepanje. V prvem paketu pomoči vlade so bili ustrezno zajeti socialni in likvidnostni ukrepi za šport, le predlagani finančni zaradi izpada prihodkov še niso bilo sprejeti. Te smo vključili sedaj v predlog za naslednji paket vladnih ukrepov," je pojasnil generalni sekretar OKS Blaž Perko.

Vadnina za otroke od 6. do 16. leta do 18 mesecev po koncu epidemije
Po njegovih besedah so nekateri izmed predlogov začasni, nekateri pa bi lahko veljali tudi po koncu pandemije. V OKS so predlagali takojšnje izplačilo avansa namenskih proračunskih sredstev za šport na lokalni in državni ravni, ki so bila že pred epidemijo namenjena za izvajalce letnega programa športa ter poenostavitev postopkov za pridobivanje teh sredstev. Predlagajo začasno plačilo večjega oziroma celotnega zneska mesečne vadnine v športnih društvih za otroke od šestega do 16. leta starosti, da bi razbremenili družinske proračune in ohranili tako socializacijo otrok prek športa kot pozitivni vpliv na njihovo zdravje. Ukrep bi veljal 18 mesecev po koncu epidemije, podatke in realizacijo bi zagotovile lokalne skupnosti, gre pa za 30 do 35 evrov na posameznika.

Posebna državna finančna pomoč za športne organizacije v višini izpada dokazljivih prihodkov zaradi odpovedi dejavnosti je tretji predlog OKS, kot omenjeno, po oceni naj bi bilo to ta čas okrog 26 milijonov evrov. Način razdelitve in pogoje bi določilo resorno ministrstvo s soglasjem strokovnega sveta vlade za šport. OKS se zavzema tudi za povračilo nastalih stroškov zaradi odpovedi večjih mednarodnih športnih prireditev. Upravičenec bi moral za povračilo predložiti dokazila o plačanih stroških.

Povišanje deleža davčno priznanih donacij
Oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za letošnje ter naslednje leto je predlagano za prejemnika sponzorstva, prav tako naj bi bili odhodki pri dajalcu sponzorstva davčno priznani v trikratni višini danega sponzorstva. Šesti predlog je povezan z donacijami, ki imajo največjih delež prihodkov pri športu mladih in netrženjskih dejavnosti. Delež davčno priznanih donacij bi se z 0,3 odstotka obdavčljivih prihodkov letos in naslednje leto povečal na pet. Prav tako bi se delež dohodnine, ki ga zavezanec lahko nameni za donacije, z 0,5 povečal na odstotek.

V naslednjih dveh predlogih bi država poskrbela za kritje stroškov za policijsko varovanje in zdravstveno oskrbo na športnih prireditvah v določenem obdobju po koncu epidemije. Merila za izbor upravičenih športnih prireditev bi sprejel strokovni svet vlade za šport. Deseti predlog OKS je povezan z ukinitvijo zakona o davku od srečk, da bi imela Fundacija za šport (FŠO) na ta način več sredstev. Če to ne bi bilo sprejemljivo, pa bi bila na ta način zbrana proračunska sredstva neposredno namenjena za športne organizacije prek razpisa FŠO.

Na koncu predlagajo možnost vračila kupnine za vstopnice ob odpovedi prireditev zaradi pandemije v obliki vrednotnic z enoletnim rokom možnosti unovčenja, če se v roku enega leta po koncu epidemije zagotovi izvedbo enakovredne nadomestne športne prireditve z možnostjo zahtevka na vračilo kupnine v nadaljnjih dveh mesecih po poteku roka. V OKS poudarjajo, da predlagane ukrepe odločno podpirajo tudi nacionalne panožne športne zveze in športna društva.

Dolinšek: Začnemo že danes
Marjan Dolinšek, novi državni sekretar za šport v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, je že na začetku seje zagotovil: "Že danes bomo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) začeli pripravljati nove načrte za sproščanje športa v prihodnje."

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je ob tem dodal, da je letošnji državni proračun sicer zamrznjen, a so sredstva za šport v okviru MIZŠ za dejavnosti ostala v enakem znesku kot prej in tudi v nadaljevanju ni predvideno krčenje. Generalni sekretar OKS  Perko je pred obširno predstavitvijo predlogov ukrepov vladi dejal, da jih je OKS razvrstil v dva sklopa in določil tudi prednostne naloge, ki se sedaj pred dokončnim oblikovanjem in sprejemanjem usklajujejo z drugimi družbenimi področji v državi.

"Zaustavljene so praktično vse športne dejavnosti, kar povzroča še nadaljnjo škodo, športnikom pa je med drugim preprečeno dosegati izide, s katerimi bi lahko pridobili statusne pravice za pomoč pri svojem udejstvovanju. V sredinih predlogih protikriznih ukrepov vlade je bil šport vključen in v OKS menimo, da ustrezno," je pojasnil Perko.

Gabrovec pozdravil naklonjenost vlade športu
Gabrovec je uvodoma za zelo pozitivno ocenil dosedanjo naklonjenost slovenske vlade športu in izpostavil imenovanje Dolinška za državnega sekretarja za šport v kabinetu predsednika vlade, kar se je zgodilo 20. aprila. Prav tako je Gabrovec pozitivno ocenil naslednje predloge vlade za odpravljanje posledic omejitev na področju športa.

"Pozitivno gledam na razvoj športa pri nas, kar kaže tudi moje imenovanje. Obljubim vam, da se bom kar najbolje trudil za dobrobit športa in sodelovanje z vsemi deležniki športnega dogajanja. Hvala za pomoč, ki ste jo nudili v dobrem zadnjem mesecu dni v premagovanju pandemije. Brez vašega razumevanja in pomoči ukrepi vlade ne bi bili uspešni," pa je dejal Dolinšek in dodal, da je prepričan, da bo slovenski šport tudi v prihodnje pokazal, da je naša država v tem pogledu velika.

Podpredsednik OKS Tomaž Barada je pojasnil, da je strokovni svet za šport vlade potrdil, da se aprilski rok za kategorizacije športnikov črta in se kategorizacija ne bo objavljala do 1. junija 2020. Za najnižje kategorije se kategorizacija podaljša za osem mesecev, za najvišje pa za leto dni. Prav tako se začasno dvignejo ravni za tiste, ki so to dosegli na temelju izidov in so do tega upravičeni. Kategorizacija športnikov je pomembna zaradi statusnih pravic športnikov, med drugim za zdravstveno zavarovanje, šolanje in zaposlovanje v javni upravi.

FŠO medtem ostaja eden izmed največjih stebrov financiranja slovenskega športa. Predsednik sveta FŠO Aleš Remih je na seji povedal, da so že konec marca nacionalnim športnim zvezam razdelili 75 odstotkov od 1,8 milijona evrov, namenjenih za vrhunski šport. Zvezam so razdelili še 50 odstotkov zneskov za kakovostni in vrhunski šport otrok in mladine, okrog dva milijonov evrov bodo dobile s tega naslova med letom. Dodal je, da v FŠO verjetno ne bodo krčili prvotno razpisanih letošnjih sredstev za slovenski šport v višini 8,5 milijona evrov, ter da bodo po prvomajskih praznikih izdali tudi preostale odločbe. Nespremenjeni ostajajo tudi zneski za gradnjo in obnovo objektov, ki so pa že črtani iz državnega proračuna.

Fundacija bo začela tudi postopke za spremembe pravilnika, da bi imela med drugim možnost ukrepanja v izrednih razmerah, kar bodo naprej pretresale druge organizacije, tudi OKS in strokovni svet vlade, preden bo predlog romal v proceduro v državni zbor. Člani IO OKS so tudi potrdili predlog, da se čim prej odprejo mesta za igre na srečo, saj so koncesijske dajatve od njih glavni vir FŠO in tudi sestrske Fundacije za invalidske in humanitarne organizacije (FIHO). Gabrovec je v nadaljevanju razprave, ko so nekateri člani IO iz lokalnih športnih organizacij opozorili na možnost krčenja občinskih sredstev za šport, odvrnil, da so na občine z OKS že poslali prošnje, da ne bi ravnali tako. Dodal je, da se verjetno to ne bo zgodilo tudi zaradi vladnega zvišanja povprečnin za občine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gal2006
25. 04. 2020 17.41
+1
KOCJANČIČ NAJ POMAGA
Carrasco
24. 04. 2020 10.49
+2
Perko je postal tako reven da še za kravato nima!!! Država pomagaj mu
Carrasco
24. 04. 2020 10.48
+3
Potrebujemo avtoceste po celi državi vlak je star 1500 let za 20 km potrebuješ 1 uro vožnje letališča nimamo, bolnice nimajo opreme so premajhne zapornikov nimamo kam dat saj so zapori smeti nimao kam dat zaračunajo an neverjetne cifre ki jih nato skurijo kar v naravi saj nimam ene peči za odpadke! polni športniki pa morajo dobiti svoje :)
jodr
23. 04. 2020 19.21
+3
Meni se zdi, da šport ni najpomembnejša panoga v Sloveniji.