Šport

Slovenke v vrhu svetovnega tenisa

Portorož, 21. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska ženska teniška reprezentanca si je prepričljivo in zasluženo zagotovila igranje v svetovni skupini pokala Fed prihodnjo sezono, saj je v kvalifikacijah v Portorožu premagala Ukrajino s 4:1.

V dvoboju prvopostavljenih igralk je Tina Pisnik premagala Tatjano Perebijnis s 7:6 (3), 4:6 in 6:3, nato je Maja Matevžič ugnala Julijo Bejgelzimer s 6:3 in 7:6 (2), edino točko za Ukrajino pa je osvojila dvojica Perebijnis/Bejgelzimer, ki je mlado Ajdo Brumen in povratnico v ekipo Petro Rampre ugnala s 6:3 in 6:3.

Tina Pisnik je z zmago nad Tatjano Perebijnis Sloveniji že zagotovila zmago nad Ukrajino
Tina Pisnik je z zmago nad Tatjano Perebijnis Sloveniji že zagotovila zmago nad Ukrajino FOTO: Reuters

Po blestečih predstavah prvega dne in vodstvu Slovenije z 2:0 je imela 21-letna Tina Pisnik že v prvem nedeljskem dvoboju priložnost za zmagovito tretjo točko. Kot se spodobi za tako pomembno odločitev, sta imeli vse niti v rokah najboljši igralki reprezentanc. Čeprav je bila uvrstitev na lestvici WTA na strani Pisnikove (43. - 121.), je že prvi niz nakazal izenačenost dvoboja, saj sta peto igro, po kateri je naša igralka povedla s 4:1, igrali skoraj dvajset minut in Mariborčanka je izkoristila šele deveto žogo za odvzem servisa.

Ukrajinka Perebijnisova, dve sezoni nazaj druga mladinka na svetu, je nato izenačila na 5:5 in odločitev preložila na podaljšano igro, katero pa je prepričljivo dobila Slovenka. Še dobro, saj je Ukrajinka v nadaljevanju zaigrala zelo motivirano in natančno, tako da je bila Pisnikova na trenutke povsem izgubljena. "Ne vem, zakaj sta se obe igralki tako razigrali ravno proti meni," je po skoraj treh urah igre in zmagi s 6:3 v tretjem nizu dejala Pisnikova. "Bilo je hudičevo težko, kajti Ukrajinka je zadela tudi nemogoče, zato se zmage toliko bolj veselim, zase in za ekipo, v kateri vlada resnično dobro, prijateljsko razpoloženje," je še povedala Mariborčanka.

Preostala dva dvoboja sta bila le še formalnost, tako da so misli že ušle k naslednjim nasprotnicam. Osemindvajsetega oktobra bodo poleg Slovenije v bobnu za prvi krog še: Avstrija, Hrvaška, Španija, Nemčija, Slovaška, Francija, Italija, Belgija, Argentina, Avstralija, Češka, Kolumbija, Rusija, Švedska ter verjetno ZDA, ki po prvem dnevu vodijo proti Izraelu z 2:0. Ker žreb ne bo delegiran, lahko Slovenija v prvem krogu aprila prihodnje leto dobi katerokoli ekipo tako v gosteh kot doma. Sistem tekmovanja bo enak kot letos, torej bodo zmagovalke prvega kroga nadaljevale igranje za naslov prvakinj, poraženke pa se bodo merile za obstanek v svetovni skupini.

Izidi:


Slovenija - Ukrajina 4:1
- sobota, 20. 7.:

Maja Matevžič - Tatjana Perebijnis 6:3, 6:2;
Tina Pisnik - Julija Bejgelzimer 6:2, 3:6, 6:2;

- nedelja, 21. 7.:
Tina Pisnik - Tatjana Perebijnis 7:6 (3), 4:6, 6:3;
Maja Matevžič - Julija Bejgelzimer 6:3, 7:6 (2);
Ajda Brumen/Petra Rampre - Tatjana Perebijnis/Julija Bejgelzimer 3:6, 3:6.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8