Šport

Še dva Slovenca v finalu

Budimpešta, 04. 08. 2006 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

Luka Turk je v finalu na 1.500 m prosto s časom 15.09,12 izboljšal 24 let star slovenski rekord in zasedel sedmo mesto.

Sara Isakovič je bila uspešna na 200 m prosto in se uvrstila v sobotni finale.
Sara Isakovič je bila uspešna na 200 m prosto in se uvrstila v sobotni finale. FOTO: Reuters

Radovljičan, ki si je z izjemnim časom je že v četrkovem polfinalu zagotovil nastop v finalu, je za sekundo in osem stotink izboljšal 24 let star rekord Darjana Petriča iz leta 1982 na svetovnem prvenstvu v Guayaquilu, s katero je Petrič takrat osvojil srebro. Turk je po odličnem rezultatu povedal: “Ne vem, kdaj sem se počutil bolje kot danes, ko sem pogledal na semafor.” Tudi trener Miha Potočnik je bil z nastopom Radovljičana zadovoljen. “Plaval je kot najboljši plavalci, saj je izboljšal dosežek iz predtekmovanja. Lahko mu le čestitam,” je povedal. Zlate medalje se je v Budimpešti veselil Rus Juri Prilukov, ki je popravil ruski državni rekord.

Sara Isakovič je bila uspešna v polfinalu na 200 m in se kot osma s časom 1:59,74 uvrstila v sobotni finale. Kot četrta v svoji polfinalni skupini, je nestrpno čakala na nastop druge skupine, a na koncu se je izkazalo, da je bil njen rezultat dovolj dober za finale. Po prihodu iz vode je bila optimistična: “Verjamem, da lahko plavam še veliko hitreje, blizu osebnega rekorda.“ Tudi trener Potočnik verjame v Sarin uspeh: “Jutri bo nova tekma. Med četrtim in osmim mesto so tri desetinke.” Najhitrejša je bila francoska plavalka Laure Manaudou s časom 1:58,00.

Triglavanu Emilu Tahiroviču se popoldanski nastop ni posrečil.
Triglavanu Emilu Tahiroviču se popoldanski nastop ni posrečil. FOTO: Reuters

Poleg Sare Isakovič se je v finale uspelo uvrstiti tudi Matjažu Markiču, ki je na 50 m prsno v polfinalu s časom 28,11 zasedel peto mesto. “Dosegel sem prvi cilj in se uvrstil v finale. Tam je možno vse – od kolajne do osmega mesta,” je povedal Koprčan. V isti disciplini je nastopil tudi Emil Tahirovič, a nastop se mu je popolnoma ponesrečil in čas 28,30 ni zadoščal za finale. Uspešnejši je bil Tahirovič v dopoldanskem nastopu, ko je prepričljivo slavil v svoji skupini na 50 m s 27,88 in zasedel skupno četrto mesto. Takrat je bil Matjaž Markič, branilec brona z zadnjega EP v Madridu, s 27,99 v skupni razvrstitvi osmi.

V popoldanskih nastopih je na 100 m delfin plaval tudi Jernej Godec, ki je v polfinalu zasedel 14. mesto in se v finale ni uvrstil. A Ilirjan je z dosežkom 53,87 za 1,03 sekunde popravil svoj osebni rekord, s čimer je zelo zadovoljen: “Dosegel sem več, kot sem pričakoval. Presenečen sem bil že nad uvrstitvijo v polfinale, po novem osebnem rekordu je zadovoljstvo še toliko večje."

Sara Isakovič je prepričana, da lahko plava še veliko hitreje.
Sara Isakovič je prepričana, da lahko plava še veliko hitreje. FOTO: Reuters

Že dopoldne je za prvi petkov slovenski vrhunec poskrbela plavalka Žita Gorenjke Radovljice Sara Isakovič, ki je prepričljivo zmagala v zadnji predtekmovalni skupini na 200 m prosto z 2:00,16 in zasedla skupno drugo mesto za francosko zvezdnico Laure Manadou (1:59,70). Nekoliko nepričakovano pa se je v polfinale na 100 m delfin uvrstil Ilirijan Jernej Godec. Ljubljančan, ki študira v ZDA, je s 54,06 osebni rekord na tej razdalji izboljšal izboljšal kar za 84 stotink sekunde in se prav kot zadnji uvrstil med 16 najboljših v Evropi. "Glede na težave z ramo nisem pričakoval, da bom tako hiter. Morda sem podzavestno celo nekoliko pazil zaradi poškodbe, čeprav sem dal vse od sebe," je po nastopu povedal Godec. Manj zadovoljen je bil Branikovec Jernej Mencinger, ki je s 55,58 za osem desetink zaostal za osebnim rekordom in pristal na 43. mestu. "Forma očitno ni prava, oziroma je precej slabša kot sem pričakoval. Občutek enostavno ni pravi," je povedal 22-letni Pleterjan.

Odlična glede na lastno izhodišče pa sta bila preostala Slovenca na 50 m prsno. Nosilec srebra z letošnjega mladinskega evropskega prvenstva, Ravenčan Damir Dugonjič, je že zjutraj z 28,65 izenačil mladinski državni rekord. "Seveda sem z dosežkom zelo zadovoljen," je povedal plavalec, ki dopoldan še ni dosegel takšnega izida. Na koncu je zadostoval za 24. mesto, žal pa dijak ravenske gimnazije ni dobil priložnosti, da bi popoldan osebni rekord v boljših razmerah, v Budimpešti se je močno ohladilo, izboljšal.

Zelo zadovoljen je lahko tudi Triglavan Miha Koren, v konkurenci 56 plavalcev je zasedel 33. mesto z dosežkom 29,07, seveda pa si je želel dosežek pod 29 sekundami.

Takole se je Italijan Filippo Magnini veselil zmage nad aktualnim olimpijskim prvakom Pietrom van den Hoogenbandom na 100 m prosto.
Takole se je Italijan Filippo Magnini veselil zmage nad aktualnim olimpijskim prvakom Pietrom van den Hoogenbandom na 100 m prosto. FOTO: Reuters

Novo razočaranje pa je doživel Mariborčan Blaž Medvešek, ki je bil na 200 m hrbtno z dosežkom 2:05,02 le 21., čeprav je bilo vsaj polfinale, plavati je bilo treba 2:02,98, dosegljivo. "Ko že mislim, da ne gre slabše, si postavim nove meje. To danes je bilo katastrofalno in nekaj bo treba spremeniti," je bil razočaran eden nekdaj najboljših slovenskih plavalcev, ki ne najde pravih razlogov za slabše dosežke.

V Budimpešti so sicer v popoldanskih finalih slavili še Italijan Filippo Magnini na 100 m prosto, ki je tudi tokrat uspel premagati aktualnega olimpijskega prvaka in svetovnega rekorderja Nizozemca Pietra van den Hoogenbanda. Na 200 m prsno je v ženski konkurenci prepričljivo zmagala Britanka Kirsty Balfour, na 100 m delfin pa se je na najvišjo stopničko povzpela Nizozemka Inge Dekker.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GSG-9
04. 08. 2006 12.23
Veliko sreče!!!!!!!!