Šport

Dončić in Porzingis sta potopila New Orleans

New York, 13. 02. 2021 01.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
26

Luka Dončić morda ni dosegel novega trojnega dvojčka (dvomestno število točk, podaj in skokov), toda njegova igra je bila povsem na drugi ravni kot v sredo, ko je v svojo statistiko vpisal sedmega. S 46 točkami, rekordom kariere, je bil neustavljiv, ob strani mu je stal Kristaps Porzingis s 36 točkami in v lepi tekmi se je New Orleans moral sprijazniti s porazom (143:130).

Luka Dončić (desno) in Zion Williamson sta temeljna kamna svojih moštev.
Luka Dončić (desno) in Zion Williamson sta temeljna kamna svojih moštev. FOTO: AP

Po treh tesnih zmagah Dallasa, ko so se zanje borili do zadnjega sodniškega žvižga in bili v vseh treh skupaj od tekmecev boljši le za sedem točk, so tokrat že sredi druge četrtine prevzeli tekmo v svoje roke in vodstvo obdržali vse do konca. Neustavljivo je začel Porzingis (36 točk, 7 skokov, podaja, blokada) in nizal mete za tri točke, skupaj jih je zadel osem v trinajstih poskusih. Nato je svoj ples začel Dončić (46 točk, 12 podaj, 8 skokov, ukradena žoga, blokada) in postal nerešljiva uganka za obrambo New Orleansa. Podobne težave je domača obramba sicer imela z Zionom Willimasonon (36 točk, 2 skoka, 4 podaje, 2 ukradeni žogi), ki je zadel kar 14 od 15 metov, skupaj z Brandonom Ingramom (30 točk, 5 podaj, 5 skokov, ukradena žoga) sta imela po vseh merilih zelo dober večer. Toda premalo dober za tokrat res dinamičen dvojec Dallasa, ki je skupaj dosegel kar 82 točk. "Gledalci ESPN so videli poslastico. Zagotovo razburljiva tekma za gledalce, izjemno metanje na koš. Luka je bil odličen, KP je bil odličen, Williamson je bil neverjeten, kaj vse lahko naredi na igrišču ... Nam je pomagalo, ko smo nekoliko okrepili obrambo v zadnji četrtini," je trener Dallasa Rick Carlisle težko skrival zadovoljstvo.

Luka Dončić vs New Orleans
Luka Dončić vs New Orleans FOTO: Sofascore.com

Po njegovih besedah so si Mavericksi tokrat bolje delili žogo, bolje so se premikali, igrali so nesebično košarko, ko se je napad ustavil, so hitro našli rešitev. "Žoga je pravi čas prišla do igralcev, ti so imeli ritem ... Luka in KP sta izjemna napadalca, njuna igra se vse bolj dopolnjuje, kemija nocoj je bila izjemna ... Lepo je bilo gledati," je priznal, da je tudi sam užival v igri, ne samo občinstvo. A je hkrati poudaril, da potrebujejo napredek v obrambi, saj ne bodo vsak večer imeli tako učinkovitega napada, "seveda se bomo trudili, ampak predvsem je treba igrati čvrsto obrambo". Zadovoljen je bil tudi Dončić: "S KP-jem sva zadevala, celotno moštvo je igralo dobro, tako bi morali igrati vsako tekmo." Kot ključne elemente lepe predstave je naštel "prizadevanje, energijo, način, kako igramo", bolj zadovoljen je bil tudi s svojo igro v primerjavi s sredo. Dejal je: "Vso tekmo sem bil bolj agresiven, bolje sem metal za tri, uporabljal sem več nog." Tako kot Carlisle je opozoril na obrambo, tudi tokrat je po njegovem mnenju niso odigrali najbolje. "So večeri, ko jo igramo dobro, pa (tekmeci) vseeno zadevajo. A moramo si še naprej prizadevati, samo to nas bo popeljalo naprej." Razpoloženje v garderobi je sedaj seveda precej drugačno, razlog je za Slovenca jasen. "Zmage, sedaj nam gre od rok, imamo štiri zapored, in to je to. Plačani smo, da zmagujemo, to počnemo, tako moramo nadaljevati."


Potek srečanja

Moštvi sta potrebovali dobro minuto za svoja prva koša, New Orleans ga je dosegel po prvi napačni podaji Dončića in protinapadu, pri Dallasu je Porzingis otvoril mete za tri točke. Sledil mu je Ingram, potem ko je Slovenec še v drugo zapravil žogo. A domači niso bili v težavah, od daleč je zadel Dorian Finney-Smith, nato je Latvijec dodal še dve zaporedni trojki. Gostje so imeli Ingrama in njegovih deset zaporednih točk, toda četrta trojka Porzingisa v dobrih petih minutah je dala vedeti, da je spretni center Dallasa razžarjen. Tretja zapravljena žoga domačih – tokrat je bil nespreten Porzingis – je dala priliko, da se vpiše med trojkarje tudi Lonzu Ballu. Zgrešeni meti domačih in luknjasta obramba so bili vabilo  Williamsonu, ki je neustavljivo oral do obroča in žogo odločno porival skozenj, Pelicansi pa so prevzeli pobudo. Dončić se je v igro vrnil po treh minutah počitka in nemudoma z dobro obrambo priboril žogo, a je Porzingis izgubil svojo začetno natančnost. Latvijec je kljub temu vztrajno metal na koš, New Orleans pa je pograbil priložnost in pobegnil za sedem točk. To je bila tudi razlika ob koncu četrtine (34:27).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dallas je drugo četrtino začel z dobro obrambo, ki je New Orleans odrezala od obroča, Dončić pa je s serijo petih točk zbližal rezultat. Nato je znova s podajami iskal Willieja Cauleyja-Steina, ki je žogo samo še potisnil v koš. Slovenec je nadaljeval z nizanjem zadetkov, na drugi strani je podobno učinkovito igral Williamson in v obup spravljal Maxija Kleberja, ki je skušal paziti nanj. Nemec se je odkupil z metom za tri po lepi podaji Dončića. Ta je s prodiranjem pod obroč vedno znova strnil obrambo in odpiral prostor za Maverickse na črti za tri točke, ti bi po njegovih podajah morali samo še zadeti. Slovenec je po slabi polovici četrtine znova sedel na klop, nalogo zadevanje pa je prevzel Jalen Brunson, ki je z dvema trojkama domače popeljal v vodstvo. Dončić je počival slabe tri minute (igralnega časa), nato nadaljeval z deljenjem žog. Napad New Orleansa je izgubil nekaj ostrine, znova ga je nabrusila vrnitev Williamsona. Z Dončićem sta izmenjevala zadetke, Pelicans je hkrati domačo obrambo silil k prekrškom. Polčas je z dvema trojkama zaključil znova natančen Latvijec, druga je ob izteku časa postavila končnih 69:65 za Dallas po polovici srečanja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gostje so drugi polčas začeli s trojkami Balla, Erica Bledsoa in Ingrama. Voz domačih sta potiskala Porzingis in Dončić, Slovenec je dvakrat zapored zadel od daleč in klop New Orleansa je vzela minuto premora. Po njej jih je s trojko ožgal tudi Josh Richardson, nato je še eno dodal Dončić in Dallas je ušel na dvomestno razliko. Kanonado s črte za tri je nadaljeval Porzingis in gostje so potrebovali novo minuto odmora. Slovenec je po njej obsedel na klopi z bolečim kazalcem na levi roki, vlogo organizatorje igre pa je prevzel Brunson. Latvijec je preizkusil, kako mu gre met iz kroga ob sredini igrišča (odlično), nato je še eno trojko dodal Tim Hardaway mlajši. Od daleč so zadevali tudi Pelicansi, a ne tako pogosto, kot so to počeli domači. Vrnitev Dončića je dala vedeti, da je prst prestal trk, nov prodor do obroča pa je to le še potrdil. Ob koncu je veteran J.J. Reddick s parom košev opozoril, da je ostrostrelec in Pelicansi so po treh četrtinah kljub eksploziji Dončiča in Porzingisa zaostajali le za sedem točk (108:101).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Reddick je s trojko odprl tudi zadnjo četrtino, a je Dončić s svojim petim metom izza črte za tri točke izničil njegova prizadevanja. Slovenec skoraj ni znal zgrešiti, njegovi obrati in koraki stran od branilcev pa so televizijcem dajali priložnosti za lepe počasne posnetke. Pri New Orleansu se je Williamson prebil čez trideset doseženih točk, a so gostje ob dežju trojk – vnovič jo je zadel Hardaway – vse bolj zaostajali. Poskušali so s tršo obrambo, pokrivanjem po vsem igrišču, toda Dončić je vedno znova zdrsnil mimo ovir. Če pa je zgrešil, je pod košem popravljal Porzingis. Drugič je na hitro ustavil prodor, da je branilca odneslo mimo, in zadel s srednje razdalje. Ali pa z odlično tehniko prestopanja okoli stojne noge zaokrožil mimo Williamsona in imel prosto pot do obroča. Pelicansi so se približali na deset točk, Dončić je našel Finneyja-Smitha za met izza črte za tri točke. Kleberjeva trojka pol minute pred koncem je bila zadnji žebelj v krsto New Orleansa za lepo zmago Dallasa (143:130).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rolf123
13. 02. 2021 19.14
+2
143 130 ????? kaksnen rezultat pa je to ??? kje je pa obramba na eni ali drugi strani ?
cekinar
13. 02. 2021 20.20
riss
13. 02. 2021 19.13
+2
Zion Wiliamson je dal največ točk ob polčasu v karieri (zadel vseh 10 metov iz igre, ko pa ni nobene obrambe, kot da so nasprotniki Parklji). To je možno samo proti Dallasu, ki nima takšnega igralca niti v obrambi, niti v napadu. O tem govorim že drugo sezono kaj samo manjka Dallasu. Dokler Dallas zadeva še gre, a zaradi obrambe, ki to ni, ne naredijo neke prednosti, ko se pa v napadu ustavi, so pa adijo. Morali bi voditi vsaj 25 košev že ob polčasu, a kaj ko ni obrambe in nasprotnik vrača z lahkoto. Na koncu 3 četrtine se je ustavil met, s tem, da Williamson ni več dajal košev. Na 20 tekmah Dallasa je bila razlika manj kot 5 točk, samo dokaz, da ni obrambe, tudi ko dobro igrajo v napadu, ne naredijo neke razlike. Trener Csrlisle končno tudi ne ohlaja več Dončića po 3 četrtini in igra, kar je zelo pomembno ali se hitro vrne v četrti. To se je sedaj zgodilo na zadnjih 2-3 tekmah. Tekma bi se lahko na polovici zadnje četrtine prevesila na stran katerekoli ekipe. Moramo pa vedeti, da takšen procent meta še niso imeli letos. Vse pomanjkljivosti ostajajo: Porzingis igra po sistemu toplo hladno, redko tudi vroče, daleč od koša, pa slaba obramba ekipe, brez pravega centra, taktike sploh ni in je vse prepuščeno ekspirementiranju in fenomenalnemu Dončiću. Zaradi njega gledam že tretje leto skoraj vse tekme. Nekdo je omenil Jokića. Manjka samo en takšen igralec. Tudi igralec tipa Wiliamson bi bil super, ker igra še bližje košu. Na resnih tekmah z boljšimi ekipami bo zelo redko dovolj dnevni navdih, kot je bi tokrat. Seveda držimo pesti za Dallas in Luka Magic bo med najboljšimi tudi to sezono. Končnica pa mislim, da ne bo dosegljiva, kljub mini seriji 4 zmag s slabšimi ekipami, prej pa 6 porazov v seriji z različnimi ekipami po kvaliteti. Dobre ekipe ne izgubljajo s takšno lahkoto proti katerikoli ekipi.
Maxx365
13. 02. 2021 13.35
+7
Luka je na tekmi dosegel 4.000 točk v NBA. Hitreje, v nekaj manj tekmah, je to uspelo le še Jordanu in Shaquilu.
krneki_123
13. 02. 2021 11.14
+7
Obramba nikjer. Da se Zion tako sprehaja po raketi in polaga ali zabija, je dokaz, da so v obrambi enostavno zanič, s Porzingisom vred. Ja, danes so jim trojke uspevale, ko ne bodo, bo poraz. Raje bi videl, da bi zmagali za par točk in dopustili max 90-100. Edino kar je dobro je, da je Luka spet nasmejan in da ni težil sodnikom. Težka bo s končnico, zahodna konferenca je veliko močnejša od vzhodne.
Kingpin
13. 02. 2021 10.32
+9
Piscu tega obsežnega članka (Sebastijan Kopušar), bi dal nek dobronameren komentar : ne vem ali poznaš ta šport oz izraze, ki se uporabljajo pri košarki ampak da je nekdo razžarjen, da nadaljuje z zadetki ali pa z deljenjem žog, vsekakor niso primerni izrazi in ne sodijo v ta šport..😊
JOSEPH HAYDN
13. 02. 2021 09.34
+4
Sem pogledal tekmo in bravo Dallas za zmago in lepo serijo, ki jo imajo. Vseeno pa se je videlo, da Dallasu manjka en center, ki je res žival pod košem, da bi ustavil Ziona in če ne gre drugače z moškim prekrškom. Porzingis glede točk zelo soldino včeraj pa vendar se mi zdi, da preveč niha v serijah pri tekmi najprej 5 zaporednih trojk zadene nato pq 7 zgreši morda bi moral bolj razumske mete izbirat
Primož Roži? 1
13. 02. 2021 09.20
+2
Dobra tekma,same strelske vaje,obrambe ni,čudn,ampak je pa gora mišic tale Williamson,to bo še vrag,ko se dokončno razvije
GO INTER
13. 02. 2021 09.03
+0
končno spet tisti korak nazaj ki ga je lansko sezono delal 15 na tekmo
NB777
13. 02. 2021 08.57
+4
New Orleans po back to back tekmi z Chicagom pa uspe nasut 130 tock Dallasu potem pa naslov "potopila" New Orleans, ce ti ekipa ki je igrala v zadnjih 3 dneh 3 tekme nasuje 130 tock bi mene malo bolj zaskrbela obramba kot pa napad, s taksno obrambo letos Dallas nebo videl playoffa.
lluckyss
13. 02. 2021 08.53
-1
Ja, tole je bilo super, bo pa žal verjetno spet prišla kakšna tekma ali obdobje, ko bo Luka dvajsetkrat podal, pa bodo dosegli le par pik...
JOSEPH HAYDN
13. 02. 2021 09.42
+3
Že danes bi jih morali dosti več, z izjemo Porzingisa so napadalno precej podhranjeni.
Nikdar več
13. 02. 2021 08.52
+2
Čančar spet odlično! Brez napak. (mu bodo vendarle kdaj dali na volho več kot 3 minute?)
športnik66
13. 02. 2021 08.43
+6
Bravo Luka! Slovenija je lahko zelo ponosna na Dončića, Dragića, Kopitarja in Jana Oblaka. Ta čas vsekakor najbolj prepoznavni slovenski športniki v Svetu in tako tudi najboljši promotorji naše države. Kot nekdanji košarkar pa lahko rečem, če ekipa na tekmi lahko da 143 košev/točk, potem se obramba ni igrala in smo taki tekmi vedno rekli "strelske vaje".
ochi
13. 02. 2021 08.38
+1
All star tekma?
AbrA0_KadaBRa
13. 02. 2021 08.34
+8
Pravi slovenski fant! Ponos Slovenije, upam, da bo prišel čas, ko bo nastopil na domačem parketu!
AntiKebab
13. 02. 2021 08.33
-4
"..., razlog je za Slovenca jasen." Prosim?
Castrum
13. 02. 2021 08.22
+15
Gledal in užival. Fant je fenomen.
Da se mene pita..
13. 02. 2021 08.18
+7
Super,polepšala sta mi vikend.
Sentis
13. 02. 2021 08.13
+2
Porzingis je preveč krhek, dolgo ne mora igrati na takem nivoju, ker se slej ko prej polomi in evo, spet rehabilitacija. Sej če pogledaš kakšna trska je ni čudno. Je pa res, da če bi se ojačal, bi kolena še bolj trpela.
hotchilipoper
13. 02. 2021 08.13
+10
Ko si vsega naveličan,pogledaš to igro,in spet dobiš zagon za življenje
SDS Kopriva
13. 02. 2021 08.13
+4
Obramba v NBA je podobna Švica siru