Šport

Rossi še ni prvak

Motegi, 18. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Italijan Capirossi je zmagovalec 12. dirke svetovnega motociklističnega prvenstva. Njegov rojak Rossi ni prišel do cilja.

Loris Capirossi se veseli zmage
Loris Capirossi se veseli zmage FOTO: Reuters

12. dirko svetovnega motociklističnega prvenstva je dobil Italijan Loris Capirossi z Ducatijem. "Za nami je odličen konec tedna, dobro nam je šlo že v petek in soboto." je bil zmage, prve po Barceloni pred dvema letoma, vesel Capirossi.

Na preizkušnji za VN Japonske v Motegiju je v elitnem razredu MotoGP drugo mesto osvojil njegov rojak Max Biaggi (Honda), tretji pa je bil domačin Makoto Tamada (Honda).

Italijan Valentino Rossi (Yamaha), z 261 točkami krepko vodilni v svetovnem prvenstvu, tokrat ni končal dirke, s čimer je zapravil priložnost, da bi z vsaj drugim mestom že pet dirk pred koncem ubranil naslov prvaka.

V četrtlitrskem razredu je bil najhitrejši domačin Hiroši Aojama (Honda) pred Špancem Danielom Pedroso (Honda), tretji pa je bil Avstralec Casey Stoner (Aprilia).

V razredu do 125 ccm je slavil Finec Mika Kallio (KTM), drugi je bil Švicar Thomas Luethi (Honda), tretje mesto pa je pripadlo Špancu Hectorju Faubelu (Aprilia).

Rossiju se podvig ni posrečil

Kljub ničli ima Valentino Rossi pred zadnjimi petimi dirkami še vedno skoraj neulovljivo prednost. Doslej je zbral 261 točk, drugouvrščeni Biaggi pa jih ima 149, s čimer so njegove možnosti za osvojitev naslova prvaka le še teoretične.

Glede na predstave Valentina Rossija v letošnji sezoni je bil marsikateri ljubitelj motociklizma pripravljen staviti, da bo naslov oddan že po dirki v Motegiju. Rossi bi za to potreboval najmanj drugo mesto.

Čeprav se kvalifikacije svetovnemu prvaku niso najbolj posrečile že v sobotnem delu je prepozno končal kvalifikacijski krog, tako da je štela le njegova petkova uvrstitev in s tem 11., letos najskromnejše startno mesto, to ni bila posebna ovira. Rossi se je kot za šalo "sprehajal" mimo tekmecev pred sabo in bil že na koncu prvega kroga šesti, v tretjem krogu pa je kot četrti imel le nekaj metrov zaostanka za vodilno trojico italijanskih rojakov, Marcom Melandrijem, Lorisom Capirossijem in Maxom Biaggijem.

Valentino Rossi je napravil zanj redko napako in izgubil priložnost, da bi pet dirk pred zaključkom sezone postal svetovni prvak
Valentino Rossi je napravil zanj redko napako in izgubil priložnost, da bi pet dirk pred zaključkom sezone postal svetovni prvak FOTO: Reuters

V 14. krogu pa je Rossi naredil zanj zelo redko napako in končal v pesku. S poznim zaviranjem je skušal po notranji strani prehiteti Melandrija, ki je bil takrat tretji, vendar ga je zadel v zadnje kolo in dirke je bilo za oba konec, Rossi pa je takoj skrušeno priznal krivdo za nesrečo in skušal pomagati Melandiju, ki si je pri padcu poškodoval nogo.

Naslednjo priložnost za osvojitev naslova prvaka bo Rossi imel na VN Malezije čez teden dni.

Lorenzo suspendiran za eno dirko

Španski motociklist Jorge Lorenzo, voznik Honde v četrtlitrskem razredu, zaradi neprimernega dirkanja na današnji dirki, s katerim je ogrožal sotekmovalce, ne bo smel nastopiti na VN Malezije, ki bo na sporedu prihodnji teden. "Jorge Lorenzo je vozil na neodgovoren način, zaradi katerega so bili ogroženi drugi dirkači. Vodstvo tekmovanja se je zato odločilo, da ga izloči iz prihodnje dirke za VN," je v sporočilu zapisala Mednarodna motociklistična zveza (FIM).

Moštvo Honde je sicer zaradi domnevnega neodgovornega dirkanja vložilo pritožbo zoper italijanskega voznika Yamahe, Valentina Rossija, a je vodstvo dirke protest proti svetovnemu prvaku kraljevskega razreda označilo za neutemljen.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA