Šport

Schlager svetovni prvak

Pariz, 25. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstrijski namiznoteniški igralec Werner Schlager je novi svetovni prvak. V finalu prvenstva v Parizu je po odlični igri s 4:2 premagal Korejca Hyuk Se Jooa.

Werner Schlager
Werner Schlager FOTO:

Schlager je v četrtfinalu po velikem preobratu premagal branilca naslova Kitajca Liqin Wanga, nato pa v polfinalu, potem ko je v sedmem nizu pri izidu 11:12 rešil tudi "match" žogico, še enega Kitajca, olimpijskega prvaka Linghui Konga, in se prvič v karieri uvrstil v finale (leta 1999 v Eindhovnu je osvojil bronasto medaljo). V finalu se je 30-letni Avstrijec pomeril z zmagovalcem drugega polfinalnega dvoboja Korejcem Hyuk Se Joom. Povedel je z 2:0 in 3:1, toda vsestranski Korejec se ni dal. Napadalna igra Evropejca pa se je vendarle obrestovala. Po zmagi v šestem nizu je zasluženo dvignil roke. "To je najsrečnejši trenutek mojega življenja. Pred prvenstvom kaj takega nisem pričakoval. Ko sem premagal oba kitajska favorita, pa sem začel razmišljati o naslovu, čeprav sem se bal, da mi je dolg polfinalni dvoboj odvzel nekaj moči in koncentracije. Moja bojazen pa je bila na srečo brez podlage. Zmogel sem še eno vrhunsko predstavo in zasluženo zmagal," je dejal Schlager, ki je po letu 1997 (Šved Jan-Owe Waldner) prvi svetovni prvak iz Evrope in po letu 1937 (Richard Bergmann) prvi Avstrijec na svetovnem prestolu.

Wangovi "hat trick"

Odlična Kitajka Nan Wang
Odlična Kitajka Nan Wang FOTO: Reuters

Kitajska namiznoteniška igralka Nan Wang pa je v Parizu osvojila še svojo tretjo zlato medaljo. V finalu ženskih dvojic sta skupaj s srebrno posameznico Yining Zhang s 4:1 premagali rojakinji Jianfeng Niu in štirinajstletno Yue Guo.

"Po lanskem neuspehu na Azijskih igrah sem se nameravala posloviti. A trenerji so me vendarle pregovorili. Hvala jim, zaradi njih sem še posebno vzhičena," je bila vesela trikratna prvakinja, ki je skupaj z Ma Linom zmagala tudi v igri mešanih dvojic, v katerih so vsa odličja pobrali kitajski igralci. Med posameznicami, moškimi in ženskimi dvojicami so se Kitajci veselili vseh treh odličij, a njihovo zmagoslavje vseeno ni bilo popolno, saj gre bron v dve državi. Tako so se z bronom okitili tudi Hrvatica Tamara Boroš in korejski moški ter ženski par.

Slovenci povprečni

Slovenci niso ne razočarali in ne navdušili. Spet je najboljše igre pokazal Bojan Tokič, ki se je v mešanih dvojicah skupaj s Heleno Halas in v moških dvojicah z Gregorjem Komcem uvrstil med najboljših 32, med posamezniki pa med najboljših 64. Pokazal je, da že trka na vrata svetovnega vrha, ki je izredno širok. "Prepričan sem, da bo Bojanu kmalu uspelo doseči vrhunske uvrstitve. Z 22 leti je med najobetavnejšimi evropskimi igralci, pri svoji mladosti pa je že dovolj zrel. Volje za delo mu ne manjka, nikoli se ne preda, škoda pa, da trenira v slabših pogojih kot njegovi konkurenti. Z malo sreče bi bil lahko v Parizu še boljši. V taki konkurenci brez sreče namreč ne gre. Poglejte Shlagerja in Kreango, ki se le mesec dni prej na evropskem prvenstvu nista uvrstila med najboljših 16, tako kot naš igralec ali kdo drug, ki ni uspel tukaj," je nad razvojem Novogoričana, sicer 59. igralca sveta, navdušen njegov trener Jože Urh.