Šport

Dončića so v Clevelandu izključili zaradi nešportnega prekrška

New York, 10. 05. 2021 01.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
19

Zgodovinska pettisoča točka Luke Dončića je bila glavna novica petkove tekme, njegova izključitev zaradi udarca pod pas tekmeca osrednji dogodek nedeljske. Mavericksi so brez mladega zvezdnika zaigrali še odločneje in ob koncu neprepričljive Cavalierse premagali s 27 točkami razlike (124:97).

 Luka Dončić (v belem dresu) je moral drugi polčas spremljati v garderobi.
Luka Dončić (v belem dresu) je moral drugi polčas spremljati v garderobi. FOTO: AP

Odhod Slovenca z igrišča se je zgodil po manj kot dveh minutah tretje četrtine, ko je pod košem z roko zamahnil proti Collinu Sextonu, nato pa ga odrinil z igrišča. Sodniki so sprva piskali prekršek, po dolgem ogledovanju posnetkov pa jih je zmotil zamah z roko pod pas Sextona, ocenili so, da gre za nešportno potezo Dončića in ga poslali v garderobo. Ker ne gre za tehnično napako, Slovenec ne bo kaznovan še z avtomatsko izključitvijo na naslednji tekmi. "Ko sem pogledal video, sem videl, da sem ga zadel, a ni bilo zanalašč. To se zgodi na veliko tekmah, šlo je za dva igralca, ki se borita za prostor. Mislil sem, da sodniki preverjajo, ali je bil prekršek pred iztekom časa za napad, ko so me izključili, sem bil res presenečen," je Dončić pojasnil ob koncu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V slabih 22 minutah je zbral 20 točk (in podajo, 2 skoka ter 2 ukradeni žogi), prvi strelec moštva je bil Tim Hardaway mlajši (25 točk, 3 podaje, 2 skoka), dober večer je imel tudi Josh Richardson (20 točk, podaja, 2 skoka, 2 ukradeni žogi). Za najboljšega obrambnega igralca so izbrali Dwighta Powlla (12 točk, 4 podaje, 9 skokov, ukradena žoga), ki je s štirimi blokadami izenačil rekord sezone. Pri Clevelandu je imel omembe vreden večer Collin Sexton (24 točk, 7 podaj, 3 skoki). "Pomembna zmaga, odlično premikanje žoge, eno najboljših v zadnjem času," trener Rick Carlisle ni izgubljal besed. Izključitve Slovenca ni želel komentirati, dejal je le, da ni videl tega, kar so videli sodniki. "Sedaj gremo v Memphis, jutri bomo vadili in se pripravili na še eno pomembno tekmo."


Potek srečanja

Hardaway je začel, kot je nehal v petek, z metom za tri točke, hitro se mu je pridružil Richardson s črte za proste mete. Podobno je bilo na drugi strani, Sexton, ki je Mavericksom povzročal največ težav, je najprej dosegel koš in dobil še prosti met, nato še enkrat položil žogo v koš. Med strelce se je vpisal tudi Dončić, Hardaway pa dvakrat zapored zadel od daleč in Cleveland je vzel minuto odmora. Kevin Love, ki se je tokrat pridružil soigralcem, je pokazal, da ni pozabil koraka vstran in meta na koš. Obe ekipi nista bili pretirano zavzeti v obrambi, kar je odprlo prostor za met Willieja Cauleyja-Steina, Isaac Okoro pa je zadel za Cavalierse. Pri Mavericksih je Richardson dvakrat zapored uspešno vrgel na koš, Slovenec se je po petkovi popolni igri s črte za proste mete tokrat vrnil k stari navadi, da zadene enega od dveh kazenskih metov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Znova je bil natančen Richardson, a sta Sexton in Dean Wade vsak s svojo trojko zaostanek znižala na pet točk. Koš Okora je serijo domačih zvišal na osem točk, a so gostje imeli Richardsona, ki je še naprej zadeval, znova dvakrat zapored. Obramba Dallasa je pozabila na Damyeana Dotsona, ki neoviran ni imel težav pri metu za tri. Jalen Brunson se je odzval s polaganjem žoge v obroč, a je priletela nova trojka, tokrat od Brodrica Thomasa. Powell se je med strelce vpisal z zabijanjem, nato je Richardson prodrl do obroča. Prvi koš za Cleveland je po vrnitvi v klub zadel Anderson Varejao, prva "trojka" Dončića sta bila koš in dodaten prosti met. Slovenec je dvakrat zapored lepo podal Powllu, ki je le še položil žogo v obroč. Vmes je zabil Dotson, Dallas pa je prvo četrtino končal z devetimi točkami prednosti (39:30).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moštvi sta potrebovali poldrugo minuto za prvi koš v drugi četrtini, natančen je bil Sexton, nato se mu je pridružil Mfiondu Kabengele z odločnim zabijanjem po zgrešenem metu Dotsona. Začetne težave gostov v drugem delu je olajšala trojka Nicola Mellija, nato je do obroča prodrl Dončić. Krepki Kabengele je še enkrat pospravil zgrešen met soigralcev, nato je dodal še prosta meta, sledila pa je serija košev Dallasa. Prvi je zadel Melli, nato je zabil Powell, potem je Italijan pokazal, da tudi sam zmore podobne veščine, Powell pa je postavil piko na i še z enim odločnim potiskanjem žoge v obroč. Cavaliersi so se umaknili na minuto odmora, po njej je Okoro prekinil nalet gostov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kabengele je imel festival svojih zmožnosti, zadel je tudi izza črte za tri točke, Dončić pa je prestregel podajo in žogo položil v obroč. Nov koš Okora je zaostanek domačih znižal na deset točk, gostje pa so vzeli minuto odmora. Dončić je skoraj neopazno nizal koše, zadevali so tudi domači, Thomas je dodal še eno trojko, od daleč se mu je pridružil Dotson. Odgovoril je Hardaway z metom od daleč, naslednji napad je podal Richardsonu, ki je žogo zlahka položil v obroč. Love je ob koncu zadel prosta meta, Dallas pa je prvi polčas končal z enajstimi točkami naskoka (64:53).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Richardson je odločno začel tudi drugi polčas, enako kot Sexton za domače. Pozno se je začel ogrevati Dorian Finney-Smith, ki je izrabil lepo podajo Dončića. Nato so sodniki minute strmeli v monitor, ko so precenjevali prekršek Dončića, na koncu pa sklenili, da je šlo za hudo nešportno napako in Slovenec je bil izključen. Mavericksi so potrebovali nekaj časa, da so se otresli slabe novice, nato je Finney-Smith prodrl do koša in žogo položil v obroč. Hardaway je dodal trojko in Dallas je znova nadzoroval tekmo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zabijanje Powlla je razliko zvišalo na 16 točk, a so se zbrali tudi Cavaliersi, njihov center Jarrett Allen je dosegel prvi točki, Sexton zadel trojko, koš je dodal tudi Thomas. Mavericksi so odgovorili s trojko Hardawaya in polaganjem Richardsona. Prvi je še enkrat zadel za tri, nato je po podaji Powlla zabil. Koš Allena pa je preprečil, da bi gostje povedli za dvajset točk. To je dosegla trojka Brunsona in že tako ne ravno vznemirljiva tekma se je prevesila v dolgo čakanje na konec. Trojka Brunsona ob izteku časa je postavila končnih 98:72 za Dallas v tretji četrtini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nov met izza črte Brunsona je razliko zvišal na trideset točk, Mavericksi pa so dokazovali, da so tudi brez svojega mladega zvezdnika nevarno moštvo. Serija desetih točk Cavaliersov je naskok gostov skrčila na dvajset, nekoliko brezskrbno igro Dallasa v napadu je prekinilo odločno zabijanje novinca Josha Greena. Okoro je na drugi strani vrnil z enako mero, klop Mavericksov pa je vzela minuto odmora. Zaporedni trojki J. J. Redicka sta poskrbeli, da ni bilo dvomov o zmagovalcu, dobre štiri minute pred koncem pa je Dallas izpraznil klop in na igrišče poslal vse igralce, ki še niso dobili priložnosti. Najbolje jo je izkoristil srbski center Boban Marjanović, ki je zadel prvi met za tri v tej sezoni. Ob koncu je Dallas zmagal s 27 točkami razlike (124:97).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smešno
10. 05. 2021 10.14
+5
Naš Lukec je - Luka Magic! Vedno bolj ga bodo mlatli, vprašanje se postavlja, kdaj bo dobil še potrebno zaščito iz strani sodnikov...
Bourne
10. 05. 2021 10.09
+8
OK, ja, bila je nesportna osebna. Skoda samo, da ga ni bolj konkretno usekal po prasnikih, ker je bushman namerno s hrbta naletu na njega.
Janez Francl
10. 05. 2021 10.08
+4
Najprej je " belec " s komolcem od zadaj udaril v ledveni del Luko , kar je zabolelo in se vidi tudi po refleksni reakciji telesa na bolečino . Se pravi , prvi udarec je za izključitev , reakcija pa stvar sodnikov , ne pa obratno ! To je vse !
265004
10. 05. 2021 10.01
-7
on pa res nikol nič namenoma ne naredi..tud nonstop jezikanja in pametovanja sodnikom ni namenoma...me zanima kako ga bo en Sekulič ustavil če bo igral za reprezentanco in pametoval vsem okrog sebe...Sploh če mu ne bo šlo...Je pa vrhunski igralec to pa priznam...
DaDo77
10. 05. 2021 09.48
+3
Evo Lukec je že vodilni po št. tehničnih to sezono 💪🥊👊💥
slina999
10. 05. 2021 09.03
+9
ker se je spravil na "temnopoltega". če bi bilo kontra, ne bi bilo nič
titomeni
10. 05. 2021 08.50
+13
Bodimo fer. Tole je nesportna osebna napaka. Nikor pa izkljicotev
Janez Francl
10. 05. 2021 10.09
+2
Bodimo fer in povejmo , da je belec najprej udaril Luko !
jare66
10. 05. 2021 08.21
+6
Absurdna odločitev sodnikov, al pa smešna sj ne vem. Cuban ma super priliko da spet spluva sodnike in si prisluži kazen par 100tisoč dolarjev. :)
Hasta la victoria siempre
10. 05. 2021 09.55
+5
09ZarMan10
10. 05. 2021 08.11
+11
Pravilna reakcija Luke, tudi zavoljo izključitve. Bil je izzvan in odgovoril je na podoben način. Nič pa ni bilo niti približno grobo, odločitev sodnikov pretirana in egocentrična. Sam bi situacijo ocenil z obojestransko osebno napako, nikakor pa ne i izključitvijo kateregakoli akterja.
Janez Francl
10. 05. 2021 10.04
+5
Obojestranska namerna osebna - izključitev za oba ali pa nobenega !
MojsterSplinter
10. 05. 2021 08.07
+6
Sexton ga je prvi porinil. Normalno, da je reagiral.
franci1972slo
10. 05. 2021 08.02
+4
Tole je neumna izkljucitev. Bolj zaskrbljujoce pa je to, da v zadnjih tekmah opazamo, da je Dallas cisto OK ekipa, ampak kot ekipa igrajo samo ko Luke ni. Ko je Luka na igriscu je vse podrejeno njemu in statistiki, kar vodi v brezglave napade in posledicno manj motiva v obrambi s strani vseh.
titomeni
10. 05. 2021 08.49
+6
Franci me je ze skrbelo za tebe. Se nisi nic javil. Samo ne razumem kako imajo toliko zmag v zadnjem obdobju ce ne igrajo kot ekipa..
franci1972slo
10. 05. 2021 09.15
+0
Ravno o tem govorim tito, tako da Dončić ne carini žoge in ne dosega trojnih dvojčkov za vsako ceno. Poglej statistiko soigralcev v zadnjem času - Hardaway jr. igra fantastično, če le dobi dovolj metov, Richardson, Powell itd. V začetku sezone je bil edini cilj da Luka doseže trojni dvojček ali pa vsaj 40 točk. Imam občutek, da šele ko je vodstvo dojelo, da nima šans za MVP, so začeli normalno in veliko pametneje razporejati vloge.
franci1972slo
10. 05. 2021 09.15
+2
Ravno o tem govorim tito, tako da Dončić ne carini žoge in ne dosega trojnih dvojčkov za vsako ceno. Poglej statistiko soigralcev v zadnjem času - Hardaway jr. igra fantastično, če le dobi dovolj metov, Richardson, Powell itd. V začetku sezone je bil edini cilj da Luka doseže trojni dvojček ali pa vsaj 40 točk. Imam občutek, da šele ko je vodstvo dojelo, da nima šans za MVP, so začeli normalno in veliko pametneje razporejati vloge.
StarWars
10. 05. 2021 10.26
+2
Franci ne klobasaj. Luka ima skoraj na vsako tekmo cca. 10 podaj in skokov. To je zate sebično?
franci1972slo
10. 05. 2021 11.32
+2
StarWars nikjer ne govorim o sebičnosti Luke in ne obračaj mojih besed. Govorim o tem, da Dallas nima pravilnega koncepta igre, ker je poanta vsakega napada, da gre napad čez Luko - naj bo to s točkami ali podajami. Ostali igralci se temu ne znajo prilagoditi in zato pogosto videvamo, da na igrišču stojijo in "gledajo kaj bo Luka naredil". Ampak v tekmah ko Luke ni na igrišču, so zdaj parkrat že pokazali, da so zelo dobro moštvo, če se jim dejansko pusti, da igrajo kot moštvo. Tudi obrambo igrajo bolje takrat, ampak to je pravzaprav pričakovano, saj vsak, ki je vsaj malo igral košarko dobro ve, da če niti ne dotakneš žoge v 3 napadih zapored, hitro začne padati motivacija za obrambo in to je pri Dallasu kristalno jasno.
lev10
10. 05. 2021 11.55
+1
Tukaj se strinjam s tabo. Tudi to, da je igra bolj hitra ko Luke ni na igriscu. Je pa seveda normalno ker Luka ima evropski nacin igre in organizirati igro do zadnjih 24 sekund. Konc koncev mi je to vsec, ker to daje Dallasu dodatno taktiko igranju in nasprotnike zmede...enkrat igra pocasno, drugic pa zelo hitro.