Moskisvet.com
Štefan Hadalin

Šport

Kdo je v resnici Štefan Hadalin, ki je navdušil Slovence

M.K.
15. 02. 2019 13.27
0

K trenutni vseslovenski evforiji, ki obdaja svet alpskega smučanja, nedvomno ogromen delež prispevajo uspehi mladega Štefana Hadalina. Ob zavidanju vrednih dosežkih mladega Vrhničana se že spodobi, da o njegovem življenju izvemo kaj več.

Štefan se je z alpskim smučanjem začel resno ukvarjati pri rosnih sedmih letih. Nad smučanjem ga je že kot malega dečka navdušila mama. Treninge je vedno obiskoval z veseljem in veliko delovno vnemo. „Med svojimi sotekmovalci sem znan po svoji delavnosti, zagnanosti in trmi ter po drugačnem, zame zmagovalnem razmišljanju,“ je pred petimi leti izjavil Hadalin.

na Olimpijskih igrah mladih v Innsbrucku je v veleslalomu dosegel 17. mesto, v super kombinaciji 7. mesto in v slalomu 5. mesto.
na Olimpijskih igrah mladih v Innsbrucku je v veleslalomu dosegel 17. mesto, v super kombinaciji 7. mesto in v slalomu 5. mesto. FOTO: osebni arhiv

Ko je leta 2012 na Olimpijskih igrah mladih v Innsbrucku v veleslalomu dosegel 17. mesto, v super kombinaciji 7. mesto in v slalomu 5. mesto, so pri Smučarski zvezi Slovenije ponosno izjavili, da „Štefan s svojim neizmernim trudom, marljivostjo ter ljubeznijo do alpskega smučanja dokazuje, da je eden izmed tistih mladih športnikov, ki ves svoj prosti čas posvetijo tekmovalnemu športu. Ravno zaradi tega dejstva na Smučarski zvezi Slovenije vanj polagamo veliko upanja. Je naš najboljši mlajši mladinec v smuku, slalomu in veleslalomu na svetu.“

Po dosegu odličnih mednarodnih dosežkov je njegov takratni trener, Slavko Zupanc izjavil: „Štefan je zelo perspektiven tekmovalec v alpskem smučanju. Že tretje leto trenira in tekmuje v vseh štirih disciplinah alpskega smučanja – slalomu, veleslalomu, superveleslalomu in smuku. In v prav vsaki od omenjenih disciplin je v svojem letniku v samem svetovnem vrhu.“

Lindsey Vonn: od seksi fotografij, vročih romanc do športnih uspehov
Preberi še
Lindsey Vonn: od seksi fotografij, vročih romanc do športnih uspehov

In res, Štefanovo zmagovalno razmišljanje je več kot očitno obrodilo bogate sadove, češnjo na torti pa predstavlja ponedeljkova srebrna medalja v alpski kombinaciji na svetovnem prvenstvu v Areju. Do tja ga je vodila trnova pot, polna fizičnih in mentalnih naporov.

S trdim delom mu je na Mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2015 v Hafjellu z odličnimi predstavami na belih strminah uspelo prismučati 8. mesto v slalomu, 2. mesto v superveleslalomu in prav tako 2. mesto v alpski kombinaciji. Leto kasneje je na Mladinskem svetovnem prvenstvu v Sočiju osvojil 9. mesto v superveleslalomu, 6. v veleslalomu, 5. v smuku in odlično 1. mesto v alpski kombinaciji.

Na svetovnem pokalu 2017 mu je uspelo v veleslalomu doseči 16. in v slalomu 15. mesto. Na olimpijskih igrah 2018 v Pyeongchangu se je v veleslalomu veselil 10., v alpski kombinaciji pa 8. mesta. Pravo tako je z vrhunskimi vožnjami na svetovnem prvenstvu 2017 v St. Moritzu zasedel 10., letos v Areju pa neverjetno 2. mesto.

Štefan pravi, da je njegov največji vzornik vedno bil hrvaška smučarska legenda Ivica Kostelić. Pravi, da pri njem občuduje njegovo vsestranskost, saj blesti v vseh smučarskih disciplinah. Poleg tega je impresioniran nad njegovo borbenostjo in dejstvom, da je vse aspekte svojega življenja posvetil športu. „Del njega vidim tudi v sebi, saj se prav tako borim do konca in sem s polno mero predan športu,“ je o Hrvatu še dodal Hadalin.

Športne zgodbe Slovencev imajo tudi slabo plat
Preberi še
Športne zgodbe Slovencev imajo tudi slabo plat
Najraje tekmuje v Kranjski Gori pred domačimi navijači in v Švicarskem Wengnu in Adelbodnu. 
Najraje tekmuje v Kranjski Gori pred domačimi navijači in v Švicarskem Wengnu in Adelbodnu.  FOTO: osebni arhiv

Peter Pen, trener ekipe za hitri disciplini je po ponedeljkovem uspehu dejal: „Kombinacije večina ne razume. V njej dosegajo rezultate smučarji. Temelj je vedno smuk, rezultat pa se naredi v slalomu. V tej disciplini je težko tekmovati. Rezultate dosegajo smučarji, ne specialisti. Štefanova zgodba se je začela pod okriljem Mihe Verdnika v ekipi evropskega pokala. Tista pot mu je dala širino. Če bi se moral kdo okititi z njim, je to zanesljivo Verdnik. Videl je namreč, da se na snegu dobro dela, zato se je preselil v pisarno in začel zbirati sredstva, da smo lahko v moji ekipi in ekipi Klemna Berganta dobro delali.“

Klemen Bergant, trener ekipe za tehnični disciplini pa je dodal: „Če po smukaškem delu ne bi bil med trideseterico, bi vse splavalo po vodi. A je ujel idealno mesto. Zavedal se je, da je priložnost za kolajno velika. To da še dodatno veličino temu, kako se je zbral in opravil svoje delo. Vsem je bilo jasno, da bo proga 'crknila'. Vedeli smo tudi, kdo so kandidati. Eden ga je prehitel, preostale je pač on. Držal se je dogovora in napadel na vso moč." 

Kakšni pa so bili prvi komentarji zaslužno ponosnega Vrhničana ob osvojitvi srebra na svetovnem prvenstvu, si oglejte v spodnjem posnetku. 

Urni Vrhničan se v prostem času najraje druži s prijatelji, kolesari in počiva.
Urni Vrhničan se v prostem času najraje druži s prijatelji, kolesari in počiva. FOTO: osebni arhiv

Poglejmo si pobliže še nekaj zanimivosti iz Štefanovega zasebnega življenja, ki jih je delil z oboževalci. Urni Vrhničan v prostem času zelo rad spremlja košarkarske tekme v živo ali po televiziji, se druži s prijatelji, kolesari in počiva. Njegov najljubši šport je, poleg alpskega smučanja, košarka. Prav tako, če mu čas in energija to dovoljujeta, rad prebere kakšno zgodovinsko ali avtobiografsko knjigo. Kar se glasbe tiče, Štefan najraje prisluhne rock pesmim, a posluša vse zvrsti glasbe z izjemo punka in metala.

Najbolj pri srcu so mu zgodovinski dokumentarni filmi, akcijski filmi in komedije. Prav tako je predan oboževalec nanizanke Igra prestolov. V sezoni presmuča približno 150 dni na leto, izven sezone pa mu treningi dovoljujejo le kakšen dan počitka na teden. Najraje tekmuje v Kranjski Gori pred domačimi navijači in v Švicarskem Wengnu in Adelbodnu. Lani je 23-letnik uspešno diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, zaposlen pa je v Športni enoti Slovenske vojske.

Tega o Ilki Štuhec zagotovo niste vedeli
Preberi še
Tega o Ilki Štuhec zagotovo niste vedeli

Celotna Slovenija že nestrpno pričakuje nove nastope in sveže uspehe spretnega Štefana. Ob prihodnjih izzivih ga skupno podpirajmo in zagotovo nam bo postregel še z oblico tehnično dovršenih voženj svetovnega kalibra.

Lani je 23-letnik uspešno diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, zaposlen pa je v Športni enoti Slovenske vojske.
Lani je 23-letnik uspešno diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, zaposlen pa je v Športni enoti Slovenske vojske. FOTO: Damjan Žibert

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382