Šport

Slovenske rokometašice na SP

Ljubljana, 31. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v povratni kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu v Škofji Loki premagala Belorusijo s 34:24 (18:9) in se uvrstila na zaključni turnir, ki bo decembra letos na Hrvaškem.

Prva tekma v Minsku se je končala z neodločenim izidom 26:26.

Sodnika: Al. in An. Kovalčuk (oba Moldavija).

Slovenija: Čečkova 7, Mijatovič, Ciora, Doler 2, Ilič 3 (2), Derepasko 4 (4), Kurent, Cerar 4, Stefanišin, Dajčman 4 (3), Vinčič, Gorski, Oder 5, Frešer 5.

Belorusija: Svatko, Cikanovič 7 (5), Suhamirova 1, Siarko 1, Kurčanko 4, Arciomenka, Bai 1, Masiuk, Abramovič, Klimankova 8, Pavlavts, Korabava, Safonova.

Sedemmetrovke: Slovenija 9 (8), Belorusija 6 (5).

Izključitve: Slovenija 12, Belorusija 8 minut.

"Izjemno vesel sem, da smo sezono končali na najlepši možni način in se uvrstili na letošnje svetovno prvenstvo. Belorusija se je upirala po najboljših močeh, moje igralke pa so v težkih pogojih za igro iz sebe iztisnile zadnje atome moči in zaigrale sijajno," je po tekmi dejal selektor, Tone Tiselj.

Slovenske rokometašice so si z zmagoslavjem nad Belorusinjami že tretjič zagotovile nastop na svetovnem prvenstvu. Po Nemčiji leta 1997 in Italiji leta 2001 bodo varovanke slovenskega selektorja Toneta Tislja decembra letos nastopile tudi na zaključnem turnirju na Hrvaškem. Slovenske rokometašice so že na prvi tekmi v Minsku z neodločenim izidom odklenile vrata na poti do svetovnega prvenstva, v škofjeloški dvorani Poden pa so jih na stežaj odprle in se uvrstile med štiriindvajset najboljših reprezentanc iz celega sveta.

Soigralke se poslavljajo od kapetanke Branke Mijatovič
Soigralke se poslavljajo od kapetanke Branke Mijatovič FOTO: POP TV

Gostiteljice so vse dvome o zmagovalkah razrešile že v prvem polčasu, ko so s peklenskim tempom povsem zlomile tekmice. Slovenski strateg Tiselj je uporabil vseh dvanajst igralk, ki so vseskozi ohranjale visok, za Belorusinje vsekakor prehud ritem. V začetku so se slovanske tekmice resda dobro upirale favoriziranim gostiteljicam in do sedme minute bile povsem enakovredne, ko pa so Slovenke uvodno obrambo 6-0 zamenjale s 5-1, je bilo njihovega odpora konec. Z granitno obrambo so povsem razorožile Belorusinje, tu in tam je nekaj znakov življenja kazala beloruska ostrostrelka Tatjana Klimankova, s šestimi goli najboljša strelka prvega polčasa. Igra slovenskih igralk je iz minute v minuto rasla, hitre, duhovite in uigrane akcije so se vrstile kot po tekočem traku, problemov ni bilo niti z eno, celo dvema igralkama manj na igrišču. V 19. minuti so si Mijatovičeva, Dolerjeva, Odrova in njihove soigralke priigrale že šest golov prednosti (13:7), le minuto kasneje pa je beloruska klop z minuto odmora skušala zaustaviti ladjo, ki se je že pošteno nagnila na bok. Napotki beloruskega selektorja Valerija Pevnitskija niso nič pomagali, slovenske igralke so nadaljevale s poletno igro v napadu in agresivno v obrambi, v naglici in želji po zadetkih izgubile tudi kakšno žogo več, kar je bil davek visokega ritma, ki so ga vseskozi narekovale Tisljeve varovanke. Najvišjo prednost si je slovenska reprezentanca priigrala v 29. minuti, ko so vodile s 17:8. Visoka razlika je zagotavljala mirno nadaljevanje, dvomov o uvrstitvi na zaključni turnir na Hrvaškem pač več ni bilo postavljeno pod vprašaj.

"V Minsku naša igra ni bila prava, v Škofji Loki je bila naša podoba povsem druga. Na tekmice smo se dobro pripravile in jih analizirale do najmanjših podrobnosti, glede na konec sezone pa prikazale zelo dobro igro. Vesela sem, da se poslavljam na tako lep način - z osvojenim prvim mestom v ligi prvakinj ter uvrstitvijo na svetovno prvenstvo," je ob zaključku kariere dejala kapetanka, Branka Mijatovič.

V začetku drugega polčasa so slovenske rokometašice nadaljevale z udarno igro in si v 39. minuti priigrale najvišjo prednost na srečanju, ko so povedle z dvanajstimi goli (23:11). V nadaljevanju so močno popustile, zaigrale malce neresno in Belorusinje so v obdobju od 42. do 46. minute z delnim izidom 6:0 znižale na 19:25. Skopnela zaloga zadetkov je predramila Slovenke, z resnim pristopom in zagnanostjo iz prvih trideset minut znova zaigrale sijajno in z nekaterimi atraktivnimi potezami navdušile okoli 800 gledalcev v škofjeloški dvorani Poden ter se jim zahvalile za podporo v soparnem dnevu.

Po zadnjem sodnikovem žvižgu so si slovenske rokometašice od veselja skočile v objem, le nekaj minut kasneje pa s solzami v očeh pospremile igralsko upokojitev kapetanke Branke Mijatovič, ki je odigrala zadnjo tekmo v dresu slovenske reprezentance in bržkone tudi v svoji karieri.

SORODNI ČLANKI