Šport

Dončićev Dallas je pri Dragiću v Torontu prišel do prve zmage

New York, 24. 10. 2021 04.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
5

Slovenski dvoboj Luke Dončića in Gorana Dragića je bil popravni izpit za Maverickse, ki so v četrtek v Atlanti pošteno izgubili. Pričakali so jih Raptorsi, ki so v petek odlično igrali v Bostonu, in sprva imeli srečanje v svojih rokah. V drugem polčasu se je začela kazati njihova utrujenost, Mavericksi pa so s precej boljšo igro rezultat preobrnili v zmago za osem točk (103:95). Dončić je dosegel 27 točk in le za las zgrešil trojni dvojček. V skoraj 39 minutah je zadel 11 od 24 metov iz igre ter dodal 12 asistenc in devet skokov za Dallas. Dragić je s klopi v nekaj več kot 14 minutah igre dosegel dve točki, dva skoka in eno podajo.

Goran Dragić in Luka Dončić (še) nista soigralca, kljub takšnim željam obeh.
Goran Dragić in Luka Dončić (še) nista soigralca, kljub takšnim željam obeh. FOTO: AP

Srečanje se je za Dallas začelo, kot se je prejšnje končalo, zgrešen met Kristapsa Porzingisa in slaba podaja Dončića. Pri Torontu je odločno začel OG Anunoby z zabijanjem, prva podaja Dončića pa je našla Dwighta Powella, ki je prav tako zabil. Polaganja Anunobyja in trojka Freda VanVleeta sta domačim prinesla pet točk prednosti, razpoloženi Anunoby jo je z metom iz skoka povišal na sedem, nato pa v obrambi blokiral met Porzingisa. Jezni Latvijec je napravil precej oster prekršek, a ni bil dodatno kaznovan. Pri Raptorsih pa je žogo odločno v koš porinil novinec Scottie Barnes in klop Dallasa je z minuto odmora ustavljala njihov začetni nalet.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Toronto je nadaljeval z odločno igro, taktirko pa je prevzel Gary Trent mlajši, najprej z dolgim metom za dve točki, nato še s trojko. Prekršek Barnsa nad Dončićem je prinesel njegove tri točke, saj je poleg koša dobil še prosti met, nato je z izvrstno podajo našel Doriana Finneyja-Smitha za lahko zabijanje. Odgovoril je Anunoby s še enim metom za tri točke, nato je sledila vrsta menjav, ki so slabih pet minut pred koncem četrtine na parket prinesle Dragića. Polaganje Finneyja-Smitha je gostom pomagalo loviti priključek, toda priletela je nova trojka vročega Anunobyja. Koš Dončića in skok v napadu Finneyja-Smitha, s katerim je žogo potisnil v obroč, sta zaostanek Mavericksov znižala na devet točk, minuto odmora pa je vzela klop Toronta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tri minute pred koncem četrtine je Dončič sedel na klop, na parket se je vrnil Porzingis in nemudoma zadel. Nova trojka domačih je priletela iz rok Svija Mykhailiuka, na drugi strani je Latvijec dodal dve točki za goste s črte za proste mete. Z nje je bil po prekršku Dragića polovično natančen Reggie Bullock, to je bil tudi zadnji koš prve četrtine, ki so jo Raptorsi dobili za sedem točk ( 25:17).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugo četrtino so domači začeli z nerodnim napadom, a to popravili s čvrsto obrambo. Še vedno je bil edini Slovenec na igrišču Dragić, Latvijec pa je s trojko približal goste. Odgovoril je VanVleet, z metom od daleč, nato smo bili priča živahni igri, v kateri je visoki Porzingis energično izrabljal, da je daleč najvišji igralec na parketu. Moštvi sta padli v luknjo dveh minut brez zadetkov, dokler ju Porzingis ni prekinil z dolgo trojko. Nekaj kasneje je z obotavljanjem po zgrešenem metu, ko je sodnikom očital, da niso dosodili prekrška, odprl pot Achiuwi, ta je po prekršku ob polaganju dodal še prosti met. Zabijanje  Anunobyja je ohranjalo prednost domačih, Dončić pa je s podajo nad obroč našel Powella, ki je žogo samo še potisnil v koš. A je priletela nova trojka Anunobyja in klop Dallasa se je odločila za še en posvet.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tretji prekršek Barnsa je novinca Toronta spravil v težave in na klop, Powell pa je zadel oba prosta meta. Že četrta trojka Anunobyja je razliko znova dvignila čez deset točk, nova prosta meta Powella sta jo znižala na devet. Center Dallasa je na drugi strani s prekrškom ustavil Trenta, ki je bil prav tako obakrat natančen pri izvajanju kazenskih metov. Tekma je padla v serijo prostih metov, dva je dobil tudi Dončić in drugega zgrešil, a je Powell skočil najvišje, Tim Hardaway mlajši pa to spremenil v trojko. Prvi koš je zadel tudi Dragić, ki se je v igro vrnil na dobri polovici četrtine, prodor Dončića pa je zaostanek Mavericksov znižal na šest točk. Nato je podal Finneyju-Smithu, ki je pri polaganju doživel čvrsto obrambo domačih, a sodniki košu niso dodali prostega meta. Raptorsi pa so ob samo še štirih točkah prednosti vzeli minuto odmora.
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

VanVleet je s košem iz skoka skušal poživiti igro domačih, a je Brunson zadel za tri, prve točke Dallasove klopi. Dva prosta meta Khema Bircha in le en Dončića sta pomagali domačim, a je Slovenec hitro dodal še koš iz skoka. Pri Torontu se je prebudil Trent in trojkama z začetka srečanja dodal še eno. Konec četrtine je zaznamovalo trčenje glav Porzingisa in Mykhailiuka, v katerem jo je slabše odnesel slednji s krvavečo rano. Hitro so ga pokrpali, da je zadel prvega od dveh prostih metov. Nato je kljub luknji v glavi prestregel podajo Dončića, sledila je serija izgubljenih žog na obeh straneh in prvi polčas se je končal s šestimi točkami prednosti za Toronto (51:45).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi polčas je odprl koš Barnsa, na drugi strani je šesta podaja Dončića priletela v roke Hardawayja za njegovo drugo trojko. VanVleet je žogo popeljal okoli obroča za svoj četrti koš, s prodorom in polaganjem je odgovoril Dončić. Znova je bil natančen tudi Barnes, zaporedna zadetka Porzingisa pa sta nižala zaostanek gostov. VanVleet je reševal prednost s košem iz skoka, prebujeni Hardaway pa je z novim metom za tri poganjal Dallas. Nato se je ponovilo zaporedje, koš VanVleeta in trojka Hardawayja. Dončićev sprehod skozi obrambo je prinesel izenačenje in klop Toronta je vzela minuto odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trener Dallasa Jason Kidd je ugovor klopi uspešno porabil za spremembo sodniške odločitve, kdo je žogo poslal z igrišča, izplen je bila deveta podaja Dončića Powellu, ki je zabil za prvo vodstvo gostov. Trojka teksaškega Slovenca je nadaljevala zagon gostov, nato je dodal še dve točki in nenadoma so vodili za sedem. Birch je izrabil luknjo v obrambi Mavericksov za zabijanje, razgreti Dončić je dodal še eno trojko. Ogovoril je pokrpani Mykhailiuk in iz desnega kota ob izteku časa zadel za tri točke. A je četrta osebna napaka VanVeeta, in to v napadu, poglobila težave Raptorsev. Ni pomagalo, ko je njihov najboljši strelec Anunoby dobil peto. Maxi Kleber si je s črte za prosta meta prislužil prvi točki, VanVleet pa s košem skrbel, da domači niso preveč zaostali. Dodal je še prosti met, nato pa lepo podal Achiuwi za zadnji koš tretje četrtine, po kateri je Dallas vodil za dve točki (74:72).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trener Toronta Nick Nurse je zadnjo četrtino začel z Dragićem, ki je imel sicer precej tih večer. Mavericksi so prestregli domačo podajo in jo spremenili v polaganje Brunsona. Nato je Hardaway ožgal Raptorse z dvema zaporednima trojkama, vmes je Achiuwa žogo mimo Porzingisa položil v koš. Domači center je dodal še prosti met, naslednji napad pa so mu dosodili prekršek. Domača klop je ugovarjala, a so sodniki po ogledu posnetkov potrdili svojo odločitev. Hardaway je nadaljeval z odlično igro in dodal še koš s srede rakete, napad Toronta pa je izgubljal ostrino. Ni jim šlo niti s črte za proste mete, Barnes je zadel le enega.
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Powell in Dončič sta zamenjala vlogi, ko je center slednjemu podal za lahek koš. Met prek glave Barnsa je zaostanek Toronta znižal na osem točk, Slovenec v belem dresu pa je z deseto podajo zaposlil Hardawaya za zabijanje, sam pa bil na robu prvega trojnega dvojčka sezone. Tokrat nezgrešljivi Hardaway je dodal še sedmo trojko, z druge strani je od daleč zadel tudi Kleber in srečanje je Raptorsem vse bolj uhajalo iz rok. Trener Nurse je z zadnjo minuto odmora skušal pripraviti preobrat. Po njej so koš VanVleet ter zabijanji Barnsa in Achiuwe razliko znižali na deset točk, zato je premor zahtevala še klop Dallasa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pogovor je prinesel pomembno trojko Finneyja-Smitha. Trent je zadel dva prosta meta, Raptorsi pa so z obrambo po vsem igrišču pritiskali na goste. Toda Dončičev slalom okoli tekmecev se je končal s polaganjem na koš. Slovenec je nato napravil prekršek nad VanVleetom, ko je metal za tri, a je ta zadel le prvega od treh prostih metov. Upanje domačih je ohranjal koš Barnsa, ki je zadel še prosti met, znova po prekršku Dončiča. Porzingisev koš pa  je razliko zvišal na enajst točk in tekma je bila odločena. Anunoby je sicer zadel za tri, a je Porzingis slabih 22 sekund pred koncem dodal še en koš. Srečanje sta končala prosta meta Barnsa, Dallas pa je osmimi točkami prednosti prišel do prve zmage sezone (103:95).

Dončić vs Dragić
Dončić vs Dragić FOTO: Sofascore.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

športnik66
24. 10. 2021 08.12
+1
Luka je začel igrati kolektivno. Super! Res lepo ga je gledati, ker ima izbrsten pregled nad igro. In da končno ne meče iz nemogočih položajev in posiljuje igro.
Styria
23. 10. 2021 21.20
-2
Pa toti Cuben je taka skrtalica...komot bi odkupil Dragica ampak ne on dela ekipo za naslednjih 10 let in Luka ima to srečo, da bo lahko/moral vse sam narediti...Luka upa, da greš čez 4 leta, ker Dalasa se kvalitetni igralci izogibajo in bo celotno breme na tebi do poteka pogodbe.
športnik66
24. 10. 2021 08.11
+4
Goran žal ni vreden svoje letne plače. Njegova leta so mimo. Da daš 2 točki na tekmo in mesečno zaslužiš 1,5 mio $....Cuben pač ni nor, da bi denar proč metal.
Podborsky
24. 10. 2021 10.16
Ha, ha kot da bi dal za Ficona par milijonov, namesto Ferarija. Dve tocki na tekmo in ti bi to kupil?
ETNEM
23. 10. 2021 21.18
-2
Naši ŠIŠKARJI bravo