Šport

Prireditelji 'ne morejo zagotoviti', da bodo olimpijske igre izpeljali leta 2021

Tokio, 10. 04. 2020 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslabšanje razmer v zvezi z epidemijo novega koronavirusa na Japonskem je pri prirediteljih olimpijskih iger, ki so jih prestavili za eno leto, povzročilo dvom, ali bo naslednje poletje igre sploh moč izvesti. "Tega v tem trenutku ne morem zagotoviti," je dejal vodja organizacijskega komiteja Toširo Muto.

Olimpijski krogi v Tokiu (na fotografiji) bodo še lep čas samevali.
Olimpijski krogi v Tokiu (na fotografiji) bodo še lep čas samevali. FOTO: AP

Po poročanju britanskega časnika The Guardian ima Japonska, ki ima najstarejšo populacijo na svetu, že več kot 5000 okuženih z novim koronavirusom, japonske oblasti pa poročajo o več kot 100 smrtnih žrtvah. Pred preložitvijo položaj ni bil tako zaskrbljujoč, opozicija pa premierja Šinza Abeja obtožuje, da je zamudil s preventivnimi ukrepi, predvsem zaradi tega, ker je po vsej sili hotel, da bi igre pripravili letošnje poletje.

"Abe je podcenjeval resnost položaja," so prepričani premierjevi nasprotniki. Prireditelji pravijo, da trenutno ni čas za obtožbe, menijo, da je v teh časih treba stopiti skupaj, da bodo posledice epidemije in tudi prestavitve iger čim manjše.

'Nihče ne more zagotoviti'
"Da bomo igre izvedli leta 2021, trenutno nihče ne more zagotoviti. Nihče ne ve, ali bomo imeli takrat položaj pod nadzorom ali ne. Mi pa zagotovo nismo tisti, ki bi lahko dali jasen odgovor. Moramo se pripraviti na vse možne scenarije. A moramo biti složni," pravi vodja organizacijskega komiteja Toširo Muto.

Pri tem pa ne misli le na Japonsko, ampak ves svet: "Iskreno upamo, da bo prihodnje leto človeštvu uspelo premagati koronavirusno krizo. Namesto da razmišljamo o alternativnih načrtih, bi morali vložiti vse napore, da se virus premaga. Človeštvo bi moralo združiti vso svojo tehnologijo in modrost, da bi lahko razvili zdravila in cepiva."

Muto je še potrdil, da bodo stroški prestavitve od dve do šest milijard ameriških dolarjev (od 1,82 do 5,48 milijarde evrov). Potrdil je tudi, da so organizatorji sklenili več zavarovalnih polic, zaenkrat pa še ni jasno, ali jih bodo lahko uveljavili tudi zaradi prestavitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.