Šport

Švicarji porazili Slovence

Ženeva, 28. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska nogometna reprezentanca je v prijateljski tekmi s Švico v Ženevi izgubila z 1:2 (1:0).

Selektor Bojan Prašnikar
Selektor Bojan Prašnikar FOTO: POP TV

V prvem polčasu je bila igra precej zadržana, Švicarji so bili nekoliko boljši, vendar svoje premoči niso znali izkoristiti. Strel Wickyja z glavo je Mavrič ubranil, prav tako poskus Yakina. Na slovenski strani sta poskušala Ačimovič in Cimerotič, vendar njuna strela nista pomenila posebne nevarnosti za domačega vratarja. Šiljak je v 38. minuti sicer spravil žogo v mrežo, toda že nekaj sekund pred tem je stranski sodnik dvignil zastavico za prepovedani položaj in zadetek seveda ni veljal, prav lahko pa bi Šiljak dobil tudi rumeni karton. Ko je že vse kazalo, da se bo polčas končal brez golov, je Slovenija iz prve prave priložnosti že v sodnikovem podaljšku zadela in prekinila strelski post zadnjih tekem. Po podaji Šiljaka je Zahovič z roba kazenskega prostora močno meril v levi del vrat domačega moštva, vratar Stiel pa zadetka ni mogel preprečiti.

V drugem polčasu so Švicarji, ekipo je selektor Kuhn s številnimi menjavami, tudi v vratih, dodobra premešal, začeli odlično. Že v 50. minuti je moral Mavrič pokazati veliko znanja, da je po prostem strelu Bernerja ohranil mrežo nedotaknjeno. Prodor Chapuisata v 58. minuti je Karič še zaustavil, Mavrič pa je znova preprečil zadetek v 60. minuti. Yakin je odlično izvedel protsti strel s kakšnih 30 metrov, meril je tik ob levi vratnici, slovenski čuvar mreže pa je žogo le potisnil v kot. Nemočen pa je bil v 67. minuti, Yakin je podal z desne strani na rob kazenskega prostora, kjer je bil Celestini - le kakšno minuto prej je vstopil v igro -, njegov strel pa je končal za Mavričevim hrbtom. Švicarji pa se samo z delitviojo točk niso zadovoljili, apatične Slovence so še naprej napadali, najprej je po prodoru Gygaxa Mavrič pravočasno stekel iz vrat in prestregel žogo, Cesar pa je ustavil Chapusisata deset minut pred koncem. V 84. minuti je še enkrat zapretil Gygax, minuto kasneje pa je končni izid tekme postavil Yakin. Povsem sam je ostal v sredini kazenskega prostora, natančno podajo Gygaxa pa je brez težav z glavo spremenil v zmagoviti gol. Ob koncu tekme je selektor Prašnikar dal priložnost še novincema Tanjiču in Jakominu, izid pa se ni več spremenil.

__________________________________________________

Stadion Stade de Geneve: gledalcev 5.000, sodnik: Bossen (Nizozemska)

Strelci: 0:1 Zahovič (45.), 1:1 Celestini (67.), 2:1 Yakin (84.)

Švica: Stiel (od 46. Zuberbuehler), Haas (od 77. Meier), Berner (od 59. Spycher), Henchoz, Mueller (od 46. Griechting), Vogel (od 65. Celestini), Hueggel (od 46. Rama), Wicky (od 58. Gygax), Yakin, Frei (od 46. Lonfat), Chapuisat (od 81. Cantaluppi)

Slovenija: Mavrič, Cesar, Knavs, Bulajič, Karič (od 62. Kokot), Čeh, Pavlin, Ačimovič, Cimerotič (od 46. Koren), Zahovič (od 89. Tanjič), Šiljak (od 88. Jakomin)