Šport

Primož Roglič s preko 200.000 evri vrgel rokavico Goranu Dragiću

Ljubljana, 15. 11. 2023 21.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je postal najuspešnejši ambasador programa Botrstvo v športu doslej. Roglič, ki je taktirko botra pred letom dni prevzel iz rok smučarke Tine Maze, je s partnerji za pomoč športnikom iz socialno šibkih okolij zbral izjemnih 200.180 evrov. V njegove čevlje bo v olimpijskem letu stopil košarkar Goran Dragić.

Primož Roglič in Tadej Pogačar.
Primož Roglič in Tadej Pogačar. FOTO: Luka Kotnik

Lanska ambasadorka Tina Maze je lani za pomoč športnikom iz socialno šibkih okolij pomagala zbrati 135.000 evrov. Roglič je ob prevzemu taktirke dejal, da stopa v velike čevlje. Danes se je izteklo leto dni, odkar je v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS) prevzel vlogo ambasadorja programa Botrstvo v športu. Na večerni gala prireditvi dobrodelne Fundacije Leona Štuklja in Miroslava Cerarja je razkril, da je zbral preko 200 tisoč evrov.

Žogico dobrodelnosti je na prireditvi, na kateri so prikazali Rogličevo športno pot od mladih nog smučarskega skakalca do kolesarskega šampiona, predal košarkarju Goranu Dragiću, kapetanu zlate slovenske reprezentance, ki se je oglasil prek videopovezave onkraj luže.

"Žal mi je, da me ni z vami. Sem preko 8000 km stran. Primož, hvala da si bil letos ambasador za zbiranje sredstev za mlade športnike, za ves čas, vložen trud, energijo. Vsa čast," se je Rogliču ob predaji zahvalil Dragić. Kot je v šali dodal, sam sicer stopa v manjše čevlje, vendar se bo potrudil, da bo vsaj izenačil njegov zbir: "Obljubljam, da bom naredil vse, da izenačim zbrana sredstva."

Danes je fundacija Primoža Rogliča objavila tudi razpis za pomoč kolesarjem, ki živijo v slabših finančnih okoljih. "Ravno danes smo objavili razpis. Fundacija bo dala 54 koles za enoletno uporabo, ob tem pa bo razdelila tudi 120 čelad, saj je varnost za nas zelo pomembna. V izjemno čast mi je, da lahko pomagam," je dejal kolesarski as, ki poleg tega organizira tudi dobrodelno prireditev zlati krog, želijo pa se tudi povezati s klubi, kjer vadijo najmlajši, in jim priskočiti na pomoč.

"S to akcijo smo zbrali že več kot 700 tisoč evrov. Šport je fantastičen ambasador ugleda naše države, ob tem pa nagovarja mlade na pravi način. Nagovarja jih v jeziku, ki ga mladi najbolj razumejo. V jeziku prijateljstva, spoštovanja in sodelovanja. Vendar pa vsi, ki imajo voljo, željo in energijo, nimajo enakih možnosti. Zato je socialni vidik izjemno pomemben," je dejal predsednik OKS Franjo Bobinac.

Fundacijo za športnike iz socialno šibkejših okolij so pri OKS ustanovili leta 2015 na pobudo nekdanjega predsednika OKS Bogdana Gabrovca, letos pa prvič nosi ime Fundacija Leona Štuklja in Miroslava Cerarja za podporo športnikom in drugim nadarjenim dijakom in študentom iz socialno šibkih okolij.

V zadnjih letih ima fundacija tudi svojega ambasadorja. Prvi je bil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, za njim je žogo dobrodelnosti prevzel predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin, nato pa alpska smučarka Maze.

Botrstvo v športu je skupni program OKS, Fundacije za podporo mladim športnikom iz socialno šibkih okolij in Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje, ki je namenjen podpori mladim nadarjenim športnicam in športnikom različnih športnih panog od 14 do 23 let. Ob tem pa morajo biti tudi uspešni učenci.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bandit1
16. 11. 2023 11.06
+1
Davčne olajšave , a ne SP in DOO, SLO je le v imenu kot jaz, pa dam tej družbi toliko kot zmorem oziroma bore malo.
petka5
16. 11. 2023 10.13
-4
Odlicna prireditev včeraj. Primož in vsi gostje hvala za vse. In srecno v 2024 naj se vsi nacrti uresnicijo.
Malo_sutra
16. 11. 2023 08.20
+15
Prosim za bojkot takih zadev, ker kot vidimo denar ne gre nikamor… oz nekam gre ja, ve se kam.
poper00
16. 11. 2023 09.24
-8
Malo_sutra
16. 11. 2023 09.28
+12
Telim voluharjem ki jih vidis z avti od 120.000€, telim ki kupujejo 2-sobna stanovanja za 560.000€… elita jim recejo, imen pa nevem ker jih nepoznam osebno.
poper00
16. 11. 2023 09.37
-3
Se pravi ,da je najboljše ,da ne doniramo nikomur ,ker tebi osebno ni javljeno kdo točno je dobil denar.Vidiš jaz osebno poznam otroka,ki mu je donacija rešila življenje in gledam igrišče gorana dragiča ,kjer otroci vsak dan igrajo košarko.Bodi malo pozitiven.Strinjam se s tabo ,da je ogromno svinjarij ampak je tudi dosti lepih zgodb.
petka5
16. 11. 2023 10.17
-2
malo sutra tukaj sploh se ne tala denar, z zbranimi sredstvi se kupi oprema in se z njo pomaga mladim sportnikom, tistim, ki nimajo, pa bi si zeleli trenirati, itd... na ta nacin z darovano opremo jim je dana moznost, mogo e je pa med njimi kaksen talent, ki se bo tako lahko razvil, sicer brez te pomoci v obliki opremepa bi ostal brez moznosti. Saj so jasno povedali, kupi se oprema, kupijo se kolesa, s katero je potem mladim omogo ena moznost treninga, zaceti nekje...
Malo_sutra
16. 11. 2023 10.59
+1
Naj jo sami kupijo, saj imajo milijonske pogodbe… ne pa tle nas sirotinjo oblegajo vsak dan s temi donacijami.
petka5
16. 11. 2023 13.52
malo sutra a ti soloh razumes kaj pises in kaj ti mi razlagamo... saj se s tem denarjem ne kupuje oprema profi sportnikov... s ten denarjem se kupi oprema s katerim se malim otrokom in mladostnikom iz revnejsih druzin omogoci treniranje, ker jim starsi niso zmozni tega zagotoviti. Daj poduci se najprej malo.
janimir
16. 11. 2023 08.05
+12
Evo dobrotnikov. Je kdo dal svojih 100 evrov ? Še davkov ne plačujejo. Vi ki boste nabijali minuse pridno plačujte davke, ker fantje pridejo nazaj. Rabili bodo vrtce, šole, ceste, bolnišnice. Reveži plačujte za milijonarje. Da se razumemo s športom to nima veze.
petka5
16. 11. 2023 10.19
-2
ne jadaj no, kako ne placujejo davkov seveda jih... ko bo kaksen slo klub dal milijonsko placo njim, takrat se oglasi, da je prav, da davke od te plačajo doma.. Sicer pa za podketja, ki jih imajo tukaj registrirana vsi davke placujejo tukaj.