Šport

Schumiju manjka le še šest točk

Ljubljana, 19. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Karavana formule 1 se je ustavila na podeželjskem Magny Coursu. Francija ima najdaljšo zgodovino prirejanja dirk, formula 1 bo na sporedu že 52.

Francoski avtomobilski klub je čisto prvo dirko v Le Mansu organiziral že davnega leta 1906, trajala je dva dni, dirkači pa so morali prevoziti 1236 kilometrov. Prvo dirko je dobil domači proizvajalec Renault, nato pa je morala francoska tovarna na naslednjo zmago na domačih tleh čakati kar 73 let in tri dni potem, ko je Jean–Pierre Jabouille prvič zmagal s turbo pogonskim motorjem. Dirka pa je mnogim ostala v spominu po legendarnem dvoboju za drugo mesto med Renejem Arnouxom v drugem Renaultu in Gillom Villeneuveom v Ferrariju.

Schumijeva lanskoletna zmaga v Magny Coursu
Schumijeva lanskoletna zmaga v Magny Coursu FOTO: Reuters

Tudi sicer ima Velika nagrada Francije zanimivo zgodovino. Leta 1926 je na primer nastopilo na dirki najmanjše število tekmovalcev. Po bojkotu dirke so štartali le trije Bugattiji, takratni zmagovalec pa je imel tudi rekordno prednost pred svojim najbližjim zmagovalcem. Kar 15 krogov. Francozi so tudi največkrat zamenjali prizorišče dirke, sedemkrat se je karavana formule 1 preselila na drugo dirkališče. Prekašajo jo le prireditelji iz Združenih držav.

Ferrari ima v Franciji največ zmag, dvanajst. Lotus in Williams jih imata po sedem. Najbolj je blestel na domačih tleh Alain Prost s šestimi zmagami, na dobri poti za izenačenje rezultata pa je letos Michael Schumacher, ki je v Franciji zmagal petkrat. V srca navijačev se je zapisal tudi Juan Manuel Fangio, ki je leta 1951 kavalirsko pomagal do zmage Luigiju Fagioli, ta pa je s 53. leti postal najstarejši zmagovalec dirke formule 1.

Schumacherjeva zmaga na VN Britanije 2002
Schumacherjeva zmaga na VN Britanije 2002 FOTO: Reuters

Letošnja dirka bo vsekakor uprta predvsem v Michaela Schumacherja, ki je v pričakovanju svojega petega naslova svetovnega prvaka. Nemec mora dirko končati s šestimi točkami pred njegovim moštvenim kolegom Rubensom Barrichellom. A kot smo lahko očitno videli na zadnjih dirkah se Brazilec ne bo dal premagati kar tako. »Možnosti za osvojitev naslova prvaka so precej dobre,« je dejal Schumacher. "A zavedam se, da se marsikaj še lahko zgodi, zato ne bi rad prehitro na kaj napeljeval." Veliko zanimanja je bilo tudi okrog povabila nemškega zveznika na nenavaden dvoboj. Eden najuspešnejših relistov in zmagovalec zadnje dirke Safari Collin McRae ga je namreč povabil na dobrodelni dvoboj, kjer naj bi se dirkača pomerila najprej v formuli 1 in nato še v dirkalnem avtomobilu. Michael pa ni pokazal veliko navdušenja češ, da ga reli pač trenutno ne zanima preveč in da naj raje povabi katerega od dirkačev Jaguarja, saj sta Ford in Jaguar ista tovarna.

Nekateri dirkači so si v Franciji ogledali tudi del kolesarske dirke po Franciji. Najbolj navdušen je bil Mark Webber (Minardi), ki je želel spoznati predvsem svojega heroja Lancea Armstronga. Njegova knjiga o boju z rakom je avstralskega dirkača nadvse impresionirala. Drugi pa so se udeležili dražbe v Goodwoodu, kjer so prodajali dirkalne kombinezone nekaterih legend. Najbolje se je prodal kombinezon Jima Clarka ( letos mineva 34 let od njegove smrti), za kar 12 tisoč evrov.

Tom Walkishaw
Tom Walkishaw FOTO: Reuters

Tema pogovora pa je še vedno tudi moštvo Arrowsa. Ekipa, ki ima zaradi obravnave na sodišču zamrznjen račun, je še vedno v velikih finančnih težavah. Lastnik Tom Walkinshaw je moral že na prejšnji dirki dobavitelju motorjev Cosworthu poravnati dolg iz svoje denarnice, da so lahko sploh peljali dirko. Podobna zgodba se ponavlja tudi na Veliki nagradi Francije. Kljub temu, da so pripotovali v Magny Cours namreč še vedno ni jasno, če bodo v nedeljo sploh dirkali.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA