Šport

Švedi računajo na Norvežane

Anterselva, 09. 02. 2007 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prireditelji prihodnjegaa SP v biatlonu so na prizorišču zdajšnjega v Anterselvi izkoristili prost dan in predstavili njihovo organizacijo.

Švedi bodo prireditelji naslednjega svetovnega prvenstva v biatlonu
Švedi bodo prireditelji naslednjega svetovnega prvenstva v biatlonu FOTO: Reuters

Biatlonsko svetovno prvenstvo 2008 bo prihodnje leto v Oestersundu na Švedskem. Švedski prireditelji so izkoristili prost dan na SP v Anterselvi in predstavili svoje prvenstvo, ob tem pa napovedali, da želijo pripraviti najboljše SP doslej, tudi zato, ker bodo biatlonska SP prihodnje leto praznovala 50-letnico od prve izvedbe.

Švedski prireditelji, prvenstvo bo na sporedu med 8. in 17. februarjem, so povedali, da je edina težava s katero se ubadajo, kako v Oestersund privabiti gledalce. Mesto leži namreč precej v samoti, 50 minut je z letalom oddaljen od Stockholma, s hitrim vlakom pa štiri ure in pol. Povsem drugače je letošnje prizorišče, ki ima v radiju 250 kilometrov več velemest.

Prireditelji so povedali, da jim precej upanja na domače gledalce vlivajo uspehi njihovih športnikov, ki so se prvič po koncu kariere slovite Magdalene Forsberg spet pojavili povsem v ospredju in to kar ekipno. Ob tem Švedi računajo na norveške gledalce, ki naj bi spodbujali svoje zvezdnike, predvsem Oleja Einarja Bjoerndalna in posebej tudi na nemške navijače, za katere bodo med SP organizirali več "biatlonskih" vlakov na relaciji Berlin - Oestersund.

Sicer pa na Švedskem poudarjajo, da imajo tudi številne prednosti. Biatlonski center je od mesta oddaljen le 10 minut hoje, ob tem pa obljubljajo, da bodo svoj sloviti poletni festival prihodnje leto v času SP pripravili tudi pozimi in s tem poskrbeli za nepozabno zabavo februarja 2008.

Še napet biatlonski vikend

Biatlonsko SP v Anterselvi se sicer bliža koncu. Prireditelji so doslej že razdelili sedem kompletov medalj, najboljše pa konec tedna čaka še naporen finiš tekmovanja, saj bodo v soboto in nedeljo na voljo še štirje kompleti medalj, za katere se bodo na treh tekmah potegovali tudi slovenski biatlonci. Slovenski tekmovalci so doslej že dosegli štiri uvrstitve med najboljšo osmerico, vodstvo ekipe pa je prepričano, da bo sledila še kakšna vrhunska uvrstitev.

Najboljše biatlonce na svetu, ki se merijo na SP v italijanski Anterselvi, čaka še en naporen vikend
Najboljše biatlonce na svetu, ki se merijo na SP v italijanski Anterselvi, čaka še en naporen vikend FOTO: Reuters


Za moški del slovenske reprezentance se bo prvenstvo zaključilo v soboto dopoldan, ko bodo Klemen Bauer, Janez Marič, Danilo Kodela in Gregor Brvar dali vse od sebe, da na štafetni tekmi dosežejo uvrstitev okrog desetega mesta, glede na letošnjo menjavo generacije bi bilo vse, kar bi bilo boljše, pravo presenečenje, čeprav sta Bauer in Marič dokazala, da sta s kančkom sreče na strelišču povsem enakovredna najboljšim.

Večje so možnosti slovenskih deklet. Že v soboto popoldan bodo na tekmi s skupinskim startom nastopile Teja Gregorin, Tadeja Brankovič in Andreja Mali. Predvsem Gregorinova in Brankovičeva sta tisti, ki sta se na SP že uvrščali med deseterico in bili celo v boju za odličja. Obe sta z napovedmi zadržani, poudarjata, da sta po dolgem tekmovanju zelo utrujeni, a hkrati dodajata, da to velja za prav vse, ki bodo nastopile na tekmi. Brankovičeva in Gregorinova sta bili tudi tisti, ki sta mešani štafeti, ki je na koncu osvojila četrto mesto, priborili izhodišče, da je tudi nekoliko slabši "moški nastop" zadostoval za boj za medalje.

V nedeljo se bo Brankovičevi, Gregorinovi in Malijevi na štafetni tekmi pridružila še Dijana Grudiček, moški del ekipe pa si nastopa na tekmi s skupinskim startom ni priboril.


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.