Šport

Šport ni težava, temveč rešitev – tudi v času pandemije

Ljubljana, 01. 02. 2021 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec je dejal, da lahko le deset odstotkov slovenskih registriranih športnikov ta čas trenira, pa še ti v omejenem obsegu. Razmere na terenu so po njegovih besedah katastrofalne, posebej prizadeti so mladi. Šport v času pandemije covida-19 ni težava, ampak rešitev, je izpostavil.

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec.
Predsednik OKS Bogdan Gabrovec. FOTO: STA

"Od razglasitve epidemije pri nas sredi marca lani je bilo več kot sedem mesecev športnega mrtvila, le okrog 7000 športnikov lahko trenira, nekaj več kot 74.000 preostalih kategoriziranih pa ne, da ne govorimo o tistih, ki niso del sistema," je Bogdan Gabrovec, predsednik slovenskega olimpijskega gibanja, dejal na videokonferenčni okrogli mizi Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS).

"Poznamo pristope in imamo pripravljene rešitve za odpiranje, vsaka panožna zveza ima pripravljene protokole za delovanje, ampak jih mora nekdo sprejeti. Če zamudimo še tri ali štiri mesece, potem športnim društvom kljub naklonjenosti večine županov kaže zelo slabo," je navedel Gabrovec.

Želijo odgovor na preprosto vprašanje
Kar nekaj udeležencev je navedlo, da ima ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zaradi svojega obsega in pomena ta čas veliko "tekem", na vseh pa mu ta čas ne kaže najbolje.

"Kljub temu želimo odgovore na preprosto vprašanje, zakaj na večino naših predlogov za varno izvedbo treningov niso odgovorili enostavno ni bilo odziva. Od 37 predlogov OKS je vlada sprejela le nekaj finančnih, sicer tudi eksistenčnega pomena," je dodal Gabrovec.

Turel: Kljub cepljenju se bo moral vsakdo držati zdravstvenih in higienskih priporočil
Tudi cepljenje še ne bo prineslo vseh rešitev in nas vrnilo v stanje pred epidemijo.

 "A pozivam, da se čim več ljudi, tudi športnikov, cepi. To seveda ne bo pomenilo, da se cepljeni drugače obnašajo, še vedno se bo moral vsakdo držati zdravstvenih in higienskih priporočil Šele, ko bomo v Sloveniji precepljeni, se bomo lahko začeli pogovarjati o večjem sproščanju osnovnih preventivnih ukrepov za zajezitev bolezni," je menil zdravnik Matjaž Turel, vodja bolnišničnega oddelka na Kliničnem oddelku za pljučne bolezni in alergije UKC Ljubljana.

Gabrovec je povedal, da se za poletne olimpijske igre v Tokiu pripravlja 116 slovenskih kandidatov, 23 si jih je že zagotovilo nastop. 

"Po najobčutljivejših skupinah družbe v naslednjem sklopu pričakujemo tudi cepljenje olimpijcev, a to ne sme biti pogoj za olimpijski nastop, kot priporoča tudi Mednarodni olimpijski komite," je še pojasnil Gabrovec.

Jurak: Četrtina mladih se ne bo več vrnila v šport
Skrbi pa ne vzbujajo slovenski nastopi in dosežki na letošnjih OI, ampak na prihodnjih. 

"Po raziskavah se četrtina mladih ne bo več vrnila v šport. Posledice za naslednje generacije športnikov bodo ogromne, saj Slovenija nima velikega bazena za iskanje vrhunskih športnikov," je izpostavil nekdanji plavalec Gregor Jurak s Fakultete za šport.

Martin Koželj, generalni sekretar Nogometne zveze Slovenije, je dejal: "Priča smo izgubljanju generacij našega športa ... Rešitve so, ampak jih je treba potrditi. Šport je pri nas ta čas pravzaprav v ilegali, na Hrvaškem lahko denimo od konca prejšnjega meseca trenirajo vsi nogometaši."

Skrbi tudi v košarki, gimnastiki ...
"Smo pa za postopno odpiranje, tudi zaradi možnosti poškodb. Bojimo se velikega osipa med mladimi, vprašanje je tudi, v kakšnem stanju se bodo vrnili tisti, ki ta čas ne morejo trenirati," je povedal košarkarski trener Matic Vidic.

"Ko se pogovarjam z drugimi trenerji, ugotavljam, da se vsi po svetu srečujemo s podobnimi vprašanji in težavami, različna pa sta njihovo reševaje in posluh tistih, ki odločajo," je ocenil telovadni trener Sebastijan Piletič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vojko46
01. 02. 2021 21.16
+1
Dajma spustiti naprimer nogometaše 2.snl na svež zrak v naravo ter ostale mlade proč od računalnikov.šport in dobra telesna pripravljenost sigurno ob upoštevanju nekateri ukrepov naprimer nuporaba tušev , garderob , lahko ogromno pripomore koncu epidemije. Polovica evrope normalno igra in trenira pa imajo veliko boljše rezultate.
nekajpavem
01. 02. 2021 19.20
+1
Kaj točno počne organizacija OKS? Vsaka 4 leta prijavi 100 športnikov na OI. A zato potrebujemo tako velik OKS aparat? Za vse okoli organizacije nastopa, kvalifikacij in samega ciklusa priprav so dolzni urediti sportniki sami. Malo za razmislek vsem ki se mucimo v sportu kot nastopajoci oziroma starsi; starsi, ki financno podpiramo svoje otroke do 18 leta, samo skozi vadnine na LETO vložimo, verjeli ali ne, 100.000.000. eurov. Ja ja prav ste prebrali?Zakaj točno? A zato da podpiramo organizacije kot je OKS in podobne neučinkovite in pasivne organizacije.
komarec
01. 02. 2021 18.06
+2
G. Gabrovec, dokler boste gojili razlike do nekaterih športnih panog vas ne podpiram.
Mother Russia
01. 02. 2021 17.59
+3
Rešitev za koga? Za Gabrovca prav gotovo!
piu
01. 02. 2021 17.47
+0
Problem so komunisti tudi v športu......
komarec
01. 02. 2021 18.08
Kot kaže imamo veliko komunistov, včeraj pa je Tonin razlagal kako so kristjani pomemben člen na katerih temelji Slovenija. Kako naj si to sedaj razlagamo?
piu
01. 02. 2021 18.12