Šport

Primož Roglič in Eva Terčelj Bloudkova nagrajenca za leto 2019

Ljubljana, 04. 02. 2020 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zmagovalec kolesarske dirke po Španiji Primož Roglič in svetovna prvakinja v kajaku na divjih vodah Eva Terčelj sta prejemnika Bloudkovih nagrad za leto 2019 za vrhunski mednarodni športni dosežek. Bloudkove nagrade in Bloudkove plakete za leto 2019 so podelili na slovesnosti v dvorani Grandis na Brdu pri Kranju.

Kajakašica Eva Terčelj je najvišje državno priznanje prejela za naslov svetovne prvakinje v slalomu na divjih vodah.
Kajakašica Eva Terčelj je najvišje državno priznanje prejela za naslov svetovne prvakinje v slalomu na divjih vodah. FOTO: Miro Majcen

Bloudkova priznanja so najvišja priznanja Slovenije za področje športa. Priznanja podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj, ki mu predseduje Miroslav Cerar, tudi sam Bloudkov nagrajenec, legendarni slovenski telovadec, olimpionik, predsednik Olimpijske akademije in ambasador za šport, strpnost in fair play.

Odbor je letos podelil pet Bloudkovih nagrad in 11 Bloudkovih plaket. Višina Bloudkove nagrade za leto 2019 znaša 9000 evrov, višina Bloudkove plakete pa 3000 evrov. Letošnja podelitev je bila že 55. po vrsti. Nagrade podeljujejo od leta 1965.

Lani sta Bloudkovo nagrado za leto 2018 za vrhunski mednarodni športni dosežek prejela biatlonec Jakov Fak in športna plezalka Janja Garnbret. Letos pa je Bloudkov odbor počastil kolesarja in kajakašico. Primož Roglič, ki je decembra postal že najboljši športnik Slovenije leta 2019 po izboru športnih novinarjev, je zmagal na dirkah po Združenih arabskih emiratih, od Tirenskega do Jadranskega morja in po Romandiji, dirko po Italiji je končal na skupno tretjem mestu, na dirki po Španiji pa je kot prvi Slovenec dosegel skupno zmago na velikih tritedenskih dirkah.

Eva Terčelj je 28. septembra lani v Seu d'Urgellu v Kataloniji dosegla največji uspeh kariere. Postala je svetovna prvakinja v kajaku na divjih vodah v slalomu, s čimer je izpolnila tudi normo za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

Trije od petih dobitnikov Bloudkove nagrade. Z desne: dr. Milan Žvan, Boris Kutin in Vladimir Čermak
Trije od petih dobitnikov Bloudkove nagrade. Z desne: dr. Milan Žvan, Boris Kutin in Vladimir Čermak FOTO: 24ur.com

Bloudkovo nagrado za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa je prejel redni profesor Milan Žvan, od 1997 do 2007 je bil prodekan, od 2007 do 2019 pa dekan Fakultete za šport Univerze v Ljubljani. Za življenjsko delo v športu sta Bloudkovi nagradi prejela plavalni trener Vladimir Čermak, že 40 let stalnica slovenskega plavanja in Plavalnega kluba Ljubljana, ter šahist, častni predsednik evropske šahovske zveze in član svetovne šahovske federacije Fide, Boris Kutin.

Razglasili so tudi prejemnike Bloudkovih plaket za leto 2019 za pomemben tekmovalni dosežek v športu, ki so jih prejeli judoistka Klara Apotekar, športna plezalka Mia Krampl, deskar na snegu Tim Mastnak in jadralni padalec Jošt Napret.

Plaketo sta prejeli tudi smučarski tekačici Katja Višnar in Anamarija Lampič za srebrno kolajno na svetovnem prvenstvu v Seefeldu v ekipnem sprintu ter slovenska mladinska košarkarska reprezentanca za bron na evropskem prvenstvu do 18 let v Volosu v postavi Dominik Praljak, Žiga Samar, Bine Prepelič, Gregor Glas, Rok Nemanič, Primož Kmetič, Andrej Stavrov, Luka Ščuka, Alen Malovčič, Maj Dušanič, Mark Babšek Vrečko in Klemen Smrekar.

Gregor Hribar je prejel Bloudkovo plaketo za pomemben prispevek k razvoju slovenske odbojke.
Gregor Hribar je prejel Bloudkovo plaketo za pomemben prispevek k razvoju slovenske odbojke. FOTO: Klemen Brumec

Dobitniki Bloudkovih plaket za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa so poklicni plesalec, koreograf, trener športnega plesa, plesni sodnik Matevž Česen, trener številnih generacij slovenskih odbojkarjev Gregor Hribar ter mednarodno uveljavljeni športni delavec v umetnostnem in hitrostnem drsanju Ivan Pfeifer.

Trenerka v umetnostnem drsanju Marina Pirkmajer ter Sonja Poljšak, dolgoletna predsednica Komisije za zamejski šport pri Olimpijskem komiteju Sloveniji, pa sta prejemnici Bloudkovih plaket za življenjsko delo v športu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

09ZarMan10
05. 02. 2020 08.23
+0
Resnično si je s svojim delom in talentom prislužil to, kar uživa. Njegov zaslužek je se zrcali v denarju in lovorikah. Tudi sam si s svojim talentom in delom "krvavo" zaslužim svoje plačilo za opravljeno delo. Tudi moje plačilo je plača in tu in tam kakšna pohvala ali graja. Vendar jaz vračam del svojega prisluženega denarja za trud nazaj v "bazen", od koder sem prvih dobrih dvajset let le črpal, kaj počne pa Primož. Polni nek drug "bazen"!
09ZarMan10
05. 02. 2020 08.18
+0
Slovenci smo "super" ljudje. Najprej financiramo razvoj človeka tako na osnovnem izobraževalnem nivoju, kot v Primoževem primeru športnem nivoju, tako denarno kot tehnično kasneje podpremo še njegovo športno"preformacijo" ... In ko takšnemu talentu, kot je on končno uspe preboj med največje..., brez slabe vesti odide z vsemi svojimi "lovorikami" v tujino, mi pa mu v zahvalo podelimo še priznanje. Pa da omenim, njegova športna pot se je financirala prav iz teh, zanj "previsokih" davkov, ki smo jih brez vprašanja ali pomislekov odvajali mi. Lepo se je bilo napajati, ko ga ni bilo in izredno težko ga je na koncu polniti, mar ne? Smo pač Slovenci... .
mentorhercul
05. 02. 2020 08.22
-1
.........ja in po končani karieri pričakuje službo v JU.....
mentorhercul
05. 02. 2020 08.13
+0
Naša država je fenomen, najprej olupi do kože, potem pa davčne ubežnike nagrajuje, hahaha.
apodgra
05. 02. 2020 07.30
+2
Nagrada je šla v prave roke in si jo zasluži. Čestitke Rogli in še naprej v slogu šampinjona.
tistntadruj
05. 02. 2020 07.28
+3
kdo bi se odpovedal denarju. kapo dol za dosežke, ampak tudi on je samo človek. za dober denar odpove načelnost.
krnekilojz
05. 02. 2020 07.25
+3
Monačan dobi Slovensko Bloudkovo nagrado?
klukec
04. 02. 2020 21.03
+6
Rogla,moj sosed legenda najvecji car.
krnekilojz
05. 02. 2020 07.27
+0
krnekilojz
05. 02. 2020 07.27
+3
pa če se ti nisi preselil v Monako bi bilo prav, da napišeš, bivši sosed.
TITO 50
04. 02. 2020 20.59
-1
Sem njegov navijač , res je As, ampak če se odpoveš obveznostim do svoje države pa se odpovej še ugodnostim. Nevem ali bo več koristi od davkov v Monaku ali od državne pokojnine, ki ni slaba.
krnekilojz
05. 02. 2020 07.26
+0
se strinjam! Le koliko Monačanov bo navijalo zanj, ker v Sloveniji je izgubil kar nekaj podpore!
AxisDeus
04. 02. 2020 19.27
+3
Čestitam, ne zdi se mi pa prav, da bo v prihodnosti Roglič, uradno državljan Monaka, redno prejemal Bloudkovo penzijo. Če se odpoveš državljanstvu, potem se odpovej tudi njenim nagradam in tekmuj zanje v matični državi. Zame je to preprosto nenačelno in opurtunistično, pa sem (bil) na njegovi strani.
AxisDeus
04. 02. 2020 19.30
+4
v državi, v katero si se preselil, ne v matični, se opravičujem.
apodgra
05. 02. 2020 07.35
+2
Kdo pravi ,da je postal državljan Monaka ? če se je preselil v Monako, še ne pomeni ,da je tudi državljan Monaka. Potem bi vsak državljan Slovenije ki trenutno živ v kateri evropski državi , postal avtomatsko tudi državljan te države. Zakaj se je preselil v to državo, ti je lepo pojasnil g. Sinič ,bivši direktor DURS-a
mentorhercul
05. 02. 2020 08.15
+0
Ja pa menda se je preseli zaradi boljšega zraka, dej no.................