Šport

Prvo domačo zmago je priigrala celotna klop Dallasa

New York, 27. 10. 2021 07.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
15

Mavericksi so tudi na tretjem srečanju začeli počasi in šele v drugem polčasu ustavili mlado moštvo iz Houstona (116:106). Priložnost je dobilo vseh petnajst igralcev, ki so bili na razpolago za tekmo, to pa je predlagal za zdaj še nekoliko skrivnosten tričlanski svet igralcev. Luka Dončić je v 34 minutah dosegel 26 točk, 14 skokov in sedem podaj ter z dvojnim dvojčkom vodil Dallas Mavericks do druge zmage v nizu.

Luka Dončić je pred prvo domačo tekmo sezone pozdravil občinstvo v dvorani.
Luka Dončić je pred prvo domačo tekmo sezone pozdravil občinstvo v dvorani. FOTO:

Domača zmaga je bila na tihem pričakovana, saj je Houston moštvo sredi prenove in brez uveljavljenega zvezdnika (John Wall po dogovoru ne igra in čaka, da vodstvo sklene dogovor z drugim klubom). Dallas pa ima izvenserijskega Luko Dončića, Kristapsa Porzingisa in ustaljeno postavo. A v NBA ni zares slabih moštev, kar so mladi in poskočni Rocketsi dokazovali skozi ves prvi polčas in nekajkrat tudi v drugem. Mavericksi se jih kljub občasnemu zagonu niso mogli povsem otresti, šele novo lepo preigravanje Dončića (26 točk, 7 podaj, 14 skokov, 2 ukradeni žogi) dobri dve minuti pred koncem je prineslo enajst točk naskoka in dalo občutek, da so gostje porabili svojo zalogo energije za povratke.

Luka Dončić vs Houston
Luka Dončić vs Houston FOTO: Sofascore.com

Nekaj sence nad zmago je prinesel predčasen odhod Porzingisa (9 točk, podaja, 3 skoki), ki je zaradi tiščanja v spodnjem delu hrbta igro zapustil že sredi tretje četrtine. Trener Jason Kidd je po tekmi zagotovil: "S KP-jem je vse v redu, zaradi tiščanja v hrbtu smo ga raje zadržali na klopi. Videli bom, kako se bo počutil jutri." To ni povzročilo velike luknje v domači postavi, saj se je do konca srečanja na parketu zvrstilo vseh petnajst igralcev, ki so bili na listi za tekmo. Kidd je razkril, da to ni bilo naključje, ampak so se o tem dogovorili s tričlanski svetom igralcev. Ni razkril, kdo so njegovi člani, le to, da so po treningu prišli k njemu in predlagali, naj da priložnost prav vsem. "To je lepa gesta," je trener pohvalil prošnjo in jo tudi uresničil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi Dončič ni želel razkriti, kdo vse je v igralskem svetu, med smehom je dejal le, da bo to prepustil trenerju. Vsi so domnevali, da je sam eden od trojice, zgovorna je bila njegova izjava, da to ni običajen pristop v NBA, se pa takšnega načina komunikacije spomni iz Slovenije. "Vedno je modro vse reševati s pogovorom ... več se pogovarjaš, bolje je." Po njegovih besedah so se vsi strinjali, da "imamo petnajst igralcev, ki so sposobni igrati, pokazali smo, da jim zaupamo, to je bila dobra zamisel". O igralskem svetu je dejal le, da "je bilo danes prvo uradno srečanje". A ob vsem pogovarjanju je jasno, kaj je glavni cilj. "Moramo zmagati, to je tisto, kar šteje," je poudaril zvezdnik iz Slovenije.

Ob množici na igrišču je bilo na koncu veliko zaslužnih za uspeh. Znova je bil razpoložen Tim Hardaway mlajši (16 točk, 2 skoka, 2 ukradeni žogi), priložnost je obilno izrabil še en prišlek iz New Yorka Reggie Bullock (16 točk, podaja, 4 skoki), ki je zadel štiri mete za tri točke. "Zato so me pripeljali, da mečem na koš. To je bilo dobro za utrjevanje samozavesti, da sem lahko nekajkrat zadel pred domačim občinstvom. Trenerji natančno vedo, kaj zmorem, sedaj moram najti svojo rutino, svoje mete, od kod bodo prišli vsak večer, aktivno igrati v obrambi," je napovedal več podobnih predstav.

Trener Kidd je pohvalil tudi Bobana Marjanovića (11 točk, podaja, 4 skoki), srbski center je dobro zapolnil odsotnost Porzingisa. "Vsi treniramo zelo trdo, naš cilj je, da prispevamo k uspehu moštva. Včasih igraš, včasih si na klopi, najbolj pomembno je, da vsi ostanemo zdravi, da so vsi igralci na razpolago za igro." Marjanović, ki slovi po svojem dobrodušnem značaju, je ljubljenec občinstva v Dallasu, pozdravili so ga skoraj najglasneje od vse ekipe. "Dobil sem kurjo kožo, res sem vesel vseh, ki navijajo zame. Ogrejejo mi srce, ogrejejo mi kri. Sploh ne potrebujem raztegovanja, pripravljen sem na igro. Zelo sem ponosen, saj prihajam iz majhnega mesta, to je zame uresničitev vseh mojih sanj. Moje srce je takšno," je dvoje dolge roke sklenil v obliki velikega srca.
 

Dobrodušni srbski center Boban Marjanović je ljubljenec navijačev v Dallasu.
Dobrodušni srbski center Boban Marjanović je ljubljenec navijačev v Dallasu. FOTO:

Kidd je dejal, da so dobro igrali vsi visoki igralci. "Boban je bil odličen, tudi Moses (Brown, 3 točke, 2 blokadi). Ampak Bobija cenim zato, ker je vedno pripravljen. Kar je zgled za vse druge igralce." Jalen Brunson (11 točk, 11 podam 4 skoki, ukradena žoga) je zelo dobro opravljal naloge drugega dirigenta napada in izenačil svoj rekord v številu podaj. Kidd je sicer priznal, da ne bodo več velikokrat ponovili tega, da priložnost za igro dobi celotna klopa, bodo pa dobivali priložnost v različnih postavah na igrišču. "Preučili bomo številke in videli, katere postave so najbolj učinkovite, a tega ne moremo narediti v nekaj tekmah," je napovedal že pred tekmo, ki mu je dala novo gradivo za razmišljanje. Čas pa si je dal do božičnih praznikov.

Spoštovanje do mentorja

Dallas počasi postaja bolje naoljen stroj, čeprav še vedno ni povsem prepričljiv. Igralci po vsej ligi se še privajajo na nove sodniške kriterije, ki ne nagrajujejo več izsiljevanja prekrškov napadalcev, hkrati pa dopuščajo nekoliko bolj čvrsto igro v obrambi z nekaj več dotikov. Toronto in Houston prav tako nista bila prava preizkusna kamna, saj sta obe moštvi sredi prenove, še posebej teksaški sosedje z zelo mlado zasedbo. "Iz takšnih tekem se moramo učiti, rasti ... mlade igralce hitro zmotijo postranske stvari, kot so odločitve sodnikov, namesto da bi ostali osredotočeni na to, kar je pomembno, na našo igro. Nocoj smo igrali odločno, ostajali blizu, se obranili njihovih naletov, a smo nekoliko izgubili osredotočenost," je trener Houstona Stephen Silas razmišljal po srečanju.

Kot pomočnik Ricka Carlisla, do lani trenerja Dallasa, je oblikoval najbolj učinkovit napad lige. V Houstonu sedaj zliva mlade talente, kot je nadarjeni novinec Jalen Green (10 točk, podaja, 5 skokov), ki je v nedeljo ob domačem porazu proti Bostonu Celticsom nasul 30 točk in z osmimi trojkami postavil rekord kluba za novince. Glavno breme, posebej v drugem polčasu, pa je tokrat nosil veteran Eric Gordon (22 točk, podaji, skok, ukradeni žogi, blokada). Tudi on pravi, da se mladi igralci še učijo. "Dallas je delal veliko napak, a vedno so zmožni serije košev," je ocenil igro tekmecev. Trener Silas pa je bil deležen pohval tudi od nekdanjega varovanca. "Najprej je treba vedeti, da je zunaj igrišča krasen fant. Veliko pomaga, ne samo meni, ampak veliko ljudem. Zasluži si položaj v Houstonu, po mojem mnenju svoje delo opravlja odlično, igralci mu zaupajo. Je izvrsten trener," je Dončić pokazal veliko spoštovanja do nekdanjega mentorja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekinar
27. 10. 2021 12.30
No ja,s takim porginzisom Dallas ne bo videl končnice,sicer pa lepa zmaga proti raketam,čeprav naj bi Houston v prihajajoči sezoni kotiral ob OKC na zadnja mesta v zahidni konferenci.
Rudolf Strah
27. 10. 2021 11.17
-2
no vidite ko ne da trojcka takrat zmagajo
Robert Schimitz
27. 10. 2021 09.53
+0
enojček šteje?
Uporabnik1816146
27. 10. 2021 09.52
+5
Ta kristap porzingis Poor!! je rupa! Za tako pogodbo ko jo ima on bi lahko dobli miljonkrat boljsega, pa bi Luka lahko osvojil prstan tako pa lahko samo sanja!
M teorija
27. 10. 2021 09.32
+4
Če imaš takšno klop je to prednost, ki jo je treba negovati in izkoristiti. To je pravi pristop??
M teorija
27. 10. 2021 09.34
+1
...skozi dnevno formo, pa naj se trener odloča o minutaži!?
titomeni
27. 10. 2021 09.30
+6
Start sezone z njegove strani je boljsi kot start lanske sezone. Vseeno pa je se dalec od tistega pravega Doncica. Mislim da bo v roku 5 tekem pocasi "ulaufan"
športnik66
27. 10. 2021 09.29
-11
Luka: 40 % met iz igre ni kak hud dosežek....v 10 poskusih jih 6 zgreši... Jaz ne bi igral v ekipi z njim. Preveč solira. Je pa seveda izvenserijski igralec, tu ni dvoma.
MitraljezovDarko
27. 10. 2021 09.31
+1
se strinjam...sem gledal zadnjo cetrtino in res je imel par nerazumnih metov.......ko pogledas malo boljse statistiko vidis da ni ne vem kaj.....verjamem pa da se mu bo odprlo.....se vedno se mu je
BB0ss
27. 10. 2021 09.39
+4
Ne glejta statistike ampak komentirajta, ko si bosta ogledala tekmo.
Kreden2
27. 10. 2021 09.52
+11
:-))) Brez skrbi, ni ti treba skrbet da bi kadar koli lahko igral z igralcem, ki je bil v eni sezoni MVP evropske lige, MVP evropskega prvenstva, MVP final four evropskega prvenstva, nosilec igre bivšega evropskega prvaka, Euroleague team of decade 2010-2020, aktualnega polfinalista olimpijskih iger, aktualne četrte košarkaške ekipe na svetu na svetovni jakostni lestvici, prvega kandidata za NBA MVP, udeleženca NBA All star, NBA Rookie of the year, nosilec NBA ekipe ki je v dveh sezonah pripeljal ekipo v dve končnici.... in ... izpustil sem polovico nagrad. Ali lahko obelodaniš v katero ekipo so tebe vabili?
Ajgor mb 1
27. 10. 2021 10.25
+4
AVTOHTONsLOVEnc
27. 10. 2021 08.45
+9
Bravo Luka, bravo Dallas! :)
Hiccup
27. 10. 2021 08.34
+1
Cel kup jih na stani mavericksov ni dalo koša. Medtem poglejte statistiko rocketsov - tam pa je res vsak dal koš, s kakšno izjemo.
Amasakul
27. 10. 2021 08.24
+6
Luka, zakon...