Šport

Zdesetkani Miami se je boril, LA v drugo zmagal

New York, 02. 10. 2020 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
27

Anthony Davis in LeBron James sta napadalna sila, ki je ni mogoče ustaviti. Lakersa sta Miamiju nasula 65 točk, obramba Floridčanov pa je bila povsem nemočna. Heati so se brez poškodovanih Gorana Dragića in Bama Adebaya borili po najboljših močeh, a nikoli zares ogrozili zmage LA-ja, ki je bil premočan tudi v drugo (124:114).

Zvezdniški duet Lakersov Anthony Davis (v ospredju) in LeBron James je bil že na prvem srečanju za Miami nepremagljiva ovira, v drugo sta bila neustavljiva.
Zvezdniški duet Lakersov Anthony Davis (v ospredju) in LeBron James je bil že na prvem srečanju za Miami nepremagljiva ovira, v drugo sta bila neustavljiva. FOTO: AP

"Igramo proti odličnemu in nevarnemu moštu," je bil James (33 točk, 9 skokov, 9 podaj) vljuden po srečanju, toda Miami razen spodobnega boja ni zmogel veliko več. Nekajkrat so se sicer približali, celo na štiri točke, a se je vedno zdelo, da Lakersi samo nekoliko bolj pritisnejo na plin in razlika znova naraste na več kot deset točk. Davis (32 točk, 14 skokov) je bil v napadu še enkrat več nerešljiva uganka za Heate, nato je v zadnji četrtini pobudo prevzel James in družno sta pokopala upe Miamija. Pri njih je bil najboljši igralec Jimmy Butler (25 točk, 13 podaj, 8 skokov), priložnost ob poškodbah je odlično izrabil Kelly Olynyk (24 točk, 9 skokov). Jae Crowder (12 točk, 7 skokov) se je mučil s pokrivanjem precej višjega Davisa, Duncan Robinson (9 točk, 4 podaje) v napadu ni našel ritma za svoje trojke, pod domačim obročem pa je bil znova najšibkejši člen obrambe.

"Ni nam mar, kaj mislijo drugi. Če si nekaj želiš dovolj močno, najdeš rešitev," je trener Floridčanov Erik Spoelstra poudaril, da puške še zdaleč ne mislijo vreči v koruzo. "Imajo višino, Davis je eliten igralec, nocoj smo pokazali nekaj prebliskov, a moramo doseči višjo raven, da bomo uspešni. Karkoli bo potrebno," je napovedal dodatno iskanje načina, kako morda zagreniti življenje Kalifornijcem. Računa tudi na trmo in zagrizenost svojih varovancev, da bodo morda z njima premostili razliko v talentu. Predvsem Butler nikoli ne popusti, ko drugi morda že obupujejo. Toda Davisa in Jamesa že primerjajo z dvojcem Shaquille O'Neal in Kobe Bryant, ki sta Lakersem prinesla tri zaporedne naslove (2000–2002).

Lakersi so hitro prevzeli pobudo

Pred začetkom srečanja je Spoelstra dokončno potrdil, da Adebayo in Dragić ne bosta prišla na igrišče, slednji je že med neaktivnimi člani moštva. Po njegovih besedah sta "borca poskušala lobirati, da bi igrala", a so ju preglasovali. Priložnost v prvi postavi je dobil Tyler Herro, Meyers Leonard pa se je iz gledalca s klopi čez noč prelevil v igralca prve postave. Prvi koš zanje je dosegel Jae Crowder, namesto običajne trojke je žogo položil v koš, zato pa je Leonard  svojo napredovanje oznanil z uspešnim metom od daleč. Miami je za hip povedel, a visoki in spretni Lakersi tokrat niso čakali do sredine prve četrtine, ampak nemudoma v obrambi zaprli pot do koša, v napadu pa s svojo telesno premočjo odpihnili ovire pred obročem. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Leonarda je hitro zamenjal Olynyk in tudi sam s trojko oznanil svojo prisotnost. Conska obramba Miamija ni bila vodotesna, a so bili Lakersi po dežju metov od daleč na prvem srečanju sprva precej nenatančni, James je zadel šele šesti poskus moštva. Ta je odprl zapornice, saj je Kyle Kuzma nemudoma dodal še svoje začetne tri točke. Miami je čakal na prebujenje svojega ostrostrelca Robinsona, ta je prvi poskus zgrešil. Pri drugem so sodniki menili, da je Rajon Rondo naredil prekršek, a je trener Lakersov Frank Vogel  ugovarjal.  Sodniki so pogledali posnetke in vztrajali pri odločitvi, Robinson pa je zadel vse tri. A je Rondo nemudoma vrnil s trojko na drugi strani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prva četrtina je pokazala, da je conska obramba Miamija prepočasna, saj so igralci v črnih dresih vedno znova ostajali sami na črti za tri točke, če bi zadeli več metov, bi bila razlika še večje. Ko so se odločili, da bodo zadeli izpod koša, je Davis to naredil skoraj brez velikega truda, dobro je šlo tudi soigralcem. V obrambi so razorožili napad Heatov in jih silili k napakam (kar pet izgubljenih žog). Ob vsem tem je bil zaostanek šestih točk za LA-jem ob koncu četrtine še znosen (29:23). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Moramo vstopiti v to bitko," je Spoelstra dejal pred začetkom druge četrtine. Toda Lakersi so s serijo šestih točk povedli za dvanajst. Nekaj zaporednih zgrešenih metov igralcev v črnih dresih in njihova nenadoma precej lagodna obramba je Heatom omogočila, da so se približali na šest točk, a je Alex Caruso z metom za tri končal strelsko sušo. Butler se je oprijel svojega najmočnejšega orožja, siljenja tekmecev k prekrškom in nizanjem točk iz prostih metov. K temu je dodajal podaje soigralcem in Miami se je približal na le štiri točke, potem je Davis pokazal, da lahko zadene tudi od daleč. Za tri je zadel še Markieff Morris, sodniki so k temu dodali rahlo sporen prekršek Kendricka Nunna nad Kentaviousom Caldwellom-Popeom in ves trud je bil izničen.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nepotrebnim prekrškarjem se je pridružil Crowder, ko je Kuzmi omogočil  tri proste mete, slednji je izrabil vse tri in razlika je bila znova enajst točk. Lakersi so si lahko privoščili, da je Davis kot njihov center v obrambi pazil na Butlerja, najbolj nevarnega napadalca Miamija. To ni vplivalo na njegovo igro v napadu, Rondo mu je poslal podajo nad koš s svoje polovice igrišča, Davis je zadel in izsilil še prekršek. Rondo je dobil zagon in z dvema zaporednima košema prednost povišal na 17, potem je Robinsom v petem poskusu le zadel svoj prvi met za tri.  To je bil zadnji zadetek prvega polčasa, Los Angeles ga je končal z udobnimi 14 točkami prednosti (68:54).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trud Heatov je bil zaman

Davis se tudi ob začetku drugega polčasa ni zmenil za obrambo Miamija in je izrabljal svojo višino ter natančen met. Crowder je naredil vse, kar je zmogel, a se je poznalo deset centimetrov razlike. Lakersi so zadevali, a je Davisov šov še povečeval razliko. Piko na i je dodal James, ki je v protinapadu odpihnil Robinsona in košu dodal še prosti met ob prekršku. Prednost je zrasla na 18 točk, Spoelstra pa se je zatekel k minuti odmora.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Premor ni kaj prida spremenil razmer na igrišču, Davis je v svojem prvem finalu blestel na obeh straneh, v napadu pa skoraj ni znal zgrešiti. Štiri minute pred koncem tretje četrtine je zbral že 30 točk. Toda njegovi soigralci so bili nekoliko manj natančni, kar je Miamiju pomagalo, da je zaostanek znova znižal na trinajst. Lakersi so izrabljali preplitvo in premalo gibljivo consko obrambo  Floridčanov ter z meti od daleč kaznovali vse luknje v njej, Davis pa je s skoki v napadu popravljal zgrešene mete. Toda tudi sami so postali precej površni pri varovanju koša in Miami je skoraj neopazno razliko znižal le na deset točk zaostanka (103:93).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnji del igre so Lakersi začeli brez Davisa, Miami jim ni pustil, da bi se znova oddaljili, a so sami še vedno zaostajali za deset točk. Kendrick Nunn je z blokado odličnega Lakersa pod košem pokazal, da ta ni vsemogočen, a so Jezerniki pod domačim košem strnili vrste in Heati so vse težje prihajali do metov.  Vajeti je pod košem tekmecev prevzel James, z Davisom sta skakala višje od obrambe, zimzeleni veteran pa je zadeval. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tri minute pred koncem je tudi James segel čez trideset točk in Miamiju je začelo zmanjkovati časa za veliko presenečenje. Davis in James sta ob skupaj desetem skoku v napadu prednost povišala na trinajst in tekma je bila praktično odločena. Trojka Caldwella-Popa je zapečatila usodo, Olynyk je sicer dodal še par košev, a to je bil le obliž na rano drugega poraza (124:114).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Komentator16381
03. 10. 2020 12.22
+1
Škoda ker je Bam Odebayo poškodovan.. edino on bi lahko še nekako stražil Davisa...
trabakula
03. 10. 2020 11.07
+4
LA junci so že na pogled strašljivi, da ne govorimo o odlični igri, škoda, da je druga stran tako oslabljena v teh ključnih časih
JOSEPH HAYDN
03. 10. 2020 10.51
+5
Pred finalom bi bil norec, če bi rekel da katere izmed ekip zmag z metlo, po prvi tekmi si norce, če vrjameš, da lahko Miami ne dobi metle. Škoda za Heat, ob najbolj nepravem času so jih zadele poškodbe...
Sputnik8
03. 10. 2020 10.40
-1
Če prebereš uvod kot laik, bi pomislil, da opisujejo 4 klube in ne 2.
NopeNoNever
03. 10. 2020 10.12
+5
Ja, ko pogledaš te slike, moraš verjet v evolucijo.
AS1983
03. 10. 2020 09.36
+5
Zna bit 4-0 za lakerse,zau, so premocni, ce bo kaksno zmagal miami bo to cudez
nnikkitta
03. 10. 2020 09.27
-3
Samo 10 točk razlike! To pomeni, da bi z Dragičem in centrom zmagali. Res smola.
Misty2
03. 10. 2020 09.44
-7
Če hahaha...žal je preveč steklen da bi igral finale
Misty2
03. 10. 2020 09.45
-2
tako govorijo slovenci o igralcih ki so poškodovani :) zdaj pa šimfajte še Dragića in Dončića
binebin
03. 10. 2020 09.10
+3
Malo me spominja na finale izpred par let nazaj L.Lakers vs Philadelphia 76ers (2001)..na koncu je bilo 4-1 za Lakerse..s tem da je bil Iverson ker dost vecji zvezdnik svoj cajt od Butlerja...bo mogo Miami ker stopit na plin ekipno ce ze ne skor nemogoce da tole obrnejo v svoj prid! nisem pa glih obozevalec Lakersov mimogrede ampak ekipo kot posameznike majo pa krr brutalno...
John_Gotti
03. 10. 2020 09.46
+3
Uf te sezone se spomnim in neumen trade Philadelphie Kukoča trejdali v Atlanto za centra Mutombota fail trade🤦🏾‍♂️...
brezcasni
03. 10. 2020 08.50
+3
ni pogojev LeBron in Davis sta se do finalnih tekem živalsko pripravila in tako znanje in moč ni mogoče ustavit...onadva hočeta na vsak način do prstana in ga bosta tudi dobila......LeBron je že 15 let top of the top igralcev in pri teh letih rutiner z živalsko močjo in željo po še in še.......lepo vidt....
glavni Baja
03. 10. 2020 08.59
+1
krneki_123
03. 10. 2020 08.49
+3
Brez Gorana in Adebaya bo misija nemogoče. Kakršna škoda za Gorana, življenjska priložnost bo splavala po vodi. Samo da se pozdravi in vrne.
casinio
03. 10. 2020 08.48
+2
Končno na prestol
nebel
03. 10. 2020 08.41
+12
Evo kaj Goran pomeni Miamiju. Brez njega naenkrat niso več enako huda konkurenca. Ozdravi kmalu in povsem, Goran. Nove priložnosti bodo potem še, najprej pa je zdravje.
hotchilipoper
03. 10. 2020 08.19
-2
A ta 2 lahko dihata?
NovodobniLutkar
03. 10. 2020 08.01
+3
Brez DragIča boljs da se predajo
motorist_mb
03. 10. 2020 08.00
+12
Mislim da konec sanj za gogija žal!
lordG
02. 10. 2020 21.35
+9
Ce bi tistale dva na sliki vidi v živo bi se ju ustrašu
hotchilipoper
03. 10. 2020 08.03
+1
mackon08
03. 10. 2020 08.55
-2
Lordg Za razliko od tebe kahko ta dva izbirata ženske kakor se jima zdi. Ti si pa nevoščljiv ker pobiraš ostanke.
RTVjeZAKON
03. 10. 2020 10.30
+0
vrtnar01
02. 10. 2020 21.32
+1
User416781
02. 10. 2020 21.27
+3