Šport

V dvoboju Dončića in Dragića so Heati podlegli razigranim gostom

New York, 05. 05. 2021 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
15

Uresničila se je napoved, da bo tekmo odločila obramba, še bolj pa navdahnjenost strelcev. Miami je začel dobro, toda nato so gostje iz Teksasa odločno prevzeli vajeti in z dobro obrambo utišali domači napad. Goran Dragić je bil najboljši strelec Miamija, toda dvojec v sestavi Luke Dončića in Tima Hardawaya mlajšega je zasul domači koš (127:113).

Luka Dončić in Goran Dragić
Luka Dončić in Goran Dragić FOTO: AP

Srečanje je najprej zaznamoval razgret napad Miamija, ki je goste z vseh strani zasipal z meti za tri točke, osredotočena obramba pa je ustavila Dončića in njegove nevarne podaje, ko je okoli njega četica nasprotnih igralcev. A domači zagon ni zdržal dlje od prve četrtine, brez Jimmyja Butlerja, ki je zbolel (a ni okužen s koronavirusom), brez Tylerja Herra, ki pogosto s klopi prinese dodaten zagon, so gostje počakali, da je začetno cvetenje Heatov uvenelo. Nato je nadzor nad igro prevzel Dončić (23 točk, 8 podaj, 12 skokov), ki je prvi polčas končal z 19 točkami, v tretji četrtini se mu je pridružil še Hardaway (36 točk, podaja, 4 skoki), ki je do konca tekme z desetimi trojkami izenačil rekord kluba in postavil novega svoje kariere. "Ko si tako razgret, ko ti met gre tako dobro, nisi osredotočen na rekorde in podobne reči. Igra teče sama od sebe," je opisal strelski zagon, ki je utopil Miami. Znova je igral pred družino in na koncu srečanja majico vrgel babici, ki mu je v zahvalo poslala poljub.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hardaway je imel na pol domačo tekmo, saj je v Miamiju odraščal ob očetu, ki je blestel v vrstah Heatov, pod stropom pa visi njegova majica s številko 10. "Tim je prišel domov, dobro pozna kulturo kluba," je dejal trener Dallasa Rick Carlisle in dodal, da je tudi Josh Richardson (17 točk, podaja, skok) igral v dvorani, v kateri je začel kariero. Richardson je priznal, da se še vedno rad vrača v Miami, "rad imam fante, trenerja, tukajšnje navijače. Še vedno imam hišo v Miamiju, zato se v mesto vračam po koncu sezone." Carlisle je bil upravičeno navdušen nad igro svojih varovancev. Po njegovih besedah so bili Josh Green (4 točke, 3 podaje, 4 skoki, 3 ukradene žoge), Dorian Finney-Smith (12 točk, 3 podaje, 4 skoki, blokada) in Dwight Powell (7 točk, 3 podaje, 10 skokov, 3 ukradene žoge, 2 blokadi) "katalizatorji obrambe", novinec Green je dobil pas najboljšega obrambnega igralca Dallasa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domača garderoba je bila precej manj zgovorna. "Ko Hardaway igra dobro in zadeva, so res dinamično moštvo. Naša obramba bi lahko bila boljša, toda njegovi meti niso bili povsem odprti, imel je izjemen strelski večer. Poleg tega zelo dobro pozna to dvorano," je trener Miamija Erik Spoelstra pohvalil njihovega rablja. Po njegovih besedah jih je nekoliko presenetilo, kako dobro je igral Dallas. "Naš napad ni deloval najbolje, igrali smo slabo. A ne smemo nič odvzeti Dallasu, v to so nas prisilili, bili so odlični na obeh straneh igrišča." Dragić (19 točk, 3 podaje, 5 skokov, ukradena žoga) je bil skupaj z Duncanom Robinsonom (19 točk, 3 podaje, 9 skokov, 2 ukradeni žogi) najboljši strelec Miamija. "Če dobro ustavljaš njihov napad, si ustvariš več priložnosti, lažje je zadeti, ko obramba tekmecev še ni postavljena," je pojasnil preobrat. "Zamujali smo pri svojih obrambnih menjavah, oni pa so zadeli nekaj težkih metov in postali samozavestni.

Statistika Gorana Dragića

Trevor Ariza (18 točk, podaja, 4 skoki, ukradena žoga), ki je skušal ustaviti Dončića, je priznal, da je mladi Slovenec "neverjetno nadarjen, s Hardawayem sta nas razstavila." Po besedah Spoelstre Dončić "s svojimi koraki nazaj ustvarja lastno gravitacijo." Miami je kljub porazu ostal na šestem mestu vzhodne konference, naslednji izziv je Minnesota v petek. "Borili se bomo do konca, naš cilj je seči čim višje, priložnosti je še dovolj. Zagotovo bi radi imeli prednost domačega igrišča," je Dragić dal vedeti, da še vedno ciljajo na četrto mesto, na katerem jim Knicksi uhajajo za tri zmage. Dallas se je z zmago izenačil z Lakersi, a ker so v medsebojnih tekmah osvojili prednost, so moštvo iz Los Angelesa znova izrinili s petega mesta v zahodni konferenci. Miami do konca sezone čaka še šest tekem, Teksašane sedem.
 

Statistika Luke Dončića

Potek srečanja

Ariza je resno vzel napovedi, da bo zmagalo moštvo, ki bo bolje metalo za tri točke, in dvakrat zapored vrgel od daleč. Odgovoril je Dončić, kar ni bil dober znak za Miami, saj je razigrani mlajši Slovenec brzovlak, ki ga je zelo težko ustaviti. Toda tretja trojka Arize, nato pa še ena Robinsona sta povzročili pogost pojav, Dallas je po manj kot dveh minutah zaostajal za devet točk. Izgubljena žoga Mavericksov je prinesla protinapad, ki ga je zaključil Ariza. Tudi drugi koš za goste je zadel Dončić, s korakom nazaj, tretjega dodal nekdanji Heat Richardson. Skok v napadu Finneyja-Smitha je razliko znižal na pet točk, nato sta Andre Iguodala in Bam Adebayo z lepo kombinacijo prinesla dve točki za domače. Hardaway je prvič zadel za tri, Adebayo je zgrešen met Heatov v obroč pospravil z odločnim zabijanjem prek Willieja Cauleyja-Steina

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekaj čez polovico četrtine sta bila na igrišču oba Slovenca, ko je vstopil Dragić. Finney-Smith je izrabil prekršek v napadu Adebaya in zabil za goste, a je Robinson z novo trojko višal naskok Miamija. Ne za dolgo, od daleč je zadel tudi Dončić. Ariza je nadaljeval z dobro igro, tokrat je žogo položil v obroč, pri gostih se je med strelce vpisal Trey Burke. Podvojena obramba Miamija je Dončića prisilila k slabi podaji, a je tudi Dragić, ki je prestregel žogo, slabo podal. Ariza je lepo preigral mlajšega Slovenca in z novo trojko v obup spravljal klop Mavericksov. Dončić je po svoji navadi zadel le enega od dveh prostih metov, prvi koš Dragića je bila trojka iz levega kota.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jalen Brunson je zaostanek gostov s košem znižal za sedem točk, Dragić pa se je nalezel Dončićevih težav in zadel le en prosti met. Nato je izrabil izgubljeno žogo Dallasa za prodor in polaganje, center Dewayne Dedmon je lepo izrabil podajo Nunna za polaganje, nato je s prekrškom Brunsonu omogočil, da je dosegel tri točke. Koš Burka je Dallas približal na šest točk, a je Max Strus zadel za tri. To je bil tudi zadnji koš prve četrtine, ki jo je Miami dobil za devet točk (39:30).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je lov na domače v drugi četrtini začel s prodorom Brunsona, prednost je branil Dragić s prostima metoma. Brunson je nadaljeval s trojko, a je Nunn takoj za njim zadel od daleč. Nekaj zmede v domači obrambi je izrabil Finney-Smith in s trojko zaostanek gostov znižal na štiri točke. Novinec Green in Cauley-Stein sta prinesla izenačenje, a je Robinson Miami znova popeljal v vodstvo. Slaba podaja Dončića je prišla v roke Dragića, ki je žogo položil v obroč, toda nova trojka Hardawaya je razliko znižala na le še eno točko, dokler Dedmon s skokom v napadu ni znova pognal napada Miamija, ki je imel težave z vse bolj čvrsto obrambo Mavericksov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hardaway je bil vse natančnejši izza črte za tri točke in je izenačil srečanje. Po prostih metih Nunna se je Dončić prebil skozi obrambo, nato je z dolgo trojko Dallas popeljal v prvo vodstvo. Gostje so imeli zagon, kdo drug kot Hardaway je znova zadel za tri, Powell nato še dobro skočil v napadu in zabil. Sledila je še ena dolga trojka mlajšega Slovenca, ki je po slabi drugi četrtini za Miami prinesla devet točk prednosti za Dallas (63:54).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi polčas je odprl prodor Powlla, do koša se je sprehodil tudi Nunn. Podvojena obramba okoli Dončića je odprla prostor za že peto trojko Hardawaya. Od daleč je zadel Nunn in zaostanek Miamija znižal na deset točk. Zgledu je sledil tudi Robinson, Dončić je ob tem nad njim naredil še prekršek in Heat je dobil in zadel še prosti met. Zadetek Nunna je zaostanek domačih znižal na le še štiri točke, a je Finney-Smith ob peti podaji Dončića zaoral skozi domačo obrambo. Šesta podaja mlajšega Slovenca je Hardawayu postregla z možnostjo za njegovo šesto trojko, nato je ta dodal še met s strani in Dallas je znova vodil za enajst točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hardaway je bil v dvorani svojega očeta neustavljiv, sedma trojka je ožgala Miami, nato je Dončić z metom od daleč ob izteku napada vtrl sol v rano. Robinson se je skušal upirati z metom izza črte za tri točke, a Hardaway ni znal zgrešiti. Igra Heatov je začela razpadati, na črti za tri točke so znova samega pustili Hardawaya, ki je z osmo trojko prilezel že do 30 doseženih točk. Strus z metom od daleč in Dedmon s polaganjem po podaji Dragića sta nekoliko olajšala težave domačih, toda ob dveh razpoloženih strelcih gostov je imela njihova obramba več kot dovolj dela. Nato je še Richardson tih večer prekinil z drugim košem, za tri je zadel tudi Finney-Smith. Richardson je dodal še tretji koš in Dallas je po treh četrtinah povsem prevladal z 21 točkami prednosti (98:77).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zadnjo četrtino je odprl koš Dragića, a je hitro zadel tudi Brunson. Powell je s košem in prostim metom ob prekršku dosegel staromodno trojko, prebujeni Richardson je bil natančen še od daleč in tekma je izgubila tekmovalni naboj. Gabe Vincent je sicer zadel za tri, toda ob 23 točkah zaostanka Heati niso bili videti kot moštvo, ki zmore silovit preobrat. Dragićeva prosta meta sta se utopila v novi trojki Richardsona, Dončić pa je lahko igro samo še spremljal s klopi. Prosta meta Robinsona in prodor Adebaya so klop Dallasa pripravili k minuti odmora, a je bila njihova prednost še vedno krepkih dvajset točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na igrišče se je vrnil Hardaway in z deveto trojko najprej izenačil svoj osebni rekord, nato pa ga je z deseto presegel. In izenačil rekord kluba. Od daleč sta zadela Dragić in Vincent, a precej prepozno za preobrat. Vincent je po seriji skokov v napadu Mavericksov, ki niso zmogli zaključiti, še enkrat zadel od daleč, gostje so ob prednosti 17 točk previdno vzeli minuto odmora. Po njej je prodor Brunsona stvari vrnil v prejšnje tirnice, Richardson pa zadel za tri. Moštvi sta v igro poslali igralce globoko s klopi in le še čakali na zadnji sodniški žvižg. Ob koncu je Dallas zmagal za 14 točk (127:113).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekač
05. 05. 2021 15.47
Škoda ,da se Porzingis nikakor ne prilagodi. Izgleda ,da se zamera vleče še iz EP. Treba ga bo trejdat. Hardaway je bil že zadetek v polno. Še enega takega rabijo. Še najbolj centra. Real ima kar dobrega mladega centra tako ,da bi jaz šel po njega...pa še Dončičev je....
BOLFORUNO
05. 05. 2021 14.03
dragidonči ljepoto tatino
titomeni
05. 05. 2021 13.17
+5
Franci javi se... Danes nic simfanja doncica? Bos pocakal raje na poraz a ne
Haralmaan
05. 05. 2021 09.27
+1
Dragića za Richardsona v offseasonu.
tekač
05. 05. 2021 15.48
Wolfman
05. 05. 2021 09.19
+0
V kolikor Dončič začne igrati timsko..., potem so teleta vedno bližje zmagi in današnja tekma je to potrdila.
titomeni
05. 05. 2021 09.29
+5
S toliko podajami na tekmo ne igra timsko?
asdfghjklqwertz
05. 05. 2021 10.20
Nedolgo nazaj jih je imel čez 60 na eni tekmi ... mislim, da proti lakersom, sem že pozabil.
asdfghjklqwertz
05. 05. 2021 10.21
+2
blef
05. 05. 2021 14.22
PSIHOTERAPEVT
05. 05. 2021 08.25
+4
Bravo Dallas!!
giovanni2
05. 05. 2021 08.19
+5
V članku nikjer ni zaslediti Dragičeve statistike, samo piše, da je bil najboljši strelec svoje ekipe. Koliko točk, asistenc, skokov?
Škrinca
05. 05. 2021 08.23
+3
Isiah
05. 05. 2021 10.15
Škrinca
05. 05. 2021 08.11
+12
gledal celo tekmo, dončić je spet raztural..........na koncu pa še objem in veselo kramljanje tres balkanos amigos, dončića, dragića in marjanovića