Šport

Sotomayor se poslavlja

Havana, 13. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kubanski atlet Javier Sotomayor, edini skakalec v višino na svetu, ki je preskočil 2,44 metra, bo prihodnji teden postavil športno opremo v kot.

Sotomayor je nastopal več kot 20 let
Sotomayor je nastopal več kot 20 let FOTO: Reuters

Olimpijski prvak iz leta 1992 v Barceloni je na lanskih OI v Sydneyju osvojil srebrno kolajno. Uspešno si je izbojeval znižanje kazni prepovedi nastopanja, potem ko so v njegovem telesu našli sledove uživanja kokaina. V svoji več kot dve desetletji trajajoči karieri je danes 34-letni Sotomayor postavil pet svetovnih rekordov, dve znamki pa ostajata še vedno nedotakljivi: 2,45 m na prostem in 2,43 m v dvorani.

Na OI v Barceloni je kubanski skakalec zmagal s skokom 2,34 m, kar je bila najbolj skromna višina po OI leta 1976, Sotomayor pa jo je dosegel že v prvem poskusu. V Sydneyju Sotomayor v treh poskusih ni uspel preskočiti letvice na 2,35 m, kasneje pa je dejal, da je njegovo formo uničila lažna dopinška obtožba in manjša poškodba.

Svojo športno pot je zaključil s skokom 2,31 m septembra v Jokohami na Japonskem. Nacionalni kubanski vladni inštitut za šport se ni takoj odzval na Sotomayorjevo napoved o prenehanju tekmovanja, pred dnevi pa so sporočili, da ta objava zanje ni nobeno presenečenje, saj je že prej napovedal, da se bo umaknil še pred koncem letošnjega leta.

Edini madež v njegovi uspešni karieri je bil pozitiven dopinški test leta 1999, ko so po vseameriških igrah v Kanadi v njegovem telesu našli sledove kokaina. Takoj so mu odvzeli zlato kolajno in ga kaznovali z dvoletno prepovedjo nastopanja. Takrat je visokega, vitkega skakalca, morda celo najbolj popularnega kubanskega športnika vseh časov, v bran vzel celo sam Fidel Castro, saj je Sotomayor zanikal, da je užival mamila. "Vse kar lahko rečem je, da se nekdo trudi uničiti moj ugled," je dejal Sotomayor avgusta 2000. Kasneje so kazen zaradi "izjemnih okoliščin" skrajšali na čas, ki ga je Sotomayor od pozitivnega dopinškega testa že odslužil, zraven pa so objavili, da je bil v karieri kar 300-krat testiran in prav tolikokrat povsem čist. Kubanska vlada na čelu s Castrom je Sotomayorju stala ob strani do konca afere, šli so celo tako daleč, da so objavili, da so urinski vzorec Sotomayorja zamenjali, da bi s tem omajali "vladavino" Fidela Castra.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni