Šport

Vrsta napak ob koncu pokopala Maverickse proti Clippersom

New York, 16. 03. 2021 04.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
7

Srečanje je bilo še pred začetkom nabito s čustvi, LA Clippers niso pozabili decembrskega poraza za 51 točk, poleg tega so bili jezni, ker so jih večer prej pošteno izprašili Pelicansi. Na igrišču tako niso kazali utrujenosti, prej so težke roke imeli Mavericksi, ki so z izgubljenimi žogami zapravili priložnost za preobrat (109:99).

Luka Dončić (desno) ni bil zadovoljen s sodniškim deljenjem pravice.
Luka Dončić (desno) ni bil zadovoljen s sodniškim deljenjem pravice. FOTO: AP

Luka Dončić je s 25 točkami, 16 podajami in 10 skoki morda dosegel svoj deveti trojni dvojček (dvomestno število točk, podaj in skokov), a ta ob porazu ne pomeni kaj veliko. Še posebej, ker je v statistiko vpisal tudi sedem izgubljenih žog, dve v zadnjih šestih minutah tekme. "Izgubil sem preveč žog. To je to," je bil kratek po srečanju. Mavericksi zadnje tri minute niso več zadeli, Slovenec pa si je znova naložil breme poraza, "ne moreš zadeti vsakega meta, toda vrgel sem nekaj obupnih, krivda je moja." Po besedah trenerja Dallasa Ricka Carlisla je bilo srečanje trdo, košarka na ravni končnice sredi marca. "Če hočeš zmagati takšno tekmo, moraš vse narediti prav. Zdelo se mi je, da smo na pravi poti, načeli sta nas prva in tretja četrtina. Težko je zmagati proti takšnemu moštvu, če se moraš odzivati," je opisal dogajanje na igrišču.

Statistika Luke Dončića na tekmi s Clippersi
Statistika Luke Dončića na tekmi s Clippersi FOTO: Sofascore.com

Po besedah Tima Hardawaya mlajšega (21 točk, podaja, skok, ukradena žoga) so bili Clippersi zelo agresivni in odločno igrali na obeh straneh igrišča. Sodniki so jim dali proste roke, Mavericksi so imeli le pet prostih metov (LA enajst), kar je Hardaway opisal z besedami, da "so sodniki želeli vzdušje tekme v končnici". Dončić je bil neposrednejši, "Ničesar ne bom rekel, nočem dobiti kazni. Upam pa, da bo sojenje na naslednji tekmi boljše." Toda ni šlo le za premalo prostih metov, manjkali so koši drugih Mavericksov, saj razen Kristapsa Porzingisa (22 točk, 7 skokov, blokada) nihče drug ni imel več kot osem točk. Pri Clippersih jih je kar sedem igralcev doseglo najmanj 12, najbolje je šlo Kawhiju Leonardu (22 točk, 7 podaj, 8 skokov, 4 ukradene žoge), sledila sta mu Paul George (15 točk, 4 podaje, 7 skokov) in Ivica Zubac (15 točk, podaja, 11 skokov, ukradena žoga).

Potek srečanja
Ugibanja o počivanju Leonarda po sinočnji tekmi v New Orleansu so bila hitro razblinjena in jasno je bilo, da so Clippersi prišli na poravnavo. Trener Ty Lue je tega ni skrival, "potem ko so nas tako nabili v LA-ju in po tekmi prejšnji večer (porazu proti Pelicansom za dvajset točk), upam, da bodo fantje jezni, da bodo besni." Srečanje je odprl stari prijatelj Dončića Marcus Morris, Slovenec je nemudoma odgovoril z metom za tri točke. Nato sta nastopila prva zvezdnika gostov, najprej George, nato je dvakrat zapored zadel Leonard. Dončić ni izrabil prekrška ob košu za tri točke, zato pa je svoj prvi met od daleč zadel Maxi Kleber.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prizadevanja Nemca je izničil zagreti Morris s trojko, po menjavi pri Dallasu so Clippersi začeli iskati hrvaški center – Zubca, ki je dvakrat zapored zabil. Domači met se je ustavil, Morris in George pa sta nadaljevala s koši, tako da je prednost gostov narasla na deset točk. Zubac je dodal še eno zabijanje, a je Hardaway zadel od daleč in nekoliko olajšal položaj domačih. Clippersi niso kazali znakov utrujenosti, Nicolas Batum je z novo trojko gradil njihovo prednost, namere je za hip preprečil Jalen Brunson, ki je prav tako zadel od daleč. Nato dodal še eno trojko, Dončić pa pod obročem našel Willieja Cauleyja-Steina, ki je z zabijanjem zaostanek znižal na osem točk (31:23).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je tudi drugo četrtino začel s trojko, veselje je utišal Patrick Patterson s svojim metom od daleč, a je Slovenec odgovoril s še eno, tokrat zelo dolgo trojko. Obramba Dallasa je uspešno ohromila napad Clippersov, a je žoga ob njegovem koncu nekako našla Batuma v desnem kotu, ki je zadel za tri točke. Nabrušen je bil tudi Dončić, po prodoru pod koš je s podajo za hrbet našel Doriana Finneyja-Smitha za njegovo prvo trojko. Tekma je bila vse živahnejša, Hardaway je z lepo podajo pod koš zaposlil Cauleyja-Steina za njegovo zabijanje, nato je vajo od daleč ponovil še Dončić in Cauley-Stein je žogo še enkrat več porinil v obroč.
 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Leonard je premagal dva obrambna igralca Dallasa, nato je Porzingis odločno zadel prek njega. Prodor Josha Richardsona je Dallas popeljal v vodstvo, a ni trajalo dolgo, George ga je hitro vrnil gostom. Ob Dončiću na klopi je vajeti prevzel Richardson in s še dvema zadetkoma tehtnico znova nagnil na stran domačih. Vrnitev Dončića je prinesla podajo za zabijanje Porzingisa. Reggie Jackson je s trojko ohladil domače, od daleč se mu je pridružil še Morris in Clippersi so znova imeli tekmo v rokah (55:50).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mavericksi so tretjo četrtino začeli z novo podajo nad obroč, Dončić je za zabijanje našel Porzingisa. Clippersi so odgovorili z dvema košema Jacksona in zadetkom Leonarda, trener domačih Carlisle je njihov zagon skušal ustaviti z minuto odmora. Po njej je Porzingis ob dobrem kroženju žoge zadel za tri, naslednji napad pa dvakrat ponovil met, prvi je bil prekratek, a se mu je žoga odbila v roke, v drugo pa je bil natančen. Žoga je krožila tudi pri Los Angelesu in Jackson je ostal sam na vrhu črte za tri točke. Tudi Zubac je pod obročem pridno nizal koše in prednost gostov je znova naraščala. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Porzingis je zadel še eno dolgo trojko, a je tudi Leonard pokazal, da je natančen od daleč. Pridružil se mu je Batum in LA je vodil že za enajst točk, dokler ni Hardawayeva trojka razlike znova znižala na enomestno število. Toda Batum je nadaljeval z bombardiranjem od daleč. Znova se mu je oddolžil Hardaway, nato hitro dodal še eno trojko. Sledil je bizaren trenutek, ko sodnik ob prekršku nad Dončićem ni priznal zadetega meta za tri točke, klop Dallasa pa je ugotavljala, da ne more vložiti ugovora trenerja, saj je šlo za prekršek v njihovo korist. Žoga je tako v igro prišla s strani, Slovenec pa je po novem prekršku zadel oba prosta meta in zaostanek znižal na sedem točk (85:78).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Williams je zadnjo četrtino odprl z novo trojko za goste, nato je hrvaški stroj za zabijanje Zubac še enkrat več žogo porinil skozi obroč, tako da so Clippersi vodili že za ducat točk. Razliko sta prepolovila Dončić in dva zaporedna koša Hardawaya, LA pa se je umaknil na minuto odmora. Po njej je oživel George in zadel za tri točke, po izgubljeni žogi Dončića je Zubac s prostim metom postal vodilni strelec gostov. Finney-Smith je dodal novo trojko za domače, a se je Leonard oddolžil z odločnim zabijanjem. Dončić je podobno odločno prodrl do obroča Clippersov in košu dodal še prosti met. LA je okrepil obrambo, domači igralci so dvakrat zapored izgubili žogo, Williams je to v drugo kaznoval s trojko in slabih šest minut pred koncem so vodili za enajst točk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dončić je našel nekaj svoje čarovnije in ob izteku napada zadel težko trojko, na drugi strani pa ga je Leonard zvabil k peti osebni napaki. Porzingis je s hitrim košem znižal zaostanek, toda Clippersi so imeli Leonarda, mojstra za zaključevanje tekem. Dallasov odgovor je bil Hardaway, s peto trojko je zaostanek tri minute pred koncem ožel na štiri točke. Sedma izgubljena žoga Dončića je nekoliko uplahnila zagon domačih, nato je grdo zgrešil v naslednjem napadu, Leonard pa je košu dodal še prosti met. Sledila je vrsta zgrešenih metov Mavericksov, trojka Georgea pa je dokončno zlomila upanje domačih (109:99).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

awontuwej
17. 03. 2021 12.05
Po moje so Porzingisa kupili za igro pod košem, on pa vztraja pri metu za 3, pa če mu gre ali ne. Mogoče pa špara kolena, ki so ravno pod košem najbolj v nevarnosti...
Rde?a pesa in hren
16. 03. 2021 09.47
+3
ne spoznam se na košarko ampak ko berem tak članek mi je jasno da en sam en more delati čudežev. no mogoče ne čisto en sam ampak dva lai trije... tako to pač je. pa temu šefu Kubanu njjegovi dolarji čisto nič ne morejo pomagat, drugi so si izgleda izborili boljše igralce, pogodb pa ne moreš kar tako razdirat, do takrat pa se lahko Luka na pol preseka pa bo tako ostali. seveda bom za ta komnetar dobil polno minusov samo dejstev ne mroeš spremeniti
krneki_123
16. 03. 2021 09.13
+1
V par tekmah bi se lahko prebili med šest, ker igrajo zaporedoma s tekmeci pred sabo, na koncu pa takšna igra. Se bojim, da tudi če pridejo med 10, preboja potem v končnico ne bo. Ni šans, da s tako igro napredujejo. Tudi Luka trenutno ne blesti.
giovanni2
16. 03. 2021 09.04
+1
Če bi izgubil še 3 žoge bi imel četverni dvojček. Četverni dvojček verjetno ni nihče dosegel v teh letih, in bi imeli novi rekord.
blade90
16. 03. 2021 09.19
+0
Negativna statistika se ne šteje med trojni dvojček
LuckyBastardo
16. 03. 2021 08.31
+4
Preveč metanja in ker ni padalo so krivi sodniki. Pol se pa še čudi ko dobi tehnično. Luki dober si, ampak malo se pa le skuliraj.
franci1972slo
16. 03. 2021 08.02
+6
Tako pač je, če ti igra temelji na tem, da bodo vsi (Luka, Porzi, Hardaway...) metali trojke iz 10m in hkrati imeli 45% met.