Šport

Odličen Dallas povsem potolkel Clipperse

New York, 27. 12. 2020 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
63

Tekma proti Clippersom je odpihnila težaven vstop Dallasa v sezono, sploh slabo predstavo proti Lakersom v isti dvorani. Na drugem srečanju v Staples Centru so pokazali povsem drugačen obraz. Clippersi so bili brez Kawhija Leonarda povsem nemočni, Mavericksi pa so zmagali za kar 51 točk (124:73).

Luka Dončić je proti Clippersom znova igral na ravni največjih zvezdnikov NBA.
Luka Dončić je proti Clippersom znova igral na ravni največjih zvezdnikov NBA. FOTO:

Trener Rick Carlisle je v po porazu z Lakersi podvomil v odločnost svojih varovancev, ti pa so mu odgovorili s tekmo, v kateri so drugo losangeleško moštvo odpihnili z igrišča. »Lahko smo zadovoljni, da ni igral Kawhi, to se je močno poznalo v njihovi igri,« je Carlisle priznal, da so bili Clippersi oslabljeni brez svojega prvega zvezdnika. Kljub temu se »petdeset točk prednosti ob polčasu v tej ligi morda zgodi enkrat na dve desetletji, ne zelo pogosto«. V resnici se ni zgodilo še nikoli prej, še toliko bolj pa je bodlo v oči, ker so bili žrtve razigranih Mavericksov Clippersi, eni od favoritov za naslov prvaka. Poleti so jih v prvem krogu končnice izločili po nekaj razgretih tekmah, zato je bilo v zraku vprašanje, ali je šlo za maščevanje. »Lagal bi, če bi rekel, da ne. Zagotovo je v glavah še nekaj spomina. A smo se trudili, da na bi na igrišče odšli osredotočeni samo na to,« je dejal Tim Hardaway mlajši (18 točk, 5 skokov).

Luka Dončić (24 točk, 8 podaj, 9 skokov), ki se mu tokrat ni bilo treba bosti z Marcusom Morrisom (ni igral zaradi poškodbe kolena), ni razmišljal o vračilu za Orlando. »Nisem, ni kaj reči, to je nova sezona, novi cilji, nisem razmišljal o igralcih,« je bil kratek. Po njegovih besedah so pokazali, kdo so. »Ocenjevali so nas po prvih dveh tekmah sezone, a ta je še dolga, še naprej moramo igrati na takšen način, (dobro) obrambo,« je bil zadovoljen s predstavo. Znova je kazal ritem, prefinjen občutek za igro in samozavest, ki ga je odlikovala prejšnjo sezono, še posebej v končnici. Ker dobršen del drugega polčasa ni več stopil na igrišče, ni dosegel prvega trojnega dvojčka (dvomestnega števila točk, podaj in skokov), a vedno pravi, da so mu pomembnejše zmage, ne osebna statistika. Takšnih zmag verjetno ne bo več veliko, Slovenec se ni spomnil še nobene iz svoje preteklosti: »Morda, ko sem bil še res zelo mlad.«

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ni se ponovilo niti srečanje izpred enega leta proti Torontu, ko so zapravili trideset točk prednosti. A so se po prvem polčasu zavedali, da je »tekma še dolga, v NBA se dogajajo nore reči«, kot je dejal Josh Richardson (21 točk, 3 skoki). Po besedah Carlisla je kemija med njim in Dončićem iz tekme v tekmo boljša: »Rich nam daje vodstvo, je vedno umirjen, kot branilec zelo čvrst , zelo smo zadovoljni, da je z nami.« V novem okolju je zadovoljen tudi Richardson. »Sprejeli so me z odprtimi rokami, to skušam odplačati tako, da vsak večer igram z vsemi močmi.« To so občutili Clippersi – Paul George (15 točk, 4 podaje) je bil kratek: »Izprašili so nam zadnjice.« Počasnost svojega moštva je pripisal tudi temu, da so po božični tekmi z Denverjem prejšnji dan preživeli z družinami, nato pa že zgodaj popoldne stopili na igrišče. A to ne senči zaslug Mavericksov. »Igrali smo z res dobrim moštvom, prišli so pripravljeni na tekmovanje ... In se znesli nad nami,« je bil jasen Reggie Jackson (8 točk, 3 skoki). 

Potek srečanja

Prva dva koša sta bila hkrati grožnja in tolažba. Za Clipperse je zadel nevarni George in zagrozil še z enim odličnim večerom, hiter koš Dončića pa je bila iskra upanja, da bo mladi zvezdnik začel bolje kot na prvih dveh srečanjih. Ob natančnih metih Slovenca sta zadela Dwight Powell in Richardson, ki si je zaradi prekrška prislužil še prosti met, kar je gostom prineslo osem točk prednosti in trener domačih Tyronn Lue je vzel prvo minuto odmora. Dobra obramba je grenila življenje Clippersom, trojki Doriana Finneyja-Smitha in Maxija Kleberja pa krepili začetni zagon Mavericksov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Richardsonov koš po ulovljeni žogi v napadu je pomenil, da so Mavericski zadeli prvi dve točki iz druge priložnosti v tej sezoni. Willie Cauley-Stein je poživil njihov skok v napadu, tokrat zelo aktivni Dončić pa je s koši in podajami poganjal napad gostov. Tri minute pred koncem četrtine je njihova prednost dosegla dvajset točk, Clippersi pa so jih nabrali le pet, vse je zadel George. Domači so se brez Leonarda zdeli povsem izgubljeni, Dallas pa je bil po prvih tekmah brez navdiha znova podoben moštvu z najučinkovitejšim napadom iz prejšnej sezone. Ob koncu četrtine so imeli 36 točk, Clippersi le 13. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Serija devetih točk Dallasa je prinesla novo minuto odmora za LA, a je po njej Cauley-Stein z lepim zabijanjem ob podaji Jalena Brunsona pokazal, da bodo nadaljevali z zagonom iz prve četrtine. Malo kasneje je še enkrat zabil, lastnik kluba Mark Cuban pa je bil tako navdušen, da je izgubil masko. Ko je po dobrih štirih minutah igre v drugi četrtini zadel še Brunson, je prednost prvič dosegla 40 točk. Ob vsem veselju nad igro Mavericksov se je pesimistom začela prikazovati tekma proti Torontu iz prejšnej sezone, ko so zapravili 30 točk prednosti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Več kot 60-odstoten met gostov je proti koncu četrtine začel pešati, a se je to komaj poznalo, saj so imeli domači igralci še vedno hude težave z zadevanjem. Vrnitev Dončića je prinesla nove prodore in prekrške ob zadetih koših, v Los Angelesu pa je začelo dišati po njegovem prvem trojnem dvojčku sezone. Trojka Burka je prinesla petdeset točk prednosti ob polčasu (77:27), rekord lige NBA, Clippersi pa so odšli v garderobo na pogovor, ki zagotovo ni bil prijeten.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Domači so iz garderobe prišli odločeni, da popravijo porazen vtis, in s serijo desetih zaporednih točk napovedali, da se še ne mislijo predati. Trener Dallasa Carlisle je svoje varovance poklical h klopi in jim brez dvoma dejal, da je treba igrati do zadnjega žvižga. Richardson ga je potolažil s trojko, Dončić pa je čez igrišče našel Hardawaya za svojo šesto podajo. Clippersi so močno popravili met, a to je le uravnotežilo tekmo, v kateri so gostje rutinsko ohranjali dobrih štirideset točk prednosti. Mavericksi niso popuščali: ob koncu četrtine so znova dosegli petdeset točk razlike, domači so jo v zadnji minuti znižali na 47 (104:57), a so si vseeno želeli, da bi se tekma čim prej končala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Začetek zadnjega dela igre je prinesel vrsto menjav, oba trenerja sta dala priložnost igralcem s klopi, ki sicer redko pridejo na igrišče. Rezervisti Dallasa niso samo ohranili zagona, ampak so se začeli bližati 60 točkam prednosti, kljub visoki razliki so se skušali dokazati. Demoralizirani Clippersi so se samo še trudili, da bi čim dražje prodali svojo kožo. Ob nekaj zgrešenih metih gostov so ustavili njihov nalet in skušali omiliti poraz. Toda ob koncu so srečanje vseeno končali z 51 točkami razlike (124:73).

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

magura
28. 12. 2020 16.54
+1
Upam, da so ujeli ritem - go Dallas !
realmadrid the best
28. 12. 2020 16.22
+1
Moram priznati da me je šokiral rezultat.lp
Tomo Ivic
28. 12. 2020 14.45
+3
Izgleda da so tile clipersi včeraj na razliko stavili😉
blef
28. 12. 2020 14.29
-2
Bajsi ni več v all star ekipi. Ne morem verjet, da je tako zanemaril priprave. Izgleda okoren, prepočasen....met zanič. še vedno je dober igralec sam to ne bo dovolj za all star.... Močno navijam za njega ... škoda, da je naredil korak nazaj. Upam lahko, da se obrne vse na bolje.
sport5
28. 12. 2020 15.14
+1
no,jaz pa pravim,da bo z lahkoto prišel v all star
blef
28. 12. 2020 20.03
+1
Upam že zaradi sebe, ker ga rad gledam. Mogoče še preveč navijam in potem tudi mal nerealno...najraje bi trojne dvojčke vsako tekmo...
Koronavirusovec
28. 12. 2020 13.20
+2
50 točk razlike med ekipama v polčasu je rekordna razlika med ekipama v vsej nba zgodovini
pep b
28. 12. 2020 13.18
+0
Strokovnjaki za vse. Kukoc je pri svojih 25 prisel v NBA in zgledal se slabse kot Luka. Bodite brez skrbi, da vedo kaj delajo. Butalcki.
Carpediem32
28. 12. 2020 13.10
+3
Kakšne ekipe so to, ko je vse odvisno od enega samega igralca?
krneki_123
28. 12. 2020 12.38
+7
Luki se še vedno zelo pozna neresen pristop do priprav. Kljub dokaj lepim številkam je na daleč vidno, da še ni pravi. Treniral je met pravi, trojke pa katastrofa. Je pa zelo izboljšal igro v obrambi. Bomo videli, kako bo ekipa delovala, ko se vrne Porzingis.
pep b
28. 12. 2020 12.37
+2
Pametnjakovici ocitno niso videli Kukoca kaksen je prisel v NBA
CURVANORD Zanetti
28. 12. 2020 18.58
+1
Suhec je bil pol v 4 letih pa je postal previ bik
User792410
28. 12. 2020 12.18
-1
Clipersi Lakerse, Lakersi Dallas, Dallas Cliperse in svet se vrti naprej...
Martin25
28. 12. 2020 11.05
+11
Brez Kawhija so pa res bli obupni ja cestiteka pa Doncicu,svaka cast samo tako naprej.
pep b
28. 12. 2020 10.51
+1
Super za arhiv! Se lepo vidi kako razni strokovnjaki tipa tekac in castrat pametujejo... in potem jih nic ne ustavi... in pametujejo naprej...
obutimacek
28. 12. 2020 10.45
+6
A ni Luka kao predebel za igro? Hahaha strokovnjaki
RichPiana
28. 12. 2020 12.04
+4
Sigurno bi lahko kak cevapcic manj pojedel.
mikica247
28. 12. 2020 10.04
+2
Hahaha pa kolk je blo strokovnjakov pred tekmo. Kaj so vse govorili in žalili Luko.
dadinho10
28. 12. 2020 10.40
+1
v bistvu po dveh tekmah soditi igralca, nikdar ni slo skozi, pa prav tako po eni zmagi zdaj delati superlative, prav tako ni razlog. dallas bo se izgubljal tekme s slabsimi ekipami, pa bo tudi dobival take z mocnejsimi, tisto kar je pomembno, je konstanta. upam, da bodo letos popravili zakljucke tekem, le-ti so lani bili katastofalni.
Mirko Golubovi?
28. 12. 2020 09.59
-1
Ta liga je vse slabša
vojko46
28. 12. 2020 09.34
+11
Ne vem če ste nekateri gledali tekmo luka je odigral odlično razen trojke je metal na silo trikrat v zadnjih sekundah napada. Razigral je celo moštvo trikrat prebil Paula Georga ena na ena. Na začetku tekme v dveh minutah 5 p,3s,2 a in po njegovi zaslugi so praktično naredili neulovljivo razliko. Komentarji govorijo o njem po tej tekmi v ameriki o superlativih. Pri nas ga pa tipično slovensko šinfamo.
Castrum
28. 12. 2020 09.56
+13
Sem gledal in se strinjam. Luka je igral fenomenalno!
PSIHOTERAPEVT
28. 12. 2020 11.19
+2
glavni Baja
28. 12. 2020 09.31
+3
kva delajo razne pite, mesni izdelki, slani prigrizki , gazirane pijače, bravooo "bucko" Dončić 🙂🤫👌
borjac
28. 12. 2020 09.31
+1
Pomembno je, da je zalaufalo.
AS1983
28. 12. 2020 09.18
+4
Dallas je potreboval in jo dosegel v stilu- v tretje gre rado, to velja tudi za bivse prvake golden state ki so prav tako prisli do 1.zmage v sezoni
AL4444
28. 12. 2020 08.45
+1
Črni nimajo za burek.
Ciercq
28. 12. 2020 09.47
+2