Šport

Izgubljeni žogi Miamija prinesli tesen poraz s Torontom

New York, 03. 08. 2020 19.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
3

Heati so v vroče hladni tekmi proti prvakom iz Kanade zaostajali že 17 točk, a so nato na krilih izvrstnega Gorana Dragića zmogli preobrat za napeto končnico. Toda v obeh zadnjih napadih so izgubili žogo in priložnost za nov uspeh se je razblinila na najslabši možen način (107:103).

Vrhunska predstava Freda VanVleeta (levo) za Toronto je nekoliko zasenčila odlično igro Gorana Dragića.
Vrhunska predstava Freda VanVleeta (levo) za Toronto je nekoliko zasenčila odlično igro Gorana Dragića. FOTO: AP

Branilec Toronta Fred VanVleet, ki so ga na naboru 2016 spregledali vsi klubi, je bil z najboljšo predstavo kariere (36 točk, 4 podaje) glavni krivec za poraz Miamija. Pri Floridčanih je bil najbolj navdahnjen igralec slovenski veteran (25 točk, 5 podaj, 5 skokov), kar je ob skoraj nevidnem Kendricku Nunnu (sedem zgrešenih metov, le 2 točki v 15 minutah) prineslo vprašanje, ali bo Dragić znova prevzel vlogo prvega organizatorja igre. Nova priložnost za oba bo že jutri, ko se Miami kosa s tretjim moštvom vzhoda, odličnim Bostonom. 

Izkušnje so zagotovo prednost pri pohodu v končnico. Heati so pokazali, da se lahko enakovredno kosajo z enim najboljših moštev lige, tudi ko imata prva zveznika Jimmy Butler (16 točk, 5 podaj, 7 skokov) in Bam Adebayo (10 točk, 4 podaje, 8 skokov) zanju precej tih večer, kar še posebej velja za slednjega. Del bremena je znova prevzel Kelly Olynyk (17 točk, 4 skoki), ki je pred prekinitvijo sezone drsel vse globlje v ozadje klopi, zdaj pa so trojke krilnega centra ključni del igre.

Trener Miamija Erik Spoelstra je dejal, da je tekmo odločila nekoliko bolj zbrana igra Toronta. "Dobro smo igrali v zadnji četrtini, imeli nekaj slabih trenutkov v tretji, ampak vedeli smo, da bo v tej tekmi potrebnih 48 dobrih minut." Ni bil pretirano razočaran nad izgubljenima zadnjima napadoma, ko Dragić in Butler nista zmogla podaji drug do drugega. "To je košarka, včasih ima zadnjo besedo obramba." Hkrati je pohvalil Slovenca: "Bil je fantastičen, lahko naredi vse. Je izjemno izkušen branilec, ko igraš proti nasprotniku, ki izvaja takšen pritisk, rabiš igralca, ki nima težav z žogo v svojih rokah.

Težave na črti za tri

Pred srečanjem je nekaj negotovosti povzročila odsotnost prvega zvezdnika Miamija Jimmyja Butlerja na nedeljskem treningu. Vodstvo moštva ni pojasnilo razlogov zanjo, Butler je danes na parketu, kar je precejšnje olajšanje za Floridčane. S prvima košema zanje je potrdil, da je temeljni kamen moštva. Trener Erik Spoelstra je znova začel z Jaejem Crowderjem namesto centrom Meyersom Leonardom, kar naj bi začetni peterki dalo večjo gibljivost in prilagodljivost v obrambi. Ta je bila prve minute čvrsta, Heati so imeli nekaj težav z meti za tri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dragić je v igro vstopil v sedmi minuti prve četrtine in začel zelo obetavno, s trojko, podajo Adebayu pod koš in dobro igro v obrambi. Največ težav jim je povzročal zvezdnik Raptorsov Pascal Siakam, ki je s tremi trojkami napovedal nov strelski večer. Miamijevi strelci niso uravnali rok pri metih za tri (v prvi četrtini so zadeli tri v enajstih poskusih), kar je Torontu pomagalo, da je četrtino končal s šestimi točkami prednosti (23:17).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Heati so v Orlando prinesli svojo šibkost predpandemičnega dela sezone, številne izgubljene žoge, uravnotežila jo je podobno številna nespretnost Raptorsov. Pri teh je začel zadevati organizator igre Kyle Lowry in napovedal dodatno težavo za sicer dobro obrambo Miamija. Njegova tretja osebna napaka in odhod na klop jim je nekoliko olajšala delo, toda praznino je nemudoma zapolnil VanVleet in pokazal, zakaj so prvaki prejšnje sezone v tej tretje najbolj uspešno moštvo lige.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski veteran je vstopil v igro ob koncu druge četrtine in bil del juriša Miamija, s katerim so v treh minutah nekoliko znižali zaostanek za Torontom. Ta je igral odlično obrambo in povsem izničil učinek zlate roke Heatov, Duncana Robinsona, ki je v 14 minutah le dvakrat vrgel na koš in zgrešil oba meta. Nadaljevala se je suša s črte za tri, saj so kljub številnim neoviranim metom zadeli le petkrat v 23 poskusih. Kljub temu so ob koncu polčasa zaostajali le za štiri točke (48:44).

Mrk tretje četrtine

Toronto je drugi polčas začel bolj zbrano in si znova priigral nekaj prednosti, nato je Butler poskrbel za dva hitra prekrška Siakama in z novim polaganjem na koš prekinil strelsko sušo Miamija. Na drugi strani je VanVleet rešetal mrežico Heatov in Spoelstra je skušal z minuto odmora strniti vrste. Na parket je namesto tokrat neučinkovitega Nunna poslal Dragića, obramba Raptorsov je uspešno izničila tudi napadalni učinek Adebaya, sicer enega najboljših Heatov. Slovenec se je nemudoma oddolžil s trojko. 

A je Toronto našel novega strelca v španskem veteranu Marcu Gasolu, ki je s petimi zaporednimi točkami svoje moštvo popeljal do najvišjega vodstva. Miami ni našel pravega odgovora, igra brez pravega ritma je načenjala njihovo samozavest in tekma jim je začela uhajati iz rok. Proti koncu četrtine so skoraj na silo zmogli manjši preobrat, Robinson je končno zadel svojo prvo trojko in zaostanek se je znižal na enomestno število. Da niso povedli, je bil kriv VanVleet, ki je hladnokrvno nizal trojke in podaje. Dragić je s sprintom čez igrišče v zadnjih sekundah zaključil četrtino, v kateri je Toronto na koncu vodil le s petimi točkami (84:79).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miami je zadnji del igre nadaljeval razgreto, serija desetih zaporednih točk jih je popeljala v vodstvo, po novi trojki Dragića, ki je prevzel vajeti moštva v svoje roke, je trener Toronta Nick Nurse svoje igralce poklical na posvet. Ritem igre je prekinil pregrob prekršek Kellyja Olynyka nad Lowryjem, po dveh prosti metih in napadu je Toronto znova prevzel pobudo in začel višati vodstvo. Tako je bil Speolstra na vrsti, da z minuto odmora skuša osredotočiti zbranost igralcev.

Ta je popuščala na obe straneh, saj sta moštvi napravili vrsto napak. Miami ni izrabil priložnosti, da se znova približa, Toronto pa je s prodori branilcev Lowryja in VanVleeta ter njunimi prostimi meti ohranjal prednost. Spoelstra je igro poživil z Dragićem, ki je s podajo, odlično obrambo in nato košem na drugi strani poskrbel, da so 40 sekund pred koncem zaostajali le še za točko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Miami dvakrat ni izrabil priložnosti, da prevzame vodstvo. Toronto je 17 sekund pred koncem imel napad, še vedno s točko prednosti, prekršek nad Gasolom je prinesel dva prosta meta Španca, ki je prvega zgrešil. Miami je imel tako na voljo 14,9 sekunde, da izenači ali s trojko prevzame vodstvo, toda odločili so se za še izgubljeno žogo v ključnem trenutku, znova se nista sporazumela Dragić in Butler. Toronto je nato s prostimi meti rutinsko prišel do tesne zmage (107:103).

Statistika Gorana Dragića na tekmi s Torontom
Statistika Gorana Dragića na tekmi s Torontom FOTO: Sofascore.com
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JOSEPH HAYDN
04. 08. 2020 09.43
+3
Super tekma, pravi derbi in gledljiva košarka. Škoda res za zaključek tekme, kjer je imel Miami vse v svojih rokah, a žal tudi vse zapravil. Zdi se mi tudi, da bi trener lahko Gogija poslal na parket prej, ker Nunn je povsem izgubljen. Gogi pa je včerah odigral odlično tako v obrambi kot v napadu tako da vsa čast kapetan. Pohvalil bi tudi komentatorja tekme, ki naredi tekmo zelo gledljivo in potiho, a vseeno pošteno navija za naše, za razliko od Obreza recimo, ki je pri tem mnogo preveč pristranski
kombajn66
03. 08. 2020 21.36
-20
Koga to sploh zanima
AS1983
03. 08. 2020 21.03
+7
Derbi uvoda pripada vzhodu, kjer pa je favorit aktualni prvak lige toronto, a tudi miami ni za odpis, kar so dokazali ze veckrat letos s tesnimi zmagami recimo v podaljskih