Šport

Dončić po nepričakovanem porazu s Houstonom: Vsakdo ima lahko slab dan, kajne?

New York, 08. 04. 2021 05.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
23

Preroške besede, da so v ligi "vsi NBA igralci in vsak dan mečejo na koš" so ugriznile Dallas, ko je poln samozavesti prišel premagat razdejani Houston. Namesto tega so ob slabem metu dotrpeli poraz za devet točk (102:93), ko je John Wall z 31 točkami presegel tokrat s 23 točkami premalo učinkovitega Luko Dončiča.

Odličen večer Johna Walla (z žogo) in povprečen Luke Dončića (desno) sta prinesla nepričakovan poraz Dallasa.
Odličen večer Johna Walla (z žogo) in povprečen Luke Dončića (desno) sta prinesla nepričakovan poraz Dallasa. FOTO: AP

Po lepi zmagi nad Utahom, najbolj uspešnim moštvom lige, se je izlet v Houston, ki je v zadnjih 29 tekmah zmagal le dvakrat, zdel skoraj formalnost. Mavericksi so tekmo tako tudi začeli, brez energije, in domača ekipa je hitro povedla za deset točk. Razmerje moči na igrišču se nikoli ni zares preobrnilo, Rocketsi so po vsakem naskoku gostov našli odgovor, morda jim je pomagalo, da jih vodi Stephen Silas, ki je lani kot pomočnik trenerja Dallasa Ricka Carlisla pomagal izuriti najboljši napad v ligi. Mavericksi v tej sezoni več pozornosti namenjajo obrambi, toda ta ni znala ustaviti Walla (31 točk 7 podaj, 3 skoki, 4 ukradene žoge, blokada), ko je zadel več kot polovico svojih metov. Na drugi strani Dončić (23 točk, 5 podaj, 9 skokov, ukradena žoga, blokada) ni imel bleščečega večera, skozi obroč je šlo le devet od 26 poskusov. Slovenski as ni bil zelo zgovoren: "Vsak lahko odigra slabo tekmo, kot moštvo smo igrali grozno. Moja igra je bila grozna, a kot sem dejal, vsakdo ima lahko slab večer, kajne?"

Statistika Luke Dončića na tekmi s Houstonom
Statistika Luke Dončića na tekmi s Houstonom FOTO: Sofascore.com

Josh Richardson (1 točka, 4 podaje, 3 skoki, ukradena žoga) je imel še slabšega, zgrešil je vseh svojih devet metov. Precej bolje je šlo Kristapsu Porzingisu (23 točk, podaja, 12 skokov, blokada) s skoraj 53-odstotnim metom, a je v zadnji četrtini povsem izginil iz napada. "Tako so potekale akcije," je po tekmi dejal s precej pomenljivim nasmeškom. Nastop Latvijca je pred tekmo visel v zraku, saj ima težave s staro poškodbo desnega zapestja, a pravi, da se bo z njo verjetno ukvarjal po koncu sezone, do takrat pa jo bodo skušali pokrpati iz tekme v tekmo. Navzgor je znova izstopal tudi Jalen Brunson (14 točk, 3 podaje, 3 skoki) z 71-odstotnim metom, Tim Hardaway mlajši (18 točk, podaja, 6 skokov, blokada) je s tremi trojkami zbujal upanje, da se bodo Mavericksi izvlekli iz blata slabe igre. Toda če moštvo kot celota zadene manj kot 38 odstotkov metov, jih lahko premagajo tudi tako razrvane ekipe, kot je Houston po razpadu lanske zasedbe. "Čeprav niso ravno zadevali, v obrambi nismo bili tako dobri, kot smo bili  (na prejšnjih srečanjih)," je ugotavljal Carlisle.

"Nismo imeli napadalnega ritma, prekašali so nas od začetka do konca tekme. Brez ovinkarjenja," je bil jasen Hardaway. In dal vedeti, da igralci dobro vedo, kaj se dogaja na lestvici, čeprav vedno trdijo, da je pomembna samo tekma pred njimi. "Portland je včeraj izgubil, potrebovali smo to zmago. A smo naredili korak nazaj. Jutri je nova tekma, morali bomo igrati precej bolje," je obžaloval poraz. Še posebej, ker v srečanju drug večer zapored gostijo trd oreh iz Milwaukeeja, Porzingis pa bo verjetno počival. Z nocojšnjo zmago bi se povsem približali Trail Blazersom na šestem mestu zahodne konference. To vodi neposredno v končnico, moštva od sedmega do desetega mesta čakajo še dodatne kvalifikacije za zadnji vstopnici. Dallas ima na papirju do konca sezone sicer najlažje nasprotnike med vsemi pri vrhu zahoda, toda poraz proti Houstonu je pokazal, da to ne pomeni veliko, če vsake tekme ne odigrajo na vso moč.


Potek srečanja

Tekmo je odprl prodor Porzingisa do obroča, nato se je napad Dallasa ustavil. Po trojki centra Christiana Wooda, ki je vse bližji svoji odlični igri z začetka sezone, je koš dodal Wall, ki se je predčasno vrnil po poškodbi kolena. Nekdanji zvezdnik Washingtona, ki je v Teksas prišel ob menjavi za Russella Westbrooka, je nato pod obročem našel Kevina Porterja mlajšega za zbijanje. Ob sedmih točkah domačih in le dveh gostov je trener slednjih Carlisle vzel prvo minuto odmora. Po njej je Wall nadaljeval dobro delo z metom od daleč, novinec Jae'Sean Tate je dodal prosta meta in prednost je zrasla na deset točk. Trpljenje Dallasa je olajšal met izza črte za tri točke Dončiča, nato je naslednji napad žogo položil v koš. Znova je odgovoril Wall s še eno trojko, Richardson je s podajo nad obroč Porzingisu omogočil lahko zabijanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenec je delo s črte za proste mete začel s polovično uspešnostjo, nov zadetek Porterja pa je vzdrževal sedem točk prednosti za Rocketse. Načela sta jo koš Dončića in zabijanje Latvijca, a je tudi Wall žogo spretno potisnil v koš. Ugovor trenerja Silasa je Kenyona Martina mlajšega rešil osebne napake, saj so se sodniki po ogledu posnetkov strinjali, da je bila njegova blokada Porzingisa brez prekrška. Ritem tekme so spremenile menjave, Hardaway je s klopi prinesel dve zaporedni trojki in Dallas je prevzel vodstvo. Od daleč je zadel tudi Sterling Brown, Martin iz bližine, četrtino pa je zaključil Dončićev koš in še prosti met po prekršku, tako da je Dallas zaostajal za točko (24:23).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je prvo podajo vknjižil, ko je pod košem odkril Dwighta Powlla, ta pa je lepo zabil. Brunson je svojo sedaj že običajno trdo delo z drugo peterko začel z zadetkom iz skoka, prvi koš za Houston v drugi četrtini je bila trojka Averyja Bradleyja. Nekoliko boljša obramba gostov je domačemu moštvu precej otežila delo, met za tri točke Brunsona pa je prinesel enako prednost Dallasu. Sledili sta dobri dve minuti, ko žoga ni želela v obroč, dokler Tate zadel iz bližine, Carlisle pa je želel nov pogovor z Mavericksi. Wall tem ni pustil, da bi se oddaljili, ob prodoru je zadel in dobil še prekršek, a je zgrešil prosti met.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je imel težave z metom, zadeli so le vsakega tretjega, štiriminutno sušo je prekinil šele Porzingis. Latvijcu je odgovoril Wood, s trojko in nato še z zabijanjem, a je tudi center gostov zadel od daleč. Počasi se je začel ogrevati še Kelly Olynyk, zadnje tekme najboljši strelec Houstona, tokrat je zadel šele svoj četrti met. Trojka Porterja je domačim prinesla šest točk prednosti, a je bil še v tretje od daleč natančen tudi Hardaway. Porter je nadaljeval z ostrostrelstvom, izza črte za tri točke je zadel tudi Olynyk in Rocketsi so znova vodili za devet točk. To sta nekoliko omilila prosta meta Dončića. Porzingis je v koš pospravil zgrešen met soigralcev, Dallas je imel tudi zadnji napad, a je Slovenec zgrešil poskus ob sireni. Po koncu prvega polčasa je Houston vodil za pet točk (47:42).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Wood je drugi polčas začel z metom za tri točke, te je dosegel tudi Porzingis, le da je moral zanje po košu vreči še prosti met po prekršku nad njim. Dorian Finney-Smith je s trojko načel prednost Rocketsov, v obrambi ukradel žogo, a se v protinapadu treh na enega odločil za met od daleč in zgrešil. Razigrani Latvijec je z metom prek Walla zaostanek znižal na dve točki, sledil pa je šov Wooda, ki je zadel enega od dveh prostih metov, nato pa dodal še dve trojki. Dončićev koš iz obrata, nekaj kasneje pa podobna akcija Porzingisa, sta Dallasu pomagala slediti domačim, toda Mavericksi so potrebovali dodaten vir energije, da bi začeli srečanje preobračati v svojo korist.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dodaten pogon so imeli Rocketsi, Wall je zadel nov met od daleč in razlika je bila osem točk. Slovenec je prodrl do koša, Wall je to ponovil na drugi strani, po izgubljeni žogi Dončića pa znova zadel za tri in Houston je imel že enajst točk prednosti. Izgubljena žoga Hardawayja je Wallu omogočila sprehod čez igrišče in zabijanje, gostje pa so imeli vse boj resne obraze. Porzingisova trojka je razliko znižala v območje enomestnih števil, toda od daleč je odgovoril tudi Brown. Brunsonov prodor in koš sta bila bob ob steno, ko so Rocketsi na drugi strani dvakrat pobrali žogo po zgrešenem metu, v tretje pa je Brown znova zadel za tri točke. Hardway je s prostima metoma popravljal škodo, Dončić ni zadel v zadnjem napadu in pred zadnji četrtino je Dallas zaostajal že za enajst točk (75:64).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mavericksi so potrebovali izdaten preobrat, Brunson je delo začel s korakom nazaj in metom za dve točki. Prosti met Powlla in polaganje Haradwayja sta bila dober znak, toda D.J. Augustin je v pravem trenutku zadel svoj prvi met, in to za tri točke. Tri točke je prinesel tudi Hardaway, zanje se je potrudil s črte za proste mete. Tudi Brunson je dobil priložnost za trojko iz prostih metov, zadel je dva. Razlika je uplahnila na šest točk, garanje Dončića in Hardawayja jo je znižala na štiri, Tateovo polaganje ob lepi podaji Porterja vrnilo nazaj na šest točk. Nicolò Melli je prvi točki dosegel iz prostih metov, a sta Tate in Porter ponovila vajo podaje za polaganje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončič je dosegel nov koš, nato izgubil žogo, Rocketsi pa niso zgrabili podarjenega in so zgrešili v protinapadu, kar je Finney-Smith kaznoval z metom od daleč. Razlika je bila le še ena točka, dokler ni Wall znova zadel. Houston je imel več kot pet osebnih napak, zato je vsak njihov prekršek pomenil proste mete, Richardson je izrabil le enega. Na drugi strani je Olynyk v pravem trenutku zadel in dobil še prosti met. Mavericksi so namesto odgovora zapravili žogo, Porter je stekel čez igrišče in zabil, minuto pred koncem so gostje s sedmimi točkami zaostanka drveli v prepad.
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je še enkrat več zgrešil, protinapad Walla se je končal z dvema zadetima prostima metoma. Slovenec je nato hitro zadel za dve točki, a je ob slabi obrambi Wood neoviran prišel do obroča in zabil. Brunson je porabil le pet sekund za prodor do koša, toda Porter je zadel oba prosta meta, za konec je Tate vtrl sol v rano z ukradeno žogo in Dallas je proti skromnemu Houstonu izgubil za devet točk (102:93).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vinkll
08. 04. 2021 18.16
te tekme vsaka dva dni so čisto mim
lev10
08. 04. 2021 13.53
+1
Videlo se je na zacetku, da igrajo lagodno. Ocitno so podcenjevali nasprotnike...in se jim je mascevalo. Vse je slo na silo, nobenega vsklajevanja, meti brez glave, v obrambi isto: leteli kot kure. Porzingis ne zna izkoristiti svojo visino, Melli pa v napadu ne siguren. In ce Doncic ima slab vecer, je rezultat taksen kot smo ga videli...Igralci Houstona so bili prehitri za Dallas. Vidi se tudi, da njihov trener (bivsi pomocnik Dallasa) pozna pomanjkljivosti vseh Dallasovih igralcev.
big brother
08. 04. 2021 12.33
+0
Dončičev šut je v povprečju 35%, kar je 0. Jordanov je bil 60. Se čudte zakaj Dallas vsako leto nima šans do naslova?? Tu mate odgovor
big brother
08. 04. 2021 12.31
+0
Soliranje Dončiča bo onemogočlo vsako leto naslov Dallasu
procesoid
08. 04. 2021 15.10
+0
Če Dončić solira ali ne, Dallas nikoli ne bo prišel do naslova s trenutno ekipo, saj so ostali igralci preslabi za tak podvig. Kleber in DFS komaj da znata voditi žogo (bog ne daj, da je nasproti njima dober obrambni igralec), THJ je totalno neuporaben, če mu trojke ne stečejo, umetnik WCS ima premehke ročice in ne uspe prijeti žoge, kot se zagre, Marjanovića prav tako z mehkima ročicama blokirajo za dve glavi nižji igralci, JRich preveč toplo hladno, Brunson še nekako, ko mu met steče, a največja luknja v obrambi, Porzingis povprečen šuter za tri iz neoviranih metov, brez post up igre, nezmožnost kreacije, premehki ročici, p&r katastrofa, itd. Dončić pa, če mu met gre, še nekako, če pa ne, je pa bolj bogi, pretežak, neokreten, počasen, zavira igro in abnormalno carini žogo, nerezonski meti, mnogokrat slabe odločitve, mnogokrat preveč egoistično, kar pa je včasih upravičeno, ker drugi o driblingih in kreaciji nimajo pojma. trener enodimenzionalen, prečitan, s slabim občutkom za čas (menjave, time outi), živeč na podlagi slave naslova 2011, itd... Torej, max doseg te ekipe vidim v smislu končnice do 1. kroga, in to je to.
burekkafana78
08. 04. 2021 12.27
to je to, samo da že spet nisem gledal tekme pa so že spet takrat izgubili, sem pristaš Lakersev ampak bolj spremljam Dallas vse od 7. februarja in od takrat so tudi večinoma zmagovali, pred tem pa bolj malo.
hrvat_Ante
08. 04. 2021 10.01
-3
Doncic, dolzan si mi 100eu, kolikor sem izgubil na stavah, zaradi tega poraza!
najvsivedo
08. 04. 2021 10.11
+3
hrvatek..no tole si se pa močno zlagal ...da bi dal 100 EU na kvoto 1,20 da bi dobil dvajset EU ti ne verjamem edino ,da nimaš pojmo o stavah..
giovanni2
08. 04. 2021 10.26
Morda ti nimaš pojma o stavah? Imaš listek z 10 stavami, 9 si zadel in deseto ne, ker je Dallas izgubil.
hrvat_Ante
08. 04. 2021 11.22
hrvat_Ante
08. 04. 2021 11.23
+1
Drugac se ne sekiraj donke, desi, ups zgodi se tudi najboljsim, pride tak dan, to spada zraven.
JOSEPH HAYDN
08. 04. 2021 10.01
+3
Takoj, ko igra Porzingis poraz. Narejen je iz stekla, brez kančka intelekta in ruši vzdušje v ekipi, najbse ga čim prej znebijo
hrvat_Ante
08. 04. 2021 10.00
Doncic, stal si me 100eu na stavah!
Bajkerrado
08. 04. 2021 09.52
Nobene kemije med Tingusam in Doncicam eden moje jet...žal!
Iniesta
08. 04. 2021 09.46
-1
Mavsi nimajo ekipe za resnejsi boj v koncnici ...
Wolfman
08. 04. 2021 09.42
+1
Lukin met od daleč je bil enostavno katastrofalen?
Marky331
08. 04. 2021 09.27
+2
Ajoj , zelo pomembna novica za Slovenijo in pa svet mislim no za koga
Nimasmisla
08. 04. 2021 09.26
-1
podcenjevan je hiba balkancov
Castrum
08. 04. 2021 09.17
-1
Jp, velik, velik kiks. To zna Mavse veliko koštati v bitki za končnico. Med prvih 6 bodo zelo težko.
g-tocka
08. 04. 2021 08.44
to se nas 5 iz foruma tu dobi in bi tudi tako odigrali kot so danes oni. to je sramota. skratka če nimaš želje ostani v garderobi. ne pa da na parketu hvataju glive...
riss
08. 04. 2021 08.38
+1
Zaradi te tekme pa ni bilo vredno prebedeti skoraj pol noči. Ena (naj)slabših tekem tako Dallasa, kot Dončića, proti eni najskromnejših ekip v ligi. Še enkrat se je pokazalo, da ekipa nima širine in če ne gre met od daleč, je običajno potop. Ekipi dejansko manjka center in brez njega lahko izgubljajo tudi proti najslabšim ekipam, res pa, da z dnevnim navdihom lahko tudi premagajo vsako ekipo. Seveda pa, ko bo šlo na več zmag v play offu, tega seveda brez pravega igralca pod košem ne bo. Dončiću ne gre zameriti slabši večer, je pa treba biti realen, da je bila njegova predstava le premalo za kaj več, da bi lahko dobil pozitivno oceno, saj se vse vrti okoli njega. Met iz igre samo 9/26, trojke 1/9, samo 5 asistenc ob 5 izgubljenih žogah, 9 skokov pa samo malo popravlja vtis. Na koncu bi celo lahko tudi zmagali, ampak ker se meče samo od daleč, se tokrat loterija ni izšla. Dallas ostaja vaška ekipa. Luka je pa lahko prvi tudi v mestu in ne samo na vasi. Torej v Dallasu brez še enega pravega zvezdnika in ob solidnih drugih igralcih, bo sledilo samo životarjenje.
AS1983
08. 04. 2021 08.33
+2
Vsako tekmo se je treba borit, sam dallasu se vcasih neda, mislijo da bojo vse resili s sutom
giovanni2
08. 04. 2021 08.07
+1
Preroške besede, da so v ligi "vsi NBA igralci in vsak dan mečejo na koš" ???