Šport

Slovenski športniki na naslovnici Marce: Majhna država izjemnih bitij

Madrid, 27. 09. 2020 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jan Krstovski
Komentarji
104

Vplivni španski športni dnevnik MARCA je nedeljsko prilogo Primera Plana posvetil uspehom slovenskih športnikov. Zemljevid Slovenije je tako krasil tudi del naslovnice nedeljske izdaje madridskega časnika.

Po dvojnem slovenskem slavju na dirki po Franciji, ki jo je pred rojakom Primožem Rogličem dobil Tadej Pogačar (desno), so se o slovenskih športnih fenomenih razpisali številni svetovni mediji.
Po dvojnem slovenskem slavju na dirki po Franciji, ki jo je pred rojakom Primožem Rogličem dobil Tadej Pogačar (desno), so se o slovenskih športnih fenomenih razpisali številni svetovni mediji. FOTO: AP

Časnik MARCA je zapisal, da je velikost Slovenije z dvema milijonoma prebivalcev primerljiva z avtonomno skupnostjo Kastilja-La Mancha, ki se razteza vzhodno in južno od Madrida. Deželico s sončne strani Alp primerjajo z "galsko vasjo", poleg junakov nedavne dirke po Franciji, zmagovalca Tadeja Pogačarja in drugouvrščenega Primoža Rogliča, pa omenjajo tudi vratarja madridskega Atletica Jana Oblaka, še enega starega znanca španske prestolnice Luko Dončića, Gorana Dragića, ki je nekoč igral za Murcio in Baskonio, in druge.

"Ta neke vrste galska vas v osrčju Srednje Evrope je postala prava svetovna velesila na športni ravni," je zapisal eden najbolj znanih piscev osrednjega španskega športnega dnevnika Roberto Palomar. "Ko je težko najti konkreten razlog za takšno eksplozijo, potem lahko navedemo temo spontane generacije. Skupina talentov izbruhne skupaj v točno določeni panogi. A temu v tem primeru ni tako. Pogačarja in Rogliča, prvi in drugi na Touru, loči osem let. Ne sodita v isto generacijo, zato ne gre za fenomen, ki bi bil podoben Quinti del Buitre (legendarnemu napadu Real Madrida z Emiliem Butraguenom, Manolom Sanchisom, Rafaelom Vazquezom, Michelom in Miguelom Pardezo, op. a.), lahko pa služi za pojasnjevanje spontanosti fenomena."

Tina Maze, Janja Garnbret in olimpijski uspehi 'brez precedensa'
MARCA opozarja, da v Sloveniji ne nastajajo zgolj kolesarji, temveč da imamo v naši državi tudi košarkarje "najvišje ravni". Poleg Dragića, Dončića in zmage na EuroBasketu 2017 niso pozabili niti na Vanjo Černivec, ki je nedavno postala evropska oglednica Chicago Bullsov, pa na legendarno alpsko smučarko Tino Maze in mlado plezalsko senzacijo Janjo Garnbret.

"Nekaj se mora dogajati, ko še Chicago Bullsi najamejo žensko, ki bo opravljala ogledniška dela v Evropi. Ime ji je Vanja Černivec in je ... Slovenka," nadaljuje MARCA. "A nista le kolesarstvo in košarka, s štirimi 'kapitalci' v svojih disciplinah. Jan Oblak, vratar Atletico Madrida, velja za enega najboljših vratarjev na svetu. Še več primerov? Tina Maze je ena najboljših smučark vseh časov. Več panog? Janja Garnbret, športna plezalka, je prava zvezdnica: v minuli sezoni je z 20 leti postala prva športnica z zmago na vseh tekmah svetovnega pokala v balvanih v eni sezoni."

Nadaljujejo z "makroekonomsko" analizo športnih uspehov in dodajajo, da Sloveniji glede na velikost države na olimpijskih igrah uspevajo "rezultati brez precedensa", Ljubljana pa da je od svetovnih prestolnic olimpijska rekorderka po osvojenih kolajnah na prebivalca, če štejemo samo olimpijske podvige samostojne Slovenije, ki je osvojila 19 kolajn na poletnih in 15 kolajn na zimskih olimpijskih igrah. V Vancouvru leta 2010 je bila Slovenija glede na število prebivalcev po osvojenih odličjih na tretjem mestu le za Norveško in Avstrijo, je zapisal španski športni dnevnik.

Luka Dončić (levo) si je pod taktirko Igorja Kokoškova kot član Real Madrida leta 2017 pokoril Evropo, sledile so še Združene države Amerike ...
Luka Dončić (levo) si je pod taktirko Igorja Kokoškova kot član Real Madrida leta 2017 pokoril Evropo, sledile so še Združene države Amerike ... FOTO: AP

Krmelj: Ni potrebno, da se otrok rodi v velikem mestu
"Kako pojasniti takšen fenomen? Očitno je, da ne gre za en sam razlog. Na slovenskem državnem inštitutu za statistiko poudarjajo, da se 64 odstotkov prebivalcev ukvarja s športom. Številka je osupljiva in pove veliko o državi z družbenega vidika in vidika zdravega življenja, a sama po sebi ne pojasni števila slovenskih športnikov, ki blestijo med elito. Ena stvar je šport za zdravo življenje, druga, ki je zelo drugačna, pa je tekmovanje visoke ravni. Neodvisna država od leta 1992 (napaka pisca, prava letnica je 1991, op. a.) ima čvrst izobraževalni sistem, ki se zdi, da je med ključnimi dejavniki v trenutku iskanja razlogov za športni uspeh," nadaljuje MARCA.

Pogovarjali so se tudi s slovenskim veleposlanikom v Španiji Robertom Krmeljem, ki je poudaril, da v prid Sloveniji govori tudi dobra povezanost med vsemi konci države.

"To je rezultat večletnega dela. Slovenija veliko vlaga v šport in v izobraževalni sistem, v osnovne šole. V zadnjih 20 letih je bilo vse skupaj še na višji ravni na področju profesionalnega športa, v klubih z vseh koncev držav. Ni potrebno, da se otrok rodi v velikem mestu, vsa država je zelo dobro povezana," je dejal Krmelj.

MARCA je na nedeljski naslovnici povabila k branju priloge, ki jo je krasila slovenska "kokoš".
MARCA je na nedeljski naslovnici povabila k branju priloge, ki jo je krasila slovenska "kokoš". FOTO: Marca.com

Tušak o ambicioznosti, ki pogosto prevesi tehtnico
MARCA je v analizi slovenskega ozemlja zapisala, da je 50 odstotkov urbanega in 50 odstotkov ruralnega, in da je bila pred pandemijo novega koronavirusa Slovenija "ena od izbranih evropskih destinacij za ekstremne športe, tako pozimi kot poleti". Mesta so "priročne" velikosti, dodajajo, športniku pa "omogočajo uživati v prednostih velikega mesta". A obenem se ponuja tudi možnost "treniranja v naravi", prostor, čas in sama država pa nudita "veliko udobje".

"Ljubljana, prestolnica, ima nekaj manj kot 300.000 prebivalcev, Maribor, drugo mesto v državi, pa ne dosega 100.000," so pri časniku MARCA zapisali v svoji nedeljski prilogi. Po nekaj informacij so se zatekli tudi k športnemu psihologu Mateju Tušaku.

"Če si košarkarski trener v ZDA, boš tudi v primeru, da ne narediš nič, zaradi velike količine igralcev slej kot prej našel kakšnega talenta z velikimi atletskimi sposobnostmi, ki si bo zgradil kariero kljub tvojemu majhnemu prispevku. Slovenci imajo velike ambicije. Tako lahko poiščemo druge poti do uspeha," je dejal Tušak.

Bo naslednji Dončić ali Pogačar nogometaš?
Pri časniku MARCA so še dodali, da nekateri slovenski fenomen pojasnjujejo z zapuščino iz časov nekdanje skupne države Jugoslavije. Jugoslovansko izročilo se po mnenju Špancev kaže v številnih pogledih.

"Tako v genetiki kot v tradiciji državne pomoči športu. Več držav, ki je sestavljalo ugaslo državo, je pokazalo silno tekmovalno lakoto, ki v časih skupne države ni splavala na površje," dodajajo španski kolegi, ki citirajo tudi španskega direktorja Pogačarjeve ekipe UAE Team Emirates Matxina Fernandeza."Pokazal je, da je zelo kakovosten in da je sposoben največjih podvigov, vse to pa zahvaljujoč svojemu pogumu. Zaradi tega dejavnika je superioren," je dejal Fernandez.

MARCA je zaključila z besedami: "Čeprav je velikost prvenstva in posledično potencial klubov omejen, so odgovorni v slovenskem športu že začeli delati na ambicioznem načrtu, katerega cilj je izboljšati reprezentanco in domača tekmovanja. V tej smeri delajo ne le v smislu infrastrukture, z izgradnjo središča za vrhunske športne dosežke v reprezentanci, temveč tudi v drugih pogledih. Na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani že ponujajo podiplomski študij športnega managementa, ki velja za enega najpopolnejših na svetu, cilj pa je, da moč slovenskega nogometa ne bi izvirala zgolj iz športnih dosežkov. Kdo ve, ali bo naslednji Dončić ali Pogačar imel žogo v nogah. V Sloveniji so tega sposobni."

 

Postavite vprašanje gostu tokratne oddaje Fuzbal! in se potegujte za nagrado.

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?emaludin Peraji?
28. 09. 2020 16.52
+2
Tuşak vse ve, pametn, da ne morš verjet, a enkrat žoge u rok ni držu
Principat
28. 09. 2020 11.23
+5
slovenski novinarji ne premorejo , da bi naredili vzdušje pri navijačih , prebivalstvu , nekaj jih je bilo v preteklosti , danes pa polom , njihovo poročanje , pisanje , komentiranje je podobno vodi , ki teče ob razlitju iz kozarca , tudi indici poniževanja so prisotni, naj si samo pogledajo kako komentirajo in napišejo naši vsi sosedi
sp9s
28. 09. 2020 11.03
+1
sloveniji manjka edino vaterpolo
ggzz
27. 09. 2020 21.25
+24
pozabili na Anžeta Kopitarja in ja, Tima Gajserja.....
tekač
27. 09. 2020 21.03
+13
Dežela športnikov... Rekreacija se je v zadnjih letih res povečala. Vsaj rekreativnih tekov ( v to sem siguren) je veliko več. Gledam pa tudi druge rekreativce, res se vsak s čim ukvarja. Prisotno je v glavnem zdravo življenje. Seveda iz tega pa se rojevajo športniki, ki so velikega formata. Lahko bi rekel, da je prisoten talent , trdo delo in genetsko zaznamovan nagon po preživetju. Smo majhen narod, ki se je stalno boril za svoj obstoj. To nas je stoletja gensko zaznamovalo...
Lance
27. 09. 2020 20.20
+25
Bravo kolesarji! Zanimivo pa da ni Gajserja nikjer na naslovnici glede na to da je danes prevzel rdečo št. Če je že kdaj njegova objava, je kje med povsem nepomembnimi informacijami, vedno so vse bedne objave bolj pomembne. Kje tičijo zamere poptv?
tovarišinajuriš
27. 09. 2020 20.30
+1
tovarišinajuriš
27. 09. 2020 20.43
+1
...stara zamera med Akrapovičem (športni direktor)in Bogom Gajserjem,ker Tim za njih ni bil perspektiven tekmovalec...komentatorja Moto GP pa sta ovešena in okrancljana z akrapovičevimi logoti - torej???
Lance
27. 09. 2020 21.59
+3
To vem ja, ampak mislim da je vecja tezava da pop tv nima pravic za predvajanje dirk... Vcasih je tudi f1 imela svojo rubriko in oh in sploh o f1, ko so izgubili pravice za predvajanje so ukinili rubriko f1 med sporti in naenkrat so bile vse teme o f1 nepomembne. Mislim da tako deluje poptv
kure bedne
27. 09. 2020 20.18
+2
No evo, včasih smo bili ljudje, zdaj smo pa samo še bitja. Mediji ste res krneki.
VAREN
27. 09. 2020 20.07
-17
Nobene koristi nima Slovenija od njih.
seeuinhell
27. 09. 2020 21.32
+4
Kollerik
27. 09. 2020 17.17
+97
majhna država izjemnih bitij ...ter gnilih politikov, ter kriminalcev
seeuinhell
27. 09. 2020 17.34
+52
Gogija za predsednika, Roglo pa za premiera....stara politikantska garda vi pa vsi s p i z d i T e !!!
Definbahija
27. 09. 2020 17.51
+9
škoda jih je tako kot je bilo škoda Cerarja.
VAREN
27. 09. 2020 20.18
-2
Pomemben petelin
27. 09. 2020 17.07
+33
Jaz vedno povdarim ,da smo z zlato košarkasko medaljo postali narod ZMAGOVALCEV.Se tudi pri drugih ciljih kot so služba, družina ekstra zavzamem za željeni rezultat.
kaj te briga konj
27. 09. 2020 17.01
+13
Kaj na Alenko Artnik ste pozabili "divjaki"!
HeavyDxxx
27. 09. 2020 15.59
+63
Od osamosvojitve naprej vem da smo sposobni največjih dosežkov, in to ne samo v športu, tako da.. Slovenija gre naprej!
EnKandidatDosmrtniMandat
27. 09. 2020 15.56
+50
Vlaganje v šport, izobraževanje, zdravstvo... je plod socialistične Slovenije, ki jo želijo komunisti iz SDS uničiti.
manjanja
27. 09. 2020 15.53
+47
V športu ni VIP-a, to je vez in poznanstev. v športu uspe najboljši. Žal pa na drugih področjih prevlada ravno VIP in to nas vleče navzdol pri uspešnosti še na drugih ravneh.
catgod
27. 09. 2020 15.23
-42
Zalostno, da more sprinter Mezgec vlect zadnjih 50km pred koncem Roglica in pa Pogacarja
catgod
27. 09. 2020 15.22
-12
Brajko pedalira dons???
Lillija123
27. 09. 2020 15.18
+10
Bitij?? Aja sem mislila, da so ljudje
mihasteukelj12345
27. 09. 2020 15.16
-98
Se opravicujem pa vendar sta Doncin in Dragic Srba!
bogdajmir
27. 09. 2020 15.34
+131
Srba? Tu rojena, tu vzgojena. Govorita Slovensko, ponosna na Slovenijo, imata se za Slovenca. Ne vem no, zakaj Srba? Ker poslusata srpsko muziko in jesta cevape? Jaz tudi jem burgerje in poslusam GRN in ZZ Top, pa nisem American
Zev0
27. 09. 2020 15.57
+47
AL4444
27. 09. 2020 16.51
-49
Če se rodiš na Kitajskem slovenskim staršem, govoriš kitajsko, si ponosen na Kitajsko in se imaš za Kitajca, to še ne bi pomenil, da si Kitajec. Enako je pri Dončiću in Dragiću čeprav sta rojena v Sloveniji in igrata za slovensko reprezentanco to še ne pomeni, da sta Slovenca. Sem pa izredno ponosen, da za našo reprezentanco igrata dva tako dobra tujca, ki sta nam prinesla zlato. In Slovenijo predstavljata, v svetu.
Kollerik
27. 09. 2020 17.17
-4
He he... bogdajmir +++++, škoda, da si janževec...
Hachi
27. 09. 2020 17.31
+28
Sja,a Drsgic in Doncic 8mata oba starsa iz Srbije,da sta Srba al kako.kolikor vem,je tudi Sasa rojen v Sloveniji in celo z7vljenje zivi tukaj.Luka s Srbijo nima prav veliko skupnega. Kolikor mi je znano,je Sasin fotr iz Kosovega,tako da spet pozabi na Srbijo.mama pa je Slovenka.sicer pa,kaj je Srbija dala Dragicu in Doncicu,da bi bila Srba.NIC,POPOLNOMA NIC!
seeuinhell
27. 09. 2020 18.31
+4
@miha & Al4: če si rojen v Sloveniji in znaš Zdravljici na pamet si Slovenec, jo znaš ti??
Sale nacionale
27. 09. 2020 19.54
+1
se pravi ti ce bi bil rojen na Kitajskem bi bil Kitajec?
Hachi
27. 09. 2020 19.57
+10
Verjetno bi bil Kitajec, ce bi moj fotr cel lajf zivel na Kitajskem in ce bi moja mama bila Kitajka. Sicer pa Luka v nobenem primeru ne more biti Srb,ker nihce od starsev ni Srb.tudi star oce ni Srb,ampak je iz Kosovega.
nikita99
27. 09. 2020 19.59
+3
Kaj pa mama? Ona ne šteje? Prav to je plus, balkanska mentaliteta v smislu ne može nam niko ništa in slovenska delovnost.
AL4444
27. 09. 2020 20.43
+0
Ne mogoče je, da si na primer Slovenec če tvoji predniki niso Slovenci. Potem so vsi črnci, ki so v Franciji, francozi, ker so se rodili v Franciji. Ne gre to tako. Drugače pa dvomim, da je sploh kateri od vas Slovenec. Sodeč po vaših pravopisnih napakah.
Hachi
27. 09. 2020 21.11
+1
Hachi
27. 09. 2020 21.14
+4
Tudi Goranova mama je Slovenka.po kaksnem kriteriju bi bil potem Goran Srb!
MiniMini
28. 09. 2020 08.31
Dragi moj, Slovenija uradno obstaja šele od 1991, torej vsi ki smo rojeni prej po tvoje nismo Slovenci? Le kaj smo?
AAnima
28. 09. 2020 11.11
+0
MiniMini! A si kdaj slišal-a za razliko med 'narodnost' in 'državljanstvo'? Vsak je imel-ima v rojstnem listu navedeno narodnost in državljanstvo (slednje je variabilna zadeva)!
dekiii3
27. 09. 2020 15.01
+58
Edino kar je za napisat je BRAVO športniki.
MatrixPegaz
27. 09. 2020 14.57
+28
Zanimivo. Danes nobene evforije glede SP v kolesarstvu s strani 24ur (proti TDF)... Kakšen "prenos v živo" bi si lahko fantje zaslužili...

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.