Šport

Slovenija dobila NHL lekcijo

Helsinki, 28. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Rok Tamše
Komentarji
0

Na svetovnem prvenstvu hokejistov v skupini A na Finskem je slovenska reprezentanca v drugem nastopu doživela hud poraz 12:0 z gostitelji elitnega turnirja. Pred 7800 gledalci v ledni dvorani v Tampereju so domači zvezdniki igrali celo tekmo na polno. "Suomiji" so risom v vsaki tretjini zabili po štiri gole, pokazali vso mojstrstvo hokeja ter tako prikazali pravo učno uro najhitrejše igre na svetu.

Slovenska hokejska reprezentanca je na drugi tekmi proti domačinom doživela visok poraz. 12 prejetih golov je veliko, a odločilna tekma za rise šele prihaja. Finci so pred polnimi tribunami v Tamperju pritiskali od prve minute. Z agresivno in hitro igro so naše povsem potisnili v obrambno tretjino in zadevali z vseh možnih položajev.

Hokejisti
Hokejisti FOTO: Reuters

Statistika ni veliko boljša od končnega rezultata: streli na gol 67:7 v korist "Suomijev", pet zadetkov z igralcem več, devet različnih strelcev, od tega kar pet branilcev. To je bila prva tekma proti nasprotnikom iz "kluba največjih", kateremu naši niso dali gola. Marcelu Rodmanu na osmi tekmi elitne divizije ni uspelo zadeti še osmič.

Slovensko mrežo so tako zatresli: Niinimä (4. minuta), Berg 5., Selänne 12., 38., Timonen 18., Eloranta 23., Nummelin 31., Pirnes 33., 60., Kallio 43., 55., Pirjeta 48.

V torek nova možnost za Slovenijo

Že v torek ob 20. uri bo Slovenija igrala odločilno tekmo v predtekmovalni skupini D z Avstrijo. Če bo naša izbrana vrsta zmagala, si bo zagotovila obstanek v elitni skupini A. V nasprotnem primeru se bo drugi teden svetovnega prvenstva pomerila se s tremi najslabšimi ekipami predtekmovanja. Za obstanek mora premagati vse tekmece.

Izjave risov po tekmi

Gaber Glavič, vratar Slovenije:"V hokejskem smislu so Finci drug planet. Nadigrali so nas v vseh elementih igre. Mi smo se trudili, toda bili smo nemočni. Če bi ocenjeval od ena do pet, je Finska čista petica, Avstrija pa dvojka. Seveda bomo proti Avstrijcem lovili zmago."

Tomaž Razingar, napadalec Slovenije:"Doživeli smo hud poraz, toda tekmec je res veliko boljši. Mi se moramo na hitro zbrati za tekmo z Avstrijci. Na utrujenost se ne smemo izgovarjati, saj smo se za jutrišnjo tekmo pripravljali več kot mesec dni. Gremo na zmago."

Bojan Zajc, branilec Slovenije:"Finci so od prve do zadnje minute igrali stoodstotno, saj tekmujejo s Češko v gol razliki. Poskušali smo jim parirati, vendar ni šlo. So ena najboljših ekip na svetu. Možnosti v jutrišnjem obračunu z Avstrijci so 50:50. Upam, da si bomo dobro odpočili, potem pa v boj od prve do zadnje minute. Verjamem v našo zmago."

Andre Brodnik, branilec Slovenije:"Finci so zame prvi favorit tega prvenstva. Bili so boljši v vseh prvinah igre. To je NHL kakovost, kateri nismo bili kos niti v enem obdobju tekme."

Slovaška – Japonska 10:1

Slovaški hokejisti
Slovaški hokejisti FOTO:

Zmagoviti duh v slovaški četi je dodatno okrepil nočni prihod Petra Bondre, ki je z moštvom Washington Capitals prav tako že zaključil sezono v NHL ligi. Prav Bondra je lani dosegel zlati gol v goeteborskem finalu proti Rusiji. Ne glede na naporno sezono, ki jo ima za sabo in težave z meniskusom, je takoj priletel v Skandinavijo pomagat kolegom na poti do novega uspeha.

Kljub izjemni kakovosti zvezdniške zasedbe (14 NHL igralcev) v slovaškem taboru ostajajo treznih glav in se ne zaletavajo z bleščečimi napovedmi. "Čutimo pritisk slovaške javnosti, ki si spet želi zmagoslavja v finalu. Pomembno je, da ohranimo moštveni duh in da vsako tekmo pošteno odigramo. Zame je osnovni cilj uvrstitev v polfinale," pomirja evforijo med slovaškimi navijači strateg František Hossa, ki bo na selektorskem stolčku poskušal ponoviti lanski uspeh predhodnika Jana Filca na Švedskem.

Član prve napadalne trojke Slovakov (Bondra, Stimpfel, Palffy) Zigmund Palffy, ki si kruh služi pri Los Angeles Kingsih je z dvema goloma na uvodni tekmi odločno napovedal dobre igre ter potrdil zgleden odnos do državne reprezentance: "Ne glede na zvezdništvo v ligi NHL ni vprašanje, če bomo igrali za Slovaško. Enostavno ni odgovora "ne", razen če so prisotne poškodbe ali družinske težave. Mi smo pravi prijatelji. Vsako poletje se nas kakšnih štirideset iz klubov NHL ter iz slovaških in drugih evropskih klubov zbere na skupnih počitnicah. Imamo se čudovito. To je dodatna vrednost slovaške reprezentance."

Češka – Avstrija 8:1

Hokejska reprezentanca Češke je v 2. tekmi 2. kroga predtekmovalne skupine D na SP na Finskem v Helsinkih premagala Avstrijo z 8:1 (1:0, 5:0, 2:1). Avstrijci so si tako pred odločilno tekmo za tretje mesto v predtekmovalni skupini proti Sloveniji v torek priigrali boljše izhodišče, saj jim zaradi boljše razlike v golih (2:13 proti 2:17) za uspeh zadostuje že neodločen izid, Slovenija pa bo morala zmagati.

Izidi predtekmovanja

- skupina A (Helsinki):

Slovaška - Japonska 10:1 (3:1, 5:0, 2:0)

- lestvica:

Slovaška 2/2/0/0/19:4/4

Nemčija 1/1/0/0/5:4/2

Ukrajina 1/0/0/1/3:9/0

Japonska 2/0/0/2/5:15/0

- skupina D (Helsinki/Tampere):

Finska - Slovenija 12:0 (4:0, 4:0, 4:0)

Češka - Avstrija 8:1 (1:0, 5:0, 2:1)

- lestvica:

Finska 2/2/0/0/17:1/4

Češka 2/2/0/0/13:2/4

Avstrija 2/0/0/2/2:13/0

Slovenija 2/0/0/2/2:17/0

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0