Šport

Rusi in Kitajci znova uspešni

Bled, 29. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvi šahist sveta Gari Kasparov je tudi v četrtem krogu 35. šahovske olimpiade na Bledu dokazal izvrstno formo in številni strokovnjaki se sprašujejo, če je ta čas sploh kdo sposoben, da se mu enakovredno zoperstavi. Ponovno je gladko zmagal, njegova Rusija je premagala Gruzijo s 3:1.

S tem izidom je Kuba premagala Poljsko in Armenija ZR Jugoslavijo. S po 13 točkami vodijo Rusija, Poljska in Armenija. Na 4. mestu je z 12,4 točke Bosna in Hercegovina po gladki zmagi nad Kazahstanom (3,5:0,5). Le nekaj nižjo je zabeležila Ukrajina, tretja nosilka, ki je s 3:1 premagala Španijo in skupaj s Češko deli peto mesto. Svetovni prvak FIDE Ruslan Ponomarjov je dosegel prvo zmago na tem turnirju. Druga nosilka Madžarska je z 2;5:1,5 premagala Azerbejdžan, edino zmago pa je na drugi deski dosegla Judith Polgar, ki je prav tako v izjemni formi in ponovno potrjuje, da je najboljša šahistka vseh časov.

V ženski konkurenci je doslej vodilna Poljska izgubila z olimpijskimi zmagovalkami Kitajkami z 1:2, ZDA je z 2:1 premagala ZR Jugoslavijo. Zmagovalki teh dvobojev z 9,5 točke delijo prvo mesto. Rusinje, ki so tretje nosilke, so z 2:1 premagale Armenijo. Druge nosilke Gruzijke so odpravile Moldavijo z 2,5:0,5 in z devetimi točkami delijo tretje mesto s Poljsko, Rusijo, Češko in Indijo.

Kasparov velemojstru Mihailu Mchedlishviliju ni dopustil niti kančka možnosti za presenečenje. Uspešen je bil tudi Aleksander Kalifman, Peter Svidler in Sergej Rublevski pa sta remizirala. Ponomarjov je s Franciscom Ponsom Vallejom iztržil srečno zmago, ker je bil že v izgubljenem položaju, ki ga Španec ni izkoristil, ali pa ga je prav to tako zmedlo, da je v končnici ostal praznih rok.

Mihael Krasenkow in Tomasz Markowski sta z z zmagama zagotovila Poljski visoko mesto tudi po dvoboju s Kubo. Da je visok poraz Jugoslavije s Kubo zelo mogoč je dokazala že prva partija, ki jo je Ljuboir Ljubojevič na prvi deski z Vladimirjem Akopianom izgubil že po dobrih dvajsetih potezah. Še hitreje pa je partijo končala Polgarjeva s Shakhryazom Mamedyarovom, kar je bila ena najhitrejših zmag kroga. Bojan Kurajica in mednarodni mojster Faruk Bistrič sta z zmagama dosegla veliko prednost Bosancev s Kazahstanom.

V derbiju je Iweta Radziewicz na prvi deski presenetila Kitajko Zhu Chen, ki ima moški velemojstrski naslov. Spodrsljaj vodilne igralke sta nadomestili preostali tekmovalki najštevilčnejše države na svetu. Dvoboj med ZDA in Jugoslavijo je z zmago odločila Jennifer Shahade, med Rusijo in Armenijo pa Svetlana Matvejeva. Krogu vodilnih ekip sta se pridružili tudi Češka, ki je Ukrajini prepustila le pol točke, ter Indija, ki je s 3:0 porazila Azerbejdžan.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3