Šport

Real pometel z Genkom

Ljubljana, 26. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nogometaši v ligi prvakov so z drugo polovico tekem končali drugi krog tekmovanja. Dvakrat neporaženim Barceloni, Milanu in Mancester Unitedu so se pridružili še Real, Valencia in Arsenal.

Vratarju Genka Janu Moonsu tokrat ni šlo
Vratarju Genka Janu Moonsu tokrat ni šlo FOTO: Reuters

Dvakrat neporaženim Barceloni, Milanu in Mancester Unitedu so se pridružili še Real z visoko zmago nad Genkom, Valencia z uspehom proti Spartaku in Arsenal, ki je končno dosegel zmago tudi v gosteh. Razočarani pa so bili pri Romi, ki je igrala neodločeno z AEK-om, ter pri Liverpoolu, saj jim je Basel odnesel točko. Razočarani pa so bili pri Romi, ki je igrala neodločeno z AEK-om, ter pri Liverpoolu, saj jim je Basel odnesel točko.

Zmaga Borussie iz Dortmunda

Dortmundska Borussia je dosegla prvo zmago v ligi prvakov. Največ zaslug za tri točke ima rezervist Marcio Amoroso z drugim zadetkom za rumeno-črne. Prvega je dosegel Jan Koller, ki se je po napaki branilca Auxerra Johana Radeta in spretni podaji Jörga Heinricha povsem sam znašel pred vrati Francozov. V drugem polčasu je Amoroso vodstvo povišal, toda gostje se niso predali. Mwaruwari je bil na pravem mestu, ko se je žoga po strelu Teema Tainia odbila od vratnice, za kaj več kot minimalen poraz pa je Auxerru zmanjkalo časa.

V drugi tekmi v Eindhovnu vsi gledalci najbrž še niso našli svojih sedežev, ko so že doživeli prvi šok. V 21. sekundi tekme je namreč Arsenal v vodstvo popeljal Gilberto. V drugem polčasu so domači v 66. minuti nastavljali prepovedani položaj Ljungbergu, toda napadalec Topničarjev je bil spretnejši in na koncu v boju 1-1 premagal še domačega vratarja. PSV tudi ni bil brez priložnosti, Mateja Kežman je tako zgrešil gol z dveh metrov.

Arsenal je ob koncu tekme lepi zmagi, prvi na evropskih gostovanjih po osmih neuspešnih poskusih, dodal še dva zadetka Thierryja Henryja. Topničarji so se tako pridružili "klubu 100%", ki še ostajajo neporaženi v letošnji ligi prvakov.

Basel boljši od Liverpoola

Manj uspešen je bil drugi angleški klub. V skupini B je Liverpool po dveh tekmah le z eno točko. Tokrat jih je presenetil švicarski Basel, ki je z Anfield Roada povsem zasluženo odnesel točko. Domači so sicer začeli silovito, John Arne Riise je v prvih desetih minutah zadel dve prečki, v 35. pa je Milan Baroš Liverpoolu zagotovil prednost. A se domači niso veselili dolgo, saj je spretni Julio Hernan Rossi vratarju Jerzyju Dudku žogo med nogami potisnil v mrežo ob koncu prvega polčasa. Valencia pa je svoje delo opravila precej bolje.

Na gostovanju v Moskvi pri oslabljenem Spartaku, ki je igral brez Titova in Parfjonova, je po začetnih minutah pritiska domačih brez težav strla odpor tekmecev. K temu je pripomogla tudi zmedena domača obramba; pri prvem golu je bil Angulo za korak hitrejši od vseh branilcev in spretnejši od domačega vratarja, pri drugem je Rufete pobegnil po desni strani in dobro podal v sredino do Miste, tretjega pa so si Rusi najprej skorajda zabili sami, ko je vratarju Čerčesovu podaja njegove obrambe ušla v vratnico.

Aimar je bil dovolj pozoren in hiter, da je žogo preusmeril pred gol, kjer Sanchezu ni bilo težko zadeti v polno. Valencia ima po dveh krogih vse točke, Basel je nekoliko presenetljivo drugi, Liverpool z mršavo točko le tretji, Spratak pa je že 13. v ligi prvakov ostal praznih rok.

Roma spet izgubila

Dvoboj Georgatosa (AEK) in Cafuja (AS Roma)
Dvoboj Georgatosa (AEK) in Cafuja (AS Roma) FOTO: Reuters

V skupni C je atenski AEK že drugo tekmo zapored ostal neporažen, pa tudi brez prejetega ali doseženega zadetka. Na tekmi z Romo so bili Atenci boljši v drugem polčasu, ko sta Katsouranis in Nikolaidis zapravila lepi priložnosti, Rimljani pa so prevladovali v prvem, ko bi se lahko bolje izkazal Montella. Golov pa ni manjkalo na drugi tekmi te skupine. Santiago Bernabeu je belgijski Genk zapustil s pol ducata zadetkov v svoji mreži.

Kanonada domačih se je začela tik pred odmorom, ko je strel Gutija v lastno mrežo preusmeril Zokora, že minuto kasneje pa je bilo 2:0, strelec je bil Salgado. Luis Figo je z enajstih metrov dosegel tretji gol, naslednja dva so Španci dosegli po napakah belgijske obrambe, zadnjega pa je s silovitim strelom z 20 metrov dosegel Raul. Kraljevi klub na lestvici premočno vodi s šestimi točkami in razliko v golih 9:0, AEK, Roma in Genk pa imajo skupaj 4 točke.

Podobno učinkoviti kot Realovi so bili napadalci lyonskega Olympiqua. Rosenborg, ki je v prvem krogu odščipnil točko Interju, je bil tokrat povsem nemočen, Francozi pa so vse delo s štirimi zadetki opravili že v prvem polčasu. Rosenborg je zgrešil celo enajstmetrovko, Peguy Liyindala pa je postavil končnih 5:0 z edinim zadetkom v drugem polčasu.

Inter odnesel zmago

V Milanu so se nogometaši Interja dolgo mučili z Ajaxom, za dodatno nervozo pa je poskrbel steber obrambe Fabio Canavarro, ki je moral zaradi izključitve na prejšnji tekmi dvoboj gledati s tribun. Ko je že kazalo, da se bosta moštvi razšli brez zmagovalca, je Crespo prehitel "svojega" branilca Petrija Pasanena, iztegnil nogo in podaja Matiasa Almeyde je končala v Ajaxovi mreži.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0