Šport

Lakersi proti Dallasu dodali še eno prepričljivo božično zmago

New York, 26. 12. 2020 05.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
40

Praznične tekme naj bi prinesle lepe spopade najboljših ekip, toda priča smo bili seriji hudih porazov. Med osmoljenci so bili tudi Mavericksi, silovit napad Lakersov jih je povsem zasenčil in preskočil, na koncu so klonili za 23 točk (138:115).

Moštva v NBA so dobra toliko, kot so dobri njihovi zvezdniki. LeBron James (22 točk, 10 podaj, 7 skokov) in Anthony Davis (28 točk, 5 podaj, 8 skokov) sta znova uigran in silovit dvojec prvakov NBA. Luka Dončić je imel kljub 27 točkam nov neprepričljiv večer (dodal jim je 7 podaj in 4 skoke), pri čemer ni jasno, ali so nasprotne obrambe našle način, kako lahko nekoliko omejijo njegovo igro, ali pa le ne dosega velikih pričakovanj po minuli odlični sezoni. V obrambi je pokrival svojega idola iz otroštva, James je po pričakovanjih svojemu nasledniku pokazal nekaj lepih potez. A tudi Dončićeva obramba ni bila od muh, v boju z najboljšimi igralci je napredoval, tudi sam je menil, da "nisem odigral tako slabo".

Prvi tekmi Dallasa sta le še poudarili, kako jim manjka Kristaps Porzingis, v Los Angelesu je bilo razmerje skokov kar 61:34 za Lakerse, ti so imeli 17 skokov v napadu, Dallas pičle tri. Še bolj porazno je bilo razmerje drugih priložnosti po zgrešenem metu, domači so tako dosegli 35 točk, gostje niti ene. Latvijec okreva po operaciji meniskusa v desnem kolenu, v Los Angelesu je začel z intenzivnejšimi treningi štiri na štiri, menda je vodstvo skušal prepričati, da bi mu že pustili zaigrati. A je trener Rick Carlisle pričakovanja udušil z besedami, da je njegova vrnitev "stvar tednov, ne mesecev".

Dončić je po srečanju dejal, da poraz niti ni presenetljiv, če niso izrabili niti ene druge priložnosti, 35 tovrstnih točk Lakersov pa pripisal premalo odločnemu izrivanju tekmecev izpod koša. Pohvalil je tudi trdo obrambo LA-ja in priznal, da je preprečevati Jamesove uspešne mete na koš vedno težko. Trener Carlisle je poudaril, da je razlika med zmago in porazom izjemno majhna, včasih je za uspeh potrebnih le nekaj manjših popravkov v igri. Vprašanje je, ali bo zanje dovolj časa do naslednje tekme, tudi ta bo v Los Angelesu, proti zelo razpoloženim Clippersom. Tretji zaporedni poraz tako ne bi bil presenečenje, a v Dallasu imajo še dovolj časa, da po težki začetni seriji gostovanj uravnajo barko.

Potek srečanja 

Dallas je srečanje začel precej bolj obetavno kot v Arizoni, z uspešnim metom za tri Doriana Finneyja-Smitha, Josh Richardson pa je potrpežljivo preigral enega najboljših branilcev v ligi, Davisa. Na drugi strani so bili natančni tudi Lakersi, Dončić je pokrival Jamesa, kar je obetalo zanimiv dvoboj. Po dveh prekrških Slovenca je hkrati v zraku obviselo vprašanje, ali bo imel najboljši Mavericks zgodaj težave z osebnimi napakami. Prodori Davisa na koš so razkrili še eno obrambno težavo gostov in trener Carlisle je vzel svojo prvo minuto odmora. Po njej so Mavericksi nekoliko znižali prednost domačih, lepa podaja Slovenca nad obroč za zabijanje Finneyja-Smitha pa je prinesla novo minuto odmora, tokrat si jo je zaželela klop Lakersov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trey Burke je podajo Dončića uporabil za zadetek, pri tem pa nehote po ustih udaril Davisa. To je povzročilo nekaj zastoja, saj so morali ustaviti krvavenje, a je trdoživi krilni center ostal na igrišču. Menjave so pokazale nekoliko drugačno strategijo Carlisla, proti visokim Lakersom je priložnost hitro dobil Willie Cauley-Stein, Nemec Maxi Kleber je svoj prihod naznanil za uspešnim metom za tri. Prvo četrtino je zaključil Dončić s svojim značilnim prodorom skozi obrambo do koša in zaostanek svojega moštva znižal na tri točke (33:30).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Druga peterka Dallasa je imela ob začetku druge četrtine sprva polne roke dela z domačo postavo, ki je počasi višala prednost. Lepa podaja Jamesa Johnsona skozi lastne noge je odprla prostor Timu Hardawayju mlajšemu za zadeto trojko. Oživel je tudi Jalen Brunson in gostje so se že približali na dve točki. Potem sta dve zaporedni trojki igralcev v belem Carlisla prisilili, da je z minuto odmora ustavil nalet Lakersov. Posvet je pomagal, Johnson je s prodorom pod obroč zadel in dobil še prosti met za prekršek nad njim. A je hitra trojka Kentaviousa Caldwella-Popa izničila dobro delo. Šest minut pred koncem četrtine se je na igrišče vrnil Dončić, pri domačih pa poškodovani Davis, prebita ustnica slednjega ni motila pri novem natančnem metu za tri točke.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lakersi so imeli nekaj pomoči sodnikov, ki so prezrli njihovo nepravilno blokado pri Richardsonovem polaganju žoge na koš, prisodili so jim tudi žogo, ki so jo sami poslali izven igrišča. Dallas je kljub temu prepolovil deset točk zaostanka za domačimi, zato se je njihov trener Frank Vogel odločil, da je čas za premor in posvet. Ta je pomagal, odlična obramba je razorožila Dončića, Davis in James pa sta odločno polnila koš, slednji z lepim zabijanjem. Odgovor je prišel s klopi Dallasa, ki je vzela minuto odmora. Po njej je James Dončiću pokazal, kako je Dirk Nowitzki matiral nasprotnike, skok z eno nogo nazaj in met na koš. Piko na i polčasu je postavil Kyle Kuzma s trojko in Lakersi so v garderobo odšli z lepim ducatom točk prednosti (69:57). 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rešetanje koša Mavericksov se je nadaljevalo tudi ob začetku drugega polčasa, Dennis Schröder pa je v obrambi še naprej dušil igro Dončića. Ta je zgrešil svoj prvi poskus za tri točke, po šestih zgrešenih na prejšnji tekmi je bil tokrat zelo previden pri metih od daleč. Četrta osebna napaka Richardsona je pomenila, da so gostje zelo zgodaj na klop poslali enega najboljših branilcev. James pa je njihove težave še podčrtal z dolgim metom za tri točke prek Slovenca. Sledili sta minuti zgrešenih metov in izgubljenih žog, zato je Vogel svoje varovance poklical h klopi, da se znova zberejo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lakersi so svoje zgrešene mete popravljali z lovljenjem žog v napadu. Goste sta iz prepada vlekla Burke z dvema trojkama in Dončić s svojo prvo v sezoni. Slovenec je počasi začel nizati koše, toda domači so vedno imeli odgovor, kot je bila trojka Kuzme, zato se Mavericksi niso prebili pod deset točk zaostanka. Ta je raje naraščal kot kopnel, Dončić ga je ob koncu četrtine z novim metom za tri znižal na 14 točk (99:85), toda podoba na igrišču ni dajala vtisa, da lahko Teksašani spremenijo potek srečanja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je zadnji del igre začel z Bobanom Marjanovićem, ki je hitro zadel, a nato v obrambi postal tarča napada Lakersov. Carlisle je srečanje prekinil po manj kot minuti igre, ko so Lakersi hitro prišli do dveh košev. Pogovor je pomagal, sedem zaporednih točk Mavericksov pa je zaskrbelo Vogla, da je še sam vzel minuto odmora. Druga peterka Mavericksov se je tako dobro kosala z domačo postavo, da se je Vogel po le nekaj akcijah na parketu še enkrat odločil za posvet moštva. Po njem so Lakersi znova stopili na plin, pomagala ni niti vrnitev Dončića. S strani je začel zadevati še Montrezl Harrell in upanje na preobrat je skoraj povsem splahnelo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prekršek Finneyja-Smitha, ki je Harrela porinil v Davisa, je povzročil dolg zastoj, saj so sodniki po ugovoru Carlisla natančno pregledali posnetke, nato pa potrdili prvotno odločitev. Tekma je bila praktično odločena, trenerja pa sta postrgala klopi in na igrišče poslala igralce, ki ne bodo imeli veliko priložnosti. Lakersi so na koncu zmagali za prepričljivih 23 točk (135:115).

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezcasni
26. 12. 2020 14.09
+2
dokler Dalass razpolaga le s suhljatim Porzingisom ki je neuporaben v borbi ena na ena in dokler bodo imeli sicer robustnega in neokretnega Bobana ne morejo računat ne na dobljene skoke ne na druge priložnosti,kajti košarka v NBA je zelo fizična in hitra in prvemu manjka moč ,drugemu hitrost in okretnost.......
OlalaKokoĐambo
26. 12. 2020 13.45
+3
Luka je dosegel vrhunec kariere....in briga ga ...ko si profi delas za denar..in tega mu ne manjka...nase zelje so eno, da je oh in sploh ...Luka cuvaj zdravlje in glezenj pa se na mnoga Nba leta...briga te za mvp in statistiko..zasluzi sebi toliko da bodo se pravnuki imeli..to je bistvo profesializma....KAPITAL
Machetekills007
26. 12. 2020 13.23
-1
pušnil je lukec. zberi se fant! nba ni vaška liga.
sonofabitch
26. 12. 2020 12.57
+2
Luka bo moral še dost delat na sebi predvsem na telesu, ekstra kilogrami se še kako poznajo pri njegovih skokih. Lebron je dobil veliko od narave vendar je tudi veliko delal na sebi več kot to počne Dončic trenutno.
walter2
26. 12. 2020 11.01
+2
Po dveh tekmah je še prehitro sodit o sezoni!
JOSEPH HAYDN
26. 12. 2020 10.46
+3
Dallas je letos ena najbolj precenjenih ekip. Mislim, da bodo letos težje prišli v končnico kot lani, predvsem jim ob Luku manjka en konstanten zvezdnik, ker Porzingia to ni. Tudi MVP naslova ne bo dobil Dončić, samo norci mislijo da ga bo
barjan?ek1
26. 12. 2020 10.38
+0
Pravijo slab začetek dober konec. Bomo videli. Vsekakor po 2 tekmah pri Dončiču tole izgleda precej slabo, pa čeprav je bil najboljši strelec. Samo absolutno preveč zgrešenih metov in izgubljenih žog.
Lektor Jure T.
26. 12. 2020 10.16
+2
A se vedno klecijo pred tekmami?
manucao
26. 12. 2020 09.58
+0
Dražen Petrović je prihajal eno uro pred treningom ter odhajal eno uro po treningu.Njegove delovne navade so bile izjemne.Žal pri Dončiču to ni tako. Če bi to popravil bi vsekakor bil še boljši in močnejši. Bomo videli.
franci1972slo
26. 12. 2020 10.57
+1
Samu Draženu pa po drugi strani ni Poli salama dajala ppsebne moči.
AS1983
26. 12. 2020 09.33
+1
Slab zacetek sezone za dallas, imam.obcutek kot da so nazadovali, zmage bi mogle prit kmalu drugace tudi playoffa nebo v letu 2021
tekač
26. 12. 2020 09.25
+4
Cuban ima enako formulo še od dobe ko je igral Nowitzki. Ni dodal tretje zvezde,da bi lahko bili Dalas serijski zmagovalci ampak je Dirka pustil in ta je tam igral do konca. Dosegli pa bi lahko veliko več. Enako bo z Dončičem. Res ne vem zakaj. V kolikor bo še naslednje leto tako je to stalnica,da Cuban špara denar ne vem zakaj. Pustimo času čas,vendar se mi že nekaj časa zdi da je Cuban škrt. Upam,da se motim...
igor1
26. 12. 2020 09.06
+2
nimas kaj doncic je klasa tud ko zgubi
pep b
26. 12. 2020 09.05
+1
Izgubijo proti LAL in pametnjakovici bi ga kr odpisali. Klovni.
agentii030
26. 12. 2020 08.50
+4
Je moral pristati v tem Dallasu bednem. Lastnik ima denarja kot smetja in ne vlaga prakticno nic. Pripeljal je edino poskodvanega porzinghisa ostalo ni omembe vredno. Upam da bo Luki postalo jasno, da za viden rezultat v karieri mora menjat klub.
franci1972slo
26. 12. 2020 09.01
+9
Ti verjetno spremljaš NBA šele odkar je Dončić tu, da misliš, da lahko “bogat lastnik” kaj veliko naredi zaradi denarja.
Isiah
26. 12. 2020 08.44
+6
Dejstvo je, da ni boljsi kot lansko sezono, prvi 2 tekmi kazeta, da ni v formi... Škoda, ker mu ni fokus, da postane novi lary bird s katerim so ga primerjal. S tako igro bo "samo" med prvih 10 igralcev trenutno v nba. Bil bi pa lahko 1.
franci1972slo
26. 12. 2020 09.02
+9
Se strinjam. Že fizično zgleda kot da je priprave James preživel v fitnessu, Luka pa v McDonaldsu.
Nimasmisla
26. 12. 2020 08.44
+0
krneki_123
26. 12. 2020 08.23
+14
Ta sezona bo izgleda streznitev zanj. Ne moreš zabušavati s "frendi" in priti na tekme popolnoma nepripravljen z najmanj 10kg viška. Žal igra samo na talent, ki ga ima več kot dovolj, ampak tako ne bo mogel dolgo. Goran pa povsem druga pesem. Pripravljen v nulo, športnik s pošlihtano glavo.
mikica247
26. 12. 2020 08.34
-14
krneki_123
26. 12. 2020 08.45
+10
Luzer? Ker sem povedal realno stanje. Poglej si enkrat, kako je Tina Maze trenirala, da je lahko bila konkurenčna. Pa je tudi imela talenta več kot dovolj. Žal brez odrekanja v vrhunskem športu ne gre.
franci1972slo
26. 12. 2020 09.04
+3
Lepo povedano. Zato pa vedno raje spodbujam Gogija kot Poli salamo.
manucao
26. 12. 2020 09.55
+1
Se popolnoma strinjam in verjetno ga bo to kar drago stalo.Da prideš s trbuščkom na priprave je neprofesionalno in nekorektno. Treba se bo spraviti v red in potem bomo videli na kakšnem nivoju bo vse skupaj.
vojko46
26. 12. 2020 08.21
+4
29,5 točke 6 s 6a, povprecje po dveh tekmah kar mislim, da ni slabo.Vceraj in na prvi tekmi katastrofalni centri in timi hardvey. Razmerje v skokih 27:52 misim da za LA stevilo danih košev centrov , da ne omenjam. V napadu timi ko dobi žogo jo ne da od sebe zaključuje nerezonsko nabija sebi statistiko ker je na koncu sezone prost igralec v dallasu so javno povedali , da ga nočejo. Rick pa igra šah razporedi minute neglede na potek tekme. Sezona je še dolga.
1model
26. 12. 2020 08.56
+1
Pike.niso merilo. Lahko jih sa 50 pa ekipa zgubi. Solira se na koncu ne celo tekmo
Rolf123
26. 12. 2020 13.35
+1
noobi gledate samo zadete pike...poglej si se njegove sfaljene mete,lahko je dat 30 pik ce meces 80x na kos
dark horse
26. 12. 2020 08.16
+3
Dončič odličen index -14. In potem je novi Jordan itd :D
tekač
26. 12. 2020 08.11
+3
0: 3 bo. Tri uvodne igre bodo zgubili sem skoraj prepričan če res ne bo čudeža. Dončič že tretjo sezono vleče cel Dalas za sabo. Cuben bo moral nekaj ukreniti. Menjava trenerja ne bo prinesla nič. Nakup Porzingisa se že kaže kot napačen, da o drugih " okrepitvah" ne govorim. Samo dvoje je ali bo Cuben pripeljal ta tretjo zvezdo ali pa bo brez Dončiča. Dončič zdaj mora postaviti zahteve in Cubena pred dejstvo. Hm, upam da bo Dončič shujšal.....pa počakajmo še malo...kmalu bo jasno ali play off bo ali ne....
franci1972slo
26. 12. 2020 09.07
+1
Cuban in ne Cuben. Poli salama bo pa najprej sam moral izpolniti zahteve glede treninga, preden bo on drugim postavljal zahteve.
tekač
26. 12. 2020 09.15
+0
Franci, res je hvala. Cuban, vendar dejstva ne spremeni. Za Dončiča se pa strinjava. Predebel...nebi bil pa rad žaljiv...