Šport

Dallas z zmago prekinil serijo porazov proti Miamiju

New York, 01. 01. 2021 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
4

Srečanja Mavericksov in Heatov imajo zadnja tri leta vedno slovenski pridih, tudi v Dallasu so veliko omenjali našo državo in oba košarkarja. Tokrat je šlo bolje Luki Dončiću, Goranu Dragiću pa tako kot celotnemu moštvu igra ni in ni stekla. V zadnji četrtini so sicer poskusili s preobratom, a jim je zmanjkalo časa in moči. V tekmi z nizkim rezultatom so izgubili za deset točk (93:83).

Luka Dončić (v belem dresu) počasi krepi svojo formo, proti Miamiju je že kazal staro podobo izjemnega igralca.
Luka Dončić (v belem dresu) počasi krepi svojo formo, proti Miamiju je že kazal staro podobo izjemnega igralca. FOTO: AP

Po šestih izgubljenih tekmah proti Miamiju v prejšnjih treh sezonah je Dallasu tokrat uspelo nekoliko poravnati račune. Znova se je izkazalo, da se moštva, ki imajo za sabo težaven poraz, vrnejo precej bolj nabrušena. Miami je v sredo Milwaukeeju vrnil za torkovo pranje v domači dvorani, Dallas je tokrat igral precej bolje, kot prav tako v sredo proti Charlotte. Tudi Dončić (27 točk, 7 podaj, 15 skokov). "Skušal sem priti nazaj v ritem, bil sem izjemno vesel, ko sem zadel za tri, to mi je polepšalo večer," je s širokim nasmehom dejal po tekmi. Po njegovih besedah se še vedno navajajo na igranje v praznih velikih arenah (dvorane v Orlandu so bile precej manjše), kar je prav tako del vzrokov za nihanje igre vseh moštev ob uvodu v novo sezono. "Ta je še dolga, igralcev ne moreš ocenjevati po petih, niti po petnajstih tekmah," je zagotovil, da bodo počasi dosegli raven, kot smo je bili vajeni iz predpandemičnih časov.

Trener Rick Carlisle je znova poudaril, da ga začetne Dončićeve težave ne skrbijo, "Luka bo našel svoj ritem, za to gara. Vse pri njem gre v pozitivno smer z vidika pripravljenosti." Njegov kolega iz Miamija Erik Spoelstra je še pred srečanjem opozoril, da ima veliko igralcev tako kot Dončić ta hip še težave z metom, "toda njegova zmožnost, da razbere namene obrambe, je nekaj posebnega. V tem trenutku svoje kariere je doživel že vse mogoče obrambne načrte, ki so jih proti njemu pripravili tekmeci, da bi ga vsaj malo upočasnili. A nič ni zares zelo učinkovalo." Verjetno je upal, da bo "njegov" Slovenec ponovil sredino odlično igro, toda Dragiću (10 točk ob le 27-odstotnem metu, 7 podaj, 5 skokov) ta ni nikoli zares stekla. Njegov soigralec Bam Adebayo (19 točk, 2 podaji, 11 skokov, 4 ukradene žoge) je dejal, da se je srečanje sprva zdelo kot pripravljalna tekma. "Prvi so se ogreli Mavericksi, nam to ni uspelo. Če bi ponovili igro iz drugega polčasa v sredo proti Milwaukeeju, bi bil rezultat drugačen," je menil, da tudi porazen prvi polčas, ko so zgrešili vseh štirinajst metov za tri točke, še ni pomenil konca. 

Luka Dončić in Goran Dragić (desno) imata kljub tekmovalnosti vedno prisrčen odnos.
Luka Dončić in Goran Dragić (desno) imata kljub tekmovalnosti vedno prisrčen odnos. FOTO: AP

Slovenca sta se družila že dan pred tekmo, Dončić pa je po njej poudaril, da je igranje proti Dragiću nekaj posebnega. "To je vedno krasna izkušnja, ko smo zmagali na evropskem prvenstvu, je bilo nekaj posebnega. Takrat sem se veliko naučil od njega," je pohvalil starejšega kolega. Na vprašanja, ali ima še vedno utrujene noge, je dejal, da nima težav z igranjem, na igrišču pa bo toliko časa, kolikor bo od njega zahteval trener. "Veliko ljudi od mene pričakuje zelo veliko. To je dobro in slabo. Po eni strani si ves čas pod pritiskom, po drugi (to dokazuje, da) vedo, česa sem zmožen," je opisal soočenja s pričakovanji javnosti. Nato pa z rahlo porednim nasmehom dodal, da mora dobiti kakšno NBA zbirateljsko kartico iz svoje prve sezone, ko so mu povedali, da te že dosegajo ceno 50.000 dolarjev (dobrih 41.000 evrov).  

Dragić se tokrat ni pridružil soigralcem pri odgovarjanju na vprašanja novinarjev. 


Potek srečanja

Trener Dallasa Carlisle je na igrišče poslal svojo običajno peterko, Tim Hardaway mlajši, Dorian Finney-Smith, Dwight Powell, Josh Richardson in Dončić. Pri Miamiju je vrnitev Jimmy Butlerja znova nekoliko premešala začetno postavo, Erik Spoelstra je poleg njega priložnost dal Tylerju Heru, Duncanu Robinsonu, Andreu Iguodali ter Banmu Adebayu. Kar je peta različna prva peterka v peti tekmi. Miami je nad Dončića poslal veterana Iguodalo, ki je hitro dobil dve osebni napaki, Butler pa je v prvih akcijah kazal precejšno zarjavelost  po skoraj treh tekmah zunaj igrišča. Obe moštvi sta bili precej nespretni v napadu, meti so le stežka zdrsnili skozi obroč. Po petih minutah je bil rezultat še vedno po pet točk za obe ekipi, Spoelstra pa je zamenjal dobrega branilca z enakovrednim, namesto Iguodale je vstopil Avery Bradley, na Dončića sta izmenjaje pazila Butler in Adebayo. Po dobrih šestih minutah je na parket prišel tudi Dragić. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je na začetku predvsem delil podaje soigralcem, prva pa sta se ogrela Herro pri Miamiju in Hardaway pri domačih. Mlajši Slovenec, ki ima ob začetku sezone težave z metom od daleč, je raje začel prodirati proti obroču, gostje pa niso in niso znali zadeti, zato jim je Dallas ušel že za osem točk. Tarčo sta zgrešila tudi prva poskusa Dragića, med strelce se je vpisal s črte za proste mete. Oba napada sta se zatikala vse do konca četrtine, Heati niso zadeli niti enega od sedmih metov za tri točke, zato pa so samo dvakrat izgubili žogo, skrb zanjo je namreč pogosto njihova šibka točka. Dallas je imel ob koncu četrtine štiri točke prednosti (20:16).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

James Johnson je izrabil nekoliko neprevidno obrambo nekdanjega soigralca Kellyja Olynyka in z dvema trojkama okrepil Dallasovo prednost. Tekma še vedno ni stekla, akcije so se zatikale, veliko je bilo zgrešenih metov in zadevanja le s črte za proste mete. Johnson je očitno imel dodatno motivacijo proti nekdanjemu moštvu, nekaj časa je bil najboljši strelec domačih, dobro je igral tudi v obrambi. Zato pa je imel težaven večer zlata roka Heatov Robinson, njegovi meti za tri so se vztrajno izogibali poti skozi obroč. Tri minute pred koncem polčasa ga je zamenjal Dragić.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je medtem pokazal nekaj veščin plesa z žogo, naslednji napad pa končno zadel svojo tretjo trojko sezone, kar je ob vračanju v obrambo praznoval z vidnim navdušenjem. Trojko je dodal tudi Hardaway in Dallas je z devetimi zaporednimi točkami pošteno ušel gostom. Dragić je ob koncu poskusil s prodorom čez celotno igrišče, a je zgrešil, žogo je dobil Dončić in sam stekel na drugo stran. Tudi njegov met ni bil uspešen, nato je vzrojil, ker sodniki niso piskali prekrška. Dobil je tehnično napako, domači pa so na odmor odšli s krepko prednostjo 15 točk (46:31).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drug polčas se je začel s prostim metom za Miami po tehnični napaki Dončića. Vse bolj ogreti Mavericksi so nadaljevali kopičenje točk, Adebayo pa je s košem vendarle prekinil sušo dvanajstih zaporednih zgrešenih metov Miamija. A to je bil le preblisk, obiskovalci iz tople Floride niso in niso znali zadeti. Ko je prednost domačih presegla dvajset točk, je Spoelstra z minuto odmora prekinil njihov nalet. Po 26 minutah igre je Robinson končno skozi obroč spravil prvi met za tri točke in prekinil sušo Miamija, nato se mu je pridružil tudi Iguodala. A sta Richardson in Dončić z dolgo trojko izničila njuna dosežka. Mlajši Slovenec je igral vse bolje in se bližal prvemu trojčku sezone.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pet minut pred koncem četrtine se je na parket vrnil Dragić in s podajo nad koš našel novinca Preciousa Achiuwo. Miami ni izrabil nekaj zgrešenih metov domače ekipe, saj so bili njegovi igralci še vedno nenatančni. Starejši Slovenec je v enem napadu naredil dva prekrška, klop Miamija je ugovarjala drugemu, a so sodniki hitro potrdili, da se je dotaknil komolca Treya Burka. Dragić je imel zadnji met tretje četrtine, njegov poskus za tri je zgrešil cilj. Dallas je po treh četrtinah tekme imel dvajset točk prednosti in ob anemičnih gostih zmago že skoraj v žepu (73:53). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Začetek zadnje četrtini ni kazal, da bi Heati še lahko ogrozili Maverickse. Njihov met se je vrtel okoli obupnih 30 odstotkov, nekoliko obupani komentator iz Floride pa je zapisal, da bo "očitno Miami prvo tekmo 2021 odigral doma proti Oklahoma Cityju". Ko so po nekaj zgrešenih metih Mavericksov gostje razliko znižali na 16 točk, je minuto odmora vzela domača klop, a se ni zdelo, da smo priča resnemu preobratu. Olynyk je sicer imel priložnost, da s trojko rezultat približa enomestnemu številu, a je zgrešil. Vtis je hitro popravil z ukradeno žogo in košem v protinapadu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zgrešena trojka Duncana in zadeta Maxija Kleberja na drugi strani je ohladila naskoka Miamija, za tri je nato zgrešil tudi Dragić. Upanje za goste je ohranjal Bradely, njegovi dve trojki sta prednost domačih znižali na devet točk in trener Carlisle je varovance poklical na posvet. Miami je poskusil z obrambo po celem igrišču, a so Mavericksi hitro našli pot do koša. Zgrešen met za tri Bradelya je končal njegovo serijo, Dallas pa je imel udobnih ducat točk naskoka v zadnji minuti. To je zadostovalo za zmago (93:83).


Pogled pred tekmo

Mavericksi in Heati so bili včasih zagrizeni tekmeci, ki so se dajali za naslov prvaka, Dirk Nowitzki pa je menda sovražil floridski klub v času velike trojice LeBron James, Dwyane Wade in Chris Bosh. Sedaj pri Mavsih igrata dva nedavna Heata, Richardson in Johnson, pri čemer je prvi še vedno ponosen, da je bil del trgovskega paketa, ki je njegovega vzornika Butlerja pripeljal v Miami. Dallasov Hardaway mlajši je rojen v Miamiju, njegov oče Tim Hardaway je bil legendarni branilec Heatov. Ter seveda slovenski par, veteran Miamija Dragić in njegov nekdanji reprezentančni varovanec Dončić, ki pri Dallasu postaja nov superzvezdnik NBA. Dragić je dejal, da po torkovem hudem porazu proti Milwaukeeju ni mogel zaspati, naslednji večer je blestel na igrišču in bil eden ključnih igralcev za zmago nad ponovnimi favoriti vzhoda. Dončić ima večje težave, namesto sezone, v kateri so mu napovedali naslov najboljšega igralca, je bil doslej le senca igralca iz končnice, ki je navduševal s svojo silovitostjo in skoraj bahavim občutkom za igro.

"Star sem 21 in v svoji tretji sezoni svojo igro lahko še močno izboljšam. Veliko še lahko dokažem. Vsak dan moram vaditi mete, če veliko vadiš, bom začel zadevati. Tako to vidim," je dejal po srečanju s Charlotte, v katerem je imel, po statistiki sodeč, svojo doslej najslabšo predstavo. Zato se je s pomočnikom trenerja Jamahlom Mosleyjem vrnil na igrišče in dobre pol ure vztrajno metal na koš, medtem ko so trener Carlisle in soigralci pred novinarji zagotavljali, da so skrbi odveč in da bo kmalu znova stari Luka. Mlajšemu Slovencu ne manjka osredotočenosti, v kratkem predahu med končnico in začetkom nove sezone pa mu je nekako zmanjkalo časa za priprave. Še manj ga je imel starejši od naše dvojice. Dragić je po hudem razočaranju v velikem finalu, ko se je zaradi poškodbe menda potrt zaprl v sobo in ga je iz nje zvabilo šele pregovarjanje Butlerja, pozdravil strgano tetivo v stopalnem loku leve noge in se vrnil k svoji vlogi ključnega igralca s klopi iz rednega dela minule sezone. A tako kot celotno moštvo niha tudi njegova igra, le da nekoliko manj divje kot pri Dallasu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Firnk
02. 01. 2021 09.43
+0
ja in ka zdej?
smiblik
02. 01. 2021 09.37
+1
Dončič se je ful zredil! Proti Dragiču je ogromen
Diegol14
01. 01. 2021 20.26
-6
Spet Janša kriv?
Teflonka
01. 01. 2021 20.59
+2