Šport

Miami po težavni tekmi Detroitu vrnil za sobotni poraz

New York, 19. 01. 2021 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
0

Težave je povzročil že začetek srečanja, saj je zmanjkalo časa za testiranje vseh igralcev, zato so ga morali prestaviti za pet ur. Še vedno razredčeno domače moštvo je tokrat poskusilo z novo začetno peterko, v katero se je vrnil Goran Dragić, po trdem boju v drugem polčasu pa so vztrajnim Pistonsom iztrgali tako potrebno zmago (113:107).

Goran Dragić (s številko 7) po slabem tednu karantene znova igra, toda pandemija vztrajno meša štrene v NBA.
Goran Dragić (s številko 7) po slabem tednu karantene znova igra, toda pandemija vztrajno meša štrene v NBA. FOTO: AP

Prva četrtina se ni začela spodbudno za domače moštvo, po sedmih minutah igre so zaostajali že za 19 točk in zdelo se je, da jih čaka še en boleč poraz. Dragić (22 točk, 3 podaje, 3 skoki, blokada) je bil med redkimi Heati, ki so na začetku zadevali, med eno od minut odmora pa ga je kamera ujela, ko je vneto nagovarjal soigralce. "Bil sem samo iskren, dejal sem jim, da se hecamo, oni pa igrajo veliko bolj trdo od nas," je dejal po srečanju. Trener Erik Spoelstra se je dolgo izogibal vrnitvi Slovenca v prvo postavo, saj si je želel njegovega vala energije kot šestega moža s klopi, tokrat je moral popustiti. Kar se je izkazalo za dobro odločitev, saj so bili njegovi zadetki ključni za potek srečanja. "To je nora sezona, vsaka zmaga šteje. Nocoj ni bilo lepo, a smo zmagali. S tem smo zadovoljni, a nas čaka še veliko dela, še vedno iščemo stalnejšo igro v obrambi," je priznal, da moštvo še zdaleč ne igra, kot bi si želeli.
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Brez Jimmyja Butlerja, ki je še vedno v karanteni, je največje breme na ramenih Bama Adebaya (28 točk, 5 podaj, 11 skokov, 2 blokadi). Center je bil po sobotnem porazu eden najbolj odločnih kritikov igre, tudi svoje. Po nekaj negotovih trenutkih v uvodnem delu je začel igrati odlično in moštvo popeljal do zmage. "Spet se je pokazalo, da je naša moč v številčnosti. Od Gogija, mene, do vseh ostalih, vsak lahko prispeva. Prosti napad, v katerem je vsak lahko agresiven, uigramo drug z drugim in pomagamo drug drugemu," je bil vesel zmage. Njegova blokada Jeramija Granta (27 točk, 6 podaj, 4 skoki) dobrih 30 sekund pred koncem srečanja je bila eden od ključnih trenutkov na poti do zmage. Na igrišče se je po dolgem času vrnil Moe Harkless (3 točke, 3 podaje, 2 skoka, 2 ukradeni žogi in blokada) in to poplačal z neutrudno igro v obrambi. "Želel sem le dvigniti energijo (igre)," je dejal, Spoelstra pa je dodal, da so to vsi opazili, "nemogoče ga je bilo spregledati".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dober večer je imel tudi Kendrick Nunn (18 točk, 3 podaje, 5 skokov, 2 ukradeni žogi, blokada), ki že mesece skuša najti formo iz lanske sezone. "Krasno je bilo biti znova na igrišču in dobiti novo priložnost," je bil vesel dobrih 34 minut igranega časa. "K-Nun je imel res dober ritem," ga je pohvalil tudi Spoelstra. Novi ostrostrelec Heatov Duncan Robinson (18 točk, 3 podaje, 3 skoki) je zadel kar šest metov za tri točke, eden več pa je uspel Waynu Ellingtonu (24 točk), nekdanji zlati roki Miamija, ki je v dresu Detroita pošteno namučil nekdanje soigralce. Pri Pistonsih se je znova izkazal veteran Derrick Rose (21 točk, 4 podaje, 3 skoki).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težavne razmere

Miami je že več kot teden dni sredi izrednih razmer, saj sta Jimmy Butler in Avery Bradley že dober teden v karanteni, šele v soboto se je vrnila šesterica igralcev – Adebayo, Dragić, Nunn, KZ Okpala, Harkless in Udonis Haslem – ki je bila zaradi stika z okuženim prav tako nekaj časa v izolaciji. Miami je od četrtkove tekme s Filadelfijo brez Tylerja Herra, v drugi sezoni enega od ključnih strelcev moštva, saj ga muči boleč hrbet. A v klubu ne iščejo izgovorov, čeprav so dve tekmi igrali samo z osmimi igralci. 

Goran Dragić vs Detroit Pistons
Goran Dragić vs Detroit Pistons FOTO: Sofascore.com

Močno se pozna odsotnost Butlerja, ki daje ton igri in vse ostale spodbuja k spuščanju zadnje kaplje znoja. "Ampak takšne so razmere, to ne velja samo za nas, mnogo drugih moštev se prebija skozi enake težave," je jasen Spoelstra. Vse to sicer meče senco na smiselnost tekmovanja, v katerem k zmagam pripomore tudi sreča, da se (še) nihče v klubu ni okužil s koronavirusom. Toda pravila so jasna in moštva se morajo prilagoditi. Pri Heatih so priložnost dobili igralci iz ozadja, Gabe Vincent je bil odličen proti Filadelfiji. Toda Miami je imel težave še pred okužbami, njihova igra je bila nestanovitna in daleč od podobe prvaka vzhodne konference.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jedro težav se skriva v mlahavi obrambi, ki dopušča preveč odprtih metov s črte za tri točke ter tako tekmecem omogoča, da se razigrajo. Ti prav tako pogosto igrajo z veliko več energije in zanosa. Tako je denimo srečanje proti Bostonu odločil skok njihovega najmanjšega igralca, ki ga nihče ni izrinil izpod obroča, proti Detroitu je eden od Pistonsov v napadu preskočil vseh pet Heatov, čeprav so ti bili moštvo, ki bi z dodatno energijo moralo loviti zaostanek. Njihov napad se lomi ob številnih napakah in izgubljenih žogah, v soboto so jih zapravili kar 23, kar je Detroitu prineslo 27 točk. "Izgubljene žoge nas resnično hromijo, težko je razbrati, kako se odvija tekma, če nasprotnemu moštvu podarjaš lahke koše," se strinja Spoelstra. Heati so po tem merilu najslabše moštvo v ligi.

"Ko izgubimo žogo, to po navadi pomeni lahek koš (za tekmece), polaganje žoge v obroč ali odprt met za tri. To jim krepi samozavest, sami pa ne dajemo košev. Če imaš slab napad, bodo bolj sproščeni," ugotavlja Dragić. Dolgi pogovori in pa dejstvo, da lahko po tednu dni znova igrajo vsaj s približno stalno zasedbo, bo morda nekoliko pomagalo k bolj zbrani igri. Izgubljanje žog je stara težava moštva, mučila jih je tudi ob začetku prejšnje sezone, a so nato strnili vrste in razvili igro, ki jih je pripeljala tik pod vrh košarkarskega Olimpa. "Lahko si prizadet, razočaran ali jezen nad potekom tekem, toda pomemben je pristop k iskanju rešitev za naslednji večer. Vemo, da se moramo izboljšati na veliko področjih, a nam bo uspelo," je prepričan Spoelstra. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.