Šport

Rekordna udeležba na Ljubljanskem maratonu

Ljubljana, 27. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljanske ulice so danes gostile preko 4.000 tekačev, ki so nastopili na 7. Ljubljanskem maratonu. V moški konkurenci je zmagal Ukrajinec Andrej Naumov, ki je progo pretekel v času 2:14:30, v ženski konkurenci pa je slavila njegova rojakinja Galina Zulajeva (2:39:36).

V malem maratonu, ki je štel tudi za državno prvenstvo, je zmago slavil Roman Kejžar, ki je 21 km pretekel v času 1:06:17, v ženski konkurenci pa je v času novega državnega rekorda državna prvakinja postala Helena Javornik (1:11:45). V rekreacijskem teku na 7 kilometrov je bil med moškimi najboljši Borut Veber (18:37), med ženskami pa Mojca Jereb (23:56).

Na ljubljanskih ulicah se je pomerilo več kot 4000 tekačev
Na ljubljanskih ulicah se je pomerilo več kot 4000 tekačev FOTO:

Sedmi ljubljanski maraton je tudi tokrat gostil najboljše atlete in atletinje. Na ljubljanskih ulicah in okolici ter nekoliko spremenjeni trasi je nastopilo preko 4.000 nastopajočih. Najboljši slovenski maratonec Kejžar je pred štirinajstimi dnevi nastopil na zagrebškem maratonu, kjer je zmagal, zato se je odločil, da bo tokrat tekel na pol krajši razdalji. Mali maraton je štel tudi za naslov državnega prvaka, Kejžar ga je brez večjih težav osvojil. "Ne vem, koliko naslovov sem že osvojil, a tega sem znova vesel," je po zmagi menil najboljši slovenski dolgoprogaš. "Želel sem nastopiti na maratonu v avstrijskem Gradcu, a sem nato zbolel, zato sem nastopil v Zagrebu. Ker je Ljubljanski polmaraton štel tudi za DP sem se odločil, da nastopim na krajši razdalji. Skozi vso tekmo sem tekel na vso moč, čeprav sem čutil tudi nekaj utrujenosti iz Zagreba," pa je še dodal Kejžar.

Pri ženskah je v malem maratonu slavila Javornikova, ki je s časom 1:11:45 postavila tudi nov državni rekord: "Zmago sem pričakovala, saj sem od starta do cilja tekla praktično sama brez konkurentk. Zdaj si lastim državna rekorda tako v polmaratonu, kot tudi na 42 kilometrov. Čez štiri tedne bom nastopila na maratonu v Firencah, kjer si želim postaviti tudi olimpijsko normo za nastop v Atenah 2004 (2:32). Glede na današnji čas, mislim, da je norma povsem dosegljiva, v prihodnji sezoni pa si želim izpolniti normo v čim več disciplinah, saj se bom potem lahko odločila, kje bom na OI dejansko nastopila. V Atenah pričakujem neznosno vročino, s katero imam že iz Sydneyja slabe izkušnje, zato nisem povsem prepričana, da bom v Grčiji tekla na 42 kilometrov," pa je po prepričljivi osvojitvi državnega naslova menila najboljša slovenska maratonka.

Ukrajinec Andrej Naumov je bil najprepričljivejši na 42 kilometrov. Potem, ko sta oba Kenijca David Menjo in Peter Omae, prav tako favorita, kmalu pobegnila, pa se Ukrajinec ni pustil zmesti in je lepo tekel kakih 300 metrov za obema temnopoltima tekačema. Naumov je še na 33 kilometru precej zaostajal in ko je že kazalo, da bo zmaga odšla na Črno celino, je Naumov pospešil in začel oba Afričana loviti. Pet kilometrov pred ciljem ju je tudi prehitel, svojo prednost pa je vse do cilja povečeval. Slabe tri kilometre do konca je imel tako že več kot 300 metrov prednosti in bilo je jasno, da bo upravičil vlogo prvega favorita. Na cilj je pritekel kot prvi, ob tem pa je dejal: "Pričakoval sem zmago, saj sem vedel, da sem bolj izkušen kot oba Kenijca. Ves čas sem se ravnal samo po uri in svoj tempo stopnjeval do konca. Ko sem najprej ujel Omaeja, mi je to vlilo moči za naprej, tako da sem bil še bolj prepričan v končno zmago."

Na maratonu je manjkala lanskoletna zmagovalka Nada Rotovnik Kozjek, ki je pred tednom dni nastopila na eni najtežjih preizkušenj - triatlonu Ironman Hawaii. Zmagala je 36-letna Ukrajinka Galina Zulajeva, ki je tekla 2:34,33. "Zadovoljna sem z zmago, prave konkurence ni bilo, želela sem si le nekoliko hitrejši čas, a tega nisem mogla doseči, saj sem še malo utrujena od tekmovanj v prejšnjih mesecih."