Športne serije

Od malih Rač do Dunaja, kjer skuša nase zopet opozoriti Matjaža Keka

Dunaj, 29. 03. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jan Lukač, Jakob Batič
Komentarji
2

Dejan Petrovič sodi med tiste slovenske nogometaše, ki so v tujini bolj cenjeni kot doma. V treh letih je za avstrijskega velikana Rapid zbral prek 80 nastopov, okusil slast evropskih tekmovanj in dočakal reprezentančni debi. Njegov nadaljnji razvoj so ovirale poškodbe, a zdaj je znova zdrav in odločen, da se čim prej vrne na radar Matjaža Keka. V novi epizodi Fuzbala! nas je na Allianz stadionu na Dunaju sprejel vezist, ki je do velikega odra prišel s tihimi koraki, stran od soja žarometov.

Dejan Petrovič je nase še kot najstnik najprej opozoril pri Aluminiju. Zanj prelomno je bilo leto 2020, ko je februarja v pol milijona vrednem prestopu Kidričevo zamenjal za Dunaj, oktobra pa debitiral v članski reprezentanci. 

Serija težkih poškodb ga je v zadnjem obdobju oddaljila od izbrane vrste. Po poškodbi križnih vezi je okreval skoraj leto dni, v poln pogon se je vrnil tik pred marčevskim reprezentančnim premorom. "Na koncu šteje samo rezultat. Če se uvrstimo na Euro, ne bo nihče zameril za umetniški vtis," je zadovoljen z izkupičkom Slovenije v prvih dveh tekmah kvalifikacij za evropsko prvenstvo. 

25-letnik ne skriva, da bi se rad čim prej vrnil v reprezentanco, a v napovedih ostaja skromen. Prav takšni so bili njegovi začetki v rodnih Račah, od koder se je pri 10 letih preselil k sosednjemu Aluminiju. "Kot mlajši nisem nikoli sanjal, da bom igral ne vem, kje. Želel sem si igrati za prvo ekipo svojega kluba, iti korak za korakom," je opisal svoje nogometne začetke, ko je prek malih zaslonov občudoval Barcelono in predvsem njenega vezista Xavija. 

Dejan Petrovič je za dunajski Rapid v vseh tekmovanjih zbral 81 nastopov.
Dejan Petrovič je za dunajski Rapid v vseh tekmovanjih zbral 81 nastopov. FOTO: 24ur.com

Med slovensko elito je debitiral pri 18 letih in se hitro uveljavil kot motor Aluminijeve igre. Do odhoda na Dunaj je v prvi ligi zbral trimestno število nastopov (103). Pozimi leta 2020, tik preden je evropski nogomet zaustavil koronavirus, pa je dobil ponudbo velikana, ki je ni mogel zavrniti. "Preskok je bil velik, ampak ko vidiš 20, 30 tisoč navijačev, te to ponese. Na tak preskok se ni bilo težko navaditi," je nad izjemno podporo, ki jo uživa najtrofejnejši avstrijski klub, navdušen osrednji vezist. 

Z Rapidom je v dobrih treh letih doživel veliko lepega – zaigral je v Ligi Evropa in Konferenčni ligi – a je šel tudi skozi nekaj temnejših obdobij. Zaradi različnih poškodb in bolezni je izpustil že 48 tekem. Lani poleti je s tribune pospremil presenetljiv izpad svojega kluba proti lihtenštajnskemu palčku Vaduzu v kvalifikacijah za Konferenčno ligo, po katerem so navijači na Allianz stadionu povsem izgubili živce. 

O vsem tem in še več se je Petrovič razgovoril v novi epizodi spletne pogovorne oddaje Fuzbal!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G. Papež
30. 03. 2023 09.03
Rače niso male.
Pujček
29. 03. 2023 17.35
Vredu dečko.