Šport

Prvi dan bojev na Bledu

Bled, 26. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Najboljši slovenski reprezentanci sta na 35. šahovski olimpiadi na Bledu v prvem krogu zabeležili zmagi.

Moška A ekipa je brez obeh naturaliziranih Ukrajincev na prvih dveh deskah, Aleksandra Beljavskega in Adriana Mihaljčišina, premagala Tunizijo 3,5:0,5, popolna ženska A vrsta pa Islandijo z 2:1. Turnir je začelo 133 moških in 94 v ženski konkurenci, kar je rekord dosedanjih olimpiad.

Mlada moška B ekipa je igrala proti enim izmed favoritov turnirja Angliji, ki je šesta nosilka, in klonila z 0,5:3,5. Pol točke si je z enim največjih uspehov v karieri priigral 16-letni Jure Borišek (ŠK Nova Gorica), ki je z belimi figurami remiziral z velemojstrom Nigelom Shortom, ki ima višji ratzing od vseh slovenskih reprezentantov in je na lestvici FIDE 19., kljub temu pa je bil večji del dvoboja v podrejenem položaju. Slovenija C je odpravila Hong Kong s 4:0, ženska ekipa Slovenije B je premagala Jamajko z 2:1, Slovenija C pa izgubila z močno Bolgarijo z 1:2.

V prvi moški ekipi, ki je 13. nosilka, so zmagali velemojstri Dražen Sermek, Duško Pavasovič in Georg Mohr, remiziral pa je mednarodni mojster Aljoša Grosar. V prvi ženski vrsti je bila poražena Darja Kapš, sicer junakinja nedavne zmage na srednjeevropskem pokalu, celi točki pa sta si priborili Jana Krivec na prvi in Ana Srebrnič na tretji deski.

Branilci naslova in prvi favoriti Rusi so s Kostariko odpravili tudi brez prvega s svetovne lestvice Garija Kasparova s 3,5:0,5, nepričakovano pa je deveti igralec sveta Aleksander Morozovič le remiziral z Alejandrom Ramirezom. Madžarska moška ekipa, ki je imela na prvi deski najboljšo šahistko vseh časov Judith Polgar, je gladko porazila Venezuelo s 4:0. Ukrajina je tudi brez svetovnega prvaka Viktorja Ponomarjova ugnala Mongolijo s 3,5:0,5. Na prvi deski je Vasiliju Ivančuku, osmemu s svetovne lestvice, nepričakovano pol točke odščipnil Dashzeveg Sharavdorij, čeprav ima skoraj 300 rejtinških točk manj od slavnega ukrajinskega tekmeca.

Tudi Izrael, peti nosilec, je v partiji z najboljšimi predstavniki Mednarodne zveze slušno prizadetih (ICSC) oddal pol točke (3,5:0,5). Še slabše je šlo Nizozemcem, ki so peti nosilci, saj so izgubili celo točko s Katarjem, 74. ekipo prvenstva, ter Kitajcem. Sedmi nosilci so s težavo izvlekli zmago s Turki, ki so dobili 1,5 točke.

Kitajke, branilke naslova, so s svetovno prvakinjo Zhu Chen v dvoboju z Bosno in Hercegovino zmagale z najvišjim možnim izidom (3:0), favorizirane Gruzijke, druge nosilke, so s Kanado izgubile pol točke (2,5:0,5); remizirala je Nino Khustisidze. Rusinje, tretje nosilke, so porazile Makedonijo s 3:0, s tem izidom pa sta zmagali tudi Romunija z Brazilijo ter Jugoslavija s Singapurjem, zmagovalni ekipi pa sta šesti in sedmi nosilki.

Predsednik evropske šahovske zveze Boris Kutin je pojasnil nekatere zaplete na turnirju. "Olimpiado smo začeli bolj ali manj uspešno. Soočamo se sicer z nekaterimi težavami zaradi poznih prihodov nekaterih ekip. Sodniki so garali vso noč, pa jim ni uspelo opraviti dela in pripraviti parov prvega kroga, ker pravila za izbor tekmecev na olimpiadi temeljijo na zelo zapletenem sistemu." Prvi krog je začelo 94 ekip v ženski in 133 v moški konkurenci, kar je sicer nekaj manj od najavljenih, vendar je udeležba kljub temu rekordna na vseh dosedanjih olimpiadah. Jemen in Angola sta zamudili začetek in sta partiji začeli pozneje, Nigerija pa je po podatkih organizatorjev že "nekje" v Evropi, nekaj ekip pa je še najavilo udeležbo. Tako naj bi denimo Tadžikistan prišel na Bled šele 28. oktobra in vodstvo turnirja ter FIDE se bodo potem odločili, če bo ta ekipa lahko sodelovala na turnirju...

"Mislim, da je število udeležencev v prvem krogu dokončno in da se številki 133 moških in 94 ženskih ekip ne bosta povečali. Sem pa vodilnim Mednarodne šahovske zveze (FIDE) že povedal, da je potrebno v prihodnje preprečiti, da bi lahko na turnirju igrale reprezentance, ki zamudijo uro začetka. Čeprav se je blejska olimpiada začela z najmanjšo zamudo doslej, nekatere so se začele tudi dva dni po predvidenem roku, pa nam je to povzročilo sive lase. Tako žal ni deloval tudi računalniški sistem in ni bilo mogoče spremljati niti ene partije na turnirju prek svetovnega spleta. Ker računalniški strokovnjaki niso imeli vseh podatkov niti danes zjutraj, pač niso mogli pripraviti vseh ustreznih podatkovnih baz, da bi lahko sistem nemoteno deloval. So pa ostale shranjene vse partije prvega kroga in menim, da bo od nedelje naprej tudi računalniški sistem deloval," je povedal Kutin.

Tudi na prizorišču, v blejski športni dvorani, ni bilo rezultatov prvega kroga, teh pa ni bilo niti v novinarskem središču, kjer turnir spremlja okrog dvesto novinarjev. Strokovni komentator turnirja, hrvaški velemojster Mišo Cebalo, je pojasnil da se nekatere partije pač ne končajo v predvidenem roku, to je do 18.30 ure. "Vsaka dodatna poteza ima še trideset sekund bonusa in zato je teoretično mogoče, da bi katere izmed partij trajala tudi vso noč. Dokler ni končana zadnja partija, pa ni mogoče podati uradnih rezultatov," je dodal Cebalo. Na tem turnirju se igra po švicarskem sistemu. Ta temelji na lestvici, narejeni na povprečnem ratingu posameznih reprezentanc. V prvem krogu so se pomerile najboljše ekipe z najslabšimi. Najboljši šahisti v vodilnih ekipah v teh dvobojih običajno ne igrajo z najboljšimi velemojstri, ker bi ti v primeru poraza ali remija izgubili posamične ratinške točke, ki štejejo za svetovno lestvico.

SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0