Šport

Šesta etapa Mervarju

Kranj, 11. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novomeščan Boštjan Mervar je zmagovalec šeste, 182 km dolge etape kolesarske dirke Po Sloveniji. V skupni razvrstitvi je vodstvo zadržal Rus Evgeni Petrov (Mapei).

Boštjan Mervar
Boštjan Mervar FOTO: POP TV

Kolesar profesionalnega moštva Perutnina Ptuj Krka Telekom je bil najhitrejši v sprintu glavnine, v katerem je premagal Deana Podgornika in Američana Clarka Diamonda. Čeprav je šesta etapa vsebovala vzpon na najvišji slovenski gorski prelaz, 1611 metrov visoki Vršič, bistvenih sprememb po pričakovanju ni prinesla. Cilj v Kranju je bil le predaleč, da bi najboljši na gorskem cilju lahko zadržali prednost in pomešali skupni vrstni red. Pa tudi če bi se etapa končala na Vršiču, katerega junak je bil letos nekdanji gorski kolesar, zdaj pa član edinega slovenskega profesionalnega moštva Perutnine Ptuja Krke Telekoma, Jure Golčer, bi skupno vodstvo zadržal Rus Evgeni Petrov. V vožnji navkreber je namreč predlanski dvakratni svetovni prvak v konkurenci mlajših članov še enkrat več pokazal moč in je brez posebne pomoči moštvenih kolegov iz Mapeija zanesljivo držal ritem najbolj aktivnih kolesarjev.

Evgeni Petrov
Evgeni Petrov FOTO: POP TV

Zdaj je že jasno, da bo postal deveti zmagovalec slovenske "pentlje" ter drugi zaporedni junak iz Rusije. V zadnji, ravninski etapi od Ribnice do Novega mesta (175 km) ga lahko zaustavi le velika smola. To je potrdil tudi najnevarnejši tekmec Rusa Dean Podgornik. "Dirka je končana. Petrov bo zmagovalec, sam pa se bom moral zadovoljiti z drugim mestom, kar pa je tudi izjemen dosežek. V zadnji etapi večjih napadov na Rusa ne pričakujem, mi bomo poskušali nekaj malega. Menim pa, da bo v ospredju boj za etapno zmago," je dejal Šempetrčan, ki je že po peti etapi spoznal, da je izgubil vse možnosti za rumeno majico. Tako v kraljevski etapi ni bil tako aktiven in se je osredotočil predvsem na branjenje drugega mesta: "Ko sem videl, da mi nasprotniki uhajajo, nisem skočil za njimi, ampak sem v enakomernem ritmu vozil do konca klanca. Nato sem zbral tri pomočnike in smo skupaj lovili in ulovili ubežnike. Žal sem med etapo porabil preveč moči za boljši sprint. Toda tudi z etapnim drugim mestom sem zelo zadovoljen."

V prvem delu etape glavnina ni bila posebej aktivna, saj je v glavnem čakala na začetek težkega vzpona. Tam sta prva napadla ruski Hitovec Sergej Babenko in Hrvat Rado Rogina (PP&KT), a se je že kmalu pokazalo, da je najmočnejši Golčer. Če že Slovenci ne bodo obdržali tradicije, da vsako drugo leto dirko dobi eden izmed njih, pa imajo po nekaj letih spet junaka Vršiča. Golčer si sicer bistvene prednosti ni prikolesaril, tako da ga je skupina, v kateri so bili Tomaž Nose (Krka Telekom), Avstralec Alan Iacoune in rumena majica Petrov na spustu ujela. Družno so kolesarili do Nakla, kjer pa jih je 18 zasledovalcev ujelo in odločal je sprint na Jelenovem klancu v Kranju. Tam je svoje sposobnosti dokazal Mervar, ki je zabeležil že svojo šesto zmago v devetletni zgodovini nastopov na dirki. "Na Vršiču sem že veliko zaostajal, a sem na koncu vendarle ujel najhitrejše ter si izboril sprint, ki je moje močnejše orožje kot vožnja v klanec. Vesel sem, da sem si tudi letos izboril etapno zmago. Pred zadnjo etapo sem zdaj lahko povsem sproščen, današnji uspeh pa bom poskušal ponoviti pred svojimi someščani v Novem mestu," je dejal Mervar. Slabše volje je bil njegov trener Robert Pintarič: "Etapna zmaga in uspeh Golčerja na Vršiču je le obliž na rane, ki jih z dneva v dan pridobivamo. V skupni razvrstitvi smo pričakovali mnogo več, žal pa so praktično vsi iz moje ekipe na dirkah v Franciji zboleli. Če bi bila dirka teden dni pozneje, bi bilo drugače. Menim, da bi se z Mapeijem potegovali za zmago. Danes bi poleg Golčerja potrebovali še enega razpoloženega kolesarja, saj Jure v ubežni skupini sam ni mogel storiti ničesar."

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni